Ухвала
від 29.03.2011 по справі 11/113/10
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

11/113/10

донецький апеляційний господарський суд

вул. Артема, 157, м. Донецьк, 83048, тел. 332-57-40

У Х В А Л А

29.03.2011 р.                                                                      справа №11/113/10

Донецькій апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого:Діброви  Г.І.

суддів Бойченко К.І. , Черноти Л.Ф.

розглянувши апеляційну скаргуТовариства з обмеженою відповідальністю "Автогосподарство "Козацька лава", м. Запоріжжя

на рішення господарського суду

Запорізької області

від27.04.2010 р.

по справі№ 11/113/10 (суддя Гончаренко С.А.)

за позовомТовариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "КРЕДО", м. Запоріжжя

до

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних ви-мог на предмет спору, на стороні відповідачаТовариства з обмеженою відповідальністю "Автогосподарство "Козацька лава", м. ЗапоріжжяНікішина Володимира Олексійовича, с. Гнарівське Вільнянського району Запорізької області

простягнення 27741 грн. 41 коп.

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Автогосподарство "Козацька лава",                               м. Запоріжжя 22.03.2011 р. (згідно накладної служби експрес-доставки) звернулося через господарський суд Запорізької області до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою на рішення господарського суду Запорізької області від 27.04.2010 р. по справі № 11/113/10. Одночасно скаржником заявлено клопотання про поновлення пропущеного ним процесуального строку на апеляційне оскарження.

Відповідно до ст. 93 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього кодексу. Апеляційна скарга, яка подана після закінчення строків, установлених цією статтею, залишається без розгляду, якщо апеляційний господарський суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для відновлення строку, про що постановляється ухвала.

Згідно зі ст. 53 Господарського процесуального кодексу України господарський суд може відновити пропущений строк в разі наявності поважних причин пропуску цього строку. Виходячи зі змісту вказаної статті, поважними причинами пропуску процесуального строку визнаються лише такі обставини, які є об'єктивно непереборними, незалежними від волевиявлення сторони та пов'язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для вчинення процесуальної дії. Тому при зверненні із клопотанням сторона повинна роз'яснити причини пропуску і підстави, з яких вона вважає ці причини поважними. У клопотанні треба доцільно навести докази того, що здійснити відповідні процесуальні дії у визначений строк у заявника не було можливості.

Розглянувши подане клопотання, колегія суддів Донецького апеляційного господарського суду України вважає, що воно не підлягає задоволенню, а строк для подання апеляційної скарги - відновленню, виходячи з наступного.

Заявник апеляційної скарги обгрунтовує своє клопотання про відновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Автогосподарство "Козацька лава", м. Запоріжжя не отримувало у передбачений Законом термін копії оскаржуваного рішення. Однак, жодних доказів на підтвердження поважності причин пропуску строку на апеляційне оскарження рішення господарського суду Запорізької області від 27.04.2010 р. у справі № 11/113/10 - довідки з поштового відділення, тощо, скаржником до клопотання взагалі не додано.

Як вбачається з матеріалів справи, процесуальні документи по справі №11/113/10: ухвала про порушення провадження по справі від 15.03.2010 р., ухвала суду про відкладення розгляду справи від 16.04.2010 р. направлялися відповідачу за адресою, вказаною ним у апеляційній скарзі, та зазначеною у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 03.03.2010 р. (аркуш справи 49). Однак поштові відправлення ухвал були повернуті поштовою установою на адресу господарського суду Запорізької області у зв"язку із незнаходженням підприємства відповідача за юридичною адресою. Таким чином, доводи заявника щодо неотримання копії оскаржуваного рішення, надісланого сторонам по справі № 11/113/10 господарським судом Запорізької області 26.05.2010 р. внаслідок зміни місця знаходження підприємства, не можуть бути прийняті судовою колегією до уваги в якості поважних причин пропуску встановленого процесуального, оскільки згідно зі ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" № 755-IV від 15.05.2003 р. юридична особа зобов"язана вносити зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, та подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу. Також, Законом України "Про доступ до судових рішень" № 3262-IV вiд  22.12.2005 р. передбачено, що усі судові рішення судів загальної юрисдикції, внесені до Єдиного державного  реєстру судових рішень, є  відкритими для безоплатного  цілодобового  доступу  на  офіційному   веб-порталі судової влади України як для осіб, які брали участь у справі, так і для осіб, які не брали участі у справі. Отже, строк на апеляційне оскарження рішення господарського суду Запорізької області від 27.04.2010 р. пропущений стороною з її власної вини.   

До того ж, клопотання відповідача не підлягає задоволенню й на підставі наступного. Абзацом 7 пункту 2 Розділу XIII Перехідних положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 07.07.2010 р. № 2453-VI  передбачено, що судові рішення, прийняті судами першої інстанції до набрання чинності цим Законом, набирають законної сили та можуть бути оскаржені в апеляційному порядку протягом строків, що діяли до набрання чинності цим Законом.

          Оскаржуване рішення господарського суду Запорізької області по справі № 11/113/10 прийняте 27.04.2010 р., тобто до моменту внесення змін до Господарського процесуального кодексу України. Відповідно, дане рішення може бути оскаржене у порядку, що був передбачений для апеляційного оскарження рішень Господарським процесуальним кодексом України на час його прийняття судом.

          Відповідно до ст. 93 Господарського процесуального кодексу України, в редакції, що діяла до 30.07.2010 р., апеляційна скарга подається, а апеляційне подання вноситься, протягом десяти днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом. Відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги можливе протягом трьох місяців з дня прийняття рішення місцевим господарським судом, тоді як Товариство з обмеженою відповідальністю "Автогосподарство "Козацька лава", м. Запоріжжя звернулося до суду апеляційної інстанції з клопотанням про відновлення пропущеного строку на подання апеляційної скарги лише після спливу майже одинадцяти місяців з дня прийняття оскаржуваного рішення судом першої інстанції.

З огляду на викладене та керуючись ст. ст. 53, 86, 93 Господарського процесуального кодексу  України та абз. 7 п. 2 розділу ХІІІ Прикінцевих положень Закону України “Про судоустрій і статус судів”, Донецький апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю "Автогосподарство "Козацька лава", м. Запоріжжя у відновленні пропущеного процесуального строку для подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Запорізької області від 27.04.2010 р. у справі № 11/113/10.

2. Залишити без розгляду апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Автогосподарство "Козацька лава", м. Запоріжжя на рішення господарського суду Запорізької області від 27.04.2010 р. у справі № 11/113/10.

Додаток:

На адресу скаржника:

1.апеляційна скарга б/н від 21.03.2011 р. із додатками на 16 арк.,   

На адресу господарського суду Запорізької області:

1.справа № 11/113/10.

Головуючий          Г.І.  Діброва

Судді:          К.І. Бойченко

          Л.Ф. Чернота

                                                                                          Надрук. 5 прим.:

                                                                                          1 –до справи;

                                                                                          2,3 –сторонам;

                                                                                          4 –третій особі;

                                                                                          5 –ДАГС.

                                                                                                                                                                   Клименко К.О.

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.03.2011
Оприлюднено07.04.2011
Номер документу14625909
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/113/10

Ухвала від 16.04.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 15.03.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 29.03.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Рішення від 14.09.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

Ухвала від 27.08.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

Рішення від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні