Постанова
від 25.01.2011 по справі 2/48-пд-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2011 р. № 2/48-ПД-10

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Плюшка І.А. - головуючого,

Кочерової Н.О.,

Самусенко С.С.

розглянувши у відкри тому судовому засіданні каса ційну

скаргу ОСОБА_1

на постанову Запорізьк ого апеляційного господарсь кого суду від 06 жовтня 2010 року

у справі № 2/48-ПД-10

господарського суду Хе рсонської області

за позовом ОСОБА_1

до 1. При ватного підприємства "Кудман "

2. Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Малс ЛТД"

за участю третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на стороні

відповідача ОСОБА _2

про визнання недійсним договору купівлі- продажу нерухомого майна

за участю представ ників

позивача - ОСОБА_3 , ОСОБА_4

відповідачів - 1. не з'яв ився

2. не з'явився

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2010 року ОСОБА _1 звернувся до господарськ ого суду Херсонської області з позовом до відповідачів ПП "КУДМАН" та ТОВ "МАЛС ЛТД" про ви знання недійсним договору ку півлі - продажу нерухомого ма йна від 22 квітня 2008 року, а саме: будівлі кафе, літ. А, цегла, заг альною площею 244,4 кв. м, мостінн я І, літній майданчик ІІ, розта шоване в с. Дар' ївка Білозер ського району Херсонської об ласті, пл. Торгова, буд. б/н.

Рішенням господарського с уду Херсонської області від 21 липня 2010 року у справі № 2/48-ПД-10 (с уддя Скобєлкін С.В.) позов задо волено, визнано недійсним до говір купівлі-продажу від 22 кв ітня 2008 року між ПП "КУДМАН" та Т ОВ "МАЛС ЛТД" будівлі кафе, літ . А, цегла, загальною площею 244,4 к в. м., мостіння І, літній майдан чик ІІ, розташоване в с. Дар' ї вка Білозерського району Хер сонської області, пл. Торгова , буд. б/н; зобов' язан о ПП "КУДМАН" передати ТОВ "МАЛ С ЛТД" будівлю кафе з мостіння м і літнім майданчиком, отрим ані за договором купівлі-про дажу від 22 квітня 2008 року шляхо м вилучення вищевказаного ма йна; вирішено питання про роз поділ судових витрат.

Постановою Запорізького апеляційного господарськог о суду від 06 жовтня 2010 року (судд і Шевченко Т.М., Коробка Н.Д., Мой сеєнко Т.В.) у справі апеляці йну скаргу Приватного підпри ємства "Кудман" задоволено, рі шення господарського суду Хе рсонської області від 21 липня 2010 року у справі № 2/48-пд-10 скасова но та прийняти нове рішення. У позові відмовлено. Виріш ено питання про розподіл суд ових витрат.

Не погодившись з постаново ю Запорізького апеляційного господарського суду від 06 жов тня 2010 року ОСОБА_1 звернув ся до Вищого господарського суду України зі скаргою, в які й просить зазначену постанов у скасувати, а рішення господ арського суду Херсонської області від 21 липня 2010 року у сп раві № 2/48-ПД-10 залишити без зм ін.

Вимоги касаційної скарг и ОСОБА_1 обґрунтовує тим, що оскаржувана постанова пр ийнята з порушенням вимог пр оцесуального права та з непо вним дослідженням матеріалі в справи.

Колегія суддів, обговори вши доводи касаційної скарги , перевіривши матеріали спра ви, перевіривши юридичну оці нку обставин справи та повно ту їх встановлення, дослідив ши правильність застосуванн я господарським судом апеляц ійної інстанції норм матеріа льного та процесуального пра ва, вважає, що касаційна скарг а ОСОБА_1 підлягає задовол енню з наступних підстав.

Судами попередніх інстан цій встановлено, що 22 квітня 2008 р. між ТОВ "МАЛС ЛТД" (продавец ь, відповідач 2) в особі заснов ника ОСОБА_5 та ПП "КУДМАН" ( покупець, відповідач 1) в особі директора Кудмановського А. С. був укладений договір купі влі-продажу будівлі кафе, літ . А, цегла, загальною площею 244,4 к в. м, мостіння І, літній майдан чик ІІ, розташоване в с. Дар' ї вка Білозерського району Хер сонської області, пл. Торгова , буд. б/н. Договір нотаріально посвідчений приватним нотар іусом Херсонського міського нотаріального округу ОСОБ А_2 та зареєстрований в реєс трі за № 480.

Визнання недійсними вищев казаного договору стало пред метом судового розгляду за п озовом учасника ТОВ "МАЛС ЛТД "- ОСОБА_1.

Згідно із положеннями Стат уту ТОВ "МАЛС ЛТД" в редакції 2003 року учасниками товариства із рівними частками по 50 відсо тків були ОСОБА_1 та ОСОБ А_5 (п.2.2.).

У зв' язку із виходом у 2007 ро ці ОСОБА_1 зі складу учасн иків товариства, про що свідч ить його заява від 11 січня 2007 ро ку, до Статуту ТОВ "МАЛС ЛТД" у с ічні 2007 року були внесені відп овідні зміни (том 1, а.с.87, 141).

Рішенням господарського с уду Херсонської області від 23 червня 2009 року у справі № 7/50-ПН-0 9 (з урахуваннм ухвали суду від 17.07.2009 р.) рішення від 17 січня 2009 рок у № 4 загальних зборів засновн иків ТОВ "МАЛС ЛТД" про виведен ня ОСОБА_1 зі складу учасн иків товариства визнано не ч инним, скасовано державну ре єстрацію нової редакції стат уту ТОВ "МАЛС ЛТД", проведену 22 с ічня 2007 року, ОСОБА_1 поновл ений у правах та обов'язках як співзасновник ТОВ "МАЛС ЛТД" з 17 січня 2007 року (том 1 а.с. 9-11).

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог суд апеляцій ної інстанції зазначив, що пр ава позивача, як акціонера то вариства не порушені, а тому в ідсутні будь-які підстави дл я задоволення позовних вимог .

Однак, колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и з зазначеним висновком не п огоджується з огляду на наст упне.

Як встановлено судом першо ї інстанції 22 квітня 2008 року мі ж ТОВ "МАЛС ЛТД" (продавець, від повідач 2) в особі засновника ОСОБА_5 та ПП "КУДМАН" (покуп ець, відповідач 1) в особі дире ктора Кудмановського А.С. бул о укладено договір купівлі-п родажу будівлі кафе, літ. А, це гла, загальною площею 244,4 кв. м, м остіння І, літній майданчик І І, розташоване в с. Дар' ївка Б ілозерського району Херсонс ької області, пл. Торгова, буд. б/н. Договір нотаріально посв ідчений приватним нотаріусо м Херсонського міського нота ріального округу ОСОБА_2 т а зареєстрований в реєстрі з а № 480.

Оскільки рішенням господа рського суду Херсонської обл асті від 23 червня 2009 року у спра ві № 7/50-ПН-09 ОСОБА_1 поновлен ий у правах та обов'язках як сп івзасновник ТОВ "МАЛС ЛТД" з 17 с ічня 2007 року, то на момент уклад ення спірного договору діяв статут зареєстрований Білоз ерською РДА 24 січня 2003 року.

Відповідно до змісту стату ту ТОВ "МАЛС ЛТД", товариство с амостійно визначає перспект иви свого розвитку, здійснює свою діяльність виходячи з н еобхідності підвищення дохо дів, забезпечення розвитку, м аючи право на реалізацію сво го майна (пункти 6.1., 6.3.). Право тов ариства на продаж або безопл атну передачу належного йому майна також закріплено у ста тті 5.11. статуту. Право товарист ва на володіння майном, будів лями, спорудами, приміщенням и, земельними ділянками та ін шим передбачено 5.10. статуту.

В той же час, співзасновники товариства, кожний з його уча сників, мають право брати уча сть в управлінні справами ТО В "МАЛС ЛТД", брати участь у роз поділі прибутку, отримувати частину прибутку від діяльно сті товариства, одержувати і нформацію про діяльність тов ариства, отримувати вартість частини майна товариства аб о отримувати свою частку в на бутті у випадку виходу з това риства, отримувати належну й ому частку прибутку (Розділ IV статуту, статті 4.1., 4.5., 4.6.). При цьом у учасники товариства зобов' язані додержуватися установ чих документів, виконувати р ішення загальних зборів, вик онувати свої зобов'язання пе ред товариством, в тому числі пов'язані з майновою участю т а майновими питаннями товари ства, сприяти здійсненню тов ариством своєї діяльності (п ункт 4.3. статуту ТОВ "МАЛС ЛТД").

Аналогічні положення міст яться у Законі України № 1576-ХІІ від 19.09.1991 року "Про господарськ і товариства" (статті 3, 4, 10, 12, 50, 54, 58, 5 9, 60). Правові засади діяльності товариства з обмеженою відп овідальністю закріплені пол оженнями статей 113-117, 143, 145, 146 Цивіл ьного кодексу України.

Відповідно до положень ст. с т. 173, 174, 193 Господарського кодекс у України господарські зобов 'язання між суб'єктами господ арювання у сфері господарюва ння виникають безпосередньо із закону, з господарського д оговору та з інших підстав. В т ой же час, якщо господарське з обов'язання (включаючи догов ірне) не відповідає вимогам з акону або вчинено таким чино м, що завідомо суперечить інт ересам держави і суспільства , або укладено учасниками з по рушенням хоча б одним з них го сподарської компетенції (спе ціальної правосуб'єктності), може бути визнано судом неді йсним.

Згідно ст. 92 ЦК України юриди чна особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діют ь відповідно до установчих д окументів та закону. Порядок створення органів юридичної особи також встановлюється установчими документами і за коном. У випадках, встановлен их законом, юридична особа мо же набувати цивільних прав т а обов'язків і здійснювати їх через своїх учасників. Орган або особа, які відповідно до у становчих документів юридич ної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діят и в інтересах юридичної особ и. добросовісно і розумно та н е перевищувати своїх повнова жень.

Статтею 215 ЦК України передб ачено, що підставою недійсно сті правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами), вимог, я кі встановлені частинами пер шою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Відпо відно до положень ст. 216 ЦК Укра їни недійсний правочин не ст ворює юридичних наслідків, к рім тих, що пов'язані з його не дійсністю. У разі недійсност і правочину кожна із сторін з обов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона о держала на виконання цього п равочину. При цьому законода вством у сфері господарських відносин передбачено, що змі ст правочину не може супереч ити Цивільному та Господарсь кому кодексам України, актам законодавства, моральним за садам суспільства (ст. 203 ЦК Укр аїни, ст. 179 ГК України).

З огляду на викладене колег ія суддів Вищого господарськ ого суду України погоджуєтьс я з висновком суду першої інс танції про задоволення позов них вимог, оскілки укладаючи договір купівлі - продажу в ід 22 квітня 2008 року, а також пере даючи майно відповідачу - ПП "К УДМАН" за актом від 29 квітня 2008 р оку ТОВ "МАЛС ЛТД" від імені як ого одноособово діяла ОСОБ А_5, без врахування майнових та інших корпоративних прав позивача - ОСОБА_1 поруши в норми чинного законодавств а, Закон України № 1576-ХІІ від 19 ве ресня 1991 року, статут цього тов ариства, майнові, корпоратив ні та особисті права інших уч асників товариства.

Отже, постанова Запорізьк ого апеляційного господарсь кого суду від 06 жовтня 2010 року п ідлягає скасуванню, а рішенн я господарського суду Херс онської області від 21 липня 2010 року у справі № 2/48-ПД-10 - зали шенню без змін.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11110, 11111 Господарського про цесуального кодексу України Вищий господарський суд Укр аїни, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Касаційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

2. Постанову Запорізького апеляційного господарськог о суду від 06 жовтня 2010 року скас увати.

3. Рішення господарського суду Херсонської області ві д 21 липня 2010 року у справі № 2/48-ПД- 10 залишити без змін.

Головуючий І. А. Плюшко

Судді Н.О. Кочерова

С. С. Самусенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення25.01.2011
Оприлюднено08.02.2011
Номер документу13652103
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/48-пд-10

Судовий наказ від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Судовий наказ від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Постанова від 25.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Постанова від 06.10.2010

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Шевченко Т. М.

Ухвала від 21.07.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Ухвала від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Ухвала від 11.03.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні