Рішення
від 06.10.2010 по справі 2-7128/10
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. СІМФЕРОПОЛЯ

Справа № 2-7128/

2010 рік

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2010 року м. Сім ферополь

Київський районний суд м . Сімферополя в АР Крим у ск ладі: Головуючого, судді Ха рченко І.О., при секретарі Т арасенко Т.С., розглянувши у судовому засіданні цивіль ну справу за позовом ОСО БА_1 до ОСОБА_2, третя ос оба - приватний нотаріус С імферопольського міського нотаріального округу АР К рим ОСОБА_3, про визнан ня договору дарування нед ійсним,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із зазначеним позово м. В обґрунтування позову вк азує, що 05.08.2008 року між нею та в ідповідачем був укладений договір дарування нежилого приміщення - магазина, який розташований за адресою: А ДРЕСА_1. Оскільки перед укл аденням договору дарування вона знаходилася на стаці онарному лікуванні, перене сла ряд тяжких захворюван ь, не знала, який стан здор ов'я у неї буде в подальшом у, а зараз почуває себе доб ре, тому вирішила визнати д аний правочин недійсним. Та кож просить поновити їй ст рок на звернення до суду, о скільки вона знаходилася на лікуванні та не мала мож ливості подати заяву до су ду.

У судове засідання сторони не з'явилися, про ча с і місце засідання повідомл ені належним чином, від предс тавника позивача надійшла заява про розгляд справи за її відсутність, позовні в имоги підтримує у повному обсязі, наполягає на їх зад оволенні.

Від представника відпов ідача надійшла заява про р озгляд справи за його відс утності, також в заяві зазн ачено про те, що відповідач просить закриття провадже ння по справі, затвердження мирової угоди, яка поляга є у визнанні відповідачем позову в повному обсязі.

Третя особа - приватний нот аріус Марінченко О.І. над іслала заяву про розгляд с прави за її відсутності.

Вивчивши матеріали справ и та докази, надані сторона ми відповідно до приписів ст.ст. 10, 60 ЦПК України суд дій шов до наступного.

Судом встановлено , що 05.08.2008 року між ОСОБА_1 т а ОСОБА_2 був укладений д оговір дарування нежилого приміщення, який зареєстрова ний за реєстровим № 3173 приватн им нотаріусом Сімферополь ського міського нотаріальн ого округу АР Крим Марінч енко О.І. (а.с.8). Згідно із умо вами договору позивачка по дарувала, а відповідач прий няв у дар пристосоване для ви користання за призначенням нежиле приміщення - магази н, який розташований за адр есою: АДРЕСА_1.

На момент уклад ення договору та після цьо го, позивачка сильно хворіл а, постійно проходила тривал і курси лікування в різних лікарнях, що підтверджуєть ся довідками та виписними епікризами з історій її хв ороби (а.с .10-15). Після тривалог о проходження лікування, п озивачка зі згоди свого син а-відповідача по справі, ви рішила повернути сторони у первісний стан та відмін ити договір дарування. Одн ак, цього зробити не вдалос я, оскільки строк для звер нення із заявою в нотаріал ьному порядку вже пройшов .

Відповідно до ч.1 ст. 215 ЦК Ук раїни підставою недійсност і правочину є недодержання в момент вчинення правочи ну стороною вимог, які вст ановлені ч.1-3,5 та 6 ст. 203 ЦК Укр аїни.

Згідно п. 3 ст. 203 ГК Укр аїни волевиявлення учасник а правочину має бути вільни м і відповідати його внутр ішній волі.

Судом встановлено, щ о позивачка на момент укла дення із сином договору да рування нежилого приміщенн я - магазина, дуже хворіла, н е в повній мірі освідомлюв ала своє майбутнє, її воле виявлення щодо відчуження особистого майна не було вільним, не відповідало її внутрішній волі, а було зр облено під впливом тяжких обставин - хвороби. Ці обст авини підтвердив своїм ви знанням позову й відповід ач ОСОБА_2

Оскільки договір д арування укладений позива чкою не відповідав її вну трішній волі суд вважає, щ о є всі підстави для визна ння цієї угоди недійсною.

Суд також вважає з а необхідне зазначити, що по своєму оформленню та су ті є не мировою угодою, а о боюдною згодою сторін що до визнання договору дару вання недійсним.

Відповідно до с т. 728 ЦК України до вимог про розірвання договору дарува ння застосовується позовна давність в один рік, але вра ховуючі, що позивачка пості йно знаходилася на лікуван ні, що підтверджується дока зами, які знаходяться у ма теріалах справи, то суд вва жає, що остання пропустила строк позовної давності з поважних причин, а тому в ін підлягає продовженню.

На підставі ст.ст. 203, 215, 728 ЦК України, керуючись ст.с т. 10, 11, 60, 88, 209, 212, 214-215, 218 ЦПК України, с у д

В И Р І Ш И В:

Визнати договір дар ування нежилого приміщення - магазина, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_2, посві дчений приватним нотаріусо м Сімферопольського місько го нотаріального округу А Р Крим Марінченко О.І. 05.08 .2008 року за реєстровим номе ром 3173 - недійсним.

Рішення може бут и оскаржене до Апеляційног о суду АР Крим через Київсь кий районний суд м. Сімферо поля шляхом подачі апеляц ійної скарги протягом дес яти днів з дня його прогол ошення. Особи, які брали уча сть у справі, але не були пр исутні у судовому засіданн і під час проголошення суд ового рішення, можуть подат и апеляційну скаргу протя гом десяти днів з дня отр имання копії цього рішенн я.

Суддя:

Дата ухвалення рішення06.10.2010
Оприлюднено05.01.2011
Номер документу13341065
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнан ня договору дарування нед ійсним

Судовий реєстр по справі —2-7128/10

Рішення від 19.11.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Огренич І. В.

Ухвала від 05.10.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Чебанов О. О.

Ухвала від 22.09.2010

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

Рішення від 08.09.2010

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лебеженко В. О.

Ухвала від 24.09.2010

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйова І. А.

Рішення від 28.07.2010

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Голуб Т. І.

Рішення від 06.10.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Сімферополя

Харченко Ірина Олександрівна

Рішення від 22.12.2010

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Бечко Євген Миколайович

Рішення від 28.05.2010

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Задорожний Микола Іванович

Рішення від 16.12.2010

Цивільне

Алчевський міський суд Луганської області

Карасьова Надія Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні