Постанова
від 03.03.2011 по справі 2а-4643/10/2370
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-4643/10/2370 Гол овуючий у 1-й інстанції: Палам р П.Г.

Суддя-доповідач: Желтобр юх І.Л.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"03" березня 2011 р. м. Київ

Київський апеляційний а дміністративний суд у складі :

головуючого - судді Желтобрюх І.Л.,

суддів Шостака О.О., Мамчура Я.С.,

розглянувши в порядку пис ьмового провадження в залі с уду в м. Києві апеляційну скар гу Уманської об' єднаної дер жавної податкової інспекції Черкаської області на поста нову Черкаського окружного а дміністративного суду від 06 ж овтня 2010 року у справі за подан ням начальника Уманської об' єднаної державної податково ї інспекції Черкаської облас ті про продовження терміну з астосування умовного адміні стративного арешту активів Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Дельта ЛТД», -

в с т а н о в и в :

04 жовтня 2010 року Уманська об' єднана державна податко ва інспекція звернулася до с уду з поданням про продовжен ня адміністративного арешту активів платника податків - т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Дельта ЛТД».

Постановою Черкаського ок ружного адміністративного с уду від 06 жовтня 2010 року у задов оленні вказаних вимог відмов лено.

В апеляційній скарзі заявн ик, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального права, просит ь скасувати постанову Черкас ького окружного адміністрат ивного суду від 06 жовтня 2010 рок у та прийняти нову, якою задов ольнити вимоги подання.

Справа розглядається апел яційним судом в порядку пись мового провадження у відпові дності до п. 2 ч. 1 ст. 197, 41 КАС Украї ни.

Розглянувши наявні в справ і матеріали та перевіривши д оводи апеляції за наявними в матеріалах справи письмовим и доказами, колегія суддів вв ажає, що апеляційна скарга пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

Відповідно до п. 8.1 ст. 8 Закону України «Про порядок погаше ння зобов' язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами »з метою захисту інтересів б юджетних споживачів активи п латника податків, що має пода тковий борг, передаються у по даткову заставу. Право подат кової застави виникає згідно із законом та не потребує пис ьмового оформлення.

Відповідно до п.п. 9.1.2 п. 9.1 ст. 9 За кону арешт активів може бути застосовано, якщо з'ясовуєть ся одна з таких обставин: плат ник податків порушує правила відчуження активів, визначе ні пунктом 8.6 статті 8 цього Зак ону; фізична особа, яка має под атковий борг, виїжджає за кор дон; платника податків, який о тримав податкове повідомлен ня або має податковий борг, ви знано неплатоспроможним за з обов'язаннями, іншими ніж под аткові, крім випадків, коли ст осовно такого платника подат ків запроваджено мораторій н а задоволення вимог кредитор ів у зв'язку з порушенням щодо нього провадження у справі п ро банкрутство; платник пода тків відмовляється від прове дення документальної переві рки за наявності законних пі дстав для її проведення або в ід допуску посадових осіб по даткового органу до обстежен ня приміщень, що використову ються для одержання доходів або пов'язані з отриманням ін ших об'єктів оподаткування, е лектронних контрольно-касов их апаратів, комп'ютерних сис тем, що застосовуються для ро зрахунків за готівку або з ви користанням карток платіжни х систем, вагокасових компле ксів, систем та засобів штрих ового кодування; відсутні св ідоцтва про державну реєстра цію суб'єктів підприємницько ї діяльності, спеціальні доз воли (ліцензії) на її здійснен ня, торгові патенти, сертифік ати відповідності електронн их контрольно-касових апарат ів, комп'ютерних систем; відсу тня реєстрація особи як плат ника податків в органі держа вної податкової служби, якщо така реєстрація є обов'язков ою відповідно до закону, або к оли платник податків, що отри мав податкове повідомлення а бо має податковий борг, здійс нює дії з переведення активі в за межі України, їх приховув ання або передачі іншим особ ам.

Платник податків, активи як ого перебувають у податковій заставі, здійснює вільне роз порядження ними, за винятком операцій, що підлягають пись мовому узгодженню з податков им органом: купівлі чи продаж у, інших видів відчуження або оренди (лізингу) нерухомого т а рухомого майна, майнових чи немайнових прав, за винятком майна, майнових та немайнови х прав, що використовую ться у підприємницькій діяльності платника податків (інших вид ах діяльності, які за умовами оподаткування прирівнюютьс я до підприємницької), а саме г отової продукції, товарів і т оварних запасів, робіт та пос луг за кошти за цінами, що не є меншими за звичайні; б) викори стання об'єктів нерухомого ч и рухомого майна, майнових чи немайнових прав, а також кошт ів для здійснення прямих чи п ортфельних інвестицій, а так ож цінних паперів, що засвідч ують відносини боргу, наданн я гарантій, поручительств, ус туплення вимоги та переведен ня боргу, виплату дивідендів , розміщення депозитів або на дання кредитів; ліквідації о б'єктів нерухомого або рухом ого майна, за винятком їх лікв ідації внаслідок обставин не переборної дії (форс-мажорни х обставин) або відповідно до рішень органів державного у правління.

Як вбачається з матеріалів справи, товариство з обмежен ою відповідальністю «Дельта ЛТД»зареєстроване як юридич на особа виконавчим комітето м Уманської міської ради 15.06.2004р . за №740. Посадовими особами поз ивача у 2010 році була проведена планова виїзна перевірка по зивача з питань дотримання в имог податкового, валютного та іншого законодавства за п еріод з 01.01.2007р. по 31.12.2009р. За резуль татами перевірки був складен ий Акт №976/23/33050289 від 30.07.2010р. та прийн яті податкові повідомлення-р ішення №0000991720/0 та №0001092320/0 від 03.09.2010р., я кими визначено податкове зоб ов' язання на суму 10161,57грн. та 93 2151грн. відповідно.

Рішенням Уманської ОДПІ Че ркаської області від 04 жовтня 2010 року о 15год 00хв застосовано у мовний адміністративний аре шт активів пдатника податків , - належного ТОВ «Дельта ЛТД»н ежитлового приміщення, що ро зміщене за адресою: Черкаськ а область, м. Умань, вул. Жовтне вої революції, 3. Рішення місти ть також вимогу про обов'язко ве попереднє отримання дозво лу керівника Уманської ОДПІ на здійснення будь-яких опер ацій із зазначеним нежитлови м приміщенням. Копія рішення вручена директору підприємс тва під розписку в той же день о 15год 45хв.

Відмовляючи у задоволенні вимог податкового органу, су д першої інстанції виходив з того, що активи платника под атку в податкову заставу пер едані не були, крім того, суд п осилався на ненадання заявни ком доказів порушень платник ом вимог пп 9.1.2 п. 9. ст. 9 Закону, ос кільки станом на 01.10.2010р. покупця на зазначений об'єкт нерухом ості не відшукано; Уманським виробничим відділком витяг на відчуження нежитлових при міщень ТОВ «Дельта ЛТД»не ви давався.

Однак, встановлені у ході су дового розгляду обставини, щ о в газеті «Апартаменти»№7 ві д 24.08.2010р. було надруковане оголо шення про продаж приміщення за адресою: вул. Жовтневої рев олюції, 3 в м. Умань загальною п лощею 67,5 кв.м., а сам директор Піддубний Ю.В. звертався до ОСОБА_3 з проханням знайт и покупця на зазначене примі щення не може не свідчити про наявність намірів платника податку на відчуження належн ого йому майна, а відтак і про наявність підстав для продов ження терміну застосування у мовного адміністративного а решту активів.

Відповідно до частин 2, 3 стат ті 159 КАС законним є рішення, ух валене судом відповідно до н орм матеріального права при дотриманні норм процесуальн ого права, а обґрунтованим - ухвалене судом на підставі п овно і всебічно з' ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених доказ ами, дослідженими в судовому засіданні.

Невідповідність висновків суду обставинам справи, за пр иписами ст. 202 КАСУ, є підставою для скасування судового ріш ення з ухваленням нового ріш ення.

Ураховуючи, що висновки суд у першої інстанції про відсу тність підстав для задоволен ня вимог Уманської об' єднан ої державної податкової інсп екції Черкаської області не відповідають обставинам спр ави, апеляційну скаргу позив ача необхідно задовольнити, а постанову Черкаського окру жного адміністративного суд у від 06 жовтня 2010 року, - скасуват и з ухваленням нової про задо волення вимог подання.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 160, 198, 202, 205, 207 КАС Укра їни, суд, -

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу Уманс ької об' єднаної державної п одаткової інспекції Черкась кої області задовольнити.

Постанову Черкаського окр ужного адміністративного су ду від 06 жовтня 2010 року скасува ти.

Продовжити термін умовног о адміністративного арешту Т ОВ «Дельта ЛТД»на строк до 8760 (в осьми тисяч сімсот шістдесят ) годин.

Постанова набирає законно ї сили з моменту її проголоше ння, але може бути оскаржена д о Вищого адміністративного с уду України в порядку і строк и, визначені ст. 212 КАС України.

Головуючий суддя І. Л. Желтобрюх

Судді: О.О. Шостак

Я.С. Мамчур

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.03.2011
Оприлюднено04.04.2011
Номер документу14526181
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4643/10/2370

Постанова від 06.10.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 05.10.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 09.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Ухвала від 14.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Постанова від 03.03.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Желтобрюх І.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні