Постанова
від 02.12.2010 по справі 2-а-4134/08/1570
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 грудня 2010 р. Справа № 2-а-4134/08/1570

Категорія:2.11.1 Головуючий в 1 інстанції: Ха рченко Ю.В.

Одеській апеляційний ад міністративний суд у складі колегії:

доповідача судді - Турецько ї І.О.

суддів - Стас Л.В., Косцової І.П.

за участю секретаря - Скор іної Т.С.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду апеляційну скаргу Ізмаїл ьської об' єднаної Державно ї податкової інспекції Одесь кої області на постанову Оде ського окружного адміністра тивного суду від 16 листопада 2 009 року по справі за позовом То вариства з обмеженою відпові дальністю «Дунайський Агро» до Ізмаїльської об' єднаної Державної податкової інспек ції Одеської області про ска сування податкових повідомл ень-рішень,-

ВСТАНОВИВ:

В січні 2008 року Товарист во з обмеженою відповідальні стю «Дунайський Агро»(далі - ТОВ «Дунайський Агро», позив ач) звернулося до Одеського о кружного адміністративного суду з позовом до Ізмаїльськ ої об' єднаної Державної под аткової інспекції Одеської о бласті (далі - Ізмаїльська О ДПІ, відповідач) та з урахуван ням уточнених позовних вимог просило скасувати податкові повідомлення-рішення Ізмаїл ьської ОДПІ №0000051000/0 від 03 вересня 2007 року щодо визначення сум шт рафних санкцій по податку на додану вартість у розмірі 65 627 грн.; №0000051000/1 від 15 листопада 2007 рок у; №0000051000/1/1 від 14 січня 2008 року щодо визначення сум штрафних сан кцій по податку на додану вар тість у розмірі 63 495 грн. та №0000051000 /2 від 18 січня 2008 року щодо визнач ення сум штрафних санкцій по податку на додану вартість у розмірі 63 495 грн.

В обґрунтування позовних в имог товариство зазначає, що відповідачем безпідставно в иключено зі складу податково го кредиту ТОВ «Дунайський А гро»суми податку на додану в артість у загальному розмірі 63 495 грн., що була сплачена позив ачем у складі вартості надан их йому ПП «Антарес плюс»тов арів та послуг.

Постановою Одеського окру жного адміністративного суд у від 16 листопада 2009 року позов ні вимоги будо задоволено в п овному обсязі.

Скасовано податкові повід омлення-рішення Ізмаїльсько ї ОДПІ№0000051000/0 від 03 вересня 2007 рок у; №0000051000/1 від 15 листопада 2007 року; № 0000051000/1/1 від 14 січня 2008 року; №0000051000/2 ві д 18 січня 2008 року.

В апеляційній скарзі Ізмаї льської ОДПІ ставиться питан ня про скасування судового р ішення в зв' язку з тим, що вон о постановлено з порушенням норм матеріального та процес уального права, а також у зв' язку з тим, що висновки суду не відповідають обставинам спр ави.

Представник апелянта в суд ове засідання не з' явився, п ро дату, час та місце розгляду справи був сповіщений належ ним чином.

Представник позивача в суд і апеляційної інстанції прот и апеляційної скарги запереч ив, та просив залишити її без з адоволення, а рішення суду пе ршої інстанції - без змін.

З' ясувавши обставини спр ави, проаналізувавши доводи апелянта та рішення суду в ме жах апеляційної скарги, коле гія суддів приходить до висн овку, що апеляційна скарга пі длягає задоволенню на наступ них підставах.

Згідно з вимогами ст. 159 КАС У країни, судове рішення повин но бути законним та обґрунто ваним.

Законним є рішення, ухвален е судом відповідно до норм ма теріального права при дотрим анні норм процесуального пра ва.

Обґрунтованим є рішення, ух валене судом на підставі пов но і всебічно з' ясованих об ставин в адміністративній сп раві, підтверджених тими док азами, які були досліджені в с удовому засіданні.

Судом першої інстанції бул о встановлено, що на підставі розпорядження №108-р ДПА в Одес ькій області щодо організаці ї роботи по перевірці сплати ПДВ при взаємовідносинах з « фіктивним»ПП «Антарес плюс» від 02 липня 2007 року та направле ння №000080/80 від 14 серпня 2007 року, вид аного Ізмаїльською ОДПІ в Од еській області, була проведе на виїзна позапланова докуме нтальна перевірка з питань в заємовідносин ТОВ «Дунайськ ий Агро»та ПП «Антарес плюс» за період з 01 січня 2006 року по 01 к вітня 2007 року.

За наслідками вказаної пер евірки Ізмаїльською ОДПІ був складений акт №819/23-0/33010652 від 23 сер пня 2007 року , на підставі якого було прийнято податкове пові домлення-рішення №0000051000/0 від 03 ве ресня 2007 року щодо визначення суми штрафних(фінансових) са нкцій по податку на додану ва ртість у розмірі 65 627 грн.

Не погоджуючись з вказаним рішенням ТОВ «Дунайський Аг ро»оскаржило його до Ізмаїль ської ОДПІ, яка внесла зміни в своє рішення, та зменшила сум у штрафних(фінансових) санкц ій по податку на додану варті сть, яка в кінцевому результа ті склала 63 495 грн.

Задовольняючи позовні вим оги, суд виходив з того, що ст.7 З акону України «Про податок н а додану вартість» визначено дату виникнення права платн ика податку на податковий кр едит. Відповідно до цієї стат ті у позивача виникло право н а податковий кредит по ПДВ з д ати отримання виписаних ПП « Антарес плюс»податкових нак ладних. Відтак, позивач мав пр аво на включення до складу по даткового кредиту сплачених (нарахованих) сум податків у з вітному періоді у зв' язку з придбанням товарів(послуг, р обіт), вартість яких відносит ься до складу валових витрат , за наявності податкових нак ладних. Також суд зазначив, що визнання недійсними установ чих документів ПП «Антарес п люс»та подальше анулювання с відоцтва платника податку на додану вартість саме по собі не тягне за собою недійсніст ь усіх угод, укладених з момен ту державної реєстрації тако ї особи та до моменту її виклю чення з Єдиного Державного р еєстру, а також не позбавляє п равового значення виданих за такими господарськими опера ціями податкових накладних.

Суд апеляційної інстанції вважає, що Одеським окружним адміністративним судом вине сено необґрунтоване рішення , виходячи із наступного.

Постановою Приморського р айонного суду м. Одеси від 19 сі чня 2007 року було визнано фікти вний правочин нечинним, який було виражено у створенні ПП «Антарес плюс»з 30 серпня 2005 ро ку; визнано недійсним статут з моменту реєстрації підпри ємства; визнано недійсним св ідоцтво платника податку на додану вартість від 06 жовтня 2 005 року, а також всі первинні бу хгалтерські документи та інш і документи, складені та підп исані від імені ОСОБА_1, як засновника «Антарес плюс».

Відповідно до ст. 72 КАС Украї ни обставини, встановлені су довим рішенням в адміністрат ивній, цивільній або господа рській справі, що набрало зак онної сили, не доказуються пр и розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи а бо особа, щодо якої встановле но ці обставини.

Суду першої інстанції слід було звернути увагу на те, що надання податковому органу н алежним чином усіх оформлени х документів, передбачених з аконодавством про податки та збори, з метою одержання пода ткової вигоди є підставою дл я її одержання, якщо податков им органом не встановлено та не доведено, що відомості, які містяться в цих документах, н еповні, недостовірні та (або) с уперечливі, є наслідком укла дення нікчемних правочинів а бо коли відомості ґрунтуютьс я на інших документах, недійс ність даних в яких установле на судом.

При розгляді справи та з' я суванні обставин, суд повине н був врахувати, що про необґр унтованість податкової виго ди можуть також свідчити під тверджені доказами доводи по даткового органу, зокрема пр о наявність таких обставин:

неможливість реального зд ійснення платником податків зазначених операцій з ураху ванням часу, місця знаходжен ня майна або обсягу матеріал ьних ресурсів, економічно не обхідних для виробництва тов арів, виконання робіт або пос луг, нездійснення особою, яка значиться виробником товару , підприємницької діяльності ;

відсутність необхідних ум ов для досягнення результаті в відповідної підприємницьк ої, економічної діяльності ч ерез відсутність управлінсь кого або технічного персонал у, основних коштів, виробничи х актів, складських приміщен ь, транспортних засобів;

облік для цілей оподаткува ння лише тих господарських о перацій, які безпосередньо п ов' язані з виникненням пода ткової вигоди, якщо для цього виду діяльності також потрі бне здійснення й облік інших господарських операцій;

здійснення операцій з това ром, що не вироблявся або не мі г бути вироблений в обсязі, за значеному платником податкі в у документах обліку.

Суд апеляційної інстанції вважає, що якщо поданих сторо нами доказів не достатньо дл я встановлення обставин спра ви, суд має право вжити передб ачених законом заходів для в итребування належних доказі в із власної ініціативи, цьог о судом першої інстанції зро блено не було.

Колегія суддів погоджуєть ся з доводами апелянта що при йнятті судом першої інстанці ї, як беззаперечного доказу в иконання договорів, лише акт и виконаних робіт, та платіжн і доручення, без аналізу яким саме чином вони виконувалис ь, та чи могли виконуватись вз агалі (не враховано специфік у договорів, необхідність сп ецифічного обладнання, та ро боча сила, а враховуючи знахо дження ПП «Антарес Плюс»за ю ридичною адресою в м. Одеса, їх доставку на місце виконання робіт, а саме в Кілійський рай он, який знаходиться за 200 км).

Виходячи з системного анал ізу вищезазначених правових норм, колегія суддів приходи ть до висновку, що судом першо ї інстанції було неповно з' ясовано обставини справи, та не прийнято до уваги фактичн і данні. А відтак, відповідно д о ст. 202 КАС України, така постан ова підлягає скасуванню, з пр ийняттям нової.

Керуючись ст. ст. 195,196; п.3 ч.1 ст. 198; п.4 ч.1 ст.202; ч.2 ст. 205; 207, 254 КАС України , склад колегії суддів, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Ізмаїл ьської об' єднаної Державно ї податкової інспекції Одесь кої області - задовольнити.

Постанову Одеського окруж ного адміністративного суду від 16 листопада 2009 року - скасув ати.

Прийняти нову постанову, як ою в задоволенні позовних ви мог Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Дунайськи й Агро»до Ізмаїльської об' є днаної Державної податкової інспекції Одеської області про скасування податкових по відомлень-рішень - відмовит и.

Постанова суду набирає зак онної сили негайно після її п роголошення та може бути оск аржена безпосередньо до Вищо го адміністративного суду Ук раїни протягом двадцяті днів з дня складання її в повному о бсязі.

Доповідач-суддя І.О. Турец ька

суддя Л.В. С тас

суддя І.П. Косцова

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.12.2010
Оприлюднено25.01.2011
Номер документу13485135
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-4134/08/1570

Ухвала від 31.01.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Постанова від 02.12.2010

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Турецька І.О.

Постанова від 16.11.2009

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Юлія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні