Постанова
від 30.03.2011 по справі 5/29-нм
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 30 березня 2011 р.                                                                                    

№ 5/29-НМ  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

               Головуючого судді                                    Козир Т.П.

               суддів                                                          Мамонтової О.М.

                                                                                    Малетича М.М.     

За участю представників сторін:

від позивача Капелюх В.О. (дов. від 29.03.11р.)

від відповідача не з'явилися

від прокуратури Стояновський Є.О. (посвід. № 194)

від третіх осіб не з'явилися

розглянувши касаційну скаргу військового прокурора Житомирського гарнізону на ухвалу господарського суду Житомирскої області від 10.06.10р. та постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 02.02.11р.

у справі № 5/29-НМ

за позовом військового прокурора Житомирського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України в особі квартирно-експлуатаційного відділу, м. Житомир

до Житомирської міської ради, м. Житомир

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача 25-го гарнізонного будинку офіцерів, м. Житомир

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ТОВ "СБМ-ЛТД", м. Київ

про визнання частково недійсними рішень

                                                 В С Т А Н О В И В:          

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 10.06.10р. (суддя Брагіна Я.В.) припинено провадження у справі № 5/29-НМ за позовом військового прокурора Житомирського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України (квартирно-експлуатаційного відділу м. Житомира) до Житомирської міської ради, за участю третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача та відповідача: 25-го гарнізонного будинку офіцерів та відповідно ТОВ "СБМ-ЛТД" про  визнання частково недійсними рішень.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 02.02.11р. (головуючий Мельник О.В., судді Огороднік К.М., Коломис В.В.) вказану ухвалу залишено без змін.

Не погоджуючись з прийнятими судовими актами, прокурор звернувся з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу від 10.06.10р. та постанову від 02.02.11р. скасувати, справу передати на розгляд місцевому господарському суду. В обґрунтування касаційної скарги заявник посилається на порушення судами норм матеріального і процесуального права, зокрема, ст. 14 Конституції України, ч. 2 ст. 2 ЦК України, п. 6 ч. 1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України.

Колегія суддів Вищого господарського суду України, перевіривши застосування судами норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на слідуюче.

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 10.06.10р. на підставі п. 1 ст. 80 ГПК України припинено провадження у справі № 5/29-НМ за позовом військового прокурора Житомирського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України (квартирно-експлуатаційного відділу м. Житомира) до Житомирської міської ради за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: 25-го гарнізонного будинку офіцерів та третьої особи - на стороні відповідача - ТОВ "СБМ-ЛТД" про визнання недійсними: п. 1 рішення Житомирської міської ради № 904 від 18.03.09р. "Про надання дозволу на складання технічної документації із землеустрою щодо відведення та встановлення зовнішніх меж земельних ділянок на яких розташовані об'єкти нерухомого майна юридичним та фізичним особам" (додаток № 11) в частині надання дозволу ТОВ "СБМ-ЛТД"  на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо відведення та встановлення зовнішніх меж земельної ділянки, розташованої за адресою: м. Житомир, вул. Пушкінська, 27 та   рішення Житомирської міської ради № 1136 від 23.12.09р. "Про вилучення, припинення, надання права користування земельними ділянками юридичним і фізичним особам та внесення змін, доповнень до рішень міської ради" (додаток № 2) в частині передачі в оренду ТОВ "СБМ-ЛТД" земельної ділянки площею 0,4235 га, розташованої за адресою: м. Житомир, вул. Пушкінська, 27.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 02.02.11р. вказану ухвалу залишено без змін.

Згідно пункту першого частини першої статті 80 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 12 ГПК України, господарським судам підвідомчі, зокрема, справи у спорах, що виникають із земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, за винятком тих, що віднесено до компетенції адміністративних судів.

Юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема: спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності (п. 1 ч. 2 ст. 17 КАС України).

Таким чином, при вирішенні підвідомчисті спору, що виник із земельних правовідносин за участю державних органів або органів місцевого самоврядування, господарським судам необхідно з'ясувати питання про приватноправовий чи публічно-правовий характер правовідносин, з яких виник спір.

Однак, вирішуючи питання про підвідомчість спору у даній справі, судами не було встановлено характер правовідносин, що виникли між сторонами та не зазначено, що спір відноситься до публічно –правових, на які поширюється юрисдикція адміністративних судів.

Враховуючи, що відповідно до ч. 2 ст. 1117 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними  обставини,  що  не  були  встановлені  у рішенні або постанові господарського суду, збирати нові докази або додатково перевіряти докази, оскаржувані ухвала та постанова підлягають скасуванню, в зв'язку з порушенням норм процесуального права, а справа - передачі на розгляд до суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 1117, 1119 –11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -                           

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу військового прокурора Житомирського гарнізону задовольнити.

Ухвалу господарського суду Житомирскої області від 10.06.10р. та постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 02.02.11р. у справі № 5/29-НМ скасувати. Справу № 5/29-НМ передати на розгляд до господарського суду Житомирської області.

    

          Головуючий суддя                                                           Т.П. Козир

                                  

          Судді:                                                                                  О.М. Мамонтова                                                         

                                                                                                 

                                                                                                        М.М. Малетич

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення30.03.2011
Оприлюднено09.04.2011
Номер документу14636839
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/29-нм

Ухвала від 30.08.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 10.09.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Брагіна Я.В.

Ухвала від 20.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Рішення від 07.06.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Постанова від 30.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Постанова від 02.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні