Рішення
від 13.01.2011 по справі 9/114
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/114

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 77-96-83

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

13 січня 2011 р.   Справа № 9/114   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі суду: судді Фанди Оксани Михайлівни при секретарі судового засідання Поліводі Сергію Володимировичу розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом  Приватного підприємства "Гермес-1"  вул.Лісова, 7, с. Сопів, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78217

до відповідача  Сопівської сільської ради,  вул. Стефаника, 40, с. Сопів, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78217

про визнання права власності

За участю представників сторін:

Від позивача:  Чеботарь Вадим Володимирович - представник, (довіреність б/н від 22.12.2010 року)

Від відповідача представники не з'явилися.

                    Заявлено вимогу про визнання за Приватним підприємством "Гермес-1" права власності на нежитлові приміщення: цех літ. 3, загальною площею 468, 9 кв. м. та холодильник літ Ж, загальною площею 309, 1 кв. м., що знаходяться за адресою: Івано-Франківська область, Коломийський район, с. Сопів, вул. Лісова, 7.

                    Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд їх задоволити. В обгрунтування заявлених позовних вимог представник позивача зазначив, що  03.12.09 року між ПП "Гермес-1" та Сопівською сільською радою укладено договір оренди земельної ділянки площею 4, 6431 га.

                    Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 18.02.08 року за підприємством на праві приватної власності зареєстровано міні-ковбасний цех, гараж, стайня та кухня, що знаходяться за адресою: Івано-Франківська область, Коломийський район, с. Сопів, вул. Лісова, 7.

                    У зв`язку з виробничою необхідністю підприємтвом за власні кошти було здійснено будівництво об`єктів нерухомості, а саме холодильника та цеху. Коломийським міжрайонним бюро технічної інвентаризації було проведено технічну інвентаризацію об`єктів нерухомості та складено технічний паспорт на нежитлове приміщення. Факт здійснення самочинного будівництва із дотриманням архітектурно-будівельних, санітарних та пожежних  норм та правил підтверджується поданими до матеріалів справи доказами.

                    Із посиланням на ч. 3, 5 ст. 376 ЦК України позивач просив суд визнати за ним право власності на самочинне будівництво.

                    Відповідач подав суду письмовий відзив на позов, в якому, просив суд розглянути справу за відсутності повноважного представника та зазначив, що  відповідач не заперечує проти визнання права власності на вищевказані об`єкти нерухомості.

                    Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши та оцінивши  усі подані у справу докази у їх сукупності, суд встановив наступне.                              На підставі рішення Сопівської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області п”ятого демократичного скликання тридцять восьмої сесії № 1435-38/2009 від 09.10.09 року "Про передачу в оренду земельної ділянки ПП "Гермес" 03.12.09 року між   Приватним підприємством "Гермес-1" та Сопівською сільською радою було укладено договір оренди земельної ділянки, відповідно до умов якого Приватному підприємству надано в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 4, 6431 га –для підприємств іншої промисловості (обслуговування існуючих нежитлових приміщень, міні ковбасний цех, гараж, стайня, кухня, водонапірна башта, казарма, овочесховище), яка знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, Коломийський район, с. Сопів (п. 1, 2 Договору).

                    Договір зареєстрований у Коломийському районному відділі Івано-Франківської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України по земельних ресурсах", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 26.01.2010 року за № 041030500002.

                    Договір укладено на десять років (п. 5 Договору). Цільове призначення земельної ділянки - для підприємств іншої промисловості (обслуговування існуючих нежитлових приміщень, міні ковбасний цех, гараж, стайня, кухня, водонапірна башта, казарма, овочесховище) ( п. 13 Договору).

                    Земельна ділянка передана в користування Приватному підприємству "Гермес-1", про що свідчить акт від 27.01.2000 року прийому-передачі земельної ділянки, яка передається в оренду за договором № 041030500002 від 26.01.2000 року (арк. справи 20).

                    Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 18.02.08 року за Приватним  підприємством "Гермес -1" на праві приватної власності зареєстровано нежитлові будівлі, а саме: міні-ковбасний цех, гараж, стайня та кухня, що знаходяться за адресою: Івано-Франківська область, Коломийський район, с. Сопів, вул. Лісова, 7 (арк. справи 24, 25).

                    У зв`язку з виробничою необхідністю позивачем без одержання відповідного дозволу на виконання будівельних робіт та без реєстрації об`єкта в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю на вказаній земельній ділянці здійснено  будівництво об`єктів нерухомості, а саме: холодильника та цеху. Коломийським міжрайонним бюро технічної інвентаризації було проведено технічну інвентаризацію об`єктів нерухомості та складено технічний паспорт на нежитлове приміщення станом на 08.11.10 року.

                    Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону України "Про планування і забудову територій"  забудова територій полягає в розміщенні та здійсненні будівництва нових об'єктів, реконструкції, реставрації, капітального ремонту, впорядкування існуючих об'єктів містобудування, розширення та технічного переоснащення підприємств (далі - будівництво).

                    Згідно ст. 9 Закону України "Про архітектурну діяльність" будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об'єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, державних стандартів, норм і правил, місцевих правил забудови населених пунктів у порядку, визначеному статтею 24 Закону України "Про планування і забудову територій".

                    За приписами ст. 24, 28, 29 Закону України "Про планування і забудову територій" будівництво об"єктів містобудування здійснюється за погодженням з відповідним органом виконавчої влади або місцевого самоврядування, згідно розробленої, погодженої та затвердженої в установленому порядку проектної документації на будівництво, після одержання дозволу державного архітектурно-будівельного контролю на виконання будівельних робіт.

                    В порушення вищавказаних приписів законодавства позивач здійснив будівництво об”єктів нерухомості (холодильника та цеху) без належних дозволів і належно затвердженого проекту. Технічні характеристики будівлі відображені в технічному паспорті, складеному Коломийським МБТІ 08.11.10 року.

                    Ст. 376 ЦК України визначає можливість визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно в разі наявності обставин, передбачених частинами третьою, п'ятою цієї статті.

                    З положення, передбаченого частиною третьою ст. 376 ЦК України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

                    З аналізу вказаної норми вбачається, що право власності на самочинне будівництво може бути визнано в судовому порядку лише в тому випадку, якщо особа, яка здійснила таке будівництво, отримає в установленому порядку земельну ділянку розташовану під збудованим нерухомим об'єктом, такого цільового призначення, яке передбачає можливість будівництва на ній відповідного об'єкта.

                    За змістом частини п'ятої цієї ж статті на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

                    Отже, необхідними умовами узаконення самочинно побудованих об'єктів є: відведення для цієї мети в установленому порядку забудовнику земельної ділянки; відсутність заперечень з боку власника земельної ділянки; відсутність порушення в результаті самочинної забудови прав інших осіб.

                    Судом встановлено, що земельна ділянка, на якій здійснено будівництво об`єктів нерухомості ( холодильника та цеху), належить позивачу на підставі договору оренди землі від  03.12.09 року на праві користування. Як зазначалось вище цільове призначення земельної ділянки - для підприємств іншої промисловості (обслуговування існуючих нежитлових приміщень, міні ковбасний цех, гараж, стайня, кухня, водонапірна башта, казарма, овочесховище). Факт здійснення самочинного будівництва із дотриманням архітектурно-будівельних, санітарних та пожежних  норм та правил підтверджується поданими до матеріалів справи доказами, а саме:

- листом начальника відділу архітектури та містобудування від 23.11.10 року № 106, відповідно до якого будівництво нежитлових приміщень (холодильника, цеху) проведено без порушень архітектурно-планувальних норм; права інших осіб зазначеним будівництвом не порушено (арк. справи 38);

- листом головного державного санітарного лікаря Коломийського району від 23.11.10 року № 01-11/2077, відповідно до якого будівництво нежитлових приміщень (холодильника, цеху) по вул. Лісовій в с. Сопів, Коломийсько району здійснено без порушень вимог санітарного законодавства  (арк. справи 39);

- листом начальника відділу державного пожежного нагляду Коломийського РУ ГУ МНС від 30.11.10 року № 4595/04-22, відповідно до якого при будівництві нежитлових приміщень (холодильника, цеху) порушень пожежних норм та правил не виявлено  (арк. справи 40).

                    Відсутність порушення прав інших осіб підтверджується позицією Сопівської сільської ради, яка у поданому суду письмову відзиві не заперечила щодо узаконення самочинного будівництва. Крім того, суду не подано жодних доказів, які б свідчили про порушення прав інших осіб.

                    Як вбачається з довідки Обласного комунального підприємства Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації від 02.12.10 року № 7859 а/с право власності на холодильник та цех в с. Сопів по вул. Лісовій, 7 не зареєстровано (арк. справи 41).

                    Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України  кожна  особа  має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

                    Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

                    За наведених обставин,  суд вважає позовні вимоги позивача обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

                    Судові витрати відповідно до приписів ч. 4 ст. 49 ГПК України, відповідно до приписів якої якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї державне мито незалежно від результатів вирішення спору, слід залишити за позивачем.

      Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.  15, 16, 376 Цивільного кодексу України, Законом України "Про планування і забудову територій", Законом України "Про архітектурну діяльність", ст. 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

                                                                  ВИРІШИВ:

    задовольнити позов Приватного підприємства "Гермес-1", вул.Лісова, 7, с. Сопів, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78217  (код ЄДРПОУ 31345733) до відповідача  Сопівської сільської ради,  вул. Стефаника, 40, с. Сопів, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78217 про визнання права власності на нежитлові приміщення: цех літ. 3, загальною площею 468, 9 кв. м. та холодильник літ Ж, загальною площею 309, 1 кв. м., що знаходяться за адресою: Івано-Франківська область, Коломийський район, с. Сопів, вул.Лісова, 7.

      Визнати за позивачем Приватним  підприємством "Гермес-1", вул.Лісова, 7, с. Сопів, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78217  (код ЄДРПОУ 31345733)  право власності на нежитлові приміщення: цех літ. 3, загальною площею 468, 9 кв. м. та холодильник літ Ж, загальною площею 309, 1 кв. м., що знаходяться за адресою: Івано-Франківська область, Коломийський район, с. Сопів, вул.Лісова, 7.

          Судові витрати залишити за позивачем.

          Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

                    

Суддя                                                            Фанда О. М.

                                                  рішення виготовлено та підписано 13.01.11 року

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення13.01.2011
Оприлюднено07.02.2011
Номер документу13614584
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/114

Ухвала від 29.03.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 14.03.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 29.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 15.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Рішення від 19.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 26.05.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Данко Л.С.

Рішення від 11.12.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 29.10.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні