Рішення
від 05.02.2008 по справі 29/36-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29/36-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" лютого 2008 р.                                                            Справа № 29/36-08

вх. № 562/5-29

Суддя господарського суду  

при секретарі судового засідання

за участю представника позивача  Мандрик Л.М.

розглянувши справу за позовом

ТОВ "СУ - 21", м. Х-в  

до  Вовчанська районна державна адміністрація м. Вовчанськ

до ДП "Вовчанське лісове господарство", м. Вовчанськ

до ПП "Карпати", м. Харків

3-я особа - Вовчанське РБТІ  

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Позивач в позовній заяві просить суд визнати за ТОВ “СУ-20”право власності на будинок для зберігання інвентарю літ. А-1 заг. площею 37,2 м. кв, що знаходиться за адресою вул. Вовчанський Шлях, буд. 33в, с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської області.

Позивач надав суду заяву про уточнення позовних вимог, в якій просить суд визнати за ТОВ “СУ-20” право власності на будинок для зберігання інвентарю літ. А-1 заг. площею 28,1 м. кв, що знаходиться за адресою вул. Вовчанський Шлях, буд. 33в, с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської області.

Відповідно до ст. 22 ГПК України, позивач вправі, до прийняття рішення по справі, змінити підставу, або предмет позову, збільшити розмір позовних вимог, відмовитись від позову, або зменшити позовні вимоги. Суд, розглянувши заяву позивача, визнав її такою, що не суперечить чинному законодавству та не порушує чиї - небудь права та охоронювані законом інтереси, відповідає вимогам ст. 22 ГПК України та підлягає прийняттю.

1-й відповідач в судове засідання не з”явився, відзив на позовну заяву та витребувані судом докази не надав.

2-й відповідач в судове засідання не з"явився, відзив на позовну заяву не надав, через канцелярію суду надав заяву в якій не заперечує проти розгляду справи без участі його представника.

3-й відповідач в судове засідання не з"явився, через канцелярію суду надав заяву в якій проти позову не заперечує та просить суд розглядати справу без участі його представника.

Третя особа в судове засідання не з"явилась, пояснення щодо обставин, викладених в позовній заяві, суду не надала.

За таких обставин, справа розглядається за наявними в ній матеріалами у порядку передбаченому ст. 75 ГПК України.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, суд, встановив, що ПП “Карпати” на підставі договору оренди землі №2 від 14.02.05р., що відноситься до земель лісового фонду для рекреаційних цілей і розташована на території Вовчанського району є орендарем земельної ділянки загальною площею 3,8957 га, на якій ТОВ “СУ-20” самовільно збудувало будинок для зберігання інвентарю .

Для використання та обслуговування зазначеної земельної ділянки за її цільовим призначенням, за адресою вул. Вовчанський Шлях б. 33в у с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської області у ПП «Карпати» виникла необхідність побудувати будинок для зберігання інвентарю, реманенту, тощо, так як рекреаційне призначення зазначених земельних ділянок передбачало їх використання саме за цим призначенням.

Необхідність зведення зазначеного об'єкту нерухомості пояснювалася тим, що ПП «Карпати» зареєстроване і фактично знаходиться у м. Харків, та не має об'єктів нерухомості, які б знаходилися близько до орендованої ним земельної ділянки і де була б можливість для зберігання інвентарю. Потреба у зведенні подібного обєкту нерухомості пояснювалася також тим, що у відповідності до п. 28 Договору ПП «Карпати» зобов'язане «дотримуватися режиму використання земельної ділянки без зміни її цільового призначення», чого неможливо зробити без відповідного інвентарю та засобів.

Більше того, ПП «Карпати», як орендар, має право зводити на зазначених землях об'єкти нерухомості, що передбачено п.п. 2 п. 27. Договору, де зазначається - «орендар має право … зводити у встановленому порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі та споруди …».

Проте у ПП «Карпати» для зведення будинку для зберігання інвентарю не було ні фінансової, ні організаційної можливості, тому для досягнення необхідної мети ПП «Карпати» звернулося до ТОВ «СУ-20» з пропозицією про спорудження останнім за свої кошти, на свій страх та ризик будинку для зберігання інвентарю, який після спорудження і введенння в експлуатацію буде орендуватися у ТОВ «СУ-20» з правом і можливістю його наступного викупу, що було викладено у листі-пропозиції ПП «Карпати» на адресу ТОВ «СУ-20» б/н від 28.11.07р.

Оскільки завдання для ТОВ «СУ-20» у спорудженні зазначеного об'єкту була нагальним, так як замовник ПП «Карпати» його здача запланувало до зимового періоду 2007-2008р., часу на отримання всіх необхідних дозволів та погоджень ТОВ «СУ-20» не отримало. В результаті цього, будинок для інвентарю був зведений самовільно, тобто збудований без належного дозволу чи належно затвердженого проекту.

Проте зведення зазначеного об'єкту за замовленням ТОВ «СУ-20» здійснювалося господарюючим суб'єктом - ТОВ «Констанракшн Груп Інтернешнл» яке має відповідну ліцензію на здійснення будівельної діяльності, і з дотриманням для даного виду будівництва будівельних, архітектурних, санітарно-гігієнічних, екологічних, пожежно-технічних норм, стандартів та правил. При цьому зведення будинків здійснювалося за індивідуальною проектною документацією, яка не збереглася.

Факт дотримання зазначених будівельних норм і стандартів при спорудженні будівлі для зберігання інвентарю підтверджується ТЕХНІЧНИМ ВИСНОВКОМ «Про стан будівельних конструкцій нежитлової споруди (будинку для зберігання інвентарю) (літ «А-1») розташованої за адресою: Харківська обл.. Вовчанський р-н, с. Металівка, вул.. Вовчанський шлях, б. 33в» здійсненим ТОВ фірма «Констракшн груп інтереншнл» і затв. 14.01.2008р.

Зокрема, відповідно до п. 5 Висновку «Висновки та рекомендації», зазначається :

-          «Конструкція обслідуваної нежитлової споруди по вул. Вовчанський Шлях б. 33в у с. Металівка Вовчанського району знаходиться у задовільному стані та придатна до подальшої експлуатації».

У цьому ж висновку зазначається про допустимість експлуатації споруди для інвентарю з відповідною величиною корисного навантаження.

Окрім цього, представники КП «Вовчанське районне бюро технічної інвентаризації» виїжджали на огляд і інвентаризацію будинку, наслідком чого стало складення технічного паспорту будинку для зберагання для інвентарю, що знаходиться в с. Металівка по вул.. Вовчанський Шлях, б. 33в. Відповідно до зазначеного документу, будинок був ідентифікований як об'єкт завершеного будівництва, і зауважень представників БТІ щодо його конструктивних особливостей не виникало.

Орендар земельної ділянки, ПП «Карпати», на чиє замовлення будувався будинок, на даний момент не заперечує проти визнання за ТОВ «СУ-20» права вланості на будинок для інвентарю, та висловлює намір про укладення договору оренди з ТОВ «Су-20» за умови визнання за ним права власності, що підтверджується заявою ПП «Карпати» від 15.01.2008р.

Таким чином, всі вищезазначені обставини підтверджують, що самовільне спорудження ТОВ «СУ-20» за зазначеною адресою будинку для зберігання інвентарю:

а) жодним чином не порушує ні особистих, ні майнових прав інших осіб;

б) самовільно збудований ТОВ «СУ-20» об'єкт нерухомості відповідає санітарним, екологічним, технічним і пожежним нормам та стандартам, що дозволяє його безпечно використовувати за призначенням;

в) власник земельної ділянки (Вовчанська державна адміністрація), на якій розташований самовільно збудований об'єкти нерухомості Договором оренди землі №2 надав дозвіл ПП «Карпати», як орендарю, на спорудження на зазначеній земельній ділянці об'єктів нерухомості;

г) ПП «Карпати», як орендар забудованої земельної ділянки володіючи правом на спорудження обєктів нерухомості не заперечує проти знаходження на орендованій ним землі, збереження і визнання за ТОВ «СУ-20» права власності на будинок для інвентарю.

Зважаючи на викладене вище, суд, визнав позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

За таких обставин, керуючись ст. ст. 22, 33, 34, 43, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

Визнати за ТОВ “СУ-20” (61002 м. Харків, вул. Чернишевська, буд. 40 код ЄДРПОУ 35587592) право власності на будинок для зберігання інвентарю літ. А-1 заг. площею 28,1 м. кв, що знаходиться за адресою вул. Вовчанський Шлях, буд. 33в, с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської області.

Суддя                                                                                            

Дата ухвалення рішення05.02.2008
Оприлюднено20.02.2008
Номер документу1373727
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/36-08

Постанова від 15.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Рішення від 12.05.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Аленін О.Ю.

Рішення від 05.02.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні