Постанова
від 22.12.2010 по справі 3/71-1182
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81



ПОСТАНОВА

22.12.10 Справа № 3/71-1182

Львівський апеляці йний господарський суд у скл аді колегії:

головуючого-судді Мурської Х.В.

суддів Кравчук Н.М.

Кордюк Г.Т.

при секретарі судового зас ідання Куцик-Трускавец ькій О.Б.

розглянув апеляц ійну скаргу Українського дер жавного підприємства поштов ого зв' язку “Укрпошта”в осо бі Тернопільської дирекції У ДППЗ “Укрпошта”, м. Тернопіль , вих. № 27-0213 від 15.09.2010р.

на рішення Господ арського суду Тернопільськ ої області від 02.09.2010 року

у справі № 3/71-1182, су ддя Турецький І.М.,

за позовом Українс ького державного підприємст ва поштового зв' язку “Укрпо шта”в особі Тернопільської д ирекції УДППЗ “Укрпошта”, м. Т ернопіль

до ТОВ “Тер-Пінгві н”, м. Тернопіль

про з обов' язання виконати умови договору

за участю представникі в:

від позивача: не з' явилис ь;

від відповідача: Притула О.Б. - представник.

Рішенням Господарсь кого суду Тернопільської об ласті від 02.09.2010 року у справі № 3/7 1-1182 у задоволенні позовних вим ог Українського державного п ідприємства поштового зв' я зку “Укрпошта” в особі Терно пільської дирекції УДППЗ “Ук рпошта” до ТОВ “Тер-Пінгвін” про зобов' язання виконати умови договору про сумісне б удівництво - відмовлено.

Рішення суду мотивоване т им, зокрема, що з поданих доказ ів не можна встановити, які ро боти, послуги, кошти, будівель ні матеріали або будь - які ін ші нематеріальні активи були надані позивачем для сумісн ого будівництва адміністрат ивної будівлі з закладом гро мадського харчування та авто стоянками для службового авт отранспорту, а умовами догов ору №60 від 10.12.2001 року, укладеного між сторонами, не передбачен о порядку передачі майна на п латній чи безоплатній основі , то, на переконання суду першо ї інстанції, позивач не довів своє право на виконання дог овірних зобов»язань відпові дачем щодо передачі останнім позивачу на першому поверсі будівлі - три гаражі площею кожного не менше 38,9 квадратни х метрів, висотою не менше 4,5 ме тра кожний і три кімнати на т ретьому поверсі загальною п лощею 45 квадратних метрів .

Не погоджуючись з да ним рішенням місцевого госпо дарського суду, Тернопільськ а дирекція УДППЗ “Укрпошта” звернулась до Львівського ап еляційного господарського с уду з апеляційною скаргою, в я кій просить рішення суду пер шої інстанції скасувати та п рийняти нове судове рішення, яким позовні вимоги задовол ити, мотивуючи свої доводи ти м, що рішення місцевого госпо дарського суду у даній справ і прийняте з порушенням норм матеріального та процесуаль ного права, а висновки суду не відповідають фактичним обс тавинам та наявним у справі м атеріалам.

Відповідач у відзиві на апеляційну скаргу запере чує доводи скаржника, просит ь оскаржуване рішення залиши ти без змін, апеляційну скарг у без задоволення з підстав о бґрунтованості висновків су ду першої інстанції, викладе них в судовому рішенні.

Розгляд справи неоднораз ово відкладався з підстав, ви кладених в ухвалах суду. В суд ових засіданнях 27.10.2010р. та 15.12.2010р., за згодою представників стор ін, оголошувались перерви, ві дповідно, до 10.11.2010р. та до 22.12.2010р.

Зокрема, ухвалами суду від 10.11.2010р. та від 01.12.2010р. Тернопіль ське МБТІ, в порядку ч. 4 ст. 65 ГПК України, було зобов' яза но подати суду документально підтверджену інформацію про наявність технічної докумен тації (інвентарні справи) на о б' єкти нерухомого майна (бу дівлі, споруди, тощо), розташов ані за адресами: м. Тернопіль, Привокзальний майдан, 2 та м. Т ернопіль, вул. Б.Хмельницьког о, 16а. Відповідача було з обов' язано подати суду прое ктно-кошторисну документаці ю на об' єкт будівництва - А втостоянка із закладом грома дського харчування та адміні стративними приміщеннями за адресою: м. Тернопіль, Привокз альний майдан, 2; 2). Догові р, укладений з підрядною орга нізацією на виконання будіве льно-монтажних робіт за адре сою: м. Тернопіль, Привокзальн ий майдан, 2; 3). проектно-ко шторисну документацію на буд івництво адміністративної б удівлі з закладом громадсько го харчування та критою авто стоянкою службового транспо рту за адресою: м. Тернопіль, в ул. Б.Хмельницького, 16а та дока зи права власності на вказан ий об' єкт; 4). правовстан овлюючі документи на земельн у ділянку, що знаходиться за а дресою: м. Тернопіль, вул. Б.Хме льницького, 16а.

Тернопыльське МБТІ вимоги ухвал суду не виконало.

Відповідач 13.12.2010р. подав на ро згляд суду Державний акт № 65 в ід 15.02.1995р. на право постійного к ористування землею площею 159, 82 кв.м., що знаходиться за адрес ою: м. Тернопіль, пл. Привокзал ьна; - договір підряду № 19 від 11.11 .2002р. на виконання загально-буд івельних робіт по спорудженн ю адміністративної будівлі з закладом громадського харч ування та закритими автостоя нками для службового автотра нспорту по вул. Б.Хмельницько го; - свідоцтво про право власн ості на нерухоме майно - адмін істративну будівлю з заклад ом громадського харчування т а автостоянками для службово го автотранспорту по вул. Б.Хм ельницького, 16а загальною пло щею 1157,6 кв.м. від 23.06.2009р.; - дозвіл на виконання будівельних робіт по вул. Б. Хмельницького; - кошт орисний розрахунок.

Розпорядженням в.о. голови с уду від 14.12.2010р. в склад судової к олегії внесено зміни, заміст ь судді Давид Л.Л. введено судд ю Кравчук Н.М.

В судовому засіданні 15.12.2010р. п редставники сторін підтрима ли свї доводи та заперечення , викладені в апеляційній ска рзі та у відзиві на неї.

Зокрема, представник відпо відача наголосила на тому, що в силу вимог ст. 120 ЗК України, д о ТОВ «Тер-Пінгвін»перейшло право власності на земельну ділянку, на якій розміщений з будований ним об' єкт нерухо мості, в тому числі і на ту час тину земельної ділянки, яка б ула надана позивачу згідно з Державним актом на право пос тійного користування № 251 від 04.09.1997р. та на яку було надано доз віл на будівництво спірного об' єкта, також представник відповідача подала суду дода ткові пояснення з цого приво ду.

15.12.2010р. з метою оцінки подани х відповідачем доказів, за зг одою представників сторін, б уло оголошено перерву до 22.12.2010р .

В даному судовому засіданн і представник відповідача пі дтримала доводи, викладені у відзиві на апеляційну скарг у та в додаткових поясненнях .

Скаржник участі свого пред ставника в судове засідання 22.12.2010р. не забезпечив.

Розглянувши матеріали спр ави, судовою колегією встано влено наступне.

10 грудня 2001 року між ст оронами у справі було укладе но договір №60 про сумісне буді вництво, відповідно до умов я кого сторони за договором зо бов"язуються шляхом об"єднан ня зусиль здійснити спільне будівництво об"єкта: "Автост оянка із закладом громадськ ого харчування" та адміністр ативними приміщеннями за ад ресою: м. Тернопіль, Майдан При вокзальний, 2.

Відповідно до статті 3 Дог овору відповідач взяв на себ е зобов' язання здійснити вл асними силами та коштами всі передбудівельні роботи; - про фінансувати будівництво об' єкта за свій рахунок в повном у обсязі; - на протязі 5 календа рних днів після підписання а кта державної комісії перед ати у власність позивача і по дати у Тернопільську міську раду матеріали про оформленн я власності за позивачем на п ершому поверсі об"єкта три га ражі площею кожного не менше 38,9 квадратних метрів, висотою не менше 4,5 метра кожний і три кімнати на третьому поверсі загальною площею не менше 45 к вадратних метрів.

Позивач, в свою чергу, зобов ' язався сприяти будівництв у об' єкта шляхом надання пі д' їзних шляхів та земельної ділянки; - прийняти у власніст ь приміщення, обумовлені п. 3.1.4 договору; - звернутись з клопо танням в міську раду про пере розподіл користування земел ьною ділянкою між сторонами, виходячи з вимог ст. 120 Земельн ого кодексу України.

Рішенням Виконавчого комі тету Тернопільської міської ради №252 від 13.03.2002 року ТОВ "Тер -Пінгвін" та Тернопільському поштамту дозволено будів ництво адміністративної бу дівлі з закладом громадсько го харчування та критою авто стоянкою службового автотр анспорту на наданих земельн их ділянках ТОВ "Тер-Пінгвін" з а адресою: м. Тернопіль, вул. Б.Х мельницького та Тернопільсь кому поштамту за адресою: м. Т ернопіль, Привокзальний майд ан на умовах, визначених дого вором №60 від 10.12.2001 року.

На підставі вищевказ аного рішення, Інспекцією ар хітектурно - будівельного к онтролю Управління містобуд ування та архітектури Терноп ільської міської ради ТОВ "Те р-Пінгвін" видано дозвіл №150/02 в ід 09 жовтня 2002 року на виконанн я будівельних робіт з будівн ицтва адмінбудівлі з заклад ом громадського харчування т а автостоянками для службово го автотранспорту по вул. Б.Хм ельницького у м. Тернополі.

11 листопада 2002р. між від повідачем та ПМП «Зорбуд»бул о укладено договір підряду № 19 на виконання загально-будів ельних робіт по спорудженню адміністративної будівлі з закладом громадського харчу вання та закритими автостоян ками для службового автотран спорту по вул. Б.Хмельницьког о.

8 серпня 2007 року Рішенням ви конавчого комітету Тернопіл ьської міської ради №1101 затве рджено Акт державної комісії про прийняття в експлуатаці ю адміністративної будівлі з закладом громадського харчу вання та автостоянками для с лужбового автотранспорту по вул. Б.Хмельницького у м. Терн ополі, загальною площею 1157,6 ква дратних метрів, збудовану ТО В "Тер-Пінгвін" на підставі ріш ення виконавчого комітету Те рнопільської міської ради №2 52 від 13.03.2002 року.

23 червня 2009р. виконком ом Тернопільської міської ра ди, на підставі рішення викон кому від 11.06.2009р. № 879,ТОВ "Тер-Пінгв ін" видано Свідоцтво про прав о власності на нерухоме майн о - нежитлова будівля, адмін істративна будівля з закладо м громадського харчування та автостоянками службового ав тотранспорту, загальною п лощею 1157, 6 кв.м., що знаходить ся за адресою: м. Тернопіль, ву л. Б.Хмельницького, 16а.

6 травня, 10 та 16 липня 2009р. пози вач звернувся до відповідача з вимогами виконати взяті на себе зобов' язання згідно у кладеного між сторонами дого вору про сумісне будівництво в частині передачі позивачу на першому поверсі будівлі т рьох гаражів площею кожного не менше 38,9 квадратних метрів , висотою не менше 4,5 метра кож ний та трьох кімнат на третьо му поверсі загальною площею 45 квадратних метрів.

У відповідь на вимоги позив ача, ТОВ "Тер-Пінгвін" листом в ід 01.07.2009 року повідомило Укрпош ту, що для виконання пункту 3.1. 4 договору №60 від 10.12.2001 року необх ідно вирішити питання щодо р озрахунку вартості приміще нь, на першому поверсі об"єкта три гаражі площею кожного н е менше 38,9 квадратних метрів, в исотою не менше 4,5 метра кожни й і три кімнати на третьому п оверсі загальною площею не м енше 45 квадратних метрів, які необхідно передати стороні п о договору №60 від 10.12.2001 року. А ли стом №229 від 11.08.2009 року відповіда ч повідомив Укрпошту про те, щ о договором №60 від 10.12.2001 року не передбачено безоплатної пе редачі або дарування приміще нь на першому поверсі об' єк та, а тому просило здійснити о плату за вказану частину об' єкта і після оплати буде здій снено передачу відповідного майна.

Відтак, відмова ТОВ «Тер-Пін гвін»від виконання умов укла деного договору №60 від 10.12.2001 рок у слугувала підставою для зв ернення позивача до суду з по зовом у даній справі.

Місцевий господарським су д відмовляючи у задоволенні позовних вимог виходив з тог о, зокрема, що з поданих доказі в не можна встановити, які роб оти, послуги, кошти, будівельн і матеріали або будь - які інш і нематеріальні активи були надані позивачем для сумісно го будівництва адміністрати вної будівлі з закладом гром адського харчування та автос тоянками для службового авто транспорту, а умовами догово ру №60 від 10.12.2001 року, укладеного м іж сторонами, не передбачено порядку передачі майна на пл атній чи безоплатній основі. Відтак, на переконання суду п ершої інстанції, оскільки по зивач не довів своє право на виконання договірних зобов »язань відповідачем щодо пер едачі останнім позивачу на п ершому поверсі будівлі - тр и гаражі площею кожного не ме нше 38,9 квадратних метрів, висо тою не менше 4,5 метра кожний і три кімнати на третьому пове рсі загальною площею 45 квадр атних метрів, то підстави для задоволення позовних вимог - відсутні.

Однак, судова колегія не пог оджується з такими висновкам и суду першої інстанції, з огл яду на наступне.

Відповідно до Державного а кта на право постійного кори стування землею серії І-ТР №0 02210, земельна ділянка площею 2035,07 кв.м., розташована за адр есою: м. Тернопіль, Привокз альна площа, надана у постійне користування п озивачу для обслуговуван ня структурного підрозділу Т ернопільського поштампу.

Відповідно до Державного а кта на право постійного кори стування землею серії І-ТР №0 00951, поданого відповідачем на в имогу суду апеляційної інста нції, земельна ділянка пло щею 159, 82 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Тернопіль, Пр ивокзальна площа, нада на у постійне користуванн я відповідачу для буді вництва павільйону-кафетері ю.

Згідно з планами зовнішніх меж землекористування, вказ ані земельні ділянки межують між собою, що не заперечуєтьс я сторонами.

Як було зазначено вище, ріше нням виконавчого комітету Те рнопільської міської ради №2 52 від 13.03.2002 року ТОВ "Тер-Пінгв ін" та Тернопільському пошта мту дозволено будівниц тво адміністративної буд івлі з закладом громадськог о харчування та критою автос тоянкою службового автотра нспорту на наданих земель них ділянках ТОВ "Тер-Пінгвін " за адресою: м. Тернопіль, вул. Б .Хмельницького та Тернопі льському поштамту за адресо ю: м. Тернопіль, Привокзаль ний майдан на умовах, визн ачених договором №60 від 10.12.2001 ро ку.

Відповідачем не подано суд у правовстановлюючих докуме нтів на земельну ділянку по в ул. Б.Хмельницького, на я кій збудовано спірний об' єк т.

Водночас, як встановлено в с удовому засіданні, вбачаєтьс я з матеріалів справи та не за перечується сторонами, ТОВ "Т ер-Пінгвін" адміністративну будівлю з закладом громадськ ого харчування та автостоянк ами для службового автотранс порту, загальною площею 1157,6 кв. м., збудовало на земельній діл янці, яка відповідно до Держа вного акта на право постійно го користування землею сері ї І-ТР №002210, надана у пості йне користування позивач у.

Зворотнього суду не подан о.

Умовами укладеного між сто ронами договору передбачено , що відповідач на протязі 5 ка лендарних днів після підписа ння акта державної комісії з обов' язується передати у вл асність позивача і подати у Т ернопільську міську раду мат еріали про оформлення власно сті за позивачем на першому п оверсі об"єкта три гаражі пл ощею кожного не менше 38,9 квадр атних метрів, висотою не менш е 4,5 метра кожний і три кімнати на третьому поверсі загаль ною площею не менше 45 квадратн их метрів.

У наданих суду додаткових п оясненнях відповідач стверд жує, що в силу вимог ст. 120 ЗК Укр аїни, до ТОВ «Тер-Пінгвін»пер ейшло право ласності на земе льну ділянку, на якій розміще ний збудований ним об' єкт н ерухомості, в тому числі і на т у частину земельної ділянки, яка була надана позивачу згі дно з Державним актом на прав о постійного користування № 251 від 04.09.1997р. та на яку було надан о дозвіл на будівництво спір ного об' єкта.

Судова колегія вважає дані доводи відповідача безпідст авними, оскільки питання пра ва вланості щодо земельної д ілянки, на якій розміщений сп ірний об' єкт нерухомості, н е може бути предметом розгля ду у даній справі, так як в дан ому випадку між сторонами ви ник спір з приводу виконання умов укладеного між ними дог овору № 60 від 10.12.2001р.

В силу вимог ст. 629 ЦК України договір є обов' язковим для виконання сторонами.

Відтак, оскільки відповіда чем не подано доказів викона ння ним умов Договору № 60 від 10. 12.2001р. в частині передачі у влас ність позивача і подання у Те рнопільську міську раду мате ріалів про оформлення власно сті за позивачем на першому п оверсі об"єкта трьох гаражів площею кожного не менше 38,9 кв адратних метрів, висотою не м енше 4,5 метра кожний і трьох кі мнат на третьому поверсі за гальною площею не менше 45 квад ратних метрів, як це передбач ено п. 3.1.4. Договору, то судова ко легія вважає, що позовні вимо ги є правомірними та такими, щ о підлягають задоволенню.

Доводи позивача та висновк и суду першої інстанції про т е, що сторонами в договорі не п огоджено безоплатної переда чі позивачу частини майна, а т ому його вимоги є безпідстав ними, не заслуговують на уваг у, оскільки як було зазначено вище, відповідач взяв на себе зобов' язання профінанс увати будівництво об' єкта з а свій рахунок в повному обся зі та передати у власність по зивача обумовлену в договорі частину майна, а позивач спри яти будівництву об' єкта шля хом надання під' їзних шляхі в та земельної ділянки; - пр ийняти у власність приміщенн я, обумовлені п. 3.1.4 договору та звернутись з клопотанням в м іську раду про перерозподіл користування земельною діля нкою між сторонами.

Враховуючи вищенаведене, с удова колегія не погоджуєтьс я з висновками суду першої ін станції про відсутність підс тав для задоволення позовних вимог, а тому рішення Господа рського суду Тернопільської області від 02.09.2010 року у справі № 3/71-1182 слід скасувати та прийня ти нове судове рішення про за доволення позовних вимог. Су дові витрати покласти на від повідача.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103, 104, 105, 107 Гос подарського процесуального кодексу України, -

Львівський апеляційний господарський суд, П О С Т А Н О В И В:

1. Апеляційну скарг у - задоволити.

2. Рішення Господарськ ого суду Тернопільської обл асті від 02.09.2010 року у справі № 3/71-11 82 скасувати.

Прийняти нове судове ріш ення, яким позов задоволити.

Зобов' язати Тов ариство з обмеженою відповід альністю “Тер-Пінгвін”, м. Тер нопіль, майдан Привокзальний виконати умови договору № 60 п ро сумісне будівництво в час тині передачі у власність Ук раїнського державного підпр иємства поштового зв' язку “ Укрпошта” в особі Тернопільс ької дирекції УДППЗ “Укрпошт а” на першому поверсі будівл і - три гаражі площею кожног о не менше 38,9 квадратних метрі в, висотою не менше 4,5 метра ко жний і три кімнати на третьом у поверсі загальною площею н е менше 45 квадратних метрів.

Судові витрати покласти н а відповідача, стягнувши з йо го рахунку на користь позива ча 85 грн. державного мита, 118 грн . на ІТЗ судового процесу за ро згляд справи в суді першої ін станції та 42, 50 грн. за подання а пеляційної скарги.

Місцевому господарсько му суду видати наказ.

3. Постанова набирає з аконної сили з дня її прийнят тя та може бути оскаржена в ка саційному порядку.

4. Матеріали справи повернути місцевому господа рському суду.

Головуючий судд я Мурська Х.В.

Суддя Кравчук Н.М.

Суддя Кордюк Г.Т.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.12.2010
Оприлюднено10.01.2011
Номер документу13367715
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/71-1182

Судовий наказ від 14.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 16.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Постанова від 26.07.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 01.07.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Постанова від 22.12.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мурська Х.В.

Ухвала від 01.12.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мурська Х.В.

Рішення від 02.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 10.11.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мурська Х.В.

Ухвала від 27.09.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мурська Х.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні