Постанова
від 15.02.2011 по справі 7/201/10
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

15.02.2011 р. справа №7/201 /10

Донецький апеляційний господарський суд у складі к олегії суддів:

Головуючого: Дучал Н.М.

Суддів Запорощенко М.Д., Новікової Р.Г.

При секретарі Мірошник Г.І.

представники сторін:

від ЗАТ "Фабрика "Динамо": Матохнюк А.А., за довіреніс тю

від ТОВ "Незалежний реєстр атор "Реформація": не з"явився

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Незалежний р еєстратор "Реформація" м. Запо ріжжя

на рішення господарськог о суду Запорізької області

від 27.10.2010 року ( підписане 29.10.2010 рок у)

по справі № 7/201/10 ( суддя Кутіщева Н.С.)

за позовом Закритого акціонерного т овариства "Фабрика "Динамо" м . Запоріжжя

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Незалежний реєстратор "Реформація"м. Зап оріжжя

про

за зустрічним позовом

до

про зобов' язання здійснити передачу інформації та доку ментів системи реєстру власн иків іменних цінних паперів

Товариства з обмеженою від повідальністю "Незалежний ре єстратор" "Реформація" м. Запор іжжя

Закритого акціонерного то вариства "Фабрика "Динамо" м. З апоріжжя

стягнення 30 000,00 грн.

В С Т А Н О В И В:

В серпні 2010 р. Закрите акці онерне товариство “Фабрика “ Динамо” звернулося до господ арського суду Запорізької об ласті з позовом до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю “Незалежний реєстратор “Р еформація” про зобов' язан ня здійснити передачу інформ ації та документів системи р еєстру власників іменних цін них паперів ЗАТ “Фабрика “Ди намо” новому зберігачу (реєс тратору) - Товариству з обме женою відповідальністю “Фон дова компанія “Емісія”.

30.09.2010 р. до господарського суд у Запорізької області, з поси ланням на ст. 60 Господарського процесуального кодексу Укра їни, надійшла зустрічна позо вна заява Товариства з обмеж еною відповідальністю “Неза лежний реєстратор “Реформац ія” до Закритого акціонерног о товариства “Фабрика “Динам о” про стягнення 30000,00 грн.

Рішенням господарського с уду Запорізької області від 27.10.2010 р. первісний позов задовол ено. Зобов' язано Товариство з обмеженою відповідальніст ю “Незалежний реєстратор “Ре формація” здійснити передач у інформації та документів с истеми реєстру власників іме нних цінних паперів Закритог о акціонерного товариства “Ф абрика “Динамо” новому реєс тратору Товариству з обмежен ою відповідальністю “Фондов а компанія “Емісія”. З урахув анням ухвали від 22.11.2010 р. стягну то з Товариства з обмеженою в ідповідальністю “Незалежни й реєстратор “Реформація” на користь Закритого акціонерн ого товариства “Фабрика “Дин амо” 85,00 грн. державного мита, 23 6,00 грн. витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу. В задоволенні зу стрічного позову відмовлено .

Рішення суду мотивовано о бґрунтованістю вимог позива ча за первісним позовом, неви конанням відповідачем зобов ' язань за договором № 21 про н адання послуг емітенту по ве денню реєстру власників імен них цінних паперів від 16.12.2002 р. т а вимог законодавства щодо п ередачі реєстратором інфор мації та документів системи реєстру у встановлений догов ором та законом строк, незале жно від умов по оплаті за збер ігання документів. Суд дійшо в висновку про безпідставніс ть та невідповідність припис ам чинного законодавства та договору зустрічних позовни х вимог.

Не погодившись з рішення м суду, ТОВ “Незалежний реєст ратор “Реформація” звернуло ся з апеляційною скаргою, в як ій просить скасувати рішення господарського суду Запоріз ької області від 27.10.2010 р. по спра ві № 7/201/10 та прийняти нове рішення про відмову у задово ленні позовних вимог ЗАТ "Фаб рика "Динамо", позов ТОВ "Незал ежний реєстратор "Реформація " задовольнити.

Наполягає, що відповідно до п.2 розділу УШ Рішення Державн ої комісії з цінних паперів і фондового ринку "Про затверд ження Положення про порядок ведення реєстрів власників і менних цінних паперів" № 1000 від 17.10.2006 р., передача реєстру здійс нюється у разі припинення ді ї договору на ведення реєстр у між реєстроутримувачем та емітентом. В листі ЗАТ "Фабрик а "Динамо" не було вказано про бажання розірвати договір № 21 або припинити його дію. Това риство просило скласти реєст р власників цінних паперів н е на дату закінчення строку д оговору 12.07.2010 р., а на 30.06.2010 р. У суду не було підстав вважати дого вір № 21 від 16.12.2002 р. розірваним аб о припиненим. Вважає незакон ним посилання на Положення п ро порядок ведення реєстрато рів власників іменних цінних паперів, затв. Рішенням ДКЦПФ Р від 26.05.1998 р. № 60, тому що на тепері шній час діє Положення про по рядок ведення реєстрів власн иків іменних цінних паперів, затверджене Рішенням ДКЦПФР № 1000 від 17.10.2006 р., згідно якого дат ою закриття реєстру вважаєть ся дата припинення дії догов ору про ведення реєстру.

Зазначає, що пунктом 3.7. Полож ення про порядок переведення випуску іменних акцій докум ентарної форми існування у б ездокументарну форму існува ння, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 30.06.2000 р. № 98, передбаче но, що реєстроутримувач, який здійснював ведення реєстру власників іменних цінних пап ерів випуску, що дематеріалі зується, несе відповідальніс ть за збереження первинних д окументів, на підставі яких в ін здійснював зміни в систем і реєстру протягом п"яти рокі в від дати передачі реєстру; п ослався на п.3.1.договору, підпу нкт 6 п.9, п.8, пп.8.5. Додатку № 2 до дог овору. Отже, перш ніж проводит и заходи щодо передачі систе ми реєстру зберігачу емітент повинен сплатити реєстратор у грошові кошти за зберіганн я первинних документів систе ми реєстру на протязі п' яти років.

ЗАТ "Фабрика "Динамо" проти апеляційної скарги заперечи ло, про що зазначено у відзиві ( № 101/01-02 від 01.02.2011 р.) на апеляційну с каргу. Вважає рішення місцев ого суду законним та обґрунт ованим. Наполягає, що невикон ання ТОВ "Незалежний реєстра тор "Реформація" його зобов' язань за договором № 21 від 16.12.2002 р . про передачу документів реє стру і складання про це акту, а також порушення вимог чинно го законодавства про передач у реєстру не є підтвердження м того, що даний договір не є п рипиненим. Висновок суду про безпідставність вимог за зу стрічним позовом про стягнен ня 30 000,00 грн. вважає законним.

ТОВ "Незалежний реєстратор "Реформація" не скористався п роцесуальним правом на участ ь представника у судовому за сіданні апеляційної інстанц ії, про час і місце розгляду сп рави був повідомлений належн им чином у відповідності до с т. 98 Господарського процесуал ьного кодексу України, про що свідчить повернення поштово го повідомлення з відміткою про вручення поштового відпр авлення. Додаткових документ ів та/або клопотань на адресу суду на час розгляду справи н е надходило.

Оскільки судом апеляційно ї інстанції не визнавалася я вка сторін обов'язковою, пози ція ТОВ "Незалежний реєстрат ор "Реформація" викладена в ап еляційній скарзі, суд, у відпо відності до ст.ст.75,99 Господар ського процесуального кодек су України, дійшов висновку п ро можливість розгляду скарг и за наявними в справі докуме нтами.

Повноважний представник ЗАТ "Фабрика "Динамо" у судово му засіданні апеляційної інс танції висловився проти дово дів викладених в апеляційній скарзі,підтримав позицію, ви кладену у відзиві №101/01-02 від 01.02.20 11 р. на апеляційну скаргу. Прос ить рішення господарського с уду Запорізької області від 27.10.2010 року по справі №7/201/10 залишит и без змін, а апеляційну скарг у без задоволення.

Згідно з положеннями ст.101 Г осподарського процесуально го кодексу України апеляцій ний господарський суд не зв'я заний доводами апеляційної с карги і перевіряє законність і обґрунтованість рішень мі сцевого господарського суду в повному обсязі.

У відповідності до п.п. 2, 3, 4 ч астини 3 ст.129 Конституції Укра їни, основними засадами судо чинства є рівність усіх учас ників судового процесу перед законом та судом, забезпечен ня доведеності вини, змагаль ність сторін та свобода в над анні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно зі ст.ст. 42, ст.43 Господ арського процесуального код ексу України - правосуддя у го сподарських судах здійснюєт ься на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом та змаг альності. Сторони та інші осо би, які беруть участь у справі , обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду д оказами.

Розглянувши матеріали го сподарської справи, апеляцій ну скаргу, перевіривши прави льність застосування судом п ершої інстанції норм матеріа льного та процесуального пра ва, заслухавши доводи предст авника ЗАТ "Фабрика "Динамо", Д онецьким апеляційним господ арським судом встановлено на ступне.

16.12.2002 р. між позивачем і відпо відачем був укладений догові р № 21 про надання послуг еміте нту по веденню реєстру власн иків іменних цінних паперів.

Відповідно до п. 1.1. договору позивач (емітент) доручає, а в ідповідач (реєстратор) прийм ає на себе зобов' язання з ве дення системи реєстру власни ків іменних цінних паперів е мітента, згідно цього догово ру, положень Установчих доку ментів емітента та чинного з аконодавства України. Реєстр атор здійснює ведення реєстр ів всіх випусків іменних цін них паперів Емітента( п. 1.2.дого вору). Реєстратор приймає на с ебе зобов' язання здійснюва ти ведення реєстру емітента, суворо дотримуючись "Положе ння про порядок ведення реєс тру власників іменних цінних паперів", затвердженого Ріше нням Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку від 26.05.98 р. № 60 зі змінами та до повненнями, та Положення про порядок ведення реєстру вла сників іменних цінних папері в ТОВ "НР "Реформація", та викон увати послуги, перелік яких н аведений у цьому пункті дого вору(п. 2.1 договору). Так підпунк том 9 п. 2.1. договору, реєстроутр имувач надає емітенту послу гу з повернення емітенту сис теми реєстру, в тому числі: під готовка системи реєстру до п ередачі іншому реєстроутрим увачу (ксерокопіювання перви нних документів системи реєс тру; роздрук реєстру на дату з акриття реєстру); передача си стеми реєстру ( оформлення ви хідної документації та актів прийому - передачі); зберіга ння первинних документів сис теми реєстру.

Згідно з п.2.1.4. договору, відпо відач зобов'язався повернути емітенту всі документи, пов'я зані з системою реєстру у раз і припинення договору в терм іни і на умовах згідно до чинн ого законодавства України та дійсного договору.

Пунктом 2.2.3. договору позивач зобов'язався оплачувати пос луги реєстратора в розмірі і в терміни, обумовлені розділ ом 3 договору та згідно тарифі в реєстратора.

Відповідно до п.3.1. договору, за ведення реєстру емітент щ омісячно, але не пізніше 15 чис ла наступного за звітним міс яцем перераховує відповідач у абонентну плату, розмір я кої встановлений у п. 9 «Перелі ку та вартості послуг, що нада ються ТОВ «НР «Реформація» (додаток №1 до договору), який є невід'ємною частиною догов ору. Оплата інших послуг, пов' язаних з веденням системи ре єстру впроваджується згідно “Переліку та вартості послу г, що надаються ТОВ “НР “Рефор мація” (додаток № 1 до договору ), який є невід' ємною частино ю договору. Перелік додатков их послуг реєстратора визнач ений сторонами в п. 3.4. договору .

Договір укладений на строк з 16.12.2002 р. до 12.07.2004 р.(п. 6.1. договору).

У разі закінчення терміну д ії договору, якщо жодна із сто рін письмово не виказала нам іру про припинення дії догов ору, договір вважається прол онгованим на наступні три ро ки(п. 6.5.договору).

Сторони підписали додаток до договору № 1 Перелік та вар тість послуг, що надаються ТО В "НВ "Реформація", 09.01.2007 р. - додато к № 2, в результаті чого зазнач ено додаток № 1 вважати недійс ним.

09.04.2010 р. на загальних зборах З АТ «Фабрика «Динамо»були при йняті рішення (витяг з проток олу № 1 від 09.04.2010 р.) про переведен ня випуску іменних акцій ЗАТ “Фабрика “Динамо” документа рної форми існування у бездо кументарну форму існування ( рішення про дематеріалізаці ю); укладення договору про об слуговування емісії цінних п аперів з депозитарієм ВАТ “Н аціональний депозитарій Укр аїни”, договору про відкритт я рахунків у цінних паперах з і зберігачем ТОВ “ФК “Емісія ” .

Листами вих. № 1-13/05 від 13.05.2010 р. по зивач,ЗАТ "Фабрика "Динамо", зв ернувся до відповідача, ТОВ "Н Р "Реформація", з повідомлення м щодо прийнятого рішення пр о переведення випуску акцій з документарної форми в безд окументарну форму, та з проха нням скласти реєстр власник ів іменних цінних паперів “З АТ “Фабрика “Динамо” за стан ом на 30 червня 2010 року (дата п рипинення ведення реєстру) . До листів були додані наст упні документи: витяг з прото колу № 1 від 09.04.2010 р. загальних збо рів акціонерів ЗАТ «Фабрика «Динамо»; розпорядження на складання реєстру власникі в іменних цінних паперів ст аном на 30.06.2010 р.; копія свідоцтв а про реєстрацію випуску акц ій у бездокументарній формі.

У відповідь на лист про скла дання реєстру власників іме нних цінних паперів відпові дач листом № 91 від 18.06.2010 р. просив здійснити оплату послуг реє стратора (рахунок № РЕ-0000174 від 02.06.2010 р.), згідно пунктів 3.6. та 3.7. По ложення по переведення випус ку іменних акцій документар ної форми існування у бездок ументарну форму існування № 98 від 30.06.2000 р.

Згідно рахунку-фактури № РЕ -0000174 від 02.06.2010 р. позивачеві було з апропоновано сплатити 200,00 грн . за складання реєстру власни ків іменних цінних паперів в паперовій формі на певну дат у; та 30 000,00 грн. за зберігання пер винних документів системи ре єстру (5 років).

Листом № 021/7 від 24.06.2010 р. ТОВ "НР "Р еформація" повідомив ЗАТ "Фаб рика "Динамо", що документи сис теми реєстру будуть передані за умови оплати емітентом по слуг реєстратора.

Позивач здійснив оплату по виставленому рахунку-фактур і № РЕ-0000174 від 02.06.2010 р. частково в су мі 200,00 грн. за складання реєстр у власників іменних цінних п аперів в паперовій формі на п евну дату. Вимогу про сплату с уми 30 000,00 грн. вважає безпідстав ною, а невиконання Реєстрато ром обов' язку з передачі ін формації та документів систе ми реєстру власників іменних цінних паперів ЗАТ “Фабрика “Динамо” новому зберігачу - п орушенням чинного законодав ства та умов договору.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку про безпідс тавність апеляційної скарги з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 9. Закону України "Про Націонал ьну депозитарну систему та о собливості електронного обі гу цінних паперів в Україні" в едення реєстрів власників іменних цінних паперів пер едбачає облік та зберігання протягом певних строків інф ормації про власників іменн их цінних паперів та про опер ації, внаслідок яких виникає необхідність внесення змі н до реєстру власників імен них цінних паперів.

Згідно з частиною пер шою та другою статті 4 Закону У країни "Про Національну депо зитарну систему та особливо сті електронного обігу цінн их паперів в Україні": цінні па пери, обіг яких дозволено на території України, і цінні папери, на які поширюється дія законів України, можуть в ипускатися в документарній т а бездокументарній формах; ф орма випуску цінних паперів визначається за рішенням е мітента про випуск цінних паперів, затверджується Дер жавною комісією з цінних па перів та фондового ринку п ри реєстрації випуску та є п ідставою для взяття цих ці нних паперів на обслуговув ання Національною депозит арною системою як іменних ц інних паперів у документар ній формі, цінних паперів на пред'явника у документ арній формі або цінних па перів у бездокументарній фо рмі, іменна ідентифікація власників яких здійснюєтьс я на підставі облікового ре єстру рахунків власників у з берігача.

Вимоги до ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів, порядок вед ення цього реєстру регламент овано Положенням про порядок ведення реєстру власників іменних цінних паперів, зат вердженим рішенням Комісії від 17.10.2006р. N 1000. При цьому, відпові дно до преамбули Положення про порядок ведення реєстр у дія Положення про порядок в едення реєстру поширюється т ільки на облік прав власност і на іменні цінні папери, які випущені в документарній ф ормі: акції, облігації підпр иємств, облігації місцевих п озик, інвестиційні сертифіка ти, іпотечні сертифікати, сер тифікати фонду операцій з не рухомістю.

В газеті "Урядовий кур'єр" N 202 від 29.10.2008 р. опублікова ний Закон України "Про акціо нерні товариства", який, згід но п. 1 розділу XVII набирає чинно сті через шість місяців з дня його опублікування, крім дру гого речення частини 2 статт і 20, яке набирає чинності чер ез два роки з дня опублікуван ня цього Закону.

Другим реченням частини 2 статті 20 Закону України "Пр о акціонерні товариства" пер едбачено, що акції товариств існують виключно в бездокум ентарній формі. Зазначена но рма набирає чинності через д ва роки з дня опублікування ц ього Закону.

Законом України "Про внес ення змін до Закону України "Про цінні папери та фондови й ринок" щодо порядку дій ем ітента та інвесторів" від 11.06.200 9 N 1522-VI було внесено зміни до ста тті 6 Закону України "Про цін ні папери та фондовий ринок ", які передбачають, що акції і снують виключно в бездокумен тарній формі.

Відповідно до пун кту 1 розділу II Закону Украї ни "Про внесення змін до За кону України "Про цінні папе ри та фондовий ринок" щодо пор ядку дій емітента та інвесто рів, норми статті 6 Закону Укр аїни "Про цінні папери та фо ндовий ринок" щодо існування акцій виключно в бездокумен тарній формі набирають чинно сті з 29.10.2010 р. та поширюються на всі акціонерні товариства. Таким чином, з 29.10.2010 акції мають існувати виключно в бездок ументарній формі, та всі акц іонерні товариства зобов'яза ні до цього часу забезпечи ти існування власних акцій в бездокументарній формі.

Викладене підтверджу ється і Рішенням Державної к омісії з цінних паперів та фо ндового ринку від 20.10.2010р. N 1619 "Про затвердження роз'яснення "Що до порядку застосування поло жень статті 20 Закону України " Про акціонерні товариства", с татті 6 Закону України "Про цін ні папери та фондовий ринок" т а розділу II Закону України "Пр о внесення змін до Закону Укр аїни "Про цінні папери та фонд овий ринок" щодо порядку дій емітента та інвесторів".

Зазначене вище свідчить, щ о рішення про переведення ви пуску іменних акцій ЗАТ “Фаб рика “Динамо” документарної форми існування у бездокуме нтарну форму існування (ріше ння про дематеріалізацію); ук ладення договору про обслуго вування емісії цінних папері в з депозитарієм ВАТ “Націон альний депозитарій України” , договору про відкриття раху нків у цінних паперах зі збер ігачем ТОВ “ФК “Емісія”, прий нято ЗАТ "Фабрика "Динамо" на в иконання норм Закону України "Про акціонерні товариства" т а Закону України " Про внесенн я змін до Закону України "Про ц інні папери та фондовий рино к" щодо порядку дій емітента та інвесторів N 1522-VI від 11 червня 2009 року.

Відповідно до Рішен ня Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку N 98 від 30.06.2000р., що зареєстровано в Міністерстві юстиції Украї ни 12 жовтня 2000 р. за N 706/4927 "Про затв ердження Положення про поряд ок переведення випуску іменн их акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування", в редакції, що набрала чинності з 14.11.2008 р., рі шення про дематеріалізацію п риймається загальними збора ми акціонерного товариства, та оформлюється протоколом, який повинен містити реквізи ти: емітента; випуску іменних акцій документарної форми і снування, щодо якого прийнят о рішення про дематеріалізац ію; реквізити депозитарію, як ий буде обслуговувати випуск акцій, щодо якого прийнято рі шення про дематеріалізацію; реквізити зберігача, у яког о емітент буде відкривати ра хунки в цінних паперах власн икам акцій; кількість та відс оток голосів акціонерів, що б еруть участь у загальних збо рах; кількість та відсоток г олосів акціонерів, що прий мають рішення про зміну форм и існування акцій; дату припи нення ведення реєстру (п. 2.1.).Не пізніше 30 (тридцяти) календа рних днів від дати прийняття рішення про дематеріалізаці ю емітент повинен здійснити дії щодо заміни свідоцтва про реєстрацію випуску іменн их акцій документарної форми існування на свідоцтво про р еєстрацію випуску акцій у бе здокументарній формі ( п. 2.2.). Емітент повинен визначити дату припинення ведення р еєстру, яка має бути вст ановлена не раніше ніж за 45 (с орок п'ять) календарних днів, але не пізніше ніж за 60 (шіст десят) календарних днів від дати отримання свідоцтва про реєстрацію випуску акці й у бездокументарній формі ( п. 2.3.). Не пізніше ніж за 10 (десять ) днів до дати припинення ве дення реєстру емітент повине н укласти: договір про обслуг овування емісії цінних папе рів з обраним ним депозитар ієм, визначеним згідно з п.2.1 ць ого Положення; договір про ві дкриття рахунків у цінних п аперах власникам,які є заре єстрованими особами в реєстр і власників іменних цінних п аперів, з обраним ним зберіга чем, визначеним згідно з п.2.1 ць ого Положення ( п. 2.5.).

На дату припинення веденн я реєстру реєстроутримувач н а підставі розпорядження емі тента, що надається відповід но до п.2.4 цього Положення, при пиняє будь-які операції у сис темі реєстру та складає реєс тр власників іменних цінних паперів (список власників та номінальних утримувачів іме нних цінних паперів) за стано м на цю дату( п. 3.1.).

Протягом 5 робочих днів з дати припинення веден ня реєстру реєстроутримува ч здійснює в присутності упо вноваженої особи емітента пе редачу реєстру, складеного с таном на дату припинення ве дення реєстру, зберігачу, з я ким емітент уклав договір пр о відкриття рахунків у цінни х паперах власникам (п. 3.2.).

Передача реєстру, с кладеного за станом на дату п рипинення ведення реєстру, до зберігача оформлюється а ктом приймання-передачі, яки й визначає передачу: реєстру власників іменних цінних п аперів, складеного за стано м на дату припинення веденн я реєстру, у паперовій формі в трьох примірниках (реєстр, щ о передається, повинен бути п рошитий, пронумерований та з асвідчений підписом посадов ої особи реєстроутримувача т а печаткою реєстроутримувач а); реєстру власників іменних цінних паперів, складеного за станом на дату припинення ведення реєстру в електронн ому вигляді на магнітному н осії, та його резервної коп ії на додатковому магнітном у носії у форматі, узгодженом у зі зберігачем; у разі обтяж ення акцій власників зобов'я заннями - копій всіх документ ів, що є підставою для обтяже ння цінних паперів, засвідч ених реєстроутримувачем. Ак т приймання-передачі підпису ється керівниками або уповно важеними представниками, за свідчується печатками реєст ратора, емітента та зберігач а і складається не менше ніж у п'яти примірниках. По одному п римірнику акта приймання-пер едачі надається: реєстратору , емітенту, зберігачу, депози тарію, з яким емітентом уклад ено договір про обслуговуван ня емісії цінних паперів щод о випуску цінних паперів, що д ематеріалізується,та Націон альному депозитарію Україн и. Дата підписання цього а кта є датою передачі реєстру реєстроутримувачем ( п. 3.3.).

Реєстратор здійсн ює передачу реєстру за умов и оплати емітентом послуг щодо ведення системи реєстр у та його передачі, якщо інше не передбачено договор ом про ведення реєстру власн иків іменних цінних паперів (п.3.6.).

Реєстроутримувач, який здійснював ведення реєс тру власників іменних цінних паперів випуску, що дематері алізується, несе відповідал ьність за збереження первинн их документів, на підставі як их він здійснював зміни в сис темі реєстру протягом п'яти років від дати передачі реєс тру зберігачу. Реєстроутрим увач, який здійснював веденн я реєстру, зобов'язаний протя гом п'яти років від дати пере дачі реєстру забезпечити пр ед'явлення первинних докумен тів, які були підставою для вн есення змін до системи реєст ру, або надання копій таких до кументів уповноваженим особ ам Національного депозитарі ю України, емітента, зберігач а, якому було передано реєстр , а також особам, які були зар еєстровані в реєстрі до дати передачі реєстру, на їх вимог у і державним органам відпо відно до їх повноважень, виз начених чинним законодавств ом України ( п. 3.7.).

ТОВ "Незалежний реєстрато р "Реформація", вимагаючи стяг нення з ЗАТ "Фабрика "Динамо" 30 0 00,00 грн. та не виконуючи обов' язок з підготовки та передач і системи реєстру новому збе рігачу, посилається на п. 6.3. дог овору № 21, згідно з яким в разі р озірвання договору за іні ціативою однієї із сторін , сторона, з ініціативи якої п рипиняє дію договір, зобов' язана попередити про це свог о контрагента до терміну при пинення дії договору згідно чинного законодавства Украї ни. Реєстратор зобов' язаний виконати процедуру передач і та зберігання системи реєс тру емітента згідно до чинно го законодавства. При цьому, д о дати припинення дії догово ру емітент зобов' язаний спл атити реєстратору в повному обсязі послуги з ведення си стеми реєстру за період дії д ійсного договору та роботи, п ов' язані з виконання реєст ратором процедури передачі с истеми реєстру і забезпечен ня зберігання документів у в есь термін визначений чинним законодавством.

Втім, посилання на п.6.3. догов ору є неправомірним. Пунктом 6.2. договору № 21 від 16.12.2002 р. сторон и обумовили, що договір може б ути розірваний у наступних в ипадках: за згодою сторін; за ініціативою однієї зі сто рін, згідно з п. 5.3. дійсного дог овору (п.5.3.договору- сторон а, яка не виконує свого обов' язку, повинна дати повідомле ння іншій стороні про перепо ни та її вплив на виконання об ов' язків по договору); в інши х, передбачених чинним закон одавством випадках.

Отже, як зазначено в договор і, пункт 6.3. договору застосову ється виключно спільно з п. 5.3. д оговору, і є наслідком невико нання стороною договору прий нятих на себе зобов' язань.

Матеріали господарської с прави не містять доказів нев иконання ЗАТ "Фабрика "Динамо " зобов' язань за договором № 21 від 16.12.2002 р., а вимога позивача з а первісним позовом, звернут а до ТОВ "НР "Реформація" про ск ладання реєстру власників ім енних цінних папері ЗАТ "Фабр ика "Динамо", викладена в листа х від 13.05.2010 р., є наслідком прийн яття та набрання чинності За коном України "Про акціонерн і товариства", Закону України " Про внесення змін до Закону України "Про цінні папери та ф ондовий ринок" щодо порядку д ій емітента та інвесторів N 1522 -VI стосовно існування акцій виключно в бездокументарній формі, та виконання Положенн я про порядок переведення ви пуску іменних акцій документ арної форми існування у безд окументарну форму існування .

Відповідальність реєстрат ора, який здійснював ведення реєстру власників іменних ц інних паперів випуску, що дем атеріалізується, за збережен ня первинних документів, на п ідставі яких він здійснював зміни в системі реєстру про тягом п'яти років від дати пер едачі реєстру зберігачу, є об ов' язком реєстратора згідн о норм чинного законодавства .

Пункти 3.6., 3.7. Положення про по рядок переведення випуску ім енних акцій документарної фо рми існування у бездокумента рну форму існування, на які по силається ТОВ "НР "Реформація ", не встановлюють плати за вик онання реєстратором обов'язк у по збереженню первинних до кументів, на підставі яких ві н здійснював зміни в системі реєстру, протягом п'яти рокі в від дати передачі реєстру з берігачу. Також, в зазначених пунктах Положення не ставит ься в залежність виникнення обов' язку по зберіганню док ументів від оплати за викона ння цього обов' язку.

Пункт 3.6. Положення містить л ише обов' язок емітента опла тити до здійснення передачі реєстру, послуги реєстратор а щодо ведення системи реєст ру та його передачі, якщо інше не передбачено договором пр о ведення реєстру власників іменних цінних паперів, що не є тотожним послугам по збері ганню документів протягом п" ти років від дати передачі ре єстру зберігачу.

Сума 200,00 грн., що включена реєс тратором до рахунку-фактури № РЕ-0000174 від 02.06.2010р. емітентом спл ачена, що підтверджено відпо відачем за первісним позовом .

Умовами договору сторони н е обумовили оплату послуг ре єстратора за зберігання перв инних документів, на підстав і яких він здійснював зміни в системі реєстру, протягом п 'яти років від дати передачі р еєстру зберігачу, в тому числ і у вигляді середньої абоне нтської плати за договором, щ о діяв. В додатку № 2 до договор у "Перелік та вартість послуг , що надаються ТОВ "НР "Реформа ція", на який посилається поз ивач за зустрічним позовом, в артість такої послуги сторон ами не обумовлена та не погод жена.

Положеннями чинного закон одавства не передбачено прав о реєстратора ставити викона ння обов'язку з передачі інфо рмації та системи реєстру в з алежність від сплати емітен том оплати за зберігання док ументів протягом п"ти років в ід дати передачі реєстру збе рігачу.

Отже, вірним є висновок суду першої інстанції щодо задов олення первісного позову про зобов' язання здійснити пер едачу інформації та документ ів системи реєстру власників іменних цінних паперів ЗАТ “ Фабрика “Динамо” новому збер ігачу (реєстратору), та відмов и в задоволенні зустрічного позову про стягнення з ЗАТ "Фа брика "Динамо" 30 000,00 грн.

З огляду на наведене, Донецький апеляці йний господарський суд дійш ов висновку, що доводи заявни ка, викладені в апеляційній с карзі не обґрунтовані, не дов едені належними та допустими ми доказами в розумінні ст.33, с т.34 Господарського процесуал ьного кодексу України та спр остовуються наявними в матер іалах справи документами.

Твердження заявника апел яційної скарги про порушення і неправильне застосування місцевим господарським судо м норм матеріального права п ри прийнятті рішення не знай шли свого підтвердження, в зв ' язку з чим підстав для змін и чи скасування судового ріш ення від 27.10.2010 р.( підписане 29.10.2010 р .) з врахуванням ухвали від 22.11.201 0 р. по справі № 7/201/10 суд апеляцій ної інстанції не вбачає.

Відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України витрати по сплат і державного мита за подання апеляційної скарги покладаю ться на заявника скарги .

Результати розгляду апел яційної скарги проголошені в судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 49, 99, 101, 102, 103, 105 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Донецький апеляційний господарський с уд,-

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відп овідальністю "Незалежний реє стратор "Реформація" м. Запорі жжя на рішення господа рського суду Запорізької обл асті від 27.10.2010 р. (підписане 29.10.201 0 р.) з врахуванням ухвали від 22. 11.2010 р. по справі № 7/201/10 - залишит и без задоволення.

Рішення господарського суду Запорізької області від 27.10.2010 р. ( підписане 29.10.2010 р.) з врахуванням ухвали від 22.11.2010 р. по справі № 7/201/10 - залиши ти без змін.

Постанова набирає з аконної сили з дня її прийнят тя та може бути оскаржена до В ищого господарського суду Ук раїни у касаційному порядку через Донецький апеляційний господарський суд протягом двадцяти днів.

Головуючий Н.М. Дучал

Судді: М.Д.Запороще нко

Р.Г. Новікова

Надруковано 5 екз.: пози вачу-1екз., відповідачу-1екз., у с праву- 1пр., ДАГС-1пр., господар ському суду-1пр.

Дата ухвалення рішення15.02.2011
Оприлюднено22.02.2011
Номер документу13868266
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/201/10

Рішення від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кутіщева-Арнет Н.С.

Ухвала від 20.10.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кутіщева-Арнет Н.С.

Ухвала від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кутіщева-Арнет Н.С.

Постанова від 15.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 14.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 14.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні