Рішення
від 19.03.2007 по справі 2-292/2007
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                     

                                                                                     Справа № 2-292  за  2007  р.

Р І Ш Е Н Н Я

    ІМЕНЕМ УКРАЇНИ    

19 березня 2007  року   Переяслав-Хмельницький   міськрайонний  суд   Київської   області         в складі :

головуючого – судді Потоцького В.В.,

при секретарі   Олійник Ю.І.,

з участю прокурора Недільченко К.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Переяслав-Хмельницький справу за позовом Переяслав-Хмельницького міжрайпрокурора в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: виконавчий комітет Переяслав-Хмельницької міської ради, про позбавлення батьківських прав,-

В С Т А Н О В И В :

Переяслав-Хмельницький міжрайпрокурор просить позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно її малолітнього сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, стягнувши з неї на утримання сина на користь фізичних чи юридичних осіб, на утриманні яких буде знаходитися дитина, аліменти в розмірі ј частини всіх видів її заробітку, але не менше 30 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до його повноліття та передати малолітнього ОСОБА_1 на опікування органу опіки та піклування виконкому Переяслав-Хмельницької міської ради, посилаючись на те, що відповідачка не забрала дитину з пологового будинку без поважної причини і протягом шести місяців не виявляла щодо неї батьківського піклування.

В судовому засіданні прокурор свій позов підтримав.

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання на повторний виклик суду не з`явилася без поважних причин, про місце і час розгляду справи повідомлена,   тому справа підлягає заочному розглядові на підставі ст.ст.224, 225 ЦПК України.

Представник третьої особи ОСОБА_4 не заперечує проти позбавлення відповідачки батьківських прав.

Суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав. ОСОБА_2 є матір`ю малолітнього сина ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, власного житла не має, не працює, займається бродяжництвом, перебуває на обліку у лікаря-нарколого з приводу синдрому залежності від алкоголю, документів, які б засвідчували її особу, не має. Малолітній ОСОБА_1 проживає у дитячому відділенні Переяслав-Хмельницької ЦРЛ та перебуває на її повному утриманні. За весь час перебування малолітнього в Переяслав-Хм ЦРЛ відповідачка приходила до сина лише один раз в нетверезому стані і ним не цікавилася. Крім того, ОСОБА_2 рішенням Переяслав-Хмельницького міського суду від 30.11.1999 року була позбавлена батьківських прав відносно своїх двох неповнолітніх дітей ОСОБА_5 та ОСОБА_6.

Згідно висновку органу опіки та піклування виконкому Переяслав-Хмельницької міської ради від 18.12.2006 року родина ОСОБА_6 перебуває на обліку у служби в справах неповнолітніх, як неблагополучна, понад 18 років.  ОСОБА_2 веде аморальний спосіб життя, часто змінює співмешканців. Малолітній ОСОБА_1 з моменту народження перебуває на повному утриманні лікарні. Відповідачка дитиною не цікавиться, за час перебування сина в лікарні приходила лише один раз, погрожуючи працівникам лікарні, вимагала документи для оформлення державної допомоги. Питання щодо невиконання батьківських обов`язків відповідачкою розглядалося  в червні 2006 року на засіданні опікунської ради, на яке вона без поважних причин не з`явилася. У листопаді 2006 року  було розглянуте питання про позбавлення її батьківських прав. Орган опіки і піклування вважає за доцільне позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_1

У відповідності із 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної освіти, готувати її до самостійного життя. На підставі ст.154 ч.1 п.п.1, 4 СК України мати /батько/ можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона /він/  не забрали дитину з пологового будинку без поважних причин і протягом шести місяців не виявили щодо неї батьківського піклування; є хронічними алкоголіками.

Згідно ч.5 ст.167 СК України, якщо дитина не може бути передана іншим родичам, вона передається на опікування органу опіки і піклування.

Зазначені обставини в судовому засіданні підтверджуються свідоцтвом про народження дитини, довідками Переяслав-Хмельницького центру зайнятості, Переяслав-Хмельницької ЦРЛ, висновком органу опіки та піклування виконкому Переяслав-Хмельницької міської ради, характеристикою на ОСОБА_2, актом депутата міської ради, повідомленням Переяслав-Хмельницької ЦРЛ, показами свідка ОСОБА_7, яка є заступником головного лікаря по дитинству, показала, що ОСОБА_2 04.06.2006р. народила недоношену хвору дитину. На п`яту добу маму виписали, а дитина залишилася в лікарні. Через місяць вона з`явилася в лікарні в нетверезому стані і погрожувала медперсоналу. Ніякої допомоги відповідачка своїй малолітній дитині не надавала, дитина двічі була прооперована в Київській дитячій лікарні і на даний час повністю здорова.

Оцінюючи зібрані по даній справі докази, суд прийшов до переконання, що ОСОБА_2 підлягає позбавленню батьківських прав відносно свого малолітнього сина, і з неї необхідно стягувати щомісячно на утримання малолітнього сина ОСОБА_1 аліменти на користь фізичних чи юридичних осіб, на утриманні яких буде знаходитися дитина, в розмірі ј частини заробітку відповідачки, але не менше 30 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 15.02 2007 року і до повнолітя дитин.

На підставі ст.ст.150; 164 ч.1 п.п.1, 4; 165; 166 ч.2; 167 ч.5 СК України, керуючись ст.ст.10; 60; 213; 215; 226 ЦПК України, суд

   

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно її малолітнього сина ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Передати малолітнього ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1 на опікування органу опіки і піклування виконавчого комітету Переяслав-Хмельницької міської ради Київської області.

Стягувати із ОСОБА_2 щомісячно на користь фізичних чи юридичних осіб, на утриманні яких буде знаходитися дитина, на утримання малолітнього ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, аліменти в розмірі ј частини її заробітку, але не менше 30 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 15.02.2007 року  і до повноліття дитини.

Стягнути із ОСОБА_2  на користь держави 16 гривень судових витрат.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

СУДДЯ :                                              

СудПереяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення19.03.2007
Оприлюднено19.02.2011
Номер документу13802449
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-292/2007

Ухвала від 15.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Дуковський О. Л.

Ухвала від 06.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Дуковський О. Л.

Ухвала від 07.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Дуковський О. Л.

Рішення від 19.03.2007

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Потоцький В.В.

Рішення від 20.09.2007

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А.І.

Рішення від 17.12.2007

Цивільне

Печенізький районний суд Харківської області

Смирнов В.А.

Рішення від 27.06.2007

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Корх О.І.

Рішення від 25.10.2007

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Пешков М.І.

Рішення від 05.10.2007

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Іванчук В.М.

Рішення від 17.12.2007

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Прінь І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні