Постанова
від 10.03.2011 по справі 12/2265
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.03.2011 № 12/2265

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Тищенк о А.І.

суддів: Михальська Ю .Б.

Отрюх Б.В.

при секретарі:

За участю представникі в:

від позивача -від позив ача : Варфоломієва І.Є. - юрист

від відповідача: не з»явивс я

розглянувши у відкрито му судовому засіданні апеляц ійну скаргу Державна екологі чна інспекція в Черкаській о бласті

на рішення Господарськ ого суду Черкаської області від 16.12.2010

у справі № 12/2265 (Грачов В.М. .....)

за позовом Державна екологічна інспекція в Черкаській обла сті

до Сільськогосподарсь ке ТОВ "Пальміра"

третя особа позивача

третя особа відповідача

про стягнення 32448,24 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господа рського суду Черкаської обла сті від 16.12.2010 року у справі № 12/2265 у задоволенні позову відмовл ено повністю.

Не погодившись з прийня тим рішенням, позивач зверну вся до суду з апеляційною ска ргою, просить рішення скасув ати та прийняти нове рішення , яким задовольнити позовні в имоги, посилаючись на неправ ильне застосування місцевим судом норм матеріального та процесуального права.

В обґрунтування апеляц ійної скарги позивач посилає ться на те, що Черкаською міжр айонною природоохоронною пр окуратурою 17.08.2010р. за № 81/09-10 надіс лано лист до Державної еколо гічної інспекції України, що до роз'яснення публікації у в иданні № 63 «Офіційний вісник У країни» Методики розрахунку розмірів відшкодування збит ків, заподіяних державі внас лідок порушення законодавст ва про охорону та раціональн е використання водних ресурс ів, затвердженої наказом Мін істерства охорони навколишн ього природного середовища У країни від 20.07.2009 року № 389, зареєс трованим в Міністерстві юсти ції України 14.08.2009 року за № 767/16783, а саме: розрахунок розміру від шкодування збитків, обумовле них самовільним використанн ям водних ресурсів без дозво лу на спеціальне водокористу вання та порушення умов водо користування, встановлених у дозволі на спеціальне водок ористування (крім прісних пі дземних вод глибиною більше 20м) грн. здійснюється за форму лою: зсам=100*W*Тар.

Також позивач вважає, що на відповідача дія розповсюджу ється дія вищезазначеної Мет одики, крім того, вищезазначе на Методика застосовується п ри окремих умовах, а саме:

1. забруднення водних о б'єктів в тому числі пов'язани ми самовільними та

аварій ними скидами у водний об'єкт з абруднюючих речовин із зворо тними водами або

речовин у складі сировини, продукції ч и відходів, крім випадків заб руднення

територіальних і внутрішніх морських вод та виключної морської економіч ної зони

України із суден, кораблів та інших плавучих з асобів;

2. забрудненні поверхн евих та підземних вод під впл ивом полігонів

(сміттєзва лищ) твердих побутових та про мислових відходів;

3. самовільним викорис танням водних ресурсів без д озволу на спеціальне

водо користування;

4. забором, використанн ям води та скидом забруднююч их речовин із зворотними

в одами з порушенням умов водо користування, встановлених у дозволі на спеціальне

вод окористування.

На думку позивача кожна умова загальних положень вк азаної Методики є достатньою підставою для розрахунку ро зміру завданої шкоди і також може бути застосованою в сук упності при виявленні декіль кох видів порушень.

Згідно розділу ІХ зазна ченої Методики при самовільн ому використанні водних ресу рсів без дозволу на спеціаль не водокористування, розраху нок розмірів збитків проводи ться за самовільне використа ння водних ресурсів без дозв олу на спеціальне водокорист ування та порушенні умов вод окористування, встановлених у дозволі на спеціальне водо користування,та не передбача є настання інших умов вказан их у загальних положеннях да ної методики. На підставі вищ евикладеного позивачем було проведено розрахунок розмір у збитків завданих відпвоідч ачем державі за самовільне в икористання водних ресурсів відповідно розділу IX даної Ме тодики за період за жовтень т а листопад 2009 року за формулою 3сам. =100 * W * Тар.

В судове засідання пред ставник відповідача не з»яви вся, про час і місце розгляду с прави повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомлено.

Вислухавши думку представ ника позивач, дослідивши мат еріали справи, враховуючи ст роки розгляду справи, колегі я вважає можливим розглянути справу у відсутності предст авника відповідача.

Розглянувши доводи ап еляційної скарги, вислухавши пояснення представників сто рін, дослідивши матеріали сп рави, колегія встановила нас тупне.

Відносини в галузі охо рони використання природног о ресурсу води регулюються В одним кодексом України, Зако ном України “Про охорону нав колишнього природного серед овища” та іншими нормативно- правовими актами.

Державною екологічною інспекцією в Черкаській обл асті було проведено позаплан ову перевірку СТОВ «Пальміра » відділ «Коврай», якою виявл ено, що водопостачання підпр иємства відповідача здійсню ється без дозволу уповноваже них органів на спеціальне во докористування, що є порушен ням ст.ст. 44, 48, 49 Водного кодексу . Фактів забруднення водних о б' єктів, забруднення поверх невих та підземних вод не вия влено. За наслідками перевір ки складено акт від 06.05.2010 року, п ротокол про адміністративне правопорушення № 001490 від 06.05.2010 ро ку стосовно інженера з охоро ни праці відділу «Коврай» СТ ОВ «Пальміра» ОСОБА_1

Відповідачу винесено та направлено припис № 120 від 11 .05.2010 року про усунення порушен ь природоохоронного законод авства, виявлених під час пер евірки, проведеної 06.05.2010 року, в якому, зокрема, приписано отр имати дозвіл на спеціальне в одокористування в строк до 30.0 7.2010 року (а. с. 21).

Постановою Державної екологічної інспекції в Чер каській області № 001297 від 06.05.2010 ро ку працівника відповідача ОСОБА_1. за вчинення правопо рушення, передбаченого ст. 44 В одного кодексу України, прит ягнуто до адміністративної в ідповідальності, на підставі ст. 48 Кодексу України про адмі ністративні правопорушення , у вигляді штрафу у розмірі 136, 00грн.

Згідно довідки, видано ї СТОВ «Пальміра» протягом 2010 року із свердловин господар ства було використано 2169 м3 вод и для потреб господарства.

Згідно розрахунку Дер жавної екологічної в Черкась кій області, проведеного від повідно до „Методики розраху нку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законод авства про охорону та раціон альне використання водних ре сурсів”, затвердженої наказо м Міністерства охорони навко лишнього природного середов ища України від 20.07.2009р. №389 та зар еєстрованої Міністерством ю стиції України 14.08.2009р. №767/16783, розм ір завданих відповідачем дер жаві збитків за самовільно в икористані водні ресурси з 01.0 1.2010р.по 05.05.2010р. складає 32448,24грн.

Згідно з ст.ст. 3 ч. 2, 16, 19, 23 ч. 1, 56 п. п. 2 Кодексу України про надра, з емельні, лісові та водні відн осини регулюються відповідн им законодавством України, н адра надаються у користуванн я підприємствам, установам, о рганізаціям і громадянам лиш е за наявності у них спеціаль ного дозволу (ліцензії), без сп еціальних дозволів мають пра во видобувати для своїх госп одарських і побутових потреб прісні підземні води до 20 мет рів, основними вимогами в гал узі охорони надр є недопущен ня самовільного користуванн я надрами.

Відповідно до п. 9 ст. 44 Водног о кодексу України водокорис тувачі зобов'язані здійснюва ти спеціальне водокористува ння лише за наявності дозвол у.

Статтею 48 Водного кодексу У країни визначено, що спеціал ьне водокористування - це заб ір води з водних об'єктів із за стосуванням споруд або техні чних пристроїв, використання води та скидання забруднююч их речовин у водні об'єкти, вкл ючаючи забір води та скиданн я забруднюючих речовин із зв оротними водами із застосува нням каналів. Спеціальне вод окористування здійснюється юридичними і фізичними особ ами насамперед для задоволен ня питних потреб населення, а також для господарсько-побу тових, лікувальних, оздоровч их, сільськогосподарських, п ромислових, транспортних, ен ергетичних, рибогосподарськ их та інших державних і грома дських потреб.

Статтею 49 Водного кодексу У країни встановлено, що спеці альне водокористування здій снюється на підставі дозволу . Дозвіл на спеціальне водоко ристування видається:

державними органами охоро ни навколишнього природного середовища - у разі використа ння води водних об'єктів зага льнодержавного значення;

Верховною Радою Автономно ї Республіки Крим, обласними , Київською та Севастопольсь кою міськими Радами за погод женням з державними органами охорони навколишнього приро дного середовища - у разі вико ристання води водних об'єкті в місцевого значення.

Згідно з п. 6 ч. 3 ст. 110 Водного ко дексу України відповідальні сть за порушення водного зак онодавства несуть особи, вин ні у недотриманні умов дозво лу або порушенні правил спец іального водокористування;

Стаття 111 Водного кодексу Ук раїни передбачає, що підприє мства, установи, організації і громадяни України, а також і ноземні юридичні і фізичні о соби та особи без громадянст ва зобов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслід ок порушень водного законода вства, в розмірах і порядку, вс тановлених законодавством У країни. Відшкодування збиткі в, завданих внаслідок поруше нь водного законодавства, не звільняє винних від збору за спеціальне водокористуванн я, а також від необхідності зд ійснення заходів щодо ліквід ації шкідливих наслідків. Пр итягнення винних у порушенні водного законодавства до ві дповідальності не звільняє ї х від обов'язку відшкодуванн я збитків, завданих ними внас лідок порушення водного зако нодавства.

Відповідно до ст. 68 Закону Ук раїни „Про охорону навколишн ього природного середовища” підприємства, установи, орга нізації та громадяни зобов'я зані відшкодовувати шкоду, з аподіяну ними внаслідок пору шення законодавства про охор ону навколишнього природног о середовища, в порядку та роз мірах, встановлених законода вством України.

З 25 серпня 2009 р. набрала чиннос ті Методика розрахунку розмі рів відшкодування збитків, з аподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне вико ристання водних ресурсів, за тверджена наказом Міністерс тва охорони навколишнього пр иродного середовища України від 20.07.2009р. №389. Цим же наказом був визнаний таким, що втратив чи нність наказ Міністерства ох орони навколишнього природн ого середовища та ядерної бе зпеки України від 18.05.95 №37 "Про за твердження Методики розраху нку розмірів відшкодування з битків, заподіяних державі в наслідок порушення законода вства про охорону та раціона льне використання водних рес урсів".

Відповідно до пунктів 1.2, 1.3 Ме тодики розрахунку розмірів в ідшкодування збитків, заподі яних державі внаслідок поруш ення законодавства про охоро ну та раціональне використан ня водних ресурсів, затвердж еної наказом Міністерства ох орони навколишнього природн ого середовища України від 20.0 7.2009р. №389, ця Методика встановлює порядок визначення розмірів відшкодування збитків, запо діяних державі внаслідок пор ушення законодавства про охо рону та раціональне використ ання водних ресурсів, які при звели до:

забруднення водних об'єкті в, у тому числі пов'язаного із самовільними та аварійними с кидами у водний об'єкт забруд нюючих речовин із зворотними водами або речовин у складі с ировини, продукції чи відход ів, крім випадків забрудненн я територіальних і внутрішні х морських вод та виключної м орської економічної зони Укр аїни із суден, кораблів та інш их плавучих засобів;

забруднення поверхневих т а підземних вод під впливом п олігонів (сміттєзвалищ) твер дих побутових та промислових відходів

та обумовлені:

самовільним використанням водних ресурсів без дозволу на спеціальне водокористува ння;

забором, використанням вод и та скидом забруднюючих реч овин із зворотними водами з п орушенням умов водокористув ання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористува ння.

П.9.1 Методики встановлено, що розрахунок розміру відшкоду вання збитків, обумовлених с амовільним використанням во дних ресурсів без дозволу на спеціальне водокористуванн я та порушення умов водокори стування, встановлених у доз волі на спеціальне водокорис тування (крім прісних підзем них вод глибиною більше 20м.) зд ійснюється за формулою:

3 сам = 100 *W * Тар,

де, W - об' єм води, що викорис тана самовільно без дозволу на спеціальне водокористува ння або з порушенням умов вод окористування, встановлених у дозволі на спеціальне водо користування, м3.

Тар - норматив збору за спе ціальне водокористування, гр н./ м3, що діє в регіоні на момент виявлення порушення.

Ця Методика встановлює єди ні вимоги до визначення збит ків, заподіяних державі внас лідок порушення законодавст ва про охорону та раціональн е використання водних ресурс ів суб'єктами господарювання (фізичними і юридичними особ ами).

22.07.2010 року Державним управлін ням охорони навколишнього пр иродного середовища в Черкас ькій області відповідачу вид ано дозвіл на спеціальне вод окористування. Як вбачається із змісту наданого дозволу, водозабір здійснюється відп овідачем із підземних джерел , глибина яких більше 20 метрів , а саме: глибина свердловини № 477 складає 57м; глибина свердлов ини № 788 складає 63м; глибина све рдловини № 104901 складає 59м; глиби на свердловини № 1049-2 складає 59м .

За таких обставин колегія погоджується з висновком су ду першої інстанції про те, щ о затверджена наказом Мініст ерства охорони навколишньог о природного середовища Укра їни від 20.07.2009р. №389 Методика розра хунку розмірів відшкодуванн я збитків, заподіяних держав і внаслідок порушення законо давства про охорону та раціо нальне використання водних р есурсів не стосується спірни х правовідносин.

Однак, колегія вважає, щ о висновок місцевого суду що до відсутності підстав для с тягнення з відповідача збитк ів, заподіяних державі самов ільним водокористуванням, ви ходячи з наступного.

Відповідно до Методики розрахунку розмірів відшкод ування збитків, заподіяних д ержаві внаслідок порушення п равил охорони водних ресурсі в на землях водного фонду, пош кодження водогосподарських споруд і пристроїв, порушенн я правил їх експлуатації, зат верджена наказом № 290 від 29.12.2001 р. Державного комітету України по водному господарству, зар еєстрованим в Міністерстві Ю стиції України 18.01.2002 р. за № 44/6332. Ос кільки відповідачем було сам овільно здійснено водокорис тування, без отримання спеці ального дозволу, однак глиби на свердловин, які останнім в икористовуються більше 20 мет рів, зазначена методика підл ягає застосуванню у даному в ипадку.

Пунктом 6 зазначеної ме тодики встановлено розрахун ок розмірів відшкодування зб итків при самовільному водок ористуванні, переуступці пра ва водокористування, заборі води з порушенням планів вод окористування, при безгоспод арському використанні води, при порушенні правил ведення первинного обліку кількості води, що забирається з водних об»єктів і скидається до них здійснюється за формулою : 3 с .в. =WхТар х 5,

де, W - об' єм води при сам овільному водокористуванні , заборі вооди з порушенням пл анів водокористування, переу ступці права водокористуван ня, об»єм нераціонально вико ристаної води, об»єм зумисно го чи незумисного заниження показників обсягів забору во ди з водних об»єктів чи обсяг ів відведення води у водні об »єкти;

Тар - діючин на час пор ушення тариф на воду як приро дний ресурс без урахування п ільгових коефіцієнтів;

5-коєфіцієнт.

Згідно розрахунку суду апеляційної інстанції розмі р заподіяних відповідачем де ржаві збитків складає 1622,41 грн. = 3 с.в. ( з 01.01.2010р.по 05.05.2010р) = 2169 х 0,1496 х 5.

Відповідно до ст.22 ЦК Укр аїни під збитками розуміютьс я, зокрема, доходи, які особа м огла б реально одержати за зв ичайних обставин, якби її пра во не було порушено (упущена в игода).

Збитки - це об' єктивн е зменшення будь-яких майнов их благ, яке пов' язане з утис ком його інтересів, як учасни ка певних суспільних відноси н, і яке виражається у зроблен их ним витратах, тощо. Застосу вання відповідальності у виг ляді відшкодування заподіян их невиконанням або неналежн им виконанням зобов' язань з битків, можливе лише за наявн ості складу правопорушення, до якого входять такі елемен ти: протиправна поведінка; на явність збитків; причинний з в' язок між протиправною пов едінкою та спричиненням збит ків; наявність вини.

Аналогічні положення містяться в ст.ст. 224, 225 ГК Україн и, згідно з якими учасник госп одарських відносин, який пор ушив господарське зобов'язан ня або встановлені вимоги, що до здійснення господарської діяльності, повинен відшкод увати нанесені цим збитки су б'єкту права або законні інте реси якого порушені.

Згідно з ч. 1 ст. 1166 ЦК Украї ни майновою шкодою є шкода, за вдана неправомірними ріш еннями, діями чи бездіял ьністю особистим немайнов им правам фізичної або ю ридичної особи. Така майн ова шкода відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

За загальними правилам и відшкодування шкоди, визна ченими у ст. 1192 ЦК України, особ а, яка завдала шкоди майну, мож е відшкодувати її способом в ідшкодування в натурі або ві дшкодуванням завданих збитк ів.

Враховуючи вищевиклад ене, колегія приходить до вис новку, що відповідачем допущ ено правопорушення у галузі охорони водокористування, чи м заподіяно державі збитки у розмірі 1622,41грн., які підлягают ь відшкодуванню за рахунок п ідприємства-правопорушника , а тому позовні вимоги є обґру нтованими та такими, що підля гають частковому задоволенн ю.

Відповідно до ст. 32 ГПК України доказами у справі є б удь-які фактичні дані, на підс таві яких господарський суд у визначеному законом порядк у встановлює наявність чи ві дсутність обставин, на яких ґ рунтуються вимоги і заперече ння сторін, а також інші обста вини, які мають значення для п равильного вирішення господ арського спору.

Відповідно до ст. 43 ГПК У країни Господарський суд оці нює докази за своїм внутрішн ім переконанням, що ґрунтуют ься на всебічному та повному і об»єктивному розгляді в су довому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керую чись законом.

Статтями 33, 34 ГПК України передбачено, що кожна сторон а повинна довести ті обстави ни, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і зап еречень, докази подаються ст оронами та іншими учасниками судового процесу, господарс ький суд приймає тільки ті до кази, які мають значення для с прави, обставини справи, які в ідповідно до законодавства п овинні бути підтверджені пев ними засобами доказування, н е можуть підтверджуватись ін шими засобами доказування.

Враховуючи вищевиклад ене, колегія вважає, що відпов ідачем не надано суду доказі в, які спростовують вимоги по зивача.

Оцінюючи вищенаведені обставини, колегія приходит ь до висновку, що рішення Госп одарського суду Черкаської о бласті не відповідає обстави нам справи і чинному законод авству, а отже, підлягає скасу ванню, апеляційна скарга під лягає частковому задоволенн ю.

В зв' язку з скасуван ням рішення господарського с уду першої інстанції на підс таві ст.49 ГПК України слід зді йснити перерозподіл судови х витрат між сторонами пропо рційно до задоволених позовн их вимог.

Керуючись ст.ст. 99, 101-105 ГПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Дер жавної екологічної інспекці ї в Черкаській області задов ольнити частково.

Рішення Господарського суду Черкаської області ві д 16.12.2010 року у справі № 12/2265 скасув ати.

Позовні вимоги задовол ьнити частково.

Стягнути з Сільськогос подарського товариства з обм еженою відповідальністю «Па льміра» ( 19741, с.Вознесенське Зо лотоніського району Черкась кої області, р/р 2600001722479 в Черкась кій філії «Укрексімбанку», М ФО 354789, код 25207363) на користь місцев ого бюджету в особі Державно ї екологічної інспекції в Че ркаській області р/р 33111331700146, ОКП О 22808984, отримувач УДК в Золотоні ському районі, банк отримува ча - ГУДКУ в Черкаській обл.., МФО 854018, код платежу 24062100) 1622,41грн. - збитків заподіяних відповід ачем державі за самовільне в одокористування.

Видати наказ.

В іншій частині позову відмовити.

Стягнути з Сільськогос подарського товариства з обм еженою відповідальністю «Па льміра» ( 19741, с.Вознесенське Зо лотоніського району Черкась кої області, р/р 2600001722479 в Черкась кій філії «Укрексімбанку», М ФО 354789, код 25207363) до Державного бюд жету України ( р/р 31110095700011 банк Г У ДКУ у м.Києві УДК у Шевченкі вському районі м.Києва код б анку 820019, код ЄДРПОУ 26077968 ) 102 , 00грн. витрат по сплаті державного мита за подання позовної зая ви, 51, 00 грн. витрат по сплаті дер жавного мита за подання апел яційної скарги та 236,00 грн. витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Видати наказ.

Видачу наказів доручит и Господарському суду Черкас ької області.

Матеріали справи № 12/2265 п овернути Господарському суд у Черкаської області.

Головуючий суддя Тищенко А.І.

Судді Михальська Ю.Б.

Отрю х Б.В.

16.03.11 (відправлено)

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.03.2011
Оприлюднено04.04.2011
Номер документу14523800
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/2265

Ухвала від 07.10.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 17.09.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 08.09.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 27.07.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Постанова від 10.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Ухвала від 15.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Постанова від 10.03.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Рішення від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Рішення від 09.07.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Судовий наказ від 09.10.2006

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні