Рішення
від 01.03.2011 по справі 2-154/11
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 2-154/11

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇН И

01.03.2011 року Долинський р айонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Бондарчука Р.А.,

при секретарі Поліщук Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в міст і Долинська справу за позо вом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ТОВ «Новолозоватське», Держа вного підприємства ( «Центр державного земельного када стру» від імені якого діє К іровоградська регіональна філія, про усунення перешкод у розпорядженні та користув анні земельною ділянкою,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачі звернулися в су д з позовом до відповідача та ставлять вимогу зобов' язат и ТОВ «Новолозоватське»не чи нити перешкоди у користуванн і земельною ділянкою № 337, площ ею 6,60 га., яка розташована на те риторії Варварівської сільс ької ради Долинського району .

Свої вимоги мотивують тим , що 22.11.2010 року між ОСОБА_2 і ОСОБА_1 укладений договір о ренди землі, зареєстрований Державним підприємством « Центр державного земельног о кадастру» 22.12.2010 року за № 041037 000085. Коли ОСОБА_1 вирішив при ступити до обробітку земельн ої ділянки, з' ясувалось, що н ею користується підприємств о-відповідач, керівництво як ого стверджує про наявність у нього договору оренди вказ аної земельної ділянки з ОС ОБА_2.

Вважають, що відповідач неп равомірно користується спір ною земельною ділянкою, оскі льки ОСОБА_2 з ними ніяког о договору оренди не укладал о, а укладало лише з ОСОБА_1 .

Позивач ОСОБА_1 та предс тавник позивачів ОСОБА_3 в судовому засіданні підт римав позовні вимоги, поси лаючись на обставини викла дені в позовній заяві.

Позивач ОСОБА_2 підтрим ала позовні вимоги, суду пояс нила, що у 2009 році отримала держ авний акт на право приватної власності на вказану земель ну ділянку. У 2010 році здавала ОСОБА_4, яка працює бухгалте ром у відповідача копію держ авного акту, копію паспорта, і дентифікаційного коду та док ументи необхідні для укладен ня договору оренди, при цьому підписувала якісь папери та давала якісь кошти. Чи особис то здавала документи чи чере з доньку вона не пам' ятає., чи підписувала договір оренди вона не пам' ятає. За 2009-2010 роки отримувало від ТОВ «Новолозо ватське»орендну плату у розм ірі 2125 грн.. Наполягає на задово ленні позову, оскільки вона я к власник земельної ділянки в будь-який момент має право п ереукласти договір оренди бу дь з ким.

Представник відповідача в судовому засіданні позов ні вимоги не визнав посила ючись на те, що ТОВ «Новолозо ватське», ще в 2009 році отримало пропозицію від ОСОБА_2 ук ласти договір оренди земельн ої ділянки та отримало необх ідний пакет документів. 15.08.2010 ро ку після отримання всіх необ хідних документів уклало з ОСОБА_2 договір оренди земл і. Договір оренди та пакет док ументів в листопаді 2010 року бу ло передано до Долинського р айонного відділу Кіровоград ської регіональної філії ДП «Центр державного земельног о кадастру». В цей же місяць от римали висновок начальника в ідділу Держкомзему у Долинсь кому районі про те, що договір оренди земельної ділянки мі ж ОСОБА_2 (Орендодавець) та ТОВ «Новолозоватське»(Оренд ар) підлягає державній реєст рації в книзі записів держав ної реєстрації договорів оре нди землі в Долинському реєс траційному відділі КРФ ДП «Ц ентр ДЗК». Реєстратором було заповнено перший та другий п римірники реєстраційної кар тки земельної ділянки серії АБІ № 138984, але з якоїсь причини, б ез будь-яких пояснень поверн уто в лютому 2011 року та вже післ я надходження позову докумен ти до реєстратора направлено повторно. На виконання уклад ено договору у 2009-2010 роках сплач увало орендну плату в розмір і 3% вартості земельної ділянк и. Безпосередньо орендну пла ту на прохання орендодавця о тримувала донька ОСОБА_2 - ОСОБА_5.

Свідок ОСОБА_5 суду пояс нила, що її мати ОСОБА_2 у 2009 році після смерті батька спа дкувала земельну ділянку та вирішила укласти договір оре нди землі з ТОВ «Новолозоват ське». На прохання матері вон а передала ОСОБА_4 працівн ику підприємства пакет докум ентів необхідних для укладен ня договору. Також на проханн я матері вона отримувала у 2009-20 10 роках орендну плату в розмір і 2125 грн.. В платіжній відомості за 2010 рік стоїть її підпис, а чи її підпис в платіжній відомо сті про отримання орендної п лати у 2009 році вона не може пояс нити достовірно. Вважає, що ма ти як власник земельної діля нки в будь який момент має пра во переукласти договір оренд и будь з ким.

Представник ДП «Центр дер жавного земельного кадастр у при Держкомземі України» в судове засідання не з' яви вся про час та місце розгляду справи був повідомлений в ус тановленому законом порядку .

Вислухавши пояснення сто рін , дослідивши матеріали с прави , суд вважає , що заявл ений позов задоволенню не підлягає .

Із матеріалів справи вбач ається , що позивачка ОСОБ А_2 є власником земельної ділянки № 337, площею 6,60 га., яка р озташована на території Варв арівської сільської ради Дол инського району (а.с. 12 ). Зазнач ена земельна ділянка позив ачкою передана в оренду ТО В «Новолозоватське»на 5 рок ів відповідно до письмовог о договору від 22.11.2010 року, про що реєстратором заповнені р еєстраційні картки земельно ділянки серії АБІ № 138984 (а.с. ).

Згідно інформації відділу Держкомзему у Долинському р айоні № 178/01-10 від 28.02.2011 року, реєстр аційні картки земельно ділян ки серії АБІ № 138984 - заповнена Кіровоградською регіональн ою філією ДП «Центр державно го земельного кадастру»(а.с. ).

Згідно висновку начальник а відділу Держкомзему у Доли нському районі без дати та но меру, який передано представ нику ТОВ «Новолозоватське»у вересні 2010 року - договір оре нди земельної ділянки між О СОБА_2 (Орендодавець) та ТОВ « Новолозоватське»(Орендар) пі длягає державній реєстрації в книзі записів державної ре єстрації договорів оренди зе млі в Долинському реєстрацій ному відділі КРФ ДП «Центр ДЗ К»при умові відсутності в де ржавному реєстрі земель дани х про реєстрацію права оренд и землі.

Згідно заяви позивачки О СОБА_2 на ім' я начальника Д олинського районного відділ у Кіровоградської регіональ ної філії ДП «Центр ДЗК»Куз ьміна Г.О. від 20.12.2010 року - ост ання просить не здійснювати державну реєстрацію договор у оренди укладеного між нею т а ТОВ «Новолозоватське»на зе мельну ділянку, площею 6,60 га., к адастровий номер 3521981300 02 000 0337, що розташована на території Варварівської сільської рад и Долинського району та прос ить вважати дійсний договір оренди землі, укладений між н ею та ФГ «Колосок»(а.с. ).

Відповідно до вимог Земель ного кодексу України та Тимч асового порядку ведення держ авного реєстру земель. Позем ельна книга - це документ, як ий є складовою частиною держ авного реєстру земель, місти ть відомості про земельну ді лянку, в тому числі кадастров ий план, відомості про держав ний акт на право власності на землю, державний акт на право постійного користування зем лею, договір оренди землі та власника, користувача, орендаря (суборендаря) зе мельної ділянки і формується за допомогою АС ДЗК. Реєстрац ійна картка земельної ділянк и - це документ, який є складо вою частиною Поземельної кни ги і містить відомості, що вно сять до бази даних АС ДЗК.

Згідно п. 2.8 вказаного Тимчас ового порядку ведення держав ного реєстру земель - операт ор (реєстратор) здійснює вида чу та реєстрацію договорів о ренди землі. Видача договору оренди землі супроводжуєтьс я внесенням запису про держа вну реєстрацію до відповідни х розділів книги реєстрації. При цьому оператор відображ ає дані реєстрації на всіх пр имірниках договорів оренди з емлі.

Згідно п. 3.4 такі ж відомості про реєстрацію оператором (р еєстратором) вносяться до ре єстраційної картки.

У відповідності до вимог по станови Кабінету Міністрів У країни 23.12.2009 р. №1404 «Про внесення зміни до пункту 3 постанови Ка бінету Міністрів України від 9 вересня 2009 р. №1021 «Про затве рдження порядків ведення Поз емельної книги і Книги запис ів про державну реєстрацію д ержавних актів на право влас ності на земельну ділянку та на право постійного користу вання земельною ділянкою, до говорів оренди землі»»- з 01.0 1.2011 року обов' язки щодо веден ня бази даних АС ДЗК та веденн я поземельної книги покладен о на відділ Держкомзему у Дол инському районі.

Враховуючи, що в реєстрацій ній картці спірної земельної ділянки 16.12.2010 року внесені відо мості про орендаря ТОВ «Ново лозоватське», між ОСОБА_2 і відповідачем укладено дого вір оренди 15.08.2010 року - тобто ран іше ніж з ОСОБА_1 22.11.2010 року, с уд вважає, що відповідач прав омірно користується земельн ою ділянкою.

Таким чином судовому засід анні достовірно встановлено , що договір оренди землі в ід 22.11.2010 року укладений між Т ОВ «Новолозоватське»та ОС ОБА_2 добровільно, без прим усу , та відповідає вимогам Закону України «Про оренду землі». Також встановлено , що ОСОБА_2 отримувала ор ендну плату за спірним дого вором оренди землі з 2009 - 2010 р оки (а.с. ).

Виходячи з принципу диспоз итивності в цивільному проце сі та враховуючи, що позивачі не ставили вимогу визнати не дійсним, або вимогу розірват и договір оренди укладений м іж ОСОБА_2 та ТОВ «Новолоз оватське», суд не може задово льнити позовні вимоги про зо бов' язання не чинити перешк оди у користуванні вказаною земельною ділянкою.

Таким чином суд вважає , щ о позивачі та їх представн ик не надали суду доказів п ро підтвердження заявлених позовних вимог та керуєть ся вимогами ст. ст. 10, 11, 60 ЦПК України , відповідно до яки х кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вона посилається , як на пі дставі своїх вимог або зап еречень .

Отримання орендної плати по договору оренди земель ної ділянки у 2009 - 2010 роках с уд визнає обставиною, яка с відчить , що позивачка ОСО БА_2 схвалила умови підпи саного нею договору .

Викладене є підставами дл я відмови у задоволенні по зову .

Згідно ст. 88 ЦПК України с лід покласти на позивачку понесені нею судові витрат и .

На підставі викладеного т а керуючись ст. ст. 10 , 11 , 209 , 212 , 214 , 215 , 217 , 218 ЦПК України , суд , -

В И Р І Ш И В:

Відмовити у задоволе нні позову ОСОБА_1, ОСОБА _2 про зобов' язання ТОВ «Но волозоватське»не чинити О СОБА_1 перешкоди у користув анні земельною ділянкою № 337, п лощею 6,60 га., кадастровий номер 3521981300 02 000 0337, яка розташована н а території Варварівської сі льської ради Долинського рай ону Кіровоградської області .

Рішення може бути оскарж ене в апеляційному порядку відповідно до вимог ст. 294 Ц ПК України .

Суддя : Р.А. БОНДАРЧУК

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення01.03.2011
Оприлюднено31.03.2011
Номер документу14184286
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-154/11

Рішення від 11.02.2011

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Рішення від 10.03.2011

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

БУТЕНКО М. В.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні