Ухвала
від 21.03.2011 по справі 11-106/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 11-106/11 Головуючий у І інстанції Шаповал Категорія - ст. 272 ч.2 КК України Доповідач Шахова О. Г.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 лютого 2011 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Чернігівської області в складі:

Головуючого-суддіОСОБА_1 суддів: Рудомьотової С.Г., Козака В.І.

при секретарі Терешко В.В.

з участю прокурора Хомазюка О.В.

засудженого ОСОБА_2

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Чернігові кримінальну справу за апеляціями прокурора, який приймав участь у розгляді справи судом першої інстанції на вирок Щорського районного суду Чернігівської області від 17 грудня 2010 року.

Цим вироком : ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_2, мешкає с.Руда Щорського району Чернігівської області, неодружений, ІНФОРМАЦІЯ_3, працюючого трактористом ТОВ „ЩорсагроімпульсВ» , в силу ст.89 КК не судимого,

засуджений:

- за ст. 272 ч. 2 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до 3 років обмеження волі без застосування додаткового покарання позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

- На підставі ст.75 КК його звільнено від відбування покарання з іспитовим строком в 1 рік та покладені обов'язки відповідно до ст.76 КК не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органів кримінально-виконавчої системи, повідомляти ці органи про зміну місця проживання, роботи або навчання і періодично з'являтися для реєстрації.

Питання про речові докази вирішено відповідно до ст. 81 КПК України.

Як встановив суд, 18.10.2010 року, ОСОБА_2, працюючи трактористо-машиністом ТОВ „ ЩорсагроімпульсВ» з закріпленням за ним тракторів марки МТЗ-80 д.н.з. НОМЕР_1 та марки Т-150 К д.н.з. НОМЕР_2, які відносяться до переліку робіт з підвищеною небезпекою згідно п.117 наказу № 123 Державного Комітету України від 30.11.1993 року та пройшовши необхідні інструктажі з питань охорони праці, ознайомившись під розпис з Інструкцією для тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва, затвердженої наказом директора ТОВ „ЩорсагроімпульсВ» № 02-ПР від 12.01.2010 року, під час проведення сільгоспробіт по обробці грунту, управляючи трактором марки Т-150 К д.н.з. НОМЕР_3 з п'ятикорпусним плугом, що відноситься до робіт з підвищеною небезпекою, на полі в районі с.Привільне на території Низківської сільської ради Щорського району в порушення п.2.2.3 Інструкції не впевнився, що на відведеній ділянці відсутні сторонні особи та в порушення п.2.2.4 Інструкції приступив до роботи і управління трактором за відсутності лівого дзеркала заднього виду, яке він втратив у той же день по дорозі на поле.

При цьому, не маючи змоги бачити що відбувається зліва позаду трактора, самовпевнено вважаючи, що на полі не має інших осіб, ОСОБА_2 під час проведення вищевказаних робіт через власну необережність здійснив наїзд колесом регулювання плуга на ОСОБА_3, який перебував на цьому полі.

В результаті наїзду ОСОБА_3 отримав тілесні ушкодження, які відносяться до тілесних ушкоджень тяжкого ступеня тяжкості, від яких він помер на місці. Тілесні ушкодження виникли від дії тупих предметів, а саме переїзду колесом причіпного пристрою.

В апеляції:

Прокурор, який приймав участь у розгляді справи судом першої інстанції, не оспорюючи фактичних обставин справи, кваліфікацію дій засудженого, призначеного судом основного покарання просить вирок суду скасувати, у зв'язку з застосуванням ст.69 КК до додаткової міри покарання та постановити новий вирок, яким призначити покарання, визначене судом 1 інстанції, але з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з роботою на об'єктах з підвищеною небезпекою строком на 1 рік. Вважає, що суд не в повній мірі врахував ступінь тяжкості скоєного злочину і безпідставно звільнив засудженого від додаткової міри покарання, яке безпосередньо пов'язане з настанням смерті.

По справі було призначено судове слідство до тієї частини вироку, законність і обґрунтованість якої оспорюється в апеляції.

Заслухавши доповідача, пояснення прокурора, який просив апеляцію задовольнити, вирок суду скасувати та постановити новий вирок, яким призначити основне покарання, визначене судом 1 інстанції, але з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з роботою на об'єктах з підвищеною небезпекою строком на 1 рік, застосувавши до основного покарання ст.ст.75,76 КК, пояснення засудженого, який заперечував проти апеляції прокурора, вважав вирок законним і обгрунтованим, перевіривши матеріали справи та обговоривши викладені в апеляції доводи, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Висновок суду про винність засудженого ОСОБА_2 у скоєнні злочину за зазначених у вироку обставин відповідають фактичним обставинам справи. Сам засуджений вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав повністю.

Як вбачається з матеріалів справи, фактичні обставини справи, доведеність вини і кваліфікація дій ОСОБА_2 у судовому засіданні суду першої інстанції ніким з учасників процесу, в тому числі і засудженим, не оспорювались і докази судом досліджувалися відповідно до ст.299 КПК України.

При вирішенні питання про обрання міри покарання засудженому, суд, у відповідності з вимогами ст. 65 КК України, врахував ступінь тяжкості вчиненого злочину, позитивні характеристики засудженого з місця проживання та роботи, сімейний його стан, пом'якшуючі покарання обставини - щире каяття та сприяння розкриттю злочину, відсутність обтяжуючих покарання обставин.

Що ж стосується додаткової міри покарання, то згідно діючого законодавства, в разі, коли санкція статті кримінального закону передбачає обов'язкову додаткову міру покарання , а суд приходить до висновку про її не застосування, то в цьому випадку суди зобов'язані мотивувати дане рішення про недоцільність його призначення.

Судом дані вимоги закону були виконані та з урахуванням всіх обставин справи обґрунтовано прийнято рішення про недоцільність застосування до засудженого додаткової міри покарання - позбавлення права обіймати посади, пов'язані з роботою на об'єктах з підвищеною небезпекою, з посиланням на ч.2 ст.69 КК України.

Відповідно до даних Низківської сільської ради на а.с.168, досліджених в судовому засіданні та довідки, наданої апеляційному суду, ОСОБА_2 являється єдиним годувальником сім'ї - матері та його двох неповнолітніх братів і застосування додаткової міри покарання позбавить його роботи та вплине на матеріальне становище його сім'ї.

З огляду на зазначене та його вік, думку потерпілого щодо призначення ОСОБА_2 пом'якшеної міри покарання - призначене судом покарання є достатнім для його виправлення і попередження нових злочинів. Вважати це покарання надто м'яким, як про це зазначає апелянт в апеляційній скарзі, підстав немає.

Постановлений судом щодо ОСОБА_2 вирок відповідає вимогам закону і підстав для його зміни чи скасування немає.

Керуючись ст. ст. 365, 366 КПК України, колегія суддів

У Х В А Л И Л А:

Апеляцію прокурора, який брав участь у розгляді справи судом 1 інстанції - залишити без задоволення. Вирок Щорського районного суду Чернігівської області від 17 грудня 2010 року щодо ОСОБА_2 - без змін.

СУДДІ:

ОСОБА_4 ОСОБА_1 ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення21.03.2011
Оприлюднено04.08.2015
Номер документу47605300
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-106/11

Ухвала від 03.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Лесик С. М.

Ухвала від 03.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Лесик С. М.

Ухвала від 12.01.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Г. П.

Ухвала від 21.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Шахова О. Г.

Ухвала від 16.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Крукевич М. Н.

Ухвала від 22.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Рівненської області

Гладкий С.В.

Ухвала від 15.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Мунько Б. П.

Ухвала від 18.01.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Піскун О.П.

Ухвала від 12.01.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Галина Петрівна

Ухвала від 10.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Шахова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні