Ухвала
від 10.02.2011 по справі 11-106/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 11-106/11 Головуючий у І інстанції Ш аповал

Категорія - ст. 272 ч.2 КК Україн и Доповідач Шахова О. Г.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 лютого 2011 року колегі я суддів судової палати у кри мінальних справах апеляційн ого суду Чернігівської облас ті в складі:

Головуючого-судді Шахова О. Г.

суддів: Рудомьотової С.Г., К озака В.І.

при секретарі Терешко В.В.

з участю прокурора Хомазю ка О.В.

засудженого ОСОБА_2

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Черн ігові кримінальну справу за апеляціями прокурора, який приймав участь у розгляді сп рави судом першої інстанції на вирок Щорського районног о суду Чернігівської област і від 17 грудня 2010 року.

Цим вироком : ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець с.Нижній Мамон, Верхомамонів ського району Воронезької об ласті, мешкає АДРЕСА_1 не одружений, з середньо-спеці альною освітою, працюючого трактористом ТОВ „Щорсагроі мпульс”, в силу ст.89 КК не судим ого,

засуджений:

- за ст. 272 ч. 2 КК України і з застосуванням ст. 69 КК Украї ни до 3 років обмеження волі бе з застосування додаткового п окарання позбавлення права о біймати певні посади чи займ атися певною діяльністю.

- На підставі ст.75 КК йог о звільнено від відбування п окарання з іспитовим строко м в 1 рік та покладені обов' яз ки відповідно до ст.76 КК не виї жджати за межі України на пос тійне місце проживання без д озволу органів кримінально-в иконавчої системи, повідомля ти ці органи про зміну місця п роживання, роботи або навчан ня і періодично з' являтися для реєстрації.

Питання про речові докази в ирішено відповідно до ст. 81 КП К України.

Як встановив суд, 18.10.2010 року, ОСОБА_2, працюючи тракторис то-машиністом ТОВ „ Щорсагро імпульс” з закріпленням за н им тракторів марки МТЗ-80 д.н.з. НОМЕР_1 та марки Т-150 К д.н.з. НОМЕР_2, які відносяться до п ереліку робіт з підвищеною н ебезпекою згідно п.117 наказу № 123 Державного Комітету Україн и від 30.11.1993 року та пройшовши не обхідні інструктажі з питань охорони праці, ознайомившис ь під розпис з Інструкцією дл я тракториста-машиніста сіль ськогосподарського виробни цтва, затвердженої наказом д иректора ТОВ „Щорсагроімпул ьс” № 02-ПР від 12.01.2010 року, під час п роведення сільгоспробіт по о бробці грунту, управляючи тр актором марки Т-150 К д.н.з. НОМЕ Р_3 з п' ятикорпусним плуго м, що відноситься до робіт з пі двищеною небезпекою, на полі в районі с.Привільне на терит орії Низківської сільської р ади Щорського району в поруш ення п.2.2.3 Інструкції не впевни вся, що на відведеній ділянці відсутні сторонні особи та в порушення п.2.2.4 Інструкції при ступив до роботи і управлінн я трактором за відсутності л івого дзеркала заднього виду , яке він втратив у той же день по дорозі на поле.

При цьому, не маючи змоги ба чити що відбувається зліва п озаду трактора, самовпевнено вважаючи, що на полі не має ін ших осіб, ОСОБА_2 під час пр оведення вищевказаних робіт через власну необережність здійснив наїзд колесом регул ювання плуга на ОСОБА_3, як ий перебував на цьому полі.

В результаті наїзду ОСОБ А_3 отримав тілесні ушкодже ння, які відносяться до тілес них ушкоджень тяжкого ступен я тяжкості, від яких він помер на місці. Тілесні ушкодження виникли від дії тупих предме тів, а саме переїзду колесом п ричіпного пристрою.

В апеляції:

Прокурор, який приймав уча сть у розгляді справи судом п ершої інстанції, не оспорююч и фактичних обставин справи, кваліфікацію дій засудженог о, призначеного судом основн ого покарання просить вирок суду скасувати, у зв' язку з застосуванням ст.69 КК до додат кової міри покарання та пост ановити новий вирок, яким при значити покарання, визначене судом 1 інстанції, але з позба вленням права обіймати посад и, пов' язані з роботою на об ' єктах з підвищеною небезпе кою строком на 1 рік. Вважає, що суд не в повній мірі врахував ступінь тяжкості скоєного з лочину і безпідставно звільн ив засудженого від додатково ї міри покарання, яке безпосе редньо пов' язане з настання м смерті.

По справі було призначено с удове слідство до тієї части ни вироку, законність і обґру нтованість якої оспорюється в апеляції.

Заслухавши доповідача, поя снення прокурора, який проси в апеляцію задовольнити, вир ок суду скасувати та постано вити новий вирок, яким призна чити основне покарання, визн ачене судом 1 інстанції, але з позбавленням права обіймати посади, пов' язані з роботою на об' єктах з підвищеною не безпекою строком на 1 рік, заст осувавши до основного покара ння ст.ст.75,76 КК, пояснення засу дженого, який заперечував пр оти апеляції прокурора, вваж ав вирок законним і обгрунто ваним, перевіривши матеріали справи та обговоривши викла дені в апеляції доводи, колег ія суддів вважає, що вона не пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

Висновок суду про винність засудженого ОСОБА_2 у ско єнні злочину за зазначених у вироку обставин відповідают ь фактичним обставинам справ и. Сам засуджений вину у вчине нні інкримінованого йому зло чину визнав повністю.

Як вбачається з матеріалів справи, фактичні обставини с прави, доведеність вини і ква ліфікація дій ОСОБА_2 у су довому засіданні суду першої інстанції ніким з учасників процесу, в тому числі і засудж еним, не оспорювались і доказ и судом досліджувалися відпо відно до ст.299 КПК України.

При вирішенні питання про о брання міри покарання засудж еному, суд, у відповідності з в имогами ст. 65 КК України, враху вав ступінь тяжкості вчинено го злочину, позитивні характ еристики засудженого з місця проживання та роботи, сімейн ий його стан, пом'якшуючі пок арання обставини - щире каятт я та сприяння розкриттю злоч ину, відсутність обтяжуючих покарання обставин.

Що ж стосується додаткової міри покарання, то згідно дію чого законодавства, в разі, ко ли санкція статті кримінальн ого закону передбачає обов' язкову додаткову міру покара ння , а суд приходить до висно вку про її не застосування, то в цьому випадку суди зобов'яз ані мотивувати дане рішення про недоцільність його призн ачення.

Судом дані вимоги закону бу ли виконані та з урахуванням всіх обставин справи обґрун товано прийнято рішення про недоцільність застосування до засудженого додаткової м іри покарання - позбавлення п рава обіймати посади, пов' я зані з роботою на об' єктах з підвищеною небезпекою, з пос иланням на ч.2 ст.69 КК України.

Відповідно до даних Низків ської сільської ради на а.с.168, д осліджених в судовому засіда нні та довідки, наданої апеля ційному суду, ОСОБА_2 явля ється єдиним годувальником с ім' ї - матері та його двох н еповнолітніх братів і застос ування додаткової міри покар ання позбавить його роботи т а вплине на матеріальне стан овище його сім'ї.

З огляду на зазначене та йог о вік, думку потерпілого щодо призначення ОСОБА_2 пом' якшеної міри покарання - приз начене судом покарання є дос татнім для його виправлення і попередження нових злочині в. Вважати це покарання надто м'яким, як про це зазначає апе лянт в апеляційній скарзі, пі дстав немає.

Постановлений судом щодо ОСОБА_2 вирок відповідає ви могам закону і підстав для йо го зміни чи скасування немає .

Керуючись ст. ст. 365, 366 КПК Укра їни, колегія суддів

У Х В А Л И Л А:

Апеляцію прокурора, я кий брав участь у розгляді сп рави судом 1 інстанції - залиши ти без задоволення. Вирок Щор ського районного суду Черніг івської області від 17 грудня 2 010 року щодо ОСОБА_2 - без змі н.

СУДДІ:

Рудомьотова С.Г. Шахова О.Г. Козак В.І .

Дата ухвалення рішення10.02.2011
Оприлюднено28.03.2011
Номер документу14344580
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-106/11

Ухвала від 03.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Лесик С. М.

Ухвала від 03.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Лесик С. М.

Ухвала від 12.01.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Г. П.

Ухвала від 21.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Шахова О. Г.

Ухвала від 16.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Крукевич М. Н.

Ухвала від 22.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Рівненської області

Гладкий С.В.

Ухвала від 15.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Мунько Б. П.

Ухвала від 18.01.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Піскун О.П.

Ухвала від 12.01.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Галина Петрівна

Ухвала від 10.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Шахова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні