Рішення
від 10.03.2011 по справі 2-3854/10
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 2-3854/10

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2010 року Дрогобицький міс ькрайонний суд Львівської об ласті в складі: головую чої судді : - Гарас имків Л.І.

при се кретарі - Петр ів В.М.

за уч астю : представника позивача ( за зустрічним позовом

відпові дача) - Нав роцького А.І.

предс тавника відповідача ( за зус трічним позовом

позив ача ) К узан Р.І.

предс тавника третьої особи ПП « Будінвесттехнологія «

: Д зеньдзюра С.М.

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні в м. Д рогобичі цивільну справу за позовом ОСОБА_5 до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Компанія Океан «за у частю третьої особи Модрицьк ої сільської Ради Дрогобицьк ого району Львівської облас ті про визнання права власн ості на майно та зустрічним п озовом Товариства з обмежено ю відповідальністю «Компані я Океан»до ОСОБА_5 за учас тю третьої особи ПП « Будінвесттехнолог ія «, Модрицької сільської ра ди Дрогобицького району Льв івської області про визнання права власності на нерухом е майно.,

Встановив:

Позивач ОСОБА_5 з вернувся в Дрогобицький міс ькрайонний суд Львівської об ласті з позовною заявою до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Компанія Океан « за участю третьої особи Модр ицької сільської Ради Дрогоб ицького району Львівської о бласті про визнання права в ласності на майно. У підтверд ження заявлених вимог, посил ається на те, що 17 травня 2010 рок у між ним, ОСОБА_5, як Інвест ором, та відповідачем - Товари ством з обмеженою відповідал ьністю «Компанія «Океан», як Замовником, було укладено Ін вестиційний договір щодо рек онструкції об'єкта нерухомос ті (надалі інвестиційний дог овір). Предметом цього Догово ру є участь Сторін у завершен ні реконструкції та будівниц тва Комплексу з можливістю о триманням у загальну пайову власність Сторін відповідни х часток у Комплексі на умова х і в порядку, передбачених До говором. Інвестор здійснює ч асткове фінансування реконс трукції та будівництва Компл ексу шляхом внесення Інвести ції, а Забудовник забезпечує реалізацію Інвестиції Інвес тора для завершення будівниц тва Комплексу.

За умови виконання Ін вестором узятих за цим Догов ором зобов'язань, після завер шення реконструкції та будів ництва Комплексу, Сторони от римують у загальну пайову вл асність частки у Комплексі у таких співвідношеннях: Інве стор - частку в розмірі 5 % (п'яти відсотків) у загальній пайов ій власності на Комплекс, що с тановить 211,3 м. кв. (адміністрат ивний корпус) Комплексу, Забу довник - частку в розмірі 95 % (де в'яносто п'ять відсотків) у заг альній пайовій власності на Комплекс, що становить 4174 кв. м Комплексу.

Згідно з підпункту 2.5 Д оговору Інвестором проводит ься фінансування реконструк ції об'єкту згідно з графіком , погодженим між сторонами, шл яхом укладення додаткових до говорів.

На виконання вимог вк азаного інвестиційного дого вору між ними було укладено д оговори про надання поворотн ої фінансової допомоги, а сам е: Договір № 1 від 30.06.2010 року, Дого вір № 2 від 03.08.2010 року, Договір № 3 в ід 20.08.2010 року, Договір № 4 від 02.09.2010 р оку, Договір № 5 від 13.10.2010 року та Договір № 6 від 03.11.2010 року, згідно яких перераховано суму у роз мірі 1017603 грн.

Згідно з умовами Дого вору Замовник після завершен ня будівництва зобов'язаний протягом 5 (п'яти) робочих днів передати Інвесторові Об'єкт інвестування за Актом пр иймання-передані. на підстав і якого Інвестор спільно із З абудовником оформляє право з агальної пайової власності н а Об'єкт інвестування у встан овленому законодавством пор ядку. Оскільки, як йому стало відомо, реконструкція відпо чинково-оздоровчого комплек су на АДРЕСА_1 відповідаче м завершена повністю, однак о станній не вчиняє жодних дій для передачі йому його част ки у спільній пайовій власно сті.

Згідно з підпунктом 3.1 .3. пункту 3.1. Інвестиційного дог овору, забудовник бере на себ е зобов'язання повідомляти І нвестора про всі обставини, я кі впливають на терміни вико нання Договору, істотно ускл аднюють або унеможливлюють ї х виконання. В зв'язку з цим, ві н звернувся до Відповідача з листом від 10.11.2010 року, де просив до 18.11.2010 року, видати довідку пр о внесення коштів та підписа ти договір про визнання внес ених коштів інвестицією, а та кож повідомити дату передачі за актом його частки у спільн ій пайовій власності. Однак 0 1.12.2010 року Відповідач повідоми в його про те, що відмовляєть ся від виконання умов передб ачених підпунктом 2.5.2. Інвести ційного Договору та передачі у власність Позивачу адміні стративного корпусу Комплек су площею 211,3 м. кв., оскільки ост анній не повністю виконав св ої зобов'язання згідно Інвес тиційного договору.

Отже, Відповідач вчин яє дії, які спрямовані на те що б він не набув право власност і на об'єкт інвестування, а сам е на адміністративний корпус площею 211,3 м. кв., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, а том у за захистом своїх прав він змушений звернутися до суд у.

Товариство з обмежен ою відповідальністю «Компан ія Океан «звернулося до суду із зустрічною позовною заяв ою до ОСОБА_5 за участю тре тьої особи ПП «Будінвесттехн ологія «, Модрицької сільськ ої ради Дрогобицького район у Львівської області про виз нання права власності на не рухоме майно. У підтвердженн я своїх вимог посилається, на те, що Товариство з обмежено ю відповідальністю «Компані я Океан» згідно з договором к упівлі-продажу комплексу неж итлових будівель та споруд д итячого оздоровчого комплек су «Червона калина»від 14.02.2006 ро ку отримав у власність від Са наторію «Карпатські зорі»об 'єднання «Облагрошляхбуд»ко мплекс нежитлових будівель т а споруд дитячого оздоровчог о комплексу «Червона калина» , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. Згідно з договором купівлі-продажу нежитлових будівель від 10.11.2006 року укладен ого з Санаторієм «Карпатські зорі»об'єднання «Облагрошля хбуд»товариство набуло пра во власності на будинок № 10 та трансформаторну, що знаходя ться в АДРЕСА_1.

Відповідно до догово ру оренди землі від 28.09.2007 року, з ареєстрований 26.10.2007 року за ном ером 040744100028, товариство набуло п раво оренди на земельну діля нку загальною площею 2,9134 га (ка дастровий номер ділянки - 4621284900: 01:003:0028) під обслуговування дитяч ого оздоровчого табору «Черв она Калина», яка знаходиться на території Модрицької сіл ьської ради АДРЕСА_1.

Рішенням виконавчого комітету Модрицької сільськ ої ради Дрогобицького району Львівської області від 20.01.2009 ро ку №07 «Про надання дозволу на ведення будівництва та рекон струкцій існуючих споруд, ро зміщених на території оздоро вчого комплексу ТзОВ «Компан ія «Океан»в с. Модричі»надан о дозвіл на реконструкцію іс нуючих та будівництво додатк ових споруд для обслуговуван ня Комплексу.

Рішенням виконавчого комітету Модрицької сільськ ої ради Дрогобицького району Львівської області від 30.06.2010 ро ку №35 «Про надання дозволу на ведення проектування і будів ництво споруд розміщених на території оздоровчого компл ексу ТзОВ «Компанія «Океан»в с. Модричі»надано дозвіл на п роектування та будівництво д одаткових споруд для обслуго вування Комплексу.

Оскільки товариством було укладено договір оренд и земельної ділянки, на якій з находиться Комплекс та отрим ано необхідні дозволи у вико нкомі сільської ради на реко нструкцію та будівництво спо руд Комплексу, то у нього були всі підстави для проведення відповідних робіт.

Однак з метою належно ї організації робіт по рекон струкції та будівництву Комп лексу 22.04.2010 року ТзОВ «Компанія Океан» укладено договір про передачу функцій замовника- забудовника з Приватним підп риємством «Будінвесттехнол огія», відповідно до умов яко го останньому надано всі пов новаження необхідні для орга нізації реконструкції Компл ексу та будівництва нових бу дівель.

На виконання умов вка заного договору Приватним пі дприємством «Будінвесттехн ологія»було замовлено, а при ватним підприємством «Артпр остір»(ліцензія АВ № 458477) розро блено робочий проект реконст рукції та будівництва споруд Комплексу.

Крім цього, ПП «Будінв есттехнологія», в інтересах ТзОВ «Компанія «Океан»було у кладено договір з генеральни м підрядником на реконструкц ію та будівництво споруд Ком плексу, а також ТзОВ «Компані я «Океан» власними силами зд ійснювалося будівництво ком плексу за адресою: АДРЕСА_1 , однак, у зв'язку з нестачею ко штів було укладено інвестиці йний договір щодо реконструк ції об'єкта нерухомості від 17 травня 2010 року з ОСОБА_5, як ий мав стати інвестором закі нчення реконструкції Компле ксу. При цьому, технічні хара ктеристики Комплексу виклад ені в підпункті 1.1.1. пункту 1.1. Ін вестиційного договору, де за значено, що загальна площа ді лянки - 2,9 га, площа забудови 393 м 2, площа твердого покриття: дор оги, проїзди - 2600 м2, тротуари, піш охідні доріжки та пішохідні алеї- 6435 м2, спортивні майданчик и - 1621 м2, місткість автостоянок - 33 гостьових та службових, згі дно з проектно-кошторисною д окументацією.

Для належного здійсн ення реконструкції та будівн ицтва Комплексу товариством отримано: - технічні умо ви від 10.10.2006 року № 33/893, згідно яки х повідомлено, що газифікаці я окремостоячої котельні пан сіонату «Червона калина»по АДРЕСА_1 можлива від існую чого розподільчого газопров оду середнього тиску проклад еного до санаторію «Карпатсь кі зорі»; -технічні умови №1271 в ід 08.07.2010 року на приєднання відп очинково-оздоровчого компле ксу «Червона Калина», який пі длягає реконструкції до цент ралізованих систем водопост ачання міста Дрогобича Львів ської області; експертний ви сновок про відповідність об' єкта нормативним актам з ене ргозбереження № 10 В 14 0025 4030 248 від 08.1 1.2010 року Територіальне управл іння державної інспекції з е нергозбереження по Львівськ ій області, яким підтверджен о, що «Оздоровчий комплекс Тз ОВ «Компанія Океан»у селі Мо дричі Львівської області, ві дповідає вимогам нормативни х актів з питань енергозбере ження. Дозволяється будівниц тво та реконструкція виробни чих об'єктів і виготовлення з асобів виробництва;

технічні умови приєднання до електричних мереж електр оустановок № 131-5276/2 від 19.11.2010 року.

Пунктом 2.1. Інвестиці йного договору, визначено, що предметом цього Договору є у часть Сторін у завершенні ре конструкції та будівництва К омплексу з можливістю отрима нням у загальну пайову власн ість Сторін відповідних част ок у Комплексі на умовах і в по рядку, передбачених Договоро м.

Згідно з нормами пунк ту 2.4. Інвестиційного договору , інвестор здійснює часткове фінансування реконструкції та будівництва Комплексу шл яхом внесення Інвестиції, а З абудовник забезпечує реаліз ацію Інвестиції Інвестора дл я завершення будівництва Ком плексу.

За умови виконання Ін вестором узятих за цим Догов ором зобов'язань, після завер шення реконструкції та будів ництва Комплексу, Сторони от римують у загальну пайову вл асність частки у Комплексі у таких співвідношеннях: Інве стор - частку в розмірі 5 % (п'яти відсотків) у загальній пайов ій власності на Комплекс, що с тановить 211,3 м. кв. (адміністрат ивний корпус) Комплексу і зак ріплено за Інвестором згідно з Планом, надалі іменується « Об'єкт інвестування».

Пунктом 2.5. Інвести ційного договору передба чено графік інвестування , яким передбачено, що відпо відач повинен внести інвести ції наступним чином: до 01.07.2010 ро ку - 300000 грн. до 01.08.2010 року - 60 000 грн. до 01.09.2010 року - 300000 грн. до 01.10.2010 року- 170000 г рн. до 01.11.2010 року - 370000 грн.

Підпунктом 2.5.1. Інвести ційного договору, передбачен о, що передача коштів здійсню ється у строки вказані у граф іку інвестування, після укла дення Договорів про поворотн у фінансову допомогу. На вико нання цих норм між товариств ом та ОСОБА_5 укладено дог овори позики (поворотної фін ансової допомоги) № 1 від 30.06.2010 ро ку, № 2 від 03.08.2010 року, № 3 від 20.08.2010 рок у та № 4 від 02.09.2010 року, № 5 від 13.10.2010 ро ку та № 6 від 03.11.2010 року, згідно як их перераховано суму у розмі рі 1 017 603 грн. Тобто, ОСОБА_5 в п орушення пункту 2.5. Інвестицій ного договору не внесено кош ти у розмірі 182 397 грн.

Підпунктом 2.5.2. Інвести ційного договору, передбачен о, що після внесення Інвестор ом коштів вказаних у графіку інвестування в повному обся зі укладається додаткова уго да, якою поворотна фінансова допомога отримана по відпов ідних договорах визнається І нвестицією у розумінні даног о Договору, а Забудовник вида є Інвесторові довідку про 100 % і нвестування.

Відповідно до підпун кту 2.5.3. та пункту 2.13. Інвестицій ного договору, у разі, якщо Інв естором не вчасно та не в повн ому обсязі будуть внесені ко шти згідно графіку інвестува ння та Договорів поворотної фінансової допомоги, тоді За будовник за власні кошти зав ершує будівництво, а після за вершення, у строки вказані у д оговорах про поворотну фінан сову допомогу повертає Інвес торові внесені кошти.

У зв'язку з тим, що ОС ОБА_5 не в повному обсязі та н е вчасно було здійснено опла ту по Інвестиційному договор і, то товариство листом від 01.1 2.2010 року відмовилося від викон ання умов передбачених підпу нктом 2.5.2. Інвестиційного Дого вору та передачі у власність ОСОБА_5 адміністративног о корпусу Комплексу площею 211, 3 м. кв., оскільки останній не по вністю виконав свої зобов'яз ання згідно Інвестиційного д оговору.

Крім цього, перерахув ання коштів ОСОБА_5 провод илось на підставі договорів позики (поворотної фінансово ї допомоги). Договір позики є у кладеним з моменту передання грошей або інших речей, визна чених родовими ознаками.

Таким чином, після отр имання коштів від ОСОБА_5 у ТзОВ «Компанія «Океан»вини к обов'язок повернути ці кошт и на умовах і у строки визначе ні вказаними вище договорами .

Разом з цим, після зав ершення робіт по реконструкц ії та будівництву будівель і споруд Комплексу ТзОВ «Комп анія Океан»за зустрічним по зовом звернулося до Комуналь ного підприємства Львівсько ї обласної ради Дрогобицьког о міжміського бюро технічної інвентаризації та експертно ї оцінки для виготовлення но вих технічних паспортів на р еконструйовані та збудовані споруди Комплексу. Дрогобиц ьке МБТІ видало технічні пас порти на реконструйовані та збудовані споруди Комплексу . З метою перевірки на відпові дність державним стандартам , будівельним нормам і правил ам України, а також нормативн им актам з пожежної безпеки, с анітарному законодавству зб удованих в процесі реконстру кції об'єктів відпочинково-о здоровчого комплексу, товари ством було замовлено, а Дрого бицьким відділом Львівськог о філіалу Державного підприє мства державний науково-досл ідницький та проектно-вишуку вальний інститут «НДІПРОЕКТ РЕКОНСТРУКЦІЯ», яких володіє відповідними ліцензіями на виконання таких досліджень ( надалі Дрогобицький відділ « НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ») пр оведено технічне обстеження збудованих в процесі реконс трукції та реконструйованих будівель і споруд Комплексу .

Згідно з наданими Дро гобицьким відділом «НДІПРОЕ КТРЕКОНСТРУКЦІЯ»технічним и висновками, зокрема, техніч ним висновком про стан будів ельних конструкцій та інжене рних мереж будівель відпочин ково-оздоровчого комплексу ( Генплан. Зовнішні межі. Очисн і споруди.) передбачено, що сис тема зонного планування, фун кціональні зв'язки окремих г руп будівель та споруд створ юють єдиний і продуманий ком плекс відпочинково-оздоровч ого призначення з високим рі внем комфорту. Також зазначе но, що технічний стан кожного об'єкту підтверджується окр емими технічними висновками щодо відповідності умовам д ержавних норм і правил та екс плуатаційним характеристик ам внутрішніх інженерних мер еж, умов використання будіве ль за призначенням.

Крім цього, у технічни х висновках Дрогобицького ві дділу «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУК ЦІЯ»про стан будівельних кон струкцій та інженерних спору д всіх корпусів та будівель, я кі знаходяться за адресою А ДРЕСА_1 та які реконструйов ані чи збудовані Позивачем з азначено, що будівельні конс трукції знаходяться у нормал ьному стані, будівельні робо ти виконані якісно та дані ко рпуси придатні для надійної експлуатації. Також даними в исновками встановлено, що вс і перелічені вище корпуси ві дповідають державним станда ртам, будівельним нормам і пр авилам, нормативним актам з п ожежної безпеки та санітарно му законодавству.

А тому оскільки рекон струйовані та новозбудовані споруди Комплексу відповіда ють державним будівельним но рмам і правилам, протипожежн им нормам та санітарному зак онодавству, така реконструкц ія та будівництво не порушує права інших осіб, отримані н еобхідні технічні умови, а та кож розроблено проектну доку ментацію та профінансовано б удівництво Комплексу за адре сою: АДРЕСА_1, ТзОВ «Компан ія Океан»просить суд визнат и права власності на вище з азначений Комплекс.

У судовому засіданні представник позивача ( за з устрічним позовом відповід ача) Навроцький А.І. перві сні позовні вимоги визнав по вністю, посилаючись на обста вини викладені у позовній з аяві та просить визнати прав о власності на приміщення ад міністративного корпусу пло щею 211.3 кв.м., яке знаходиться за адресою АДРЕСА_1 Зустрі чні позовні вимоги не визна є та в їх задоволенні проси ть відмовити.

У судовому засіданні представник відповідача ( з а зустрічним позовом позивача ) К узан Р.І. первісні позовні вимоги не визнає та в їх зад оволенні просить відмовити . Зустрічні позовні вимоги в изнає повністю, посилаючись на обставини викладені у зус трічній позовній заяві та пр осить визнати право власност і на відпочинково-оздоровчий Комплекс за адресою АДРЕСА _1

Представник третьої особи Модрицької сільської Ради Дрогобицького району Л ьвівської області в судове з асідання не з»явився, надісл авши на адресу суду заяву в я кій просить слухати справу за його відсутності. Щодо вир ішення спору покладаються на думку суду.

Представник третьої особи ПП «Будінвесттехноло гія « Дзеньдзюра С.М. в суд овому засіданні первісні п озовні вимоги не підтримує т а в їх задоволенні просить в ідмовити. Зустрічні позовні вимоги підтримує та просить визнати право власності на в ідпочинково-оздоровчий Комп лекс за адресою АДРЕСА_1 з а Товариством з обмеженою в ідповідальністю «Компанія « Океан», та суду пояснив, що з метою належної організації р обіт по реконструкції та буд івництву Комплексу 22.04.2010 року Т зОВ «Компанія Океан» ук ладено договір про передачу функцій замовника-забудовни ка з Приватним підприємством «Будінвесттехнологія», відп овідно до умов якого останнь ому надано всі повноваження необхідні для організації ре конструкції Комплексу та буд івництва нових будівель.

На виконання умов вка заного договору Приватним пі дприємством «Будінвесттехн ологія»було замовлено, а при ватним підприємством «Артпр остір»(ліцензія АВ № 458477) розро блено робочий проект реконст рукції та будівництва споруд Комплексу. Крім цього, ПП «Буд інвесттехнологія», в інтерес ах ТзОВ «Компанія «Океан»бул о укладено договір з генерал ьним підрядником на реконстр укцію та будівництво споруд Комплексу. Оскільки позивач ( за зустрічним позовом відп овідач) ОСОБА_5 не в повно му обсязі та не вчасно викона в умови договору , тобто не вс ю було здійснено оплату по Ін вестиційному договорі, відта к ТзОВ «Компанія Океан»закін чувала будівництво за власн і кошти, що є підставою для в изнання за ними право власн ості на відпочинково-оздоров чий Комплекс за адресою АДР ЕСА_1, відповідно до умов Інв естиційного договору.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріал и справи, всебічно і повно з»я сувавши всі фактичні обстав ини справи на яких грунтують ся позовні вимоги та запере чення сторін, об»єктивно оці нивши докази, які мають юриди чне значення для розгляду с прави і вирішення спору по с уті, суд приходить до висновк у, що в задоволенні первісно го позову слід відмовити, а зу стрічні позовні вимоги під лягають до задоволення з на ступних підстав .

Як встановлено в судо вому засіданні, що 17 травня 2010 р оку між ОСОБА_5, як Інвесто ром, та відповідачем - Товарис твом з обмеженою відповідаль ністю «Компанія «Океан», як З амовником, було укладено Інв естиційний договір щодо реко нструкції об'єкта нерухомост і (надалі інвестиційний дого вір).

Згідно з договор ом купівлі-продажу комплексу нежитлових будівель та спор уд дитячого оздоровчого комп лексу «Червона калина»від 14.02 .2006 року вбачається, що ТзОВ «Ко мапанія Океан» отримало у вл асність від Санаторію «Карпа тські зорі»об'єднання «Облаг рошляхбуд»комплекс нежитло вих будівель та споруд дитяч ого оздоровчого комплексу «Ч ервона калина», що знаходить ся за адресою: АДРЕСА_1. Згі дно з договором купівлі-прод ажу нежитлових будівель від 10.11.2006 року укладеного з Санатор ієм «Карпатські зорі»об'єдна ння «Облагрошляхбуд»товари ство набуло право власності на будинок № 10 та трансформато рну, що знаходяться в АДРЕС А_1.

Відповідно до догов ору оренди землі від 28.09.2007 року, зареєстрований 26.10.2007 року за но мером 040744100028, вбачається, що ТзОВ «Компанія Океан» набула пр аво оренди на земельну ділян ку загальною площею 2,9134 га (кад астровий номер ділянки - 4621284900:01:0 03:0028) під обслуговування дитячо го оздоровчого табору «Черво на Калина», яка знаходиться н а території Модрицької сільс ької ради АДРЕСА_1.

Рішенням виконавчого комітету Модрицької сільськ ої ради Дрогобицького району Львівської області від 20.01.2009 ро ку №07 «Про надання дозволу на ведення будівництва та рекон струкцій існуючих споруд, ро зміщених на території оздоро вчого комплексу ТзОВ «Компан ія «Океан»в с. Модричі», вбача ється, що ТзОВ «Компанія Океа н» надано дозвіл на реконстр укцію існуючих та будівництв о додаткових споруд для обсл уговування Комплексу.

Рішенням виконавчог о комітету Модрицької сільсь кої ради Дрогобицького район у Львівської області від 30.06.2010 р оку №35 «Про надання дозволу на ведення проектування і буді вництво споруд розміщених на території оздоровчого компл ексу ТзОВ «Компанія «Океан»в с. Модричі»вбачається, що ТзО В «Компанія Океан надано доз віл на проектування та будів ництво додаткових споруд для обслуговування Комплексу.

Відповідно до пункту 2.1. Інвестиційного договору, п редметом цього Договору є уч асть Сторін у завершенні рек онструкції та будівництва Ко мплексу з можливістю отриман ням у загальну пайову власні сть Сторін відповідних часто к у Комплексі на умовах і в пор ядку, передбачених Договором . Технічні характеристики ко мплексу наведені у підпункті 1.1.1. пункту 1.1. Інвестиційного до говору, де зокрема зазначено , що загальна площа ділянки - 2,9 га, площа забудови 4 393 м , площа т вердого покриття: дороги, про їзди - 2600 м2, тротуари, пішохідні доріжки та пішохідні алеї - 6435 м , спортивні майданчики - 1621 м , м істкість автостоянок - 33 гость ових та 5 службових, згідно з п роектно-кошторисною докумен тацією.

У підпункті б) підпунк ті 1.1.1. пункту 1.1. Інвестиційного договору, зазначено, які об'єк ти відносяться до Комплексу, зокрема : комплекс складаєть ся з двоповерхового корпусу обслуговування з мансардним поверхом, загальною площею 1 7 51,3 м2; одноповерхового лікувал ьно-діагностичного корпусу з мансардним поверхом, загаль ною площею 296,0 м2; одноповерхово го адміністративного корпус у з мансардним поверхом, зага льною площею 211,3 м2; трьох восьм и кімнатних одноповерхових в ідпочинкових котеджів з манс ардним поверхом типу 1, загаль ною площею по 323,5 м2 кожен; восьм и кімнатного одноповерховог о відпочинкового котеджу з м ансардним поверхом типу 2, заг альною площею 279,0 м2; шістнадцят и кімнатного одноповерховог о відпочинкового котеджу з м ансардним поверхом типу 3, заг альною площею 699,3 м2; восьми кім натного одноповерхового від починкового котеджу з мансар дним поверхом типу 4, загально ю площею 398,2 м2; шести восьми кім натних одноповерхових відпо чинкових котеджів з мансардн им поверхом типу 5, загальною п лощею по 273,5 м2 кожен; дванадцят и кімнатного двоповерхового відпочинкового котеджу з ма нсардним поверхом типу 6, зага льною площею 485,0 м2; одноповерхо вого спортивно-оздоровчого к орпусу, загальною площею 125,2 м2; двоповерхового будинку охор они, загальною площею 26 м2; одно поверхової будівлі котельні , загальною площею 67 м2; однопов ерхового господарського кор пусу з мансардним поверхом, з агальною площею 274,2 м2; однопове рхового будинку баків запасу води, загальною площею 56,0 м2; од ноповерхової трансформатор ної підстанції з мансардним поверхом, загальною площею 67,0 м2; підземних очисних споруд, загальною площею 65,0 м2; гостьов ої автостоянки на 33 а/м, загаль ною площею 390 м2; службової авто стоянки на 5 а/м, загальною пло щею 60 м2; господарського двору , загальною площею 530 м2; тенісно го корту, загальною площею 540 м 2; спортивного майданчика (бас кетбол, волейбол), загальною п лощею 540 м2; спортивного майдан чика (турніки, тренажери), зага льною площею 270 м2; дитячого май данчика, загальною площею 270 м 2; майданчика для сміттєзбірн иків, загальною площею - 15 м2; зо внішнього водопроводу; зовні шнього теплопостачання; зовн ішнього водовідведення; зовн ішньої каналізації; зовнішнь ого електропостачання; елект ричного освітлення територі ї; огорожі території.

Інвестор здійснює ч асткове фінансування реконс трукції та будівництва Компл ексу шляхом внесення Інвести ції, а Забудовник забезпечує реалізацію Інвестиції Інвес тора для завершення будівниц тва Комплексу.

За умови виконання Ін вестором узятих за цим Догов ором зобов'язань, після завер шення реконструкції та будів ництва Комплексу, Сторони от римують у загальну пайову вл асність частки у Комплексі у таких співвідношеннях: Інве стор - частку в розмірі 5 % (п'яти відсотків) у загальній пайов ій власності на Комплекс, що с тановить 211,3 м. кв. (адміністрат ивний корпус) Комплексу і зак ріплено за Інвестором згідно з Планом, надалі іменується « Об'єкт інвестування»(пункту 2.4. Інвестиційного договору); З абудовник - частку в розмірі 95 % (дев'яносто п'ять відсотків) у загальній пайовій власності на Комплекс, що становить 4 174 к в. м Комплексу.

Згідно з підпункту 2.5 Договору Інвестором проводи ться фінансування реконстру кції об'єкту згідно з графіко м, погодженим між сторонами, ш ляхом укладення додаткових д оговорів. Зокрема: до 01.07.2010 року - 300000 грн. -до 01.08.2010 року - 60 000 грн. - до 01.09.2010 року - 300000 грн. до 01.10.2010 року- 170000 г рн. до 01.11.2010 року - 370000 грн.

На виконання вимог вк азаного інвестиційного дого вору між Позивачем ( за зустр ічним позовом відповідачем) та Відповідачем ( за зустрічн им позовом позивачем) укладе но договори про надання пово ротної фінансової допомоги, а саме: Договір № 1 від 30.06.2010 року, Договір № 2 від 03.08.2010 року, Догові р № 3 від 20.08.2010 року, Договір № 4 від 02.09.2010 року, Договір № 5 від 13.10.2010 рок у та Договір № 6 від 03.11.2010 року, зг ідно яких перераховано суму у розмірі 1017603 грн..

Підпунктом 2.5.1. Інвести ційного договору, передбачен о, що передача коштів здійсню ється у строки вказані у граф іку інвестування, після укла дення Договорів про поворотн у фінансову допомогу.

Тобто, ОСОБА_5 в пор ушення пункту 2.5. Інвестиційно го договору не внесено кошти у розмірі 182 397 грн.

Підпунктом 2.5.2. Інвести ційного договору, передбачен о, що після внесення Інвестор ом коштів вказаних у графіку інвестування в повному обся зі укладається додаткова уго да, якою поворотна фінансова допомога отримана по відпов ідних договорах визнається І нвестицією у розумінні даног о Договору, а Забудовник вида є Інвесторові довідку про 100 % і нвестування.

Відповідно до підпун кту 2.5.3. та пункту 2.13. Інвестицій ного договору, у разі, якщо Інв естором не вчасно та не в повн ому обсязі будуть внесені ко шти згідно графіку інвестува ння та Договорів поворотної фінансової допомоги, тоді За будовник за власні кошти зав ершує будівництво, а після за вершення, у строки вказані у д оговорах про поворотну фінан сову допомогу повертає Інвес торові внесені кошти.

У зв'язку з тим, що ОС ОБА_5 не в повному обсязі та н е вчасно було здійснено опла ту по Інвестиційному договор і, то у нього відсутні підстав и для визнання права власнос ті на об'єкт інвестування. Том у листом від 01.12.2010 року товарис тво правомірно відмовилося від виконання умов передбач ених підпунктом 2.5.2. Інвестиці йного Договору та передачі у власність адміністративног о корпусу Комплексу площею 211, 3 м. кв., оскільки ОСОБА_5 не повністю виконав свої зобов' язання згідно Інвестиційног о договору.

Крім цього, перерахув ання коштів ТзОВ «Компанія О кеан» проводилось на підстав і договорів позики (поворотн ої фінансової допомоги).

Відповідно до статті 1046 Цивільного кодексу Україн и за договором позики одна ст орона (позикодавець) передає у власність другій стороні (п озичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родо вими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути по зикодавцеві таку ж суму грош ових коштів (суму позики) або т аку ж кількість речей того ж р оду та такої ж якості. Догові р позики є укладеним з момент у передання грошей або інших речей, визначених родовими о знаками.

Таким чином, після отр имання коштів від ОСОБА_5 у ТзОВ «Компанія «Океан»вини к обов'язок повернути ці кошт и на умовах і у строки визначе ні вказаними вище договорами . Згідно із статтею 526 ЦК Україн и, зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог ць ого Кодексу, інших актів циві льного законодавства, а за ві дсутності таких умов та вимо г - відповідно до звичаїв діло вого обороту або інших вимог , що звичайно ставляться. Циві льним законодавством також п ередбачено, що зобов'язання п овинне виконуватись у строк, визначений договором (статт я 530 ЦК України). Крім цього, ста ттею 1049 ЦК України передбачен о, що позичальник зобов'язани й повернути позикодавцеві по зику (грошові кошти у такій са мій сумі або речі, визначені р одовими ознаками, у такій сам ій кількості, такого самого р оду та такої самої якості, що б ули передані йому позикодавц ем) у строк та в порядку, що вст ановлені договором.

Відповідно до норм ст атті 375 ЦК України право зводи ти на земельній ділянці буді влі та споруди, а також дозвол яти будівництво на своїй діл янці іншим особам має власни к земельної ділянки. Згідно і з статтею 125 ЗК України право п остійного користування земе льною ділянкою виникає після одержання її користувачем д окумента, що посвідчує це пра во, та його державної реєстра ції.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про планува ння та забудову територій», п раво на забудову земельної д ілянки реалізується її власн иком або користувачем за умо ви використання земельної ді лянки за її цільовим признач енням та відповідно до місто будівних умов і обмежень заб удови земельної ділянки, вст ановлених згідно з вимогами цього Закону.

Отже, оскільки .у ТзОВ «Компанія Океан» було укладе но договір оренди земельної ділянки, на якій знаходиться Комплекс та отримано необхі дні дозволи у виконкомі сіль ської ради на реконструкцію та будівництво споруд Компле ксу, то у останнього були всі підстави для проведення від повідних робіт.

Для належного здійсн ення реконструкції та будівн ицтва Комплексу ТзОВ «Компанія Океан» отриман о:

- технічні умови від 10.10. 2006 року № 33/893, згідно яких повідо млено, що газифікація окремо стоячої котельні пансіонату «Червона калина»по вул. Куро ртній, З в с..Модричах Дрогобиц ького району можлива від існ уючого розподільчого газопр оводу середнього тиску прок ладеного до санаторію «Карпа тські зорі»;

- технічні умови №1271 від 08.07.2010 ро ку на приєднання відпочинков о-оздоровчого комплексу «Чер вона Калина», який підлягає р еконструкції до централізов аних систем водопостачання м іста Дрогобича Львівської об ласті;

- експертний висновок про ві дповідність об'єкта норматив ним актам з енергозбереження № 10 В 14 0025 4030 248 від 08.11.2010 року Територ іальне управління державної інспекції з енергозбереженн я по Львівській області, яким підтверджено, що «Оздоровчи й комплекс ТзОВ «Компанія Ок еан»у селі Модричі Львівсько ї області, відповідає вимога м нормативних актів з питань енергозбереження. Дозволяєт ься будівництво та реконстру кція виробничих об'єктів і ви готовлення засобів виробниц тва;

- технічні умови приєднанн я до електричних мереж елект роустановок № 131-5276/2 від 19.11.2010 року .

Статтею 15 ЦК України, пер едбачено, що кожна особа має право на захист свого цивіль ного права у разі його поруше ння, невизнання або оспорюва ння. Кожна особа має право на з ахист свого інтересу, який не суперечить загальним засада м цивільного законодавства.

Згідно з частиною 2 статті 16 Ц К України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права ; 2) визнання правочину недійсн им; 3) припинення дії, яка поруш ує право; 4) відновлення станов ища, яке існувало до порушенн я; 5) примусове виконання обов' язку в натурі; 6) зміна правові дношення; 7) припинення правов ідношення; 8) відшкодування зб итків та інші способи відшко дування майнової шкоди; 9) відш кодування моральної (немайно вої) шкоди; 10) визнання незакон ними рішення, дій чи бездіяль ності органу державної влади , органу влади Автономної Рес публіки Крим або органу місц евого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. С уд може захистити цивільне п раво або інтерес іншим спосо бом, що встановлений договор ом або законом.

Статтею 392 ЦК України перед бачено, що власник майна може пред'явити позов про визнанн я його права власності, якщо ц е право оспорюється або не ви знається іншою особою, а тако ж у разі втрати ним документа , який засвідчує його право вл асності.

Виходячи із заявле них позовних вимог, системно го аналізу положень чинного законодавства України та ма теріалів справи, враховуючи вищевикладене, суд прийшов д о висновку, що вимоги позивач а за первісним позовом задов оленню не підлягають , вимоги позивача за зустрічним позо вом обгрунтовані і доведені у судовому засіданні. Так як відповідач ( за первісним по зовом позивачем ) ОСОБА_5 порушивши умови договору, н е в повному обсязі та не вчасн о здійснив оплату по інвести ційному договору, у зв»язку з цим у ТзОВ «Компанія Океан »виник обов»язок повернути к ошти на умовах і у строки визн ачені вказаними вище догово рами, відтак підстав для визн ання права власності на об»є кт інвестування за відповід ачем ( за первісним позовом п озивачем ) ОСОБА_5 ., немає .

Таким чином, ТзОВ «Ком панія Океан» проведено рекон струкцію існуючих будівель т а збудовано нові будівлі та с поруди на земельній ділянці, яка відведена саме для обслу говування дитячого оздоровч ого табору «Червона Калина», відноситься до земель рекре ації, тому з врахуванням напр ямку діяльності товариства, а також намір використовуват и дану земельну ділянку саме для обслуговування відпочин ково-оздоровчого комплексу, товариством не змінено цільо вого призначення земельної д ілянки. Більше того, ним отрим ано дозвіл власника земельно ї ділянки на її забудову. Крім цього, будівництво та реконструкція будівель та споруд проводилась на основ і робочого проекту, розробле ного відповідною проектною о рганізацією. Таке будівництв о проведено з дотриманням вс іх будівельних норм та прави л, а також з дотриманням закон одавчих актів з пожежної без пеки та санітарному законода вству.

Оскільки реконструйо вані та новозбудовані споруд и Комплексу, які здійснені по зивачем ( за первісним позово м відповідачем) ТзОВ «Компа нія Океан»відповідають дер жавним будівельним нормам і правилам, протипожежним норм ам та санітарному законодавс тву, така реконструкція та бу дівництво не порушує права і нших осіб, ТзОВ «Компанія Оке ан» отримані необхідні техні чні умови, а також розроблено проектну документацію та пр офінансовано будівництво Ко мплексу за адресою: АДРЕСА_ 1, відтак є всі підстави для визнання права власності на Комплекс за ТзОВ «Компанія О кеан».

А тому на підставі нав еденого та керуючись ст.ст 10, 60, 88, 213-215 ЦПК України, ст.ст. 392, 375, 376 ЦК України,

Вирішив :

В задоволенні пе рвісних позовних вимог ОСО БА_5 до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Компан ія Океан «за участю третьої о соби Модрицької сільської Ра ди Дрогобицького району Льв івської області про визнанн я права власності на майно, в ідмовити.

Зустрічні позовні в имоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Океан»до ОСОБА_5 за участ ю третьої особи ПП «Будінвесттехнологі я «, Модрицької сільської рад и Дрогобицького району Льві вської області про визнання права власності на нерухом е майно, задоволити.

Визнати за Товариств а з обмеженою відповідальніс тю « Компанія Океан»право вл асності на ві на відпочинков о-оздоровчий Комплекс за адр есою: АДРЕСА_1, а саме на:

- двоповерховий адміністра тивний корпус, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначе ний літерою «Д-2», загальною пл ощею 225 м2;

- двоповерховий ресторанно -відпочинковий комплекс з ма нсардним поверхом, на техніч ному паспорті від 29.09.2010 року поз начений літерою «А-2», загальн ою площею 1 785 м2;

- двоповерховий лікувальни й корпус, на технічному паспо рті від 29.09.2010 року позначений лі терою «Б-2», загальною площею 3 08 м2;

- двоповерховий корпус № 2, на технічному паспорті від 29.09.2010 р оку позначений літерою «Г-2», з агальною площею 339,5 м2;

- двоповерховий корпус № З, 4, на технічному паспорті від 29.0 9.2010 року позначені літерою «В-2 », загальною площею 639,8 м2;

- двоповерховий корпус № 6, на технічному паспорті від 29.09.2010 р оку позначений літерою «К-2», з агальною площею 299,2 м2;

- двоповерховий корпус № 7, на технічному паспорті від 29.09.2010 р оку позначений літерою «К-2», з агальною площею 299,2 м2;

- двоповерховий корпус № 8, на технічному паспорті від 29.09.2010 р оку позначений літерою «Л-2», з агальною площею 294,7 м2;

- двоповерховий корпус № 9, на технічному паспорті від 29.09.2010 р оку позначений літерою «М-2», з агальною площею 247,5 м2;

- двоповерховий корпус № 10, на технічному паспорті від 29.09.2010 р оку позначений літерою «С-2», з агальною площею 293,8 м2;

- двоповерховий корпус № 11, на технічному паспорті від 28.09.2010 р оку позначений літерою «Р-2», з агальною площею 205,7 м2;

- двоповерховий корпус № 12, на технічному паспорті від 28.09.2010 р оку позначений літерою «П-2», з агальною площею 205,7 м2;

- двоповерховий корпус № 13, на технічному паспорті від 28.09.2010 р оку позначений літерою «Н-2», з агальною площею 205,7 м2;

- двоповерховий корпус № 14, на технічному паспорті від 28.09.2010 р оку позначений літерою «0-2», з агальною площею 205,7 м2;

- двоповерховий корпус № 15, на технічному паспорті від 28.09.2010 р оку позначений літерою «Т-2», з агальною площею 205,7 м2;

- двоповерховий корпус № 16, зг ідно з технічним паспортом в ід 28.09.2010 року, загальною площею 205,7 м2;

- одноповерхову будівлю тра нсформаторної підстанції, на технічному паспорті від 29.09.2010 р оку позначену літерою «3-1», за гальною площею 41,7 м2;

- двоповерховий будинок охо рони, на технічному паспорті від 29.09.2010 року позначений літер ою «Ж-2», загальною площею 26,5 м2;

- одноповерхову будівлю кот ельні, на технічному паспорт і від 29.09.2010 року позначену літер ою «1-1», загальною площею 106,5 м2;

- спортивно-оздоровчий корп ус, загальною площею 125,2 м2;

- господарський корпус з ман сардним поверхом загальною п лощею 274,2 м2;

- будинок баків запасу води, загальною площею 56,8 м2;

- підземні очисні споруди, з агальною площею 65,0 м2;

- зовнішній водопровід;

- зовнішнє теплопостачання ;

- зовнішнє водовідведення;

- зовнішню каналізацію;

- зовнішнє електропостачан ня;

- електричне освітлення тер иторії;

- огорожу території.

Судові витрати відпо відно до ст. 88 ЦПК України стя гнути з ОСОБА_5 на користь Товариства з обмеженою відп овідальністю «Компанія Океа н»- 1700 грн. держмита та 120 грн.ю ви трат за інформаційно-техніч не забезпечення судового пр оцесу.

Рішення суд може бути оскаржено в судову палату по цивільних справах Львівськ ого апеляційного суду через Дрогобицький міськрайонний суд шляхом подання апеляці йної скарги протягом десяти днів з дня проголошення ріше ння суду.

Головуюча - суддя

СудДрогобицький міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.03.2011
Оприлюднено30.03.2011
Номер документу14187674
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3854/10

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 24.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Постанова від 24.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Постанова від 24.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Постанова від 24.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні