Рішення
від 13.01.2011 по справі 11/22-к
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "13" січня 2011 р. Справа № 11/22-К

Господарський суд Житом ирської області у складі:

Головуючого судді

судді Мар іщенко Л.О.

судді

за участю представників ст орін

від позивача Єлінський С .В. (паспорт серія НОМЕР_1 ви даний Ватутінським РУТУМВС У країни в м. Києві 09.04.96р.), Нестерч ук С.С. (довіреність від 16.08.10р.)

від відповідача Басюк В .І. дов. №21 від 12.01.2011р.

від третьої особи: Сищук Н.М . дов. №26/536 від 01.12.2010р.

Розглянув справу за позово м Акціонера ВАТ "Житомироблп аливо" Єлінського Сергія Вал ерійовича (м. Київ)

до Відкритого акціонер ного товариства "Житомироблп аливо" (м. Житомир)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимо г на предмет спору на стороні відповідача державного реєс тратора Виконавчого комітет у Житомирської міської ради (м. Житомир)

про визнання недійсним рішень зборів акціонерів

Позивачем пред'явлено позо в про визнання недійсними рі шення загальних зборів ВАТ "Ж итомироблпаливо" від 09.08.10р. та в ід 23.11.09р.

Позивач позов підтримав з п ідстав викладених в позовній заяві.

Відповідач позов не визнає , зазначивши в своєму відзиві на позов, що позивач був прису тній на загальних зборах, які були відбулися 23.11.09р., і також б ув особисто повідомлений про проведення загальних зборів 09.08.10р.

Ухвалою суду від 14.12.10р. до уча сті в справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні в ідповідача залучено державн ого реєстратора Виконавчого комітету Житомирської міськ ої ради.

Представник третьої особи в судове засідання надав коп ії журналів реєстрації учасн иків загальних зборів ВАТ "Жи томироблпаливо" від 23.11.09р. та ві д 09.08.10р.

За клопотанням сторін спір розглянутий у більш тривали й строк ніж передбачено ст. 69 Г ПК України.

Заслухавши представників сторін, розглянувши матеріал и справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Позивач в позовній заяві зазначає, що він є акціонером ВАТ "Житомироблпаливо" з 21.10.2008 р ., який володіє 33,0516549% акцій в ста тутному фонді ВАТ.

Відповідачем в порушення с т. 41 Закону України "Про господ арські товариства", пп. 6.4 - 6.8 Ста туту ВАТ "Житомироблпаливо" п роводилися збори акціонерів з неналежним порядком склик ання та проведення загальних зборів акціонерів без повід омлення позивача про проведе ння зборів акціонерів.

Також, позивач зазначає, що 23.11.09р. відповідачем було прове дені загальні збори акціонер ів без належного персонально го повідомлення та при прове дені, яких не забезпечено реє страцію акціонерів в передба ченому законом порядку.

Крім того, були проведені за гальні збори товариства 09.08.10р. , про які позивача не було пові домлено і тому він не мав можл ивості бути присутнім на їх п роведенні.

Згідно ст. 43 Закону України "П ро господарські товариства" про проведення загальних збо рів акціонерів держателі ім енних акцій повідомляються п ерсонально передбаченим ста тутом способом.

Загальне повідомлення дру кується в місцевій пресі за м ісцезнаходженням акціонерн ого товариства і в одному із о фіційних видань Верховної Ра ди України, Кабінету Міністр ів України чи Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку із зазначенням ча су і місця проведення зборів та порядку денного.

Загальні збори акціонерів проводяться на території Ук раїни , як правило, за місцезна ходженням акціонерного това риства, за винятком випадків , коли на день проведення зага льних зборів 100 відсотками ак цій товариства володіють іно земці, особи без громадянств а, іноземні юридичні особи, а т акож міжнародні організації .

Позивач вважає, що його прав а при проведенні загальних з борів від 23.11.09р. та від 09.08.10р. були порушені.

Оцінивши в сукупності мате ріали справи, суд приходить д о висновку, що позовні вимоги задоволенню не підлягають в иходячи з наступного.

Відповідно до ст. 43 Закону Ук раїни "Про господарські това риства" про проведення зага льних зборів акціонерів держ ателі іменних акцій повідом ляються персонально передб аченим статутом способом.

Крім того, загальне повідо млення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням акціонерного товариства і в одному із офіційних друкова них видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку із зазначенням час у і місця проведення зборів т а порядку денного.

Якщо до порядку денного в ключено питання про зміну ст атутного (складеного) капіта лу акціонерного товариства , то одночасно з порядком де нним друкується інформація , передбачена статтею 40 цього Закону. Повідомлення повинн о бути зроблено не менш як за 4 5 днів до скликання загальних зборів. У разі необхідності м оже бути зроблено повторне повідомлення в зазначених засобах масової інформації . Загальні збори акціонерів проводяться на території Ук раїни, як правило, за місцезна ходженням акціонерного това риства, за винятком випадків , коли на день проведення зага льних зборів 100 відсотками ак цій товариства володіють іноземці, особи без громадя нства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні ор ганізації. Будь-який з акці онерів має право вносити с вої пропозиції щодо порядку денного загальних зборів не пізніш як за 30 днів до їх скли кання. Рішення про включення цих пропозицій до порядку денного приймається викона вчим органом товариства. Пр опозиції акціонерів, які во лодіють більш як 10 відсотк ами голосів, вносяться до по рядку денного обов'язково. Р ішення про зміни в порядку д енному повинні бути доведені до відома всіх акціонерів н е пізніш як за 10 днів до про ведення зборів у порядку, п ередбаченому статутом.

До скликання загальних збо рів акціонерам повинна бути надана можливість ознайоми тись з документами, пов'язан ими з порядком денним зборі в.

Відповідно до п. 17 Постанови Пленуму Верховного суду Укр аїни від 24.10.08р. № 13 "Про практику розгляду судами корпоративн их спорів" підставами для виз нання недійсними рішень зага льних зборів акціонерів (уча сників) господарського това риства можуть бути:

- порушення вимог закону та/ або установчих документів пі д час скликання та проведенн я загальних зборів товариств а;

- позбавлення акціонера (уч асника) товариства можливо сті взяти участь у загальних зборах;

- порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасн ика) товариства рішенням заг альних зборів.

З наданого третьою особою Ж урналу реєстрації учасників загальних зборів акціонері в "Житомироблпаливо" та облік у виданих мандатів вбачаєтьс я, що 23.11.09р. позивач зареєструва вся для участі в проведенні з агальних зборів товариства 2 3.11.09р., що підтверджується влас ним підписом позивача.

Також суду надані докази, що відповідачем були розміщенн і об'яви про проведення загал ьних зборів ВАТ "Житомироблп аливо" 23.11.09р. в засобах масової інформації, а саме в газеті "Г олос України" № 188 (4688) за 07 жовтня 2009р. та в газеті "Житомирщина" з а 06 жовтня 2009р.

Згідно протоколу загальни х зборів від 23.11.09р. , позивач був особисто присутній на цих зб орах, голосував по всіх питан нях порядку денного, а також б ув обраний членом Наглядової Ради.

Таким чином, судом не встано влено факту порушення вимог чинного законодавства при пр оведенні відповідачем загал ьних зборів 23.11.09р. і тому відмов ляє в задоволенні позову в ці й частині , як заявлено безпід ставно.

Вимога позивача про визнан ня недійсним рішення загальн их зборів ВАТ "Житомироблпал иво" від 09.08.10р., у зв'язку з тим, що позивач не був належним чино м повідомлений про їх провед ення, також не підлягає задов оленню.

Відповідно до п. 6.6 Статуту ВА Т "Житомироблпаливо", про пров едення загальних зборів акці онерів держателі іменних акц ій повідомляються персональ но простими листами. Акціоне ри вважаються проінформован ими про скликання чергових З агальних зборів, якщо про дат у та місце проведення зборів і порядок денний сповіщалос ь у місцевій пресі за місцезн аходженням Товариства й в од ному з офіційних друкованих видань Верховної Ради Україн и, Кабінету Міністрів Україн и чи Державної комісії з цінн их паперів та фондового ринк у і протягом цього часу дата н е змінювалась.

Згідно журналу реєстрації учасників зборів, що прибули для участі у чергових Загаль них зборів акціонерів "Житом ироблпаливо" 09.08.10р. позивач зар еєстрований не був, однак, суд у надані докази, що на вимогу З акону України "Про господарс ькі товариства" відповідачем були розміщенні повідомленн я про проведення спірних заг альних зборів в засобах масо вої інформації, а саме, в місце вій газеті "ЄХО№ № 25 ( 1028) за 24-30 черв ня 2010р. та у Відомостях комісії з цінних паперів та фондовог о ринку № 113 від 23 червня 2010р.

Крім того, суду наданий лист відповідача № 678 від 31.05.2010р., напр авлений на адресу позивача, в якому повідомлялось про час та місце проведення загальн их зборів, а також був повідом лений порядок денний.

Таким чином, з вищенаведено го вбачається, що позивач був належним чином, відповідно д о законодавства, повідомлени й про час та місце проведення загальних зборів ВАТ "Житоми роблпаливо" від 09.08.10р.

Судом враховано, що для визн ання недійсним рішення загал ьних зборів товариства необх ідно встановити факт порушен ня цим рішенням прав та закон них інтересів учасника (акці онера) товариства. Якщо за рез ультатами розгляду справи фа кт такого порушення не встан овлено, господарський суд не має підстав для задоволення позову.

Тому, оскільки позивачем не доведено,а судом не встановл ено факту порушення прав поз ивача при скликанні та прове денні оспорюваних загальних зборів, враховуючи викладен е, суд відмовляє в задоволенн і позову.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГПК Укра їни, господарський суд

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову від мовити.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року подання апеляційної ска рги, яка подається на рішення місцевого господарського су ду протягом десяти днів з дня його підписання.

Суддя Маріщенко Л.О.

Дата підписання 17.01.11 р .

Віддрукувати:

1 - в справу

2, 3 - сторонам ( рек. з повід.)

4- третій особі ( рек. з повід.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення13.01.2011
Оприлюднено26.01.2011
Номер документу13489764
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/22-к

Ухвала від 19.08.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 14.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Постанова від 28.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Рішення від 13.01.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні