Ухвала
від 07.02.2008 по справі 16/121/07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

16/121/07

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ

           УХВАЛА          

        

07 лютого 2008 р.                                                                                   № 16/121/07  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого:Хандуріна М.І.,

суддів:Мамонтової О.М.,

Удовиченка О.С.,

розглянувши матеріали касаційної скарги

ВАТ "Державний ощадний банк України" в особі філії –Запорізьке обласне управління

на ухвалу

та постановугосподарського суду Запорізької області від 12.07.2007 р. Запорізького апеляційного господарського суду від 04.09.2007 р.

у справігосподарського суду№  16/121/07Запорізької області

за заявоюВАТ "Державний ощадний банк України" в особі філії –Запорізьке обласне управління

доСелянського фермерського господарства "Зустріч"

провизнання банкрутом,

арбітражний керуючийБичківський О.О.,

В С Т А Н О В И В :

Подана касаційна скарга не відповідає вимогам розділу ХІІ1 Господарського процесуального кодексу України з таких підстав.

Відповідно до ст.110 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга може бути подана протягом одного місяця з дня набрання рішенням місцевого господарського суду або постановою апеляційного господарського суду законної сили.

ВАТ "Державний ощадний банк України" в особі філії –Запорізьке обласне управління  із касаційною скаргою на постанову від 04.09.2007 р.  звернулося 26.12.2007 р., тобто із значним  пропуском строку на касаційне оскарження.

Одночасно скаржником заявлено клопотання про відновлення пропущеного строку для подання касаційної скарги.

Колегією суддів встановлено, що ВАТ "Державний ощадний банк України" в особі філії – Запорізьке обласне управління вже двічі зверталося до Вищого господарського суду України з касаційними скаргами на ухвалу господарського суду Запорізької області від 12.07.2007 р. та постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 04.09.2007 р. Однак, подані касаційні скарги  не відповідали вимогам розділу ХІІ1 Господарського процесуального кодексу України, а тому ухвалами Вищого господарського суду України повертались  скаржнику без розгляду:  16.10.2007 р. –на підставі п. 6 ст. 1113 ГПК України;  від 18.12.2007р. - на підставі п. 5 ст.1113  Господарського процесуального кодексу України.

Статтею 53 ГПК України передбачено, що господарський суд може відновити пропущений процесуальний строк за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи, якщо визнає причину пропуску строку поважною.

Звернувшись втретє з касаційною скаргою, ВАТ "Державний ощадний банк України" в особі філії –Запорізьке обласне управління  в обґрунтування пропуску строку на касаційне оскарження посилається на усунення недоліки, які були зазначені в ухвалах Вищого господарського суду України, у зв'язку з чим і був порушений процесуальний строк на подання касаційної скарги.

Колегія суддів зазначає, що, виходячи зі змісту ст.53 Господарського процесуального кодексу  України, поважними визнаються лише ті обставини, які є об'єктивно непереборними і пов'язані з дійсними істотними труднощами для вчинення процесуальних дій.

Таким чином, мотиви викладені в клопотанні ВАТ "Державний ощадний банк України" в особі філії –Запорізьке обласне управління  про відновлення пропущеного строку, не можуть вважатися поважною причиною пропуску строку, оскільки клопотання не містить будь-яких дійсно поважних причин для відновлення строку для подання касаційної скарги. Причиною пропуску строку на касаційне оскарження стало наслідком порушення скаржником норм господарського процесуального права, дотримання яких є обов'язковим для всіх учасників господарського процесу, а тому колегія суддів вважає, що підстав для відновлення пропущеного процесуального строку не має.

Крім того, колегія суддів Вищого господарського суду України звертає увагу на те, що ВАТ "Державний ощадний банк України" в особі філії –Запорізьке обласне управління втретє надіслано касаційну скаргу( ідентичну вперше поданій, копія якої міститься у матеріалах справи), зміст якої зводиться до аналізу фактичних обставин справи, переліку договорів застави та майна, наданого у заставу, розрахунок заборгованості з урахуванням угоди про реструктуризацію. Тобто, недоліки, на які вказано в ухвалі Вищого господарського суду України від 16.10.2007 р. заявником касаційної скарги не усунуто.

Зважаючи на те, що касаційна скарга не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України, скарга не дає підстав для перегляду постанови Запорізького апеляційного господарського суду в касаційному порядку і підлягає поверненню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 53, ст. 86, п. 5 ст. 1113 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

Відмовити ВАТ "Державний ощадний банк України" в особі філії –Запорізьке обласне управління  в задоволенні клопотання про відновлення пропущеного процесуального строку для подачі касаційної скарги.

          Касаційну скаргу ВАТ "Державний ощадний банк України" в особі філії –Запорізьке обласне управління  на постанову Запорізького  апеляційного господарського суду від 04.09.2007 р. у справі № 16/121/07   повернути без розгляду.

Головуючий                                                                   М.І. Хандурін

Судді                                                                                      О.М. Мамонтова

                                                                                         О.С. Удовиченко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення07.02.2008
Оприлюднено20.02.2008
Номер документу1373654
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/121/07

Ухвала від 07.02.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 18.12.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Постанова від 04.09.2007

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Юхименко О.В.

Ухвала від 12.07.2007

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Рішення від 26.03.2007

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

Ухвала від 12.03.2007

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні