Рішення
від 29.03.2011 по справі 40/31
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

40/31

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

29.03.11 р.                                                                                 Справа № 40/31                               

Господарський суд Донецької області у складі  судді   Підченко Ю.О.

За участю секретаря судового засідання  Данилкіной П.М.

Розглянув матеріали справи за позовом Донецького професійного ліцею харчової та переробної промисловості, м. Донецьк

до відповідача приватного підприємства „ЄМ-ТРЕЙДІНГ”, м. Донецьк

                        

про стягнення 3085 грн. 57 коп.

за участю:

представників сторін:

від позивача: Шубіна Л.І. – головний бухгалтер

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ: Донецький професійний ліцей харчової та переробної промисловості звернувся до господарського суду з позовом до приватного підприємства „ЄМ-ТРЕЙДІНГ” про стягнення заборгованості в сумі 3 085 грн. 57 коп. згідно договору оренди №4376/2010 нерухомого майна, що належить до державної власності від 13.07.10р.

Позивач у судовому засіданні наполягає на задоволені позову, а також зазначив, що у зв'язку з тим що господарським судом розглядається декілька справ за позовними заявами одного і того ж позивача платіжним дорученням №123 від 01.02.11р. було сплачено державне мито на загальну суму 531 грн. 41 коп., у тому числі 30 грн. 85 коп. – по справі №40/31, 500 грн. 56 коп. – по справі №35/46.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Сторін було належним чином повідомлено про час та місце проведення судового засідання, тому судом з урахуванням вимог ст. ст. 42, 43 ГПК України створені всі необхідні умови для вирішення спору на принципах змагальності, рівності учасників процесу перед законом.

Неприбуття у судове засідання відповідача, який був належним чином повідомлений про час та місце проведення судового засідання не перешкоджає розгляду спору по суті згідно вимог ст. 75 ГПК України, оскільки до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій.

На адресу суду надійшов рекомендований лист з позначкою „не зареєстровано”. Місцезнаходження відповідача вказане в позовній заяві підтверджено довідкою Головного управління статистики у Донецькій області.

Примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв'язку з позначками "адресат вибув", "адресат відсутній" і т. п., з урахуванням конкретних обставин справи вважаються належними доказами виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій.

З'ясувавши  фактичні  обставини справи, вислухавши доводи представника позивача та докази на їх підтвердження, суд встановив:

Позов мотивовано тим, що 13.07.10р. між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Донецькій області, далі Орендодавець, та Державним підприємством „Науково-дослідний інститут високих напруг”, далі Орендар, було укладено договір оренди №4376/2010 нерухомого майна, що належить до державної власності.

Відповідно до пункту 1.1  договору Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування державне майно – будівлю їдальні (далі - Майно) загальною площею 677,7кв.м., яка розташована за адресою: м.Донецьк, вул.Марселя Кашена,19, що знаходиться на балансі Донецького професійного ліцею харчової та переробної промисловості (далі - Балансоутримувач), вартість якого визначена згідно зі звітом про оцінку на 31.01.10р. і становить за незалежною оцінкою 713 590 грн. 65 коп.

Згідно п.2.1 Орендар вступає у строкове платне користування Майном у термін, вказаний у Договорі, але не раніше дати підписання Сторонами цього Договору та акта приймання-передавання Майна.

Майно було передано Орендарю згідно акту приймання-передавання від 13.07.10р.

Строк дії договору встановлений у пункті 10.1 договору, де зазначено що договір  укладено строком на 2 роки 360 днів, та діє з 13.07.10р. до 07.07.2013р. включно.

Пункт 3.1 договору передбачає, що орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України відповідно до 04.10.95р. за №786 (зі змінами (далі – Методика розрахунку), та за результатами конкурсу на право оренди державного Майна і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфляції) – травень 2010р. 7 257 грн. 60 коп. Орендна плата за перший місяць оренди – липень 2010р. визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекси інфляції за червень, липень 2010р.

Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом корегування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць. (п.3.3 договору).

Сторони передбачили порядок перерахування орендної плати у п.3.6 договору згідно, якого орендна плата перераховується до державного бюджету та Балансоутримувачу у співвідношенні 50% та 50% щомісяця не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, відповідно до пропорцій розподілу, установлених Кабінетом Міністрів України і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж.

Формування орендної плати на рік сторони погодили та підписали додаток №1 до договору оренди №4376/2010 від 15.07.10р. „Розрахунок орендної плати за оренду державного майна – будівлі їдальні загальною площею 677,7кв.м., яка розташована за адресою: м. Донецьк, вул. Марселя Кашена, 19”, який відображує розмір орендної плати з урахуванням площі та коефіцієнта використання  за рік, місяць та питання його розподілу у процентному співвідношенні, зокрема у пункті 4 додатку №1 встановлено, що загальна орендна плата сплачується: 50% - до державного бюджету; 50 % - балансоутримувачу. Орендна плата, починаючи з червня 2010р. щомісячно коригується на індекс інфляцій, встановлений Мінстатом України. ПДВ нараховується відповідно до чинного законодавства.

Орендодавцем на адресу Орендаря були виставлені рахунки на оплату індексу інфляції та 50 відсотків плати за оренду приміщення спірний період, які отримані представником відповідача, про що свідчить відмітки із зазначенням особи яка отримала рахунок, її посади та особистого підпису.

Відповідач свої зобов'язання за договором щодо своєчасної сплати орендних платежів не виконав, у зв'язку з чим позивач стверджує, що за час користування відповідачем орендним майном позивач має право саме на стягнення 50% орендної плати з урахуванням індексації за період з 01.01.11р. по 01.02.11р. в сумі 3 085 грн. 57 коп., яку останній і намагається стягнути.

З метою досудового врегулювання спору між сторонами по справі позивач звертався до відповідача з вимогою вих.№36 від 09.02.11р. про сплату заборгованості в сумі                     53 140 грн. 66 коп., на які відповідач не відповів.

Докази у справі свідчать про те, що свої зобов'язання  за договором оренди №4376/2010 нерухомого майна, що належить до державної власності від 13.07.10р. Орендар не виконав і на час використання ним спірного майна за період з 01.01.11р. по 01.02.11р. утворився борг в сумі 3 085 грн. 57 коп., що підтверджено актом звірки розрахунків станом на 01.02.11р. підписаного сторонами без зауважень та пропозицій.

Надавши правову кваліфікацію правовідносинам сторін, суд дійшов висновку про те,  що доводи позивач обґрунтовані, виходячи із наступного:

Пункт 1 ст. 759 ЦК України зазначає, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Відповідно до статті 762 ЦК України за користуванням майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру орендної плати за користування майном.

Предмет договору перебуває у державній власності, тому до правовідносин сторін застосовуються вимоги статей 10, 18, 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", із змінами та доповненнями.

Фактичні обставини справи підтверджують, що сторони досягли усіх суттєвих умов, передбачених законом для даних видів договорів оренди: зокрема щодо його предмету, ціни та строку дії, а тому він вважається укладеним згідно вимог ст.ст. 180,  181 ГК України та ст. 638 ЦК України та ст. 10 Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

В силу  статті 599 ЦК України та частини першої ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання – відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Стаття 33  ГПК України зобов'язує сторін довести ті обставини, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень. Позивачем доведено факт несплати відповідачем орендних платежів. Відповідач доказів оплати боргу з орендних платежів не надав.

За таких обставин позов Донецького професійного ліцею харчової та переробної промисловості до приватного підприємства „ЄМ-ТРЕЙДІНГ” про стягнення п'ятдесяти відсотків боргу з орендної в сумі 3 085 грн. 57 коп. за період з 01.01.11р. по 01.02.11р., згідно договору оренди №4376/2010 нерухомого майна, що належить до державної власності від 13.07.10р., обґрунтовано та підлягає задоволенню.

Позивачем на час звернення з позовом не сплачено  у встановленому  порядку та розмірі державне мито в сумі 71 грн. 15 коп., а тому воно підлягає стягненню з нього на користь державного бюджету згідно вимог статті 46 ГПК України.

Витрати по державному миту та забезпеченню судового процесу покладаються на відповідача згідно вимог ст.ст. 44, 49 ГПК України.  

У судовому засіданні, яке відбулося 29.03.11р. згідно частини 2 статті 85 ГПК України було проголошено скорочений текст рішення, а саме його вступну та резолютивні частини.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 18, 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ст.ст. 599, 759, 762 ЦК України, ст. ст. 180, 181, 193 ГК України, ст. ст. 42, 43, 33, 36, 43, 44, 46, 49,  82, 82-1, 84, ч. 2 ст. 85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1.          Стягнути з Донецького професійного ліцею харчової та переробної промисловості, 83031, м. Донецьк, вул. Марселя Кашена, 19, ід.код 00389104, р/р 35224001000456 Банк – Управління Держказначейства в Донецькій області, МФО 834016, на користь державного бюджету України державне мито в сумі 71 грн.  15 коп., видавши наказ та надіславши його на виконання  до  Державної податкової інспекції у Пролетарському районі м. Донецька

2.          Позов Донецького професійного ліцею харчової та переробної промисловості до приватного підприємства „ЄМ-ТРЕЙДІНГ” -  задовольнити.

3.          Стягнути з приватного підприємства „ЄМ-ТРЕЙДІНГ”, 83062, м. Донецьк, вул.Снегиревская,12а, ід.код 36810311, на користь:

         -  Донецького професійного ліцею харчової та переробної промисловості,  83031, м. Донецьк, вул. Марселя Кашена, 19, ід.код 00389104, р/р 35224001000456 Банк – Управління Держказначейства в Донецькій області, МФО 834016, борг з орендної плати в сумі 3 085 грн. 57 коп., витрати по державному миту в сумі  102 грн. та  забезпеченню судового процесу в сумі 236 грн., видавши наказ.

4.          Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

          

Суддя                                                               Підченко Ю.О.           

                                                                       

                                                                      

Повний текст рішення складено – 31.03.11р.

Дата ухвалення рішення29.03.2011
Оприлюднено02.04.2011
Номер документу14430096
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —40/31

Ухвала від 01.10.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 20.08.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 18.09.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 15.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 21.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 19.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 12.07.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 03.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні