Рішення
від 01.02.2011 по справі 18/142
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/142

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

      ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "01" лютого 2011 р.Справа № 18/142

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Тимошевської В.В. при секретарі судового засідання Безчасній Н.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу № 18/142

за позовом: Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "Новий", м. Дніпропетровськ  

до відповідача: Фермерського господарства "Веселий Кут", с. Веселий Кут Знам'янського району Кіровоградської області     

про стягнення 232 305, 65 грн.

Представники сторін:

від позивача - Волівач А.Ю., довіреність № 67-Д  від 20.09.2010р.;

від відповідача - участі не брали.

В судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Публічне акціонерне товариство "Акціонерний комерційний банк "Новий" звернулось до господарського суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з фермерського господарства "Веселий Кут" 232 305, 65 грн., з яких: 150 000,00 грн. заборгованість по кредиту, 73 320, 12 грн. заборгованість по відсоткам, 2 985, 53 грн. пені та 6 000,00 грн. штрафу за порушення умов п. п. 4.4., 4.5 кредитного договору.

Ухвалою господарського суду від 16.12.2010 р. поданий позов прийнято до розгляду та порушено провадження у справі № 18/142.

Розгляд справи в судовому засіданні 12.01.2011р. відкладався до 01.02.2011р. з підстав, викладених в ухвалі господарського суду.

В судовому засіданні 01.02.2011р. представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач участі уповноваженого представника в судові засідання не забезпечив, відзив на позов та інших витребуваних документів до суду не подав.

Ухвала господарського суду від 16.12.2010 р. про порушення провадження у справі та  ухвала від 12.01.2011 р. про відкладення розгляду справи повернуті до суду органом поштового зв'язку з відміткою: “За зазначеною адресою не існує”.

Між тим, господарський суд вважає відповідача таким, що належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, оскільки ухвали суду надсилались на адресу відповідача, зазначену у позовній заяві та по якій відповідач зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридичних особі та фізичних осіб-підприємців (а.с. 114).

До повноважень господарських судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження  сторін на час вчинення процесуальних дій.

Згідно статті 75 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

З урахуванням наведеного, господарський суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника відповідача та за наявними у справі документами.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються доводи позивача, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд

                                                         ВСТАНОВИВ:

Між Публічним акціонерним товариством "Акціонерний комерційний банк "Новий" (Кредитор) та фермерським господарством "Веселий Кут" (Позичальник) 09.08.2007р. укладено кредитний договір № 78307/01 (далі - Договір, а.с. 15-18).

Згідно п. 1.1. Договору, з урахуванням внесених додатковою угодою від 09.08.2008 р. до нього змін, Кредитор надає Позичальникові кредит в розмірі 150 000,00 грн. строком з 09 серпня 2007 р. по 08 січня 2009 р. шляхом перерахування коштів на поточний рахунок Позичальника з ціллю поповнення обігових коштів.  Термін повернення кредиту 08 січня 2009 р.

Пунктом 1.2. Договору сторонами встановлено плату за користування кредитом  в розмірі 21 відсотків  річних.

Згідно п. 1.3. Договору нарахування відсотків за користування кредитом проводиться щомісячно за фактичне використання грошових коштів на кожен останній робочий день місяця за поточний звітний місяць, окрім нарахування відсотків за грудень місяць. Нарахування відсотків за грудень місяць проводиться по 31 число включно. Для нарахування відсотків застосовується метод "факт-факт", тобто фактична кількість днів в місяці і фактична кількість днів в році. При розрахунку відсотків враховується перший день видачі кредитних засобів і не враховується день повного погашення заборгованості кредиту. Оплата нарахованих відсотків за користування кредитом проводиться щомісячно в останній робочий день місяця. Остаточний розрахунок по відсотках проводиться при повному погашенні кредитних зобов'язань.

За пунктом 1.7. Договору для обліку використання кредиту, нарахування відсотків, а також для обліку погашення  заборгованості по кредиту і відсоткам Кредитор відкриває позиковий рахунок та рахунок обліку нарахованих відсотків.

Відповідно пункту 1.9. Договору датою погашення кредиту і відсотків за даним кредитним договором є дата надходження засобів на рахунки Кредитора, вказані в п. 1.7. Договору, або інші рахунки,  вказані Кредитором.

У відповідності з п. 1.8. Договору даний Договір вступає в силу з моменту його підписання та діє до повного погашення кредиту і нарахованих по ньому відсотків,  штрафних санкцій.

За частиною 2 статті 345 Господарського кодексу України кредитні відносини здійснюються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором і позичальником у письмовій формі. У кредитному договорі передбачаються мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забезпечення зобов'язань позичальника, відсоткові ставки, порядок плати за кредит, обов'язки, права і відповідальність сторін щодо видачі та погашення кредиту.

Згідно статті 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем, як Позичальником, відповідно до поданих відповідачем заявок надано фермерському господарству "Веселий Кут" за розпорядженнями грошові кошти в загальному розмірі 218 000,00 грн. шляхом їх перерахування на поточний рахунок Позичальника  (а.с. 19-39).

Натомість, відповідач в порушення умов Договору щодо строку та порядку повернення кредитних коштів, повернув їх лише частково в сумі 68 000,00 грн.

Господарські операції з надання та повернення грошових коштів  підтверджуються також випискою по рахунку  (а.с. 40-41, 79-80).

Таким чином, непогашена заборгованість відповідача за Кредитом становить 150 000,00 грн.

За приписами ст.ст. 11, 509, 525, 526, 530, 629 Цивільного кодексу України та статей 174, 193 Господарського кодексу України, договір є підставою для виникнення зобов'язань, які повинні виконуватись належним чином і в установлений законом строк. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Кожна сторона повинна вжити всіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу  

За змістом статей 599 та 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання, яке припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Враховуючи викладене вище, з огляду на відсутність в матеріалах справи доказів оплати заборгованості в сумі 150 000,00 грн. та неподання їх на вимогу суду, позовні вимоги в цій частині є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

За приписами частини 3 статті 346 Господарського кодексу України кредити надаються банком під відсоток, ставка якого, як правило, не може бути нижчою від відсоткової ставки за кредитами, які бере сам банк, і відсоткової ставки, що виплачується ним по депозитах. Надання безвідсоткових кредитів забороняється, крім випадків, передбачених законом.

Згідно з абзацом 1 частини 1 статті 1048 Цивільного кодексу України Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюється договором.

Виходячи з викладеного, а також умов кредитного договору № 78307/01 від 09.08.2007р. та відсутності доказів повернення кредитних коштів, господарський суд приходить до висновку про правомірність нарахування Банком відсотків на заборгованість по кредиту в сумі 150 000,00 грн. за період з 27.06.2008 р. по 25.10.2010 р. з відсоткової ставки 21 %, що становить 73 320,12  грн. (а.с. 14, 125).

Вказана сума підлягає стягненню з відповідача.

Відповідно до частини 2 статті 193 Господарського кодексу України порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Сторонами в п.п. 5.5, 5.8. Договору передбачено, що за порушення термінів оплати відсотків, вказаних в п. 1.3, 1.5, 4.3 даного договору, Позичальник зобов'язується сплатити Кредиторові пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діє в період, за який сплачується пеня, від неповерненої в строк суми відсотків. Нарахування передбаченої даним договором пені починається з дня, наступного за останнім днем терміну, в який зобов'язання повинне бути виконане, і припиняється після повного виконання стороною, що прострочила, зобов'язання.

Крім того, в пункті 5.6. Договору сторони передбачили, що за порушення умов п. 4.4, 4.5, 4.6. даного договору Позичальник сплачує Кредиторові штраф у розмірі 2 % від розміру кредиту, вказаного в п. 1.1. даного договору

Закріплена сторонами у Договорі відповідальність відповідає положенням статті 551 Цивільного кодексу України та статті 230 Господарського кодексу України, за якими  предметом  неустойки  є  грошова  сума,  яку учасник господарських відносин  зобов'язаний  сплатити  у  разі  порушення  ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання; пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання (ч. ч. 2, 3 ст. 549  Цивільного кодексу України).

Сплата неустойки є наслідком порушення зобов'язання (ст. 611 Цивільного кодексу України).

За даних обставин є правомірним нарахування позивачем (а.с. 14, 125) пені за порушення строку оплати процентів за користування кредитом в сумі 2 985,52 грн. за період з 26.10.2009р. по 25.10.2010р. та штрафу за порушення положень пунктів 4.4., 4.5. Договору в розмірі 6000,00 грн.

З урахуванням викладеного та виходячи з наявних в матеріалах справи доказів, господарський суд задовольняє позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "Новий" на суму 232 305,65 грн., з якої: 150 000,00 грн. заборгованість по кредиту, 73 320,12 грн. заборгованість по сплаті відсотків, 2 985,53 грн. пеня за прострочення сплати процентів та 6 000,00 грн. штрафу.

У відповідності до статті 49 Господарського процесуального кодексу України державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 44, 49, 75, 82, 84, 85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

                                                             ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з фермерського господарства "Веселий Кут" (27425, Кіровоградська область, Знам"янський район, с. Веселий Кут, ідентифікаційний код 33124030, відомості про рахунки відсутні) на користь Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "Новий" (49000, м. Дніпропетровськ, пр. К. Маркса, 93,  ідентифікаційний  код 19361982,   п/р 373970100002 у АКБ "Новий", МФО 305062)  заборгованість в сумі 232 305,65 грн., з якої: 150 000,00 грн. заборгованість по кредиту, 73 320,12 грн. заборгованість по сплаті  відсотків, 2 985,53 грн. пеня  за  прострочення   сплати   процентів  та   6 000,00 грн.  штрафу,  а  також 2 323,06 грн. державного мита та 236 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Згідно частини 5 статті 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дане рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України.

Суддя                                                                                               В.В. Тимошевська

Повне рішення складено 07.02.2011 року.

  

Дата ухвалення рішення01.02.2011
Оприлюднено15.02.2011
Номер документу13725949
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 232 305, 65 грн

Судовий реєстр по справі —18/142

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Борис Іванович

Ухвала від 09.12.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Борис Іванович

Судовий наказ від 29.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Судовий наказ від 26.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 28.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 09.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 28.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Постанова від 14.06.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Івакіна В.О.

Судовий наказ від 19.03.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні