Ухвала
від 31.01.2011 по справі 11/178-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.ua


ОКРЕМА УХВАЛА

31 січня 2011 р. Справа № 11/178-10

Суддя господарсь кого суду Вінницької області Матвійчук В.В. розглянувши с праву

за позовом: державного підприємства "Хмільницьке л ісове господарство", м. Хмільн ик

до: фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1, м. Вінниця

про стягнення 16134,24 гр н.

ВСТАНОВИВ :

Під час розгляду д аної справи судом виявлено п орушення позивачем - держав ного підприємства "Хмільниць ке лісове господарство" норм матеріального права.

Так, в ході судового розг ляду судом встановлено, що по зивачем здійснювалась госпо дарська діяльність без належ ного оформлення первинних до кументів, виходячи з наступн ого.

Факт проведення позива чем у справі господарських о перацій, що стосуються викон ання ним зобов'язань, відпові дно до п. 1 ст. 9 Закону України « Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україн і»повинен підтверджуватися первинними бухгалтерськими документами.

Нормою статті 1 зазначено го Закону встановлено, що пер винний документ - це документ , який містить відомості про г осподарську операцію та підт верджує її здійснення.

В поданих позивачем товаро транспортних накладних не вк азано посадових осіб відпов ідальних за здійснення госпо дарських операцій і правильн ість їх оформлення, та відсут ня печатка отримувача товару , що позбавляє можливості іде нтифікувати осіб, що супереч ить вимогам пункту 2 статті 9 Закону України «Про бухгалт ерський облік та фінансову з вітність в Україні» та пункт у 2.4 Положення про документаль не забезпечення записів у бу хгалтерському обліку, затвер дженого наказом Міністерств а фінансів України від 24.05.1995р. № 88, відповідно до яких первинн і документи для надання їм юр идичної сили і доказовості п овинні мати такі обов'язкові реквізити: назву документу (ф орми); дату і місце складання; назву підприємства, установи , від імені якої складений док умент; зміст, обсяг та підстав а для здійснення господарськ ої операції; посади осіб, відп овідальних за здійснення гос подарської операції і правил ьність її оформлення; особис тий підпис або інші дані, що да ють змогу ідентифікувати осо бу, яка брала участь у здійсне нні господарської операції.

Відповідно до положень Інс трукції про порядок реєстрац ії виданих, повернутих і вико ристаних довіреностей на оде ржання цінностей затверджен ої Наказом Міністерства фіна нсів України від 16.05.1996р. № 99 відпу ск цінностей фізичній особі - приватному підприємцю не по требує пред'явлення довірено сті у разі, якщо вона особисто одержує цінності від підпри ємства, установи, організаці ї за наявності в неї таких док ументів: паспорта чи іншого д окумента, що засвідчує особу ; Свідоцтва про державну реєс трацію суб'єкта підприємниць кої діяльності.

Таким чином, якщо приватний підприємець одержує цінност і особисто, довіреність на їх отримання не потрібна. У разі , якщо підприємець доручає от римати цінності іншій особі, така особа має пред'явити пос тачальнику довіреність.

Матеріали справи та п ояснення представника позив ача свідчать про те, що відпус к деревини відбувався без до віреностей на отримання това рно-матеріальних цінностей, що є порушенням наведених ви ще норм.

Не належне оформленн я первинних документів при в еденні господарської діяльн ості призводить до відсутнос ті доказової бази у разі необ хідності звернення до суду з а захистом свого порушеного права. Оскільки, у відповідно сті до ст. 34 ГПК України, обстав ини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засоба ми доказування, не можуть під тверджуватись іншими засоба ми доказування.

Відповідно до ст. 90 ГПК У країни, господарський суд, ви явивши при вирішенні господ арського спору порушення зак онності або недоліки в діяль ності підприємства, установ и, організації, державного чи іншого органу, виносить окре му ухвалу.

З метою недопущення т аких порушень в майбутньому, керуючись ст.ст. 86, 90,ст. 115 Госпо дарського процесуального ко дексу України, -

УХВАЛИВ :

1. Зобов'язати керів ника державного підприємств а "Хмільницьке лісове господ арство" Ющинського Тараса Вікторовича вжити заходів для усунення порушень вказа них в окремій ухвалі, зокрема вжити заходів щодо поглибле ного вивчення норм матеріаль ного права, особами, які оформ ляють первинні документи при здійсненні господарських оп ерацій.

2. Про вжиті заходи повідоми ти господарський суд Вінниць кої області у місячний термі н з дня отримання окремої ухв али.

3. При наданні відповіді у ли сті зробити позначку „реагу вання на окрему ухвалу ”.

У випадку залиш ення посадовою особою без ро згляду окремої ухвали суду ч и окремої постанови судді аб о невжиття заходів до усунен ня зазначених в них порушень закону, а так само несвоєчасн а відповідь на окрему ухвалу суду чи окрему постанову суд ді у відповідності до ст. 185 - 6 Ко дексу про адміністративне пр авопорушення тягнуть за собо ю накладення штрафу від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Суддя Матвійчук В.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (22000, Вінницька об ласть, м. Хмільник, вул. Курорт на, 1)

3 - в наряд

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення31.01.2011
Оприлюднено08.02.2011
Номер документу13611784
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/178-10

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Рішення від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Судовий наказ від 26.01.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Судовий наказ від 26.01.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Судовий наказ від 26.01.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Рішення від 15.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л. Я.

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні