Рішення
від 20.12.2010 по справі 10/121
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/121     

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ  

                 

20.12.2010                                                                                        Справа  № 10/121     

За позовом Закарпатського обласного закритого акціонерного товариства по туризму та екскурсіях "Закарпаттурист", м.Ужгород

до відповідача 1 Відділу державної виконавчої служби Воловецького районного управління юстиції, смт. Воловець

до відповідача 2 Воловецького дочірнього підприємства лікувально-оздоровчого комплексу "Плай" Закарпатського ЗАТ "Закарпаттурист", смт. Воловець

про: визнання права власності на все рухоме майно, що знаходиться в адміністративно - спальному корпусі ЛОК "Плай" в смт. Воловець Закарпатської області, вул. Карпатська, 100; звільнення з - під арешту, накладеного на підставі Акту опису й арешту майна серії АА №109833 від 28.09.10, складеного державним виконавцем відділу ДВС Воловецького районного управління юстиції, рухомого майна, що знаходиться в адміністративно-спальному корпусі ЛОК "Плай" в смт.Воловець Закарпатської області, вул. Карпатська, 100.  

Головуючий суддя    Івашкович І.В.

представники:

від позивача - Плахотник О.М., довіреність №03 від 12.01.10

від відповідача 1 - Курах М.М., старший державний виконавець відділу ДВС Воловецького райуправління юстиції, довіреність №1340 від 29.09.10

від відповідача 2 - не з"явився

   Суть спору:  Закарпатське обласне закрите акціонерне товариство по туризму та екскурсіях „Закарпаттурист”, м. Ужгород звернулось з позовом до відділу державної виконавчої служби Воловецького районного управління юстиції, смт.Воловець, до Воловецького дочірнього підприємства лікувально-оздоровчого комплексу „Плай” Закарпатського ЗАТ ”Закарпаттурист”, смт. Воловець про визнання права власності за Закарпатським обласним ЗАТ по туризму та екскурсіях "Закарпаттурист" про визнання права власності на все рухоме майно, що знаходиться в адміністративно - спальному корпусі ЛОК "Плай" в смт. Воловець Закарпатської області, вул. Карпатська, 100; звільнення з - під арешту, накладеного на підставі Акту опису й арешту майна серії АА №109833 від 28.09.10, складеного державним виконавцем відділу ДВС Воловецького районного управління юстиції, рухомого майна, що знаходиться в адміністративно-спальному корпусі ЛОК "Плай" в смт.Воловець Закарпатської області, вул. Карпатська, 100.

  Позивач  мотивує позов тим, що  державним виконавцем відділу ДВС Воловецького районного управління юстиції за актом опису й арешту від 28.09.10, серії АА № 109833, складеним в межах зведеного виконавчого провадження №21624864 від 03.09.10, описано та накладено арешт на рухоме майно в адміністративно-спальному корпусі, який розташований  в смт.Воловець, вул.Карпатська,100.

   Позивач стверджує про набуття ним в силу норм ч.1 ст.12 Закону України „Про господарські товариства” права власності на будівлю адміністративно-спального корпусу, розташованого  в смт. Воловець, вул. Карпатська, 100, оскільки ця будівля була внесена до статутного капіталу товариства ЗАТ”Закарпаттурист” одним із його  засновників- Українським ЗАТ по туризму та екскурсіях „Укрпрофтур”. Підтвердженням  такого внеску є Акт передачі у власність  Закарпатському обласному закритому акціонерному товариству по туризму та екскурсіях „Закарпаттурист” основних фондів та інших цінностей/внесок до статутного фонду від 27 травня 2003р.

  Позивач зазначає, що факт здійснення внеску до статутного фонду  ЗАТ ”Закарпаттурист” за  вищевказаним актом , в т.ч. лікувально-оздоровчого комплексу „Плай” в смт. Воловець, вул.Карпатська,100, встановлено рішенням господарського суду Миколаївської області від 18.06.07 по справі 16/493/07.

 Позивач стверджує, що Воловецьке дочірнє підприємство лікувально-оздоровчий комплекс „Плай” (відповідач 2) створено 27.05.2003р. та спірним рухомим майном у складі цілісного майногового комплексу в смт. Воловець, вул. Карпатська,100 користується на праві господарського відання, тобто не є його власником, а отже не може відповідати цим майном за своїми зобов'язаннями.

 Зазначає також про преюдиційне значення рішення господарського суду Закарпатської області від 20.11.09  по справі 10/118, яке набуло законної сили, згідно з яким встановлено факт перебування майна лікувально-оздоровчого комплексу "Плай" в смт.Воловець, вул. Карпатська, 100 у власності ЗАТ "Закарпаттурист", яке передано у господарське відання дочірнього підприємства ЛОК "Плай".       

  Представник  позивача  в процесі судового розгляду позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

  Відповідач 1 відділ ДВС Воловецького райуправління юстиції письмового відзиву на позов не подав. Представником відповідача 1 усно заявлено заперечення проти позову, мотивовані тим, що при проведенні опису і арешту спірного майна, що використовується у виробничому процесі відповідача 2, органу ДВС не надано належних доказів на підтвердження того факту, що майно належить на праві власності іншій особі.

 Відповідач 2 Воловецьке дочірнє підприємство лікувально-оздоровчого комплексу „Плай” Закарпатського ЗАТ ”Закарпаттурист”, смт. Воловець згідно з надісланим письмовим відзивом на позов погоджується з доводами позивача про те, що спірне майно належить на праві власності позивачу.

  Дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи сторін, суд

                                    констатує такі висновки:

  Із фактичних обставин і матеріалів справи слідує, що при вжитті заходів примусового виконання виконавчих документів в межах зведеного виконавчого провадження №21624864 стосовно боржника ДП ЛОК ”Плай”  державним виконавцем відділу ДВС Воловецького районного управління юстиції складено акт опису і арешту майна від 28.09.10 (серія АА№ 109833), яким описано та накладено арешт на майно згідно вказаного у акті переліку, що знаходиться адміністративно-спальному корпусі, розташованому в смт. Воловець, вул. Карпатська,100. В акті зазначено, що описане майно буде передано для реалізації не раніше 04.10.10, стосовно нього встановлено обмеження права користування у вигляді заборони на відчудження, описане майно прийняв на відповідальне зберігання гр. Говдан Г.М.

     Відповідно до ч.1 ст.59 Закону України ”Про виконавче провадження” особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права на майно і про звільнення майна з-під арешту. Зазначена норма кореспондується із законодавчими приписами ст.16 Цивільного кодексу України щодо захисту цивільних прав, зокрема, шляхом визнання права та припинення дії, які його порушують.

    Відповідно до вказівок, що містяться у постанові Пленуму Верховного Суду України від 26.12.2003р. №14 ”Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження”, вимоги осіб щодо належності їм, а не боржнику, майна, на яке накладено арешт, вирішуються шляхом пред'явлення   ними відповідно до правил підвідомчості позову про визнання права власності на майно і звільнення його з-під арешту.

  Матеріально-правові підстави для пред'явлення позову про визнання права власності визначені нормами ст.392 Цивільного кодексу України, за змістом яких власник майна може пред'явити  позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.328 Цивільного кодексу України  право власності набувається на підставах, що не заборонені  законом, зокрема із правочинів. Встановлено, що право  власності вважається набутим правомірно,  якщо інше прямо  не  випливає  із  закону  або  незаконність  набуття  права власності не встановлена судом.

    Матеріалами справи підтверджено, що право власності на об'єкт нерухомого майна - будівлю адміністративно-спального корпусу в смт. Воловець, вул.Карпатська, 100 та розміщеного в ньому майна на правомірних підставах набуто Закарпатським обласним закритим акціонерним товариством „Закарпаттурист” (позивачем). Так, зазначене товариство створено шляхом реорганізації Закарпатського обласного дочірнього підприємства „Закарпаттурист” Українського ЗАТ по туризму та екскурсіях „Укрпрофтур”, про що вказано, зокрема, у п.1 Статуту Закарпатського обласного ЗАТ по туризму та екскурсіях „Закарпаттурист” (а.с.25). Відповідно до положень п.13 Статуту Закарпатського обласного ЗАТ по туризму та екскурсіях „Закарпаттурист”  товариство є власником майна, переданого йому засновниками у власність. У відповідності до положень ст.ст. 17, 19 Статуту статутний фонд товариства сформовано за рахунок вкладів засновників (акціонерів) в обмін на корпоративні права, зокрема, засновником Українським ЗАТ по туризму та екскурсіях „Укрпрофтур” передано у власність товариства основних фондів та обігових  засобів залишковою вартістю станом на 01.04.03 27796000 грн. Вказана частка  була внесена майном, що підтверджується актом від 27.05.2003р. передачі у власність Закарпатському обласному закритому акціонерному товариству по туризму та екскурсіях ”Закарпаттурист” основних фондів, майна та інших цінностей/внесок до статутного фонду (додано копію, а.с. 36), згідно з яким передано в т.ч. лікувально-оздоровчий комплекс „Плай” (смт. Воловець, вул. Карпатська, 100), склад будівель та майна згідно паспорту. Окрім того, факт передачі  вказаного об'єкту, майна та інших цінностей   у власність Закарпатського обласного ЗАТ по туризму та екскурсіях „Закарпаттурист” як внеску до статутного капіталу констатовано у постанові Господарського суду Миколаївської області від 18.06.07 по справі 16/493/07(додано копію,а.с.39).

  Виходячи з положень Статуту Воловецького дочірнього підприємства лікувально-оздоровчий комплекс „Плай” Закарпатського обласного ЗАТ „Закарпаттурист” (додано копію,а.с.42) вказане підприємство (відповідач 2) має передане в господарське відання майно, власником якого є ЗАТ ”Закарпаттурист” (товариство). Встановлено, що забезпечуючи повне господарське відання, підприємство володіє, користується закріпленим за ним власником майном  у відповідності з цілями і завданнями, встановленими Статутом ЗАТ "Закарпаттурист" та Статутом підприємства.

   Таким чином, із вищенаведеного слідує, що спірне рухоме майно, на яке накладено арешт за актом опису й арешту від 28.09.10, належить на праві власності позивачу.

     Нормами ст.321 Цивільного кодексу України закріплено непорушність права власності. Встановлено, що особа може бути позбавлена або обмежена у його здійсненні лише у випадках і  в порядку, встановлених законом.

     Оскільки  в даному  випадку  накладено арешт на рухоме майно, яке на праві власності належить позивачу, а не боржнику за виконавчим провадженням -ДП ЛОК ”Плай", порушене право позивача підлягає захисту відповідно до встановлених законом способів захисту цивільних прав та інтересів шляхом визнання судом його права власності на спірний об'єкт та звільнення його з-під арешту.

   Позовні вимоги суд визнає обгрунтованими відповідно до закону. Позов підлягає задоволенню повністю.

     За правилами ст.49 ГПК України відшкодування витрат позивача по оплаті держмита в розмірі 397,45 грн. та 236 грн.- по оплаті інформаційно-технічних послуг суд покладає на відповідача 2 Воловецьке ДП ЛОК”Плай”.

    Керуючись ст. ст. 43,49,82,84,85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

1.Позов задоволити повністю.

2.Визнати право власності за Закарпатським обласним закритим акціонерним товариством по туризму та екскурсіях "Закарпаттурист" (м.Ужгород, вул. Кошицька, 30, код 02648811 )  на рухоме майно згідно з переліком, вказаним у акті опису й арешту майна серії АА №109833 від 28.09.10, що знаходиться в адміністративно - спальному корпусі  в смт. Воловець Закарпатської області, вул. Карпатська,100.

3. Звільнити з-під арешту, накладеного на підставі акту опису й арешту майна серії АА №109833 від 28.09.10 , складеного державним виконавцем відділу ДВС Воловецького районного управління юстиції,  рухоме майно, що знаходиться в адміністративно-спальному корпусі в смт. Воловець Закарпатської області, вул. Карпатська,100.

4. Скасувати заходи до забезпечення позову, які було вжито ухвалою господарського суду від 08.12.10 по справі 10/121.

5. Стягнути з  Воловецького дочірнього підприємства лікувально-оздоровчого комплексу „Плай” Закарпатського ЗАТ ”Закарпаттурист” (смт. Воловець, вул. Карпатська, 100, і.к. 02649182) на користь Закарпатського обласного закритого акціонерного товариства по туризму та екскурсіях "Закарпаттурист" (м.Ужгород, вул. Кошицька, 30, код 02648811) 397,45 грн. відшкодування витрат по оплаті держмита, 326 грн. відшкодування витрат по оплаті інформаційно-технічних послуг. Видати наказ.

Рішення може бути оскаржено в порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України.

Суддя                                                                                         І.В.Івашкович

Повний текст рішення складено 23.12.10

                 

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення20.12.2010
Оприлюднено10.01.2011
Номер документу13380091
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/121

Ухвала від 17.01.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

Рішення від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 15.11.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 12.12.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Судовий наказ від 29.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 16.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 02.02.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Ухвала від 02.12.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 16.10.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні