Ухвала
від 15.02.2011 по справі 11-106/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКА СЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 11-106/11 Головуючий по 1 інстанції

Категорія: ч.2 ст.212, ч.ч.1-3 ст.358 КК України Кучеренко В.Г.

Доповідач в апеляційній ін станції Мунько Б.П .

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"15" лютого 2011 р. Колегія суддів судової палати в крим інальних справах апеляційно го суду Черкаської області в складі:

головуючого Мунько Б.П.

суддів Єльцова В.О., Поєдинка І.А.

за участю прокурора Свищ Л.А.

розглянула кримінальну сп раву за апеляцією помічника прокурора Придніпровського району м. Черкаси Мовчана О .М. на постанову Придніпров ського районного суду м. Черк аси від 26.08.2010 року, якою криміна льна справа щoдо обвинувачен ня ОСОБА_4 за ч.2 ст.212, ч.ч.1-3 ст.3 58 КК України направлено проку рору Черкаської області для проведення додаткового розс лідування.

Органами досудового слі дства ОСОБА_4 обвинувачую ться в тому, що він у період ча су з квітня 2008 року по грудень 2 009 року, будучи приватним підп риємцем, діючи умисно та з кор исливих мотивів, з метою ухил ення від сплати податків, шля хом внесення завідомо неправ дивих відомостей до податков их декларацій з податку на до дану вартість та додатків № 5 « Розшифровки податкових зобо в' язань та податкового кред иту в розрізі контрагентів» щодо проведення фінансово-го сподарських операцій з ТОВ « ДДА Жюрідік Україна» та ТОВ « Хедлайн проект» ухилився від сплати податку на додану вар тість в сумі 810 289,91 грн., що у 3146,76 ра зів перевищує неоподаткован ий мінімум доходів громадян і є великим розміром. В цій час тині обвинувачення дії підсу дного органом досудового слі дства кваліфіковано за ч.2 ст.2 12 КК України - умисне ухиленн я від сплати податків в особл иво великому розмірі.

Він же, за період часу з 01.04 .2008 року по 20.01.2009 року, діючи умисн о, з корисливих мотивів, з мето ю ухилення від сплати податк ів, вніс до податкових деклар ацій з ПДВ та додатків № 5 «Роз шифровки податкових зобов' язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів», зав ідомо неправдиві відомості щ одо проведення фінансово-гос подарських операцій з ТОВ «Д ДА Жюрідік Україна» та ТОВ «Х едлайн проект», у результаті чого завищив суму податково го кредиту та чисту суму пода ткових зобов' язань з ПДВ за цей період на 810 289,91 грн., що 3146,76 ра зів перевищує неоподаткован ий мінімум доходів громадян і є значним розміром. В цій час тині дії підсудного кваліфік овано за ч.ч.1-3 ст.358 КК України - підроблення та використання завідомо підробленого докум ента.

Кримінальна справа щодо ОСОБА_4 судом 1 інстанції н аправлена на додаткове розсл ідування з підстав його непо вноти та неправильності.

При цьому судом звернуто увагу на те, що:

- відповідно до роз' яснень , викладених у п.п.2, 3 постанови Пленуму ВСУ від 08.10.2004 року за № 15 «Про деякі питання застосува ння законодавства про відпов ідальність за ухилення від с плати податків, зборів, інших обов' язкових платежів» ста ттею 212 КК України передбачено кримінальну відповідальніс ть не за сам факт несплати в ус тановлені строки податків, а за умисне ухилення від їх спл ати конкретними посадовими о собами;

- згідно зі ст.4 ЗУ «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами» податкове зобов' я зання платника, тобто сума ко штів, яка підлягає сплаті до б юджету, може бути визначена т ільки в 2-х випадках: 1). п.4.1.1- платн ик податків самостійно обчис лює суму податкового зобов' язання, яку зазначає у податк овій декларації; 2). п.4.2- визнача є податкове зобов' язання пл атника контролюючий орган, т обто державна податкова інсп екція та зобов' язана прийня ти податкове повідомлення-рі шення;

- згідно ЗУ «Про державну по даткову службу», де визначен о підстави виходу контролююч ого органу для проведення пл анових, позапланових, камера льних та інших перевірок, фіз ична особа-підприємець ОСО БА_4 контролюючим органом н е перевірялося, його податко ві зобов' язання в законному порядку відповідними органа ми не визначалися;

- відповідно до листа заступ ника начальника ДПІ в Черкас ькому районі Стадника А.І. (а.с.240-242 т.1) проведений аналіз до кументів, що надані для огляд у та які знаходяться в приміщ енні ГВПМ ДПІ у м. Черкаси, не д ає можливості повноцінно про вести та закінчити перевірку ФОП ОСОБА_4, визначити та д о нарахувати суму податку на додану вартість за наступни х обставин: наявні документи свідчать про здійснення ФОП ОСОБА_4 господарських опе рацій, оскільки в наявності: п одаткові накладні, квитанції про сплату готівки, акти вико наних робіт;

- такі документи мають всі н еобхідні реквізити, зокрема, податкові накладні оформлен і у відповідності до вимог п.п .7.2.1, 7.2 ст.7 ЗУ «Про податок на дода ну вартість» від 03.04.1997 року за № 168/97-ВР, що унеможливлює зняття з податкового кредиту задек ларованих ФОП ОСОБА_4 сум. Немає доказів того, що докуме нтально підтверджені ФОП О СОБА_4 факти здійснення гос подарських операцій сфальси фіковані.

Виходячи з викладеного, суд 1 інстанції приходить до в исновку, що без наявності в ма теріалах справи висновків, в становлених законом податко вих органів, про наявність у Ф ОП ОСОБА_4 порушень податк ового законодавства, які при звели до фактичного ненадход ження до бюджету коштів, суд п озбавлений можливості прийн яти будь-яке законне рішення по справі, а тому кримінальна справа підлягає поверненню прокурору для проведення дод аткового розслідування в ход і якого необхідно виконати н аступне:

- провести оперативно-розшу кові заходи направлені на вс тановлення місцезнаходженн я ОСОБА_6, засновника ТОВ « ДДА Жюрідік Україна», код за Є ДРПОУ 35007916 та ТОВ «Хедлайн прое кт», код за ЄДРПОУ 35678731;

- допитати дану особу по обс тавинам справи, детально вия снивши питання про здійсненн я господарських операцій з Ф ОП ОСОБА_4;

- провести зустрічну переві рку ФОП ОСОБА_4 з ТОВ «ДДА Ж юрідік Україна» та ТОВ «Хедл айн проект»;

- провести інші слідчі дії, в яких виникне необхідність.

В апеляції помічник прок урора Придніпровського райо ну м. Черкаси Мовчан О.М., як ий приймав участь у розгляді справи судом 1 інстанції, поси лаючись на незаконність вине сеної судом постанови, проси ть її скасувати як необгруто вану, а кримінальну справу на правити на новий судовий роз гляд в той же суд в іншому скла ді суду, оскільки:

- щодо встановлення місця зн аходження ОСОБА_6, то нічо го не зможе повідомити орган у досудового слідства, так як він на період 2008 року вже не пр ацював директором ТОВ «Хедла йн проект», а була директором ОСОБА_7, яка була допитана органом досудового слідства та судом (а.с.150-152, 157-182 т.7);

- щодо проведення зустрічно ї перевірки ФОП ОСОБА_4 з Т ОВ «Хедлайн проект» та ТОВ «Д ДА Жюрідік Україна», то дану п еревірку можливо було провес ти не повертаючи справу на до даткове розслідування, а над авши органу досудового слідс тва судове доручення в поряд ку ст.315-1 КПК України.

Заслухавши суддю-допові дача, доводи прокурора про за доволення апеляції, обвинува ченого, який просив постанов у суду про направлення справ и на додаткове розслідування залишити без змін, а апеляцію прокурора без задоволення, в ивчивши та перевіривши матер іали кримінальної справи і о бговоривши доводи апеляції, колегія суддів вважає, що апе ляція прокурора не підлягає задоволенню з наступних підс тав.

Як вбачається з матеріал ів кримінальної справи, відн осно ОСОБА_4 була порушена кримінальна справа за ч.2 ст.212, ч.ч.1-3 ст.358 КК України.

У відповідності до вимог ст.ст.22, 26 КПК України слідчий, о рган дізнання, прокурор зобо в' язані всебічно, повно та о б' єктивно дослідити всі обс тавини справи.

Колегія суддів погоджує ться з рішенням суду 1 інстанц ії про направлення справи на додаткове розслідування, ос кільки встановлена неповнот а та неправильність досудово го слідства, яка не може бути у сунута в судовому засіданні.

Так, в судовому засіданн і суду 1 інстанції єдиний свід ок по справі ОСОБА_7 поясн ила, що в лютому 2008 року ОСОБА _6 запропонував їй стати дир ектором ТОВ «Хедлайн ПРОЕКТ» і приблизно з цього часу вона почала працювати директором , проте, всі установчі, реєстра ційні документи та печатки п ідприємства завжди знаходил ись у ОСОБА_6 Чи займалось вказане підприємство трансп ортно - експедиційними посл угами їй невідомо, якщо вказа не підприємство і здійснювал о якусь діяльність, то нею зай мався ОСОБА_6 і щось поясн ити з даного приводу зможе ли ше він. Крім цього, вона працюв ала з червня 2007 року юристом в Т ОВ «ДДА Жюрідік Україна», зас новником та директором даног о підприємства також був ОС ОБА_6 Якими видами діяльнос ті займалося дане підприємст во їй також не відомо, оскільк и всі реєстраційні документи та печатки цього підприємст ва також знаходились у ОСОБ А_6

А тому по даній кримінал ьній справі для проведення д одаткового розслідування не обхідно:

- провести оперативно-розшу кові заходи направлені на вс тановлення місцезнаходженн я ОСОБА_6, засновника ТОВ « ДДА Жюрідік Україна», код за Є ДРПОУ 35007916 та ТОВ «Хедлайн прое кт», код за ЄДРПОУ 35678731;

- допитати ОСОБА_6 по обст авинам справи, детально вияс нивши питання про здійснення господарських операцій з ФО П ОСОБА_4;

- провести зустрічну переві рку ФОП ОСОБА_4 з ТОВ «ДДА Ж юрідік Україна» та ТОВ «Хедл айн проект»;

- провести інші слідчі дії, в яких виникне необхідність.

Доводи апеляції про неза конність винесеної судом пос танови є безпідставними.

Тому суд 1 інстанції прий шов до обґрунтованого виснов ку, що порушення норм КПК Укра їни під час досудового слідс тва по справі є істотними, без усунення яких по ній не може б ути прийнято законного та об ґрунтованого рішення.

Підстав для скасування д аної постанови колегія судді в не вбачає.

На підставі викладеного , керуючись ст.ст.365, 366 КПК Україн и, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Постанову Придніпровсь кого районного суду м. Черкас и від 26.08.2010 року про повернення кримінальної справи по обвин уваченню ОСОБА_4 за ч.2 ст.212, ч.ч.1-3 ст.358 КК України на додатко ве розслідування - залишити б ез змін, а апеляцію прокурора - без задоволення.

Головуючий

Судді

Дата ухвалення рішення15.02.2011
Оприлюднено30.05.2011
Номер документу15522375
СудочинствоКримінальне
Сутьнеза конність винесеної судом пос танови є безпідставними. Тому суд 1 інстанції прий шов до обґрунтованого виснов ку, що порушення норм КПК Укра їни під час досудового слідс тва по справі є істотними, без усунення яких по ній не може б ути прийнято законного та об ґрунтованого рішення. Підстав для скасування д аної постанови колегія судді в не вбачає. На підставі викладеного , керуючись ст.ст.365, 366 КПК Україн и, колегія суддів

Судовий реєстр по справі —11-106/11

Ухвала від 03.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Лесик С. М.

Ухвала від 03.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Лесик С. М.

Ухвала від 12.01.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Г. П.

Ухвала від 21.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Шахова О. Г.

Ухвала від 16.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Крукевич М. Н.

Ухвала від 22.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Рівненської області

Гладкий С.В.

Ухвала від 15.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Мунько Б. П.

Ухвала від 18.01.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Піскун О.П.

Ухвала від 12.01.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Галина Петрівна

Ухвала від 10.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Шахова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні