Рішення
від 03.03.2011 по справі 33/24-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

03.03.11р. Справа № 33/24-11

за позовом Заступника військового прокурора Дніпр опетровського гарнізону в ін тересах держави - Пенсійного фонду України в особі Головн ого управління Пенсійного фо нду України в Дніпропетровсь кій області, м. Дніпропетровс ьк

до Відкритого акціонер ного товариства "Державний о щадний банк України" в особі Л івобережного відділення № 8420 Відкритого акціонерного тов ариства "Державний ощадний б анк України", м. Дніпропетровс ьк

Третя особа: ОСОБА_1, м. Дн іпропетровськ

про стягнення 16 846 грн. 23 ко п.

Суддя Рудовська І.А.

Представники:

Від прокуратури: не з'явивс я

Від позивача: Мирошник Н.І., д овіреність № 677/09-28 від 18.01.2011 року

Від відповідача: не з'явився

Третя особа: ОСОБА_1, пас порт НОМЕР_3 виданий Самар ським РВ ДМУ УМВС 13.03.2003 року

СУТЬ СПОРУ:

Заступник військового п рокурора Дніпропетровськог о гарнізону в інтересах держ ави - Пенсійного фонду Україн и в особі Головного управлін ня Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області звернувся до господарського суду Дніпропетровської обла сті з позовом до Відкритого а кціонерного товариства "Держ авний ощадний банк України" в особі Лівобережного відділе ння № 8420 Відкритого акціонерн ого товариства "Державний ощ адний банк України" та третьо ї особи: ОСОБА_1 про стягне ння 16 846 грн. 23 коп. - майнової шко ди і витрат по справі.

Відповідач у відзиві на по зовну заяву заперечує проти задоволення позовних вимог, посилаючись на те, що військо вий комісаріат повинен був п рипинити нарахування пенсії ; та його не було повідомлено п ро смерть пенсіонера, а тому в важає винними в несвоєчасном у доведенні інформації про с мерть пенсіонера, можуть бут и: Самарський відділ РАЦС або Дніпропетровській обласний комісаріат та (або) Пенсійний фонд України в Дніпропетров ській області. До того ж проси ть до вказаних правовідноси н застосувати позовну давніс ть та в задоволенні позовних вимог відмовити.

Третя особа в задоволенні п озовних вимог просить відмов ити оскільки нею, як касиром Л івобережного відділення № 8420 Відкритого акціонерного тов ариства "Державний ощадний б анк України" було належним чи ном виконані вимоги Інструкц ії та Порядку. Також вказує на те, що належним відповідачем перед Головним Управлінням пенсійного фонду України в Д ніпропетровській області є ОСОБА_2 (спадкоємець за за повітом).

В судове засідання 03.03.11р. з'яв илися представники позивача та третьої особи. Позивач поз ов підтримав та просить суд з адовольнити його в повному о бсязі. Третя особа проти задо волення позову заперечує.

В порядку ст. 85 ГПК Ук раїни, у судовому засіданні 03. 03.2011 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення .

Розглянувши матеріа ли справи та заслухавши пояс нення представників сторін, оцінивши надані докази в їх с укупності, господарський суд , -

встановив:

Відповідно до пункту 2 "Порядку виплати пенсій та г рошової допомоги за згодою п енсіонерів та одержувачів до помоги через їх поточні раху нки у банках" (надалі - Порядо к), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999р. №1596, виплата пенсій та грошової допомоги згідн о з цим Порядком здійснюєтьс я через поточні рахунки, що в ідкриваються у банках, з яким и Пенсійний фонд та Мінпр аці за результатами конкур су укладають відповідні уго ди з визначенням санкцій за н едотримання ними договору п еред одержувачами.

Пунктом 9 зазначеного Поряд ку встановлено, що між уповно важеним банком і одержувачем пенсії та грошової допомоги укладається договір і одерж увачу видається ощадна книжк а, в якій обов'язково зазначаю ться прізвище, ім'я та по бат ькові, номер поточного раху нка та реквізити установи уповноваженого банку або п латіжна картка.

04.01.2006р. між позивачем та відпо відачем укладений договір № 39, за умовами якого управління забезпечує перерахування ко штів на виплату пенсії та доп омоги, що фінансуються з кошт ів Фонду, на рахунки установ б анку протягом місяця за вста новленими періодами виплати , а банк виконує функції випла ти пенсій та грошової допомо ги, передбачені Порядком.

Згідно з вказаним договоро м позивач здійснював перерах ування пенсій та грошової до помоги - гр. ОСОБА_3 на особ овий рахунок № НОМЕР_1 у фі лії відповідача - Лівобережн ому відділенні № 8420. Вказані ви плати були призначені довічн о.

05.02.2010 р. Головним управлінням Пенсійного фонду України в Д ніпропетровській області бу ло проведено позапланову пер евірку філії Лівобережного в ідділення № 8420 ВАТ "Державний о щадний банк України", за резул ьтатами якої складено акт та встановлено факт неправомір ності виплати відповідальни ми працівниками Лівобережно го ощадбанку спадкоємцю ОС ОБА_2 пенсії у розмірі 16 846 грн . 23 коп. за період з 01.01.2007 року по 31.07 .2007 року, після смерті пенсіоне ра ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_1 ) та факт нецільового викорис тання коштів Пенсійного фонд у України філією Лівобережно го відділення № 8420 ВАТ "Державн ий ощадний банк України", в пор ушення пункту 1.29 Інструкції.

Заступником керуючого філ ії Лівобережного відділення № 8420 ВАТ "Державний ощадний бан к України" 11.02.2011 року підписано акт розбіжностей відповідно до якого філія Лівобережног о відділення № 8420 ВАТ "Державни й ощадний банк України" повід омляє, що за переплату пенсії в разі відсутності інформац ії про смерть пенсіонера, уст анова ВАТ "Ощадбанк" відповід альності не несе згідно п. 1.22 та 1.25 Інструкції. Таку інформаці ю повинен надати банку орган , що призначив пенсію. За його рішенням, виплата пенсії при пиняється (Інструкція п. 1.20 та п. 1.26). Тому про перераховану Фо ндом суму коштів на рахунок № СВ НОМЕР_1 пенсіонера ОС ОБА_3 та факт неправомірнос ті її виплати та нецільового використання не є порушення м пункту 1.29, на який йде посилан ня в акті проведення позапла нової перевірки. Взагалі філ ія Лівобережного відділення № 8420 ВАТ "Державний ощадний бан к України" не є контролюючим о рганом по надмірно нарахован им або недорахованої сумам н а рахунки пенсіонерів. У зв' язку з цим у вказаному акті не вірно викладені обставини ви плати спадкоємцю ОСОБА_2 п енсії в розмірі 16 846 грн. 23 коп. пі сля смерті пенсіонера ОСОБ А_3

ІНФОРМАЦІЯ_1 року громадя нин ОСОБА_3 помер, про що Са марським відділом РАЦС Дніпр опетровського МУЮ видано сві доцтво про смерть НОМЕР_2.

За доводами позивача, про см ерть застрахованої особи йом у стало відомо лише після пр оведення головним управлінн ям Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області 05.02.2010 року позапланової переві рки, а тому перерахування кош тів на рахунок ОСОБА_3 зді йснювались після його смерті .

26.07.2007 року грошові кошти у роз мірі 17 050 грн. 60 коп., які облікову вались на рахунку № СВ НОМЕ Р_1 у філії Лівобережного ві дділення № 8420 ВАТ "Державний ощ адний банк України", на підста ві заяви про видачу готівки № СВ-НОМЕР_1 від 26.07.2007 року та с відоцтва про право на спадщи ну за заповітом отримав син п омерлого Петрова О.М. Відпові дно до вказаного заповіту сп адкове майно складається з г рошових коштів з відповідним и відсотками та компенсаціям и, що знаходяться у ВАТ "Держа вний ощадний банк України" фі лія Лівобережного відділенн я № 8420 м. Дніпропетровська, по р ахункам № С НОМЕР_1, що нале жали померлому на підставі о щадкнижки.

З огляду на викладене, суд в важає за необхідне відмовити Заступнику військового прок урора Дніпропетровського га рнізону в інтересах держави - Пенсійного фонду України в о собі Головного управління Пе нсійного фонду України в Дні пропетровській області в за доволенні позовних вимог з о гляду на наступне.

Відповідно до &3 статті 8 дого вору від 04.01.2006р. №39 суми пенсій та грошової допомоги, зарахова ні на поточний рахунок одерж увача, разом з нарахованими н а них відсотками починаючи з місяця, наступного за місяце м його смерті, установи Банку повертають органам Фонду, за їх письмовим розпорядженням , не пізніше наступного опера ційного дня надходження відо мостей про смерть одержувача при умові наявності цих сум н а поточному рахунку пенсіоне ра.

Згідно до п. 1.22 Інструкції з в иплати пенсій особам, звільн еним з військової служби та д еяким іншим особам установам и ВАТ "Ощадбанк" за переплату п енсії, в разі відсутності інф ормації про смерть пенсіонер а, установа Ощадбанку відпов ідальності не несе.

Статею1066 Цивільного кодекс у України встановлено, що за д оговором банківського рахун ка банк зобов'язується прийм ати і зараховувати на рахуно к, відкритий клієнтові (волод ільцеві рахунка), грошові кош ти, що йому надходять, виконув ати розпорядження клієнта пр о перерахування і видачу від повідних сум з рахунка та про ведення інших операцій за ра хунком. Банк не має права визн ачати та контролювати напрям и використання грошових кошт ів клієнта та встановлювати інші, не передбачені договор ом або законом, обмеження йог о права розпоряджатися грошо вими коштами на власний розс уд.

Згідно ст. 1068 Цивільного коде ксу України банк зобов'язани й зарахувати грошові кошти, щ о надійшли на рахунок клієнт а, в день надходження до банку відповідного розрахунковог о документа. Статтею 1071 Цивіль ного кодексу України закріпл ені підстави списання грошов их коштів з рахунка, а саме, Ба нк може списати грошові кошт и з рахунка клієнта тільки у т рьох випадках: на підставі йо го розпорядження, без його ро зпорядження на підставі ріше ння суду, а також у випадках, в становлених договором між ба нком і клієнтом.

В даному випадку Закон має н а увазі рішення суду відносн о володільця рахунку та кошт ів на його рахунку. Згідно мат еріалів, поданих позивачем - т аке рішення по теперішній ча с відсутнє. Без наявності під став, передбачених ст. 1071 ЦК Укр аїни дії по списанню коштів м оже виконати лише особа, яка є володільцем рахунку, чи його правонаступник (спадкоємец ь). До того ж як вбачається з ма теріалів справи бюджетні кош ти, які надходили з Головного управління до Лівобережного відділення за період з 01.08.2007 ро ку по 29 лютого 2008 року в сумі 16 920 г рн. 75 коп. самостійно були пове рнуті Лівобережним відділен ням Ощадбанку до Держбюджету .

Згідно п. 1.7. Інструкції про б езготівкові розрахунки в Укр аїні в національній валюті, з атвердженої Постановою Прав ління Національного банку Ук раїни 21.01.04 № 22 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції Укра їни 29.03.2004 року за № 377/8979, кошти з рах унків клієнтів банки списуют ь лише за дорученням власник ів цих рахунків або на підста ві платіжних вимог стягувачі в у разі примусового списанн я коштів згідно з главою 5 цієї інструкції. Згідно п. 5.2. вказан ої інструкції, примусове спи сання коштів з рахунків плат ників ініціюють стягувачі на підставі виконавчих докумен тів, виданих судами.

Позивачем не доведено, що на момент його звернення до від повідача, тобто станом на 05.02.2010р ., перераховані безпідставно пенсійні кошти у розмірі 16 846 г рн. 23 коп. у повній сумі знаходи лися у відповідача на особов ому рахунку померлого пенсіо нера ОСОБА_3

Таким чином, з боку відповід ача відсутнє будь-яке поруше ння прав позивача, оскільки в имоги стосуються майна (кошт ів), яке не належить Банку, а ли ше обліковується на рахунку, що належить ОСОБА_3 і тому Банк не є належним відповіда чем у справі.

Представником відповідача подано до суду клопотання пр о застосування позовної дав ності до позовних вимог пози вача.

Відповідно до ст.. 257 Цивільно го кодексу України загальна позовна давність встановле на тривалістю у 3 роки.

Статею 261 Цивільного кодекс у України передбачає, що пере біг позовної давності почина ється від дня, коли особа дов ідалася або могла довідатис я про порушення свого права а бо про особу, яка його порушил а.

Відповідно до Розділу ІІІ п ункту 16 Правил державної ре єстрації актів цивільного ст ану в України щомісяця, але н е пізніше 10 числа місяця, що на стає за звітним, інформація п ро померлих громадян подає ться відділами реєстрації а ктів цивільного стану держав ним податковим інспекціям, о рганам праці та соціальног о захисту населення у встан овленому законодавством пор ядку. Органи реєстрації акті в цивільного стану протяго м десяти робочих днів з дня реєстрації смерті особи по дають відповідні відомості т ериторіальним органам Пенсі йного фонду України.

Таким чином, заступник війс ькового прокурора Дніпропет ровського гарнізону виникло право на звернення до суду із вказаним позовом наступного дня після повідомлення орга ном реєстрації актів цивільн ого стану, тобто з січня 2007 року .

Згідно зі ст. 267 ЦК України по зовна давність застосовуєт ься судом лише за заявою ст орони у спорі, зробленою до ви несення ним рішення.

Враховуючи строк виникнен ня у позивача зазначеного пр ава на звернення до суду і час звернення позивача з позово м - позовна давність сплила.

Сплив позовної давності, пр о застосування якої заявлено стороною у спорі, відповідно до ст. 267 ЦК України, є підставо ю для відмови у позові.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України судові витрати по кладаються на позивача.

Відповідно до ст. 87 ГПК Украї ни повне рішення та ухвали надсилаються сторонам, проку рору, третім особам, які бра ли участь в судовому процесі , але не були присутні у судо вому засіданні.

Керуючись ст.ст. 4, 33, 44, 49, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовних вимог відмовити.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення десятиденног о терміну з дня підписання рі шення.

Суддя І.А. Рудовська

Рішення підписано 14.03.2011 рок у

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення03.03.2011
Оприлюднено24.03.2011
Номер документу14308574
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/24-11

Постанова від 15.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Постанова від 10.08.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Головко Володимир Григорович

Рішення від 03.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська Інна Анатоліївна с

Ухвала від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська Інна Анатоліївна с

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні