Постанова
від 03.02.2011 по справі 2а-75/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

03 лютого 2011 року Справа № 2а-75/11/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючого - судді Качур іної Л.С.,

при секретарі - Єретиково ї К.В..,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Ві дділення виконавчої дирекці ї Фонду соціального страхува ння від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Перв омайську Луганської області до Державного підприємства «Первомайськвантажтранс» п ро стягнення заборгованості в сумі 14 934,88 грн., -

ВСТАНОВИВ:

04 січня 2011 року Відділення ви конавчої дирекції Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Первомайську Луг анської області звернулося д о суду з адміністративним по зовом, в якому послався, що Дер жавне підприємство «Первома йськвантажтранс» зареєстро ване платником страхових вне сків на загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України 29 грудня 2006 року. У порушення вимог зако ну страхові внески відповіда чем перераховувались не в по вному обсязі, у зв' язку з чим за відповідачем виникла заб оргованість зі сплати страхо вих внесків за період з 01 липн я 2010 року по 01 жовтня 2010 року в сум і 5905,75 грн. та за період з 01 квітн я 2009 року по 30 вересня 2010 року нар ахована пеня в розмірі 9029,13 грн . Позивач просить стягнути з в ідповідача заборгованість у сумі 14 934,88 грн.

Представник позивача в суд ове засідання не прибув, про ч ас, дату та місце розгляду спр ави був повідомлений належни м чином, від нього надійшла за ява про розгляд справи за йог о відсутністю.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, п ро дату, час та місце розгляду справи був повідомлений нал ежним чином, про причини непр ибуття суду не повідомив, зап еречень проти позову не нада в.

Вивчивши матеріали справи , дослідивши надані сторонам и докази, суд на підставі наяв них у справі доказів дійшов д о наступного.

У відповідності зі ст. 45 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування від нещасного в ипадку на виробництві та про фесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності» роботодавець як страх увальник зобов' язаний: своє часно та повністю нараховува ти і сплачувати в установлен ому порядку страхові внески до Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків.

Згідно зі ст. 47 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинил и втрату працездатності» стр ахові тарифи, диференційован і по галузях економіки (видах економічної діяльності) зал ежно від класу професійного ризику виробництва, встановл юються законом, страхові вне ски є цільовим загальнообов' язковим платежем, який справ ляється на всій території Ук раїни в порядку, встановлено му цим Законом, розмір страхо вого внеску залежить від кла су професійного ризику вироб ництва, до якого віднесено пі дприємство, знижки до нього (з а низькі рівні травматизму, п рофесійної захворюваності т а належний стан охорони прац і) чи надбавки (за високі рівні травматизму, професійної за хворюваності та неналежний с тан охорони праці), страхувал ьник здійснює страховий внес ок у Фонд соціального страху вання від нещасних випадків у порядку і строки, які визнач аються страховиком.

Органи Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків мають право проводити в порядку, визначеному законо давством України, планові та позапланові виїзні перевірк и фінансово-господарської ді яльності суб' єктів підприє мницької діяльності щодо спл ати та цільового використанн я ними збору на загальнообов ' язкове державне соціальне страхування від нещасних ви падків.

Розрахунок розміру страхо вого внеску для кожного підп риємства провадиться Фондом соціального страхування від нещасних випадків відповідн о до Закону України «Про стра хові тарифи на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування від нещасного випа дку на виробництві та профес ійного захворювання, які спр ичинили втрату працездатнос ті».

Відповідно до п. 4.1 Інструкці ї «Про порядок перерахування , обліку та витрачання страхо вих коштів Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и, затвердженої постановою П равління Фонду ССНВ України від 12.07.2007 року № 36, сума страховог о внеску розраховується відп овідно до страхового тарифу, установленого законом, зале жно від класу професійного р изику виробництва, до якого в іднесено страхувальника. При встановленні страхувальник у знижки або надбавки до стра хового тарифу сума страховог о внеску, яка підлягає сплаті , визначається з урахуванням указаної знижки (надбавки).

П. 4.12, 4.13, 4.14 вказаної Інструкції встановлено порядок та стро ки сплати зазначених страхов их внесків, які сплачуються с трахувальниками шляхом пере рахування відповідних сум на відповідний рахунок Фонду.

Згідно п. 5.1. Інструкції, не вн есені страхувальниками у вст ановлений строк страхові вне ски до Фонду вважаються недо їмкою і стягуються у порядку , передбаченому законодавств ом, з нарахуванням пені. Пеня н араховується із сум недоїмки за кожний прострочений день і обчислюється, виходячи із 12 0 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сп лати, нарахованої на повну су му недоїмки (без урахування ш трафів) за весь строк.

Судом установлено, що Держа вне підприємство «Первомайс ьквантажтранс» відноситься до категорії осіб, які є платн иками обов' язкових страхов их внесків на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування від нещасного випа дку на виробництві та профес ійного захворювання, котрі п овинні перераховуватися на р ахунок позивача, зареєстрова ний у позивача як платник заз начених обов' язкових страх ових внесків з 29 грудня 2006 року та з цього часу прийняв на себ е зобов' язання страхувальн ика по сплаті страхових внес ків до Фонду. Відповідачеві в изначено строки та розмір ст рахових внесків, однак, цей об ов' язок відповідачем викон увався неналежним чином, вна слідок чого утворилася забор гованість з цих внесків за пе ріод з 01 липня 2010 року по 01 жовтн я 2010 року в сумі 5905,75 грн. та за пер іод з 01 квітня 2009 року по 30 верес ня 2010 року нарахована пеня в ро змірі 9029,13 грн. Позивач просить стягнути з відповідача забо ргованість у сумі 14 934,88 грн.

10 листопада 2010 року між Відді ленням виконавчої дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України в м. Первома йську Луганської області та Державним підприємством «Пе рвомайськвантажтранс» скла деного акт звірки взаємних р озрахунків, згідно якого за в ідповідачем за період з 01 липн я 2010 року по 01 жовтня 2010 року утво рилася недоїмка в сумі 5905,75 грн . та за період з 01 квітня 2009 року по 30 вересня 2010 року нарахован а пеня в розмірі 9029,13 грн.. Акт зв ірки взаємних розрахунків пі дписаний обома сторонами без зауважень.

За таких обставин суд вважа є, що позовні вимоги є обґрунт ованими та підлягають задово ленню.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 КАС України не передбаче но їх стягнення у даних випад ках.

Керуючись ст. ст. 2, 17, 18, 87, 94, 158-163 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України в м. Первомайську Л уганської області до Державн ого підприємства «Первомайс ьквантажтранс» про стягненн я заборгованості в сумі 14 934,88 гр н. задовольнити в повному обс язі.

Стягнути з Державног о підприємства «Первомайськ вантажтранс» (93200, Луганська об ласть, м. Первомайськ, вул. Тел ьмана, 9, і. к. 26402902) на користь Відд ілення виконавчої дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України в м. Первома йську Луганської області (93200, Л уганська область, м. Первомай ськ, вул.. Київська, 26) заборгова ність зі страхових внесків н а обов' язкове державне соці альне страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань у сумі 14 934,88 грн. (чотирнадцять ти сяч дев' ятсот тридцять чоти ри гривні вісімдесят вісім к опійок).

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Повний текст постанови скл адено 08 лютого 2011року.

Суддя Л.С. Качуріна

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.02.2011
Оприлюднено15.03.2011
Номер документу14096606
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-75/11/1270

Ухвала від 28.03.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 19.03.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 26.01.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Є.О. Кисельова

Ухвала від 22.12.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Є.О. Кисельова

Ухвала від 08.06.2016

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 02.06.2016

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 10.11.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Ухвала від 02.10.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Ухвала від 11.10.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Л.С. Качуріна

Постанова від 03.02.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Л.С. Качуріна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні