Ухвала
від 15.03.2011 по справі 5013/151/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5013/151/11

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

"15" березня 2011 р.                                                            Справа № 5013/151/11

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Кабакової В.Г., розглянувши справу

за позовом Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції,              м. Кіровоград  

до відповідачів: товариства з обмеженою відповідальністю "Єврощебінь",                 м. Кіровоград

та приватного підприємства "Кіровоградський комплекс Агро-Торг",               с. Степове, Кіровоградський район, Кіровоградська область     

про визнання недійсним договору,

за участю представників:

від позивача - Довженко Д.С., довіреність від 13.07.2010 № 51,

від відповідача 1 - Пастух В.В., довіреність від 14.02.2011 № 2,

від відповідача 2 - участі не брали,

                                              ВСТАНОВИВ:

Кіровоградською об'єднаною державною податковою інспекцією подано до господарського суду Кіровоградської області позовну заяву, з урахуванням доповнення до позовної заяви, про визнання недійсним договору від 25.11.2008 № 25-11, укладеного між товариством з обмеженою відповідальністю "Єврощебінь" та приватним підприємством "Кіровоградський комплекс Агро-Торг" та стягнення на користь держави всього одержаного сторонами за вказаним договором.

Ухвалою від 09.02.2011 господарським судом порушено провадження у справі за даним позовом, від сторін витребувано необхідні для вирішення спору докази.

Відповідачем 1 направлено суду клопотання від 14.03.2011, за змістом якого товариство з обмеженою відповідальністю "Єврощебінь" просить припинити провадження  у справі № 5013/151/11 з тих підстав, що даний спір  не підлягає вирішенню в господарських судах України, а дана справа є справою адміністративної юрисдикції.

У наданому поясненні від 11.03.2011 позивач зазначив, що на думку податкового органу даний спір повинен розглядатися у господарському суді Кіровоградської області.

Господарським судом враховано наступне.

Відповідно до статті 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють  підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі – підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також  звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

В пункті 1 Рекомендацій Вищого господарського суду України від 27.06.2007 № 04-5/120 "Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам" роз'яснено, що підвідомчість - це визначена законом  сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених  до їх компетенції (стаття 12 Господарського процесуального  кодексу України).   

У пунктах 2-3 вказаних Рекомендацій зазначено, що з огляду на приписи  частини 3 статті 22 Закону України "Про судоустрій України" місцеві   господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають з господарських  правовідносин,  а  також  інші  справи, віднесені  процесуальним  законом  до  їх  підсудності, та вимог статей 1, 4-1, 12 ГПК господарські суди розглядають справи в порядку позовного провадження, коли склад учасників спору відповідає статті 1 ГПК, а правовідносини, з яких виник спір, мають господарський характер.

У   вирішенні питання про те, чи є правовідносини господарськими, а    спір - господарським, слід виходити з визначень, наведених у статті 3 Господарського кодексу України.

Господарський спір підвідомчий господарському суду, зокрема, за таких умов:

а) участь у спорі суб'єкта господарювання;

б) наявність між сторонами господарських відносин, врегульованих Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України,  іншими  актами господарського і цивільного законодавства, і спору про право, що виникає з відповідних відносин;

в) відсутність у законі норми, що  прямо передбачала  б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

Статтею 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено які справи підвідомчі господарським судам.

Як вбачається із матеріалів справи, Кіровоградська об'єднана державна податкова інспекція, звернулась з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Єврощебінь" та приватного підприємства "Кіровоградський комплекс Агро-Торг" про визнання недійсним договору від 25.11.2008 № 25-11, укладеного між відповідачами та стягнення на користь держави всього одержаного сторонами за вказаним договором.

Податковою інспекцією зазначено, що  в даному випадку інтереси держави полягають у законному правомірному декларуванні податків і зборів та наслідків, які настають при такому декларуванні.

При поданні позову, з урахуванням доповнень до нього, позивач посилається на частину 3 статті 228 Цивільного кодексу України.

За змістом даної статті у разі недодержання вимоги щодо відповідності правочину інтересам держави і суспільства, його моральним засадам такий правочин може бути визнаний недійсним. Якщо визнаний судом недійсний правочин було вчинено з метою, що завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, то при наявності умислу у обох сторін - в разі виконання правочину обома сторонами - в дохід держави за рішенням суду стягується все одержане ними за угодою, а в разі виконання правочину однією стороною з іншої сторони за рішенням суду стягується в дохід держави все одержане нею і все належне - з неї першій стороні на відшкодування одержаного. При наявності умислу лише у однієї із сторін все одержане нею за правочином повинно бути повернуто іншій стороні, а одержане останньою або належне їй на відшкодування виконаного за рішенням суду стягується в дохід держави.

Подаючи даний позов Кіровоградська об'єднана державна податкова інспекція виступає не як суб'єкт цивільних чи господарських відносин, а реалізує своє право відповідно до положень Закону України "Про державну податкову службу в Україні".

Так, пунктом 11 статті 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" передбачено, що до функцій державних податкових інспекцій належить звернення в суди з позовами  до  підприємств,  установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход  держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках  -  коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також  про  стягнення  заборгованості  перед бюджетом і державними цільовими  фондами  за  рахунок  їх майна.

Згідно пунктів 1, 7 статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України, справа адміністративної юрисдикції - це переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є суб'єкт владних повноважень (орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт) при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 17  Кодексу адміністративного судочинства України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Отже, виходячи зі змісту пункту 7 частини 1 статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України та пункту 11 статті 10 Закону України "Про  державну податкову службу в Україні" державна податкова інспекція як орган  державної влади, який, звертаючись із відповідним судовим позовом, здійснює владні управлінські функції, виступає суб'єктом владних повноважень.

Таким чином, при зверненні з позовною заявою до господарського суду Кіровоградської області позивач виступає не як суб'єкт господарювання, а як орган виконавчої влади, який здійснює владні управлінські функції на основі Закону України "Про державну податкову службу в України".

Відповідно спір в даній справі виник у зв'язку з адміністративними, а не господарськими відносинами, і тому відповідно до статті 12 Господарського процесуального кодексу України не підвідомчий господарським судам, і повинен розглядатися адміністративним судом за Кодексом адміністративного судочинства України.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Вищого господарського суду України від 18.07.2007 № 7/172-2005, від 11.12.2008 № 14/284-3778, від 26.01.2011 № 01-10/8-285.

Відповідно до пункту 1 статті  80 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.

При цьому, суд роз'яснює, що відповідно до вимог статті 80 Господарського процесуального кодексу України у випадках припинення провадження у справі повторне звернення до господарського суду зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет спору і з тих же підстав не допускається.

Керуючись статтями 1, 12, 80, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

                                                УХВАЛИВ:

Провадження у справі № 5013/151/11 припинити.

Дана ухвала може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України.

Копію ухвали направити сторонам.

Суддя                                                                                                      В.Г. Кабакова          

Дата ухвалення рішення15.03.2011
Оприлюднено25.03.2011
Номер документу14353138
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору,

Судовий реєстр по справі —5013/151/11

Постанова від 10.05.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 15.03.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 09.02.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні