Постанова
від 01.02.2011 по справі 22/47-16/53
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2011 р. № 22/47-16/53

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів :

головуючий суддя Муравйов О.В.,

судді Полянський А.Г.,

Яценко О.В.,

розглянувши

касаційну скаргу ТОВ "Кобра"

на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 15.11.2010 року

у справі № 22/47-16/53 господарського суд у Івано-Франківської області

за позовом ТОВ "Кобра"

до

треті особи 1. Підприємця ОСО БА_4

2. Івано-Франківсько го обласного бюро технічної інвентаризації

1.ОСОБА_5

2.Акціонерний комерційний б анк "Форум"

про встановлення факту

за участю представників сторін:

позивача - не з'явились, ві дповідачі - не з'явились, трет і особи - не з'явились,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарс ького Івано-Франківської обл асті від 05.08.2010 р. (судді - Калашн ик В.О., Фанда О.М., Деделюк Б.В.) в позові відмовлено.

Постановою Львівсь кого апеляційного господарс ького суду від 15.11.2010 р. (судді - М ельник Г.І., Новосад Д.Ф., Михалю к О.В.) рішення Господарського суду Івано-Франківської обл асті від 05.08.2010 р. залишено без зм ін.

Не погоджуючиcь з р ішенням місцевого господарс ького суду та постановою апе ляційного господарського су ду, ТОВ "Кобра" звернулось до В ищого господарського суду Ук раїни з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати, мо тивуючи скаргу доводами про порушення судами норм матері ального та процесуального пр ава.

Сторони не скористались наданим процесуальним право м участі у суді касаційної ін станції.

Розглянувши матеріали сп рави, оцінивши доводи касаці йної скарги, перевіривши пра вильність застосування судо м норм матеріального та проц есуального права, колегія су ддів Вищого господарського с уду України прийшла до висно вку, що касаційна скарга не пі длягає задоволенню, виходячи із наступного.

Відповідно до п. 1 ст. 1119 ГПК Ук раїни касаційна інстанція за результатами розгляду касац ійної скарги має право залиш ити постанову апеляційного г осподарського суду без змін, а скаргу без задоволення.

Касаційна скарга залиша ється без задоволення, коли с уд визнає, що постанова апеля ційного господарського суду прийнята з дотриманням вимо г матеріального та процесуал ьного права.

З матеріалів справи вбача ється, що предметом даного по зову (з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог ві д 21.07.2010 року) є усунення перешко д в користуванні орендованою ТОВ "Кобра" земельною ділянк ою, розташованою по АДРЕСА_ 1, шляхом зобов' язання Іва но-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації ск асувати державну реєстрацію речового права підприємця ОСОБА_4, на нерухоме майно ск ладських приміщень, розташов аних по АДРЕСА_1, яке зареє строване за ОСОБА_4, в Реєс трі прав власності на нерухо ме майно за реєстраційним но мером 22350126, номер запису 1486 в книз і № 7ф, зобов' язання підприєм ця ОСОБА_4, демонтувати об ' єкт, реєстрація якого оска ржується, та звільнити займа ну ним земельну ділянку.

Підставою для пода ння зазначеного позову стало те, що нерухоме майно підприє мця ОСОБА_4, розташоване н а земельній ділянці по АДРЕ СА_1, яка перебуває у користу ванні позивача на підставі д оговору оренди від 09.11.2005 року, у кладеного між ТОВ "Кобра" та І вано-Франківською міською ра дою, на думку позивача, порушу є його право на користування орендованою земельною ділян кою, оскільки надає власнику спірного майна право ставит и питання щодо вилучення у по зивача частини цієї земельно ї ділянки.

Згідно ст. 1 ГПК Україн и, правовою підставою для зве рнення особи до господарсько го суду є порушення або оспор ювання її прав і охоронювани х законом інтересів.

Господарський суд порушу є провадження у справі за поз овами, зокрема, підприємств т а організацій, які звертають ся до господарського суду за захистом своїх прав та охоро нюваних законом інтересів (с т. 2 ГПК України).

Завданням суду при здійсне нні правосуддя, є, зокрема, за хист гарантованих Конституц ією України та законами, прав і законних інтересів юридич них осіб.

За змістом положень вказан их норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозити вною нормою цивільного закон одавства, яке полягає у надан ні особі, яка вважає свої прав а порушеними, невизнаними аб о оспорюваними, можливості з астосувати способи захисту, визначені законом або догово ром.

При цьому, предметом позов у є матеріально-правова вимо га позивача до відповідача, а підставою - посилання на на лежне йому право, юридичні фа кти, що призвели до порушення цього права, та правове обґру нтування необхідності його з ахисту.

Позивач визначає і о бґрунтовує в позовній заяві у чому саме полягає порушенн я його прав та інтересів, а суд перевіряє ці доводи, і, в зале жності від встановленого вир ішує питання про наявність ч и відсутність підстав для пр авового захисту.

При цьому, право на пред'яв лення позову виникає в особи після порушення її права, тоб то захисту підлягає вже пору шене право, а не припущення що до такого порушення у майбут ньому.

Апеляційним господ арським судом правомірно від значено, що такий спосіб захи сту порушеного права, як усун ення перешкод в користуванні земельною ділянкою, можливи й лише на майбутнє у випадку п ротиправного вчинення треть ою особою перешкод законному користувачеві у реалізації ним повноважень щодо користу вання земельною ділянкою. Од нак, розташування на орендов аній позивачем земельній діл янці майна, що перебувало на ц ій земельній ділянці ще до мо менту її передачі у користув ання позивачу, і, на даний час належить на праві власності відповідачу-1, яке зареєстров ане органом БТІ та у встановл еному законом порядку не осп орене, а отже, не може розцінюв атись як вчинення останнім п ерешкод у користуванні позив ачем спірною земельною ділян кою.

Відповідно до ст. ст . 33, 34 ГПК України, позивачем не б уло надано доказів реалізаці ї відповідачем-1 свого права н а спірну земельну ділянку, та надано доказів порушення пр ав позивача в користуванні ц ією земельною ділянкою.

Судами встановлено , що позивач заявив вимогу про скасування державної реєстр ації права власності підприє мця ОСОБА_4, на майно, розта шоване на орендованій ТОВ "Ко бра" земельній ділянці, не з пі дстав заперечення наявності цього права у відповідача-1, а з підстав невідповідності с пірного майна статусу нерухо мого майна, яке згідно законо давства підлягає реєстрації органами БТІ.

Ці доводи позивача обґрунтовано не були взяті д о уваги судами, оскільки відп овідно до ч. 2 ст. 20 ГК України та ч. 2 ст. 16 ЦК України, вони можуть бути предметом окремих позо вних вимог.

Оскільки, предметом спору у даній справі не є прав о власності на майно, розташо ване на земельній ділянці по АДРЕСА_1, яке зареєстрова не за підприємцем ОСОБА_4 у позивача відсутні правові підстави заявляти в межах да ного позову вимогу про скасу вання державної реєстрації п рава власності на вказане ма йно за відповідачем-1.

Перевіривши у відповідно сті до ч. 2 ст. 1115 ГПК України юрид ичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення у рішенні місцевого господарс ького суду та постанові апел яційного господарського суд у, колегія суддів дійшла висн овків про те, що суди в порядку ст. ст. 43, 47, 43, 99, 101 ГПК України всебі чно, повно і об' єктивно розг лянули в судовому процесі вс і обставини справи в їх сукуп ності, дослідили подані стор онами в обґрунтування своїх вимог і заперечень докази; на лежним чином проаналізували відносини сторін та дійшли о бґрунтованого висновку про відмову у задоволенні позов у.

Твердження оскаржувача про порушення і неправильне застосування апеляційним го сподарським судом норм матер іального та процесуального п рава при прийнятті постанови не знайшли свого підтвердже ння, в зв' язку з цим підстав д ля зміни чи скасування закон ного та обґрунтованого судов ого акту колегія суддів не вб ачає.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, п. 1 с т. 1119, 11111 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Кобра" залишити б ез задоволення.

Постанову Львівськог о апеляційного господарсько го суду від 15.11.2010 року у справі № 22/47-16/53 Господарського суд у Івано-Франківської області залишити без змін.

Головуючий суддя Муравйов О.В.

Судді Полянський А.Г.

Яценко О.В.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення01.02.2011
Оприлюднено10.02.2011
Номер документу13686506
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/47-16/53

Ухвала від 28.05.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 21.07.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 07.07.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 17.06.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Постанова від 01.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Ухвала від 12.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Постанова від 15.11.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 01.09.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Рішення від 05.08.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні