Рішення
від 07.06.2011 по справі 5/29-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "07" червня 2011 р. Справа № 5/29-НМ

Господарський суд Житом ирської області у складі:

Головуючого судді

судді Тер лецької-Байдюк Н.Я.

судді

за участю представників ст орін

від позивача ОСОБА_1 - довіреність за вих. 1159 від 29.03.11р .;

від відповідача не з'яви вся;

від третьої особи (25 гарнізо нний будинок офіцерів: Вовк огон Л.В. - директор

(нак аз №173 від 01.11.10р.);

від третьої особи (ТОВ "СБМ-Л ТД"): не з'явився;

військовий прокурор: Баріл ов Д.В. - старший помічник війс ькового прокурора

Житомирс ького гарнізону (службове по свідчення №812).

Розглянув справу за позово м Військового прокурора Жито мирського гарнізону в інтере сах держави в особі Міністер ства оборони України в інтер есах держави в особі Квартир но-експлуатаційного відділу м. Житомир (м. Житомир)

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: 25 г арнізонний будинок офіцерів (м. Житомир)

до Житомирської місько ї ради (м. Житомир)

Третя особа, що не заявляє с амостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідач а: Товариство з обмеженою від повідальністю "СБМ - ЛТД" (м. Киї в)

про визнання недійсним и рішень №904 від 18.03.2009р. та №1136 від 23 .12.2009р.

Військовий прокурор Житом ирського гарнізону в інтерес ах держави в особі Міністерс тва оборони України в особі К вартирно-експлуатаційного в ідділу м. Житомира звернувся до суду з позовом про визнанн я недійсними п.1 рішення 30-ї сес ії 5-го скликання Житомирсько ї міської ради від 18.03.09. №904 "Про н адання дозволу на складання технічної документації із зе млеустрою щодо відведення та встановлення зовнішніх меж земельних ділянок, на яких ро зташовані об'єкти нерухомого майна, юридичним та фізичним особам" (додаток №11) в частині н адання дозволу Товариству з обмеженою відповідальністю "СБМ-ЛТД" на виготовлення техн ічної документації із землеу строю щодо відведення та вст ановлення зовнішніх меж земе льної ділянки, розташованої за адресою: м. Житомир, вул. Пуш кінська, 27, а також рішення 36-ї с есії 5-го скликання Житомирсь кої міської ради від 23.12.09. №1136 "Пр о вилучення, припинення, нада ння права користування земел ьними ділянками юридичним і фізичним особам та внесення змін, доповнень до рішень міс ької ради" (додаток №2) в частин і передачі в оренду Товарист ву з обмеженою відповідальні стю "СБМ-ЛТД" земельної ділянк и площею 0,4235 га з числа земель в ійськового містечка №4, розта шованої за адресою: м. Житомир , вул. Пушкінська, 27.

Прокурор та представник по зивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали з підстав, викладених у позовн ій заяві. Позовні вимоги моти вовані тим, що земельна ділян ка, яка виділена оспорюваним и рішеннями міської ради тре тій особі, знаходиться в кори стуванні Міністерства оборо ни України. Відчуження вказа ної земельної ділянки відбул ося з порушенням Положення "П ро порядок надання в користу вання земель для потреб Збро йних сил України та основні п равила користування наданим и землями", затвердженого нак азом МО України №483 від 22.12.1997р.

Представник третьої особи (25 гарнізонний будинок офіцер ів) позовні вимоги підтримав з підстав, зазначених у відзи ві на позовну заяву (а.с.8-10 т.2). По яснив, що на даний час спірна з емельна ділянка загальною пл ощею 0,435 га, яка входить до земе ль військового містечка №4 (0,81 г а), розташована за адресою: м.Ж итомир, вул.Пушкінська, 27, знах одиться на обліку квартирно- експлуатаційного відділу м.Ж итомир, використовується 25 га рнізонним будинком офіцерів та є закладом культури Мініс терства оборони України, яки й являється юридичною особою та виконує свої функціональ ні завдання відповідно до "По ложення про будинки офіцерів ", затвердженого наказом Міні стра оборони України від 03.02.2007р . №38.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився, відзиву на по зовну заяву не надав, причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду спр ави повідомлений вчасно та н алежним чином, про що свідчит ь повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.26) .

Представник третьої особи (ТОВ "СБМ-ЛТД") в засідання суду не з'явився, причини неявки су ду не повідомив, хоча про час т а місце розгляду справи пові домлений вчасно та належним чином, про що свідчить повідо млення про вручення поштовог о відправлення (а.с.27).

Відповідно до ст.75 ГПК Украї ни, якщо відзив на позовну зая ву і витребувані господарськ им судом документи не подано , справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалам и.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, третьої о соби та прокурора, дослідивш и матеріали справи, господар ський суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріал ів справи, пунктом 1 рішення 30-ї сесії 5-го скликання Житомирс ької міської ради від 18.03.2009 року № 904 "Про надання дозволу на скл адання технічної документац ії із землеустрою щодо відве дення та встановлення зовніш ніх меж земельних ділянок, на яких розташовані об' єкти н ерухомого майна, юридичним т а фізичним особам" з врахуван ням додатку №11 до нього, Товар иству з обмеженою відповідал ьністю "СБМ-ЛТД" надано дозвіл на виготовлення технічної д окументації із землеустрою щ одо відведення та встановлен ня зовнішніх меж земельної д ілянки, розташованої за адре сою: м. Житомир, вул. Пушкіна, 27 (а .с. 33, 34 т.1).

Рішенням 36-ї сесії 5-го склика ння Житомирської міської рад и від 23.12.2009 року № 1136 "Про вилученн я, припинення, надання права к ористування земельними діля нками юридичним і фізичним о собам та внесення змін, допов нень до рішень міської ради" з врахуванням додатку № 2 до ньо го, Товариству з обмеженою ві дповідальністю "СБМ-ЛТД" пере дано в користування земельну ділянку площею 0,4235 га з числа з емель військового містечка № 4, яка знаходиться за адресою: м. Житомир, вул. Пушкіна, 27 (а.с. 35-3 9 т.2).

Прокурор, вважаючи, що безпі дставним вилученням Житомир ською міською радою земельно ї ділянки, яка належить до зем ель оборони та безпосередньо використовується для розміщ ення військового містечка №4 Міністерства оборони Україн и в особі Квартирно-експлуат аційного відділу м.Житомир т а 25 гарнізонного будинку офіц ерів, фонди яких розміщені на території зазначеного війсь кового містечка, заподіяна б езпосередня шкода у вигляді позбавлення можливості вико нувати свої завдання за приз наченням, порушені їх інтере си, як безпосередніх землеко ристувачів, а відповідно і ін тереси держави, як власника с пірної земельної ділянки, зв ернувся з даним позовом до су ду про визнання цих рішень не дійсними.

Дослідивши в сукупності вс і обставини та матеріали спр ави, проаналізувавши вимоги чинного законодавства, що ре гулюють спірні правовідноси ни, господарський суд дійшов висновку про задоволення по зовних вимог з огляду на наст упне.

Згідно ст. 3 Земельного коде ксу України земельні відноси ни регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до ни х нормативно-правовими актам и.

За ст.ст.18,19 Земельного кодек су України до земель України належать усі землі в межах її території, в тому числі остро ви та землі, зайняті водними об'єктами, які за основним ці льовим призначенням поділяю ться на категорії. Категорії земель України, серед яких з емлі промисловості, транспо рту, зв'язку, енергетики, обор они та іншого призначення, ма ють особливий правовий режим .

Згідно зі ст.1 Закону Україн и "Про використання земель об орони" від 27.11.2003р., землями оборо ни визнаються землі, надані д ля розміщення і постійної ді яльності військових частин, установ, військово-навчальни х закладів, підприємств та ор ганізацій Збройних Сил Украї ни, інших військових формува нь, утворених відповідно до з аконодавства України, що кор еспондується з ч.1 ст. 77 Земельн ого кодексу України.

Відповідно до ч.2 та ч.4 ст.77 Зем ельного кодексу України, зем лі оборони можуть перебувати у державній та комунальній в ласності. Порядок використан ня земель оборони встановлює ться законом.

Частиною 1 ст. 2 Закону Україн и "Про використання земель об орони" передбачено, що військ овим частинам для виконання покладених на них функцій та завдань земельні ділянки на даються у постійне користува ння відповідно до вимог Земе льного кодексу України.

Відповідно до ч.2 ст.14 Закону України "Про збройні сили Укр аїни" від 06.12.1991р., земля, води, інш і природні ресурси, а також ма йно, закріплені за військови ми частинами, військовими на вчальними закладами, устано вами та організаціями Збройн их Сил України, є державною вл асністю, належать їм на прав і оперативного управління т а звільняються від сплати ус іх видів податків відповідно до законів з питань оподатку вання.

В матеріалах справи містит ься рішення виконавчого комі тету Житомирської міської ра ди №605 від 04.10.1979р. "Про підтвердже ння права користування КЕЧ П рикВО земельними площами в м ежах міста Житомира" (а.с.19 т.1) та №603 від 10.11.1994р. "Про затвердження матеріалів інвентаризації з емель Міністерства Оборони У країни", якими Міністерству о борони СРСР, а пізніше і Мініс терству оборони України нада вались в користування земель ні ділянки в м.Житомирі в тому числі і спірна земельна діля нка (а.с.24 т.1).

Викладене свідчить про те, щ о спірна земельна ділянка ві дноситься до земель оборони та безпосередньо використов ується для розміщення гарніз онного будинку офіцерів, нал ежить Міністерству оборони У країни в особі гарнізонного будинку офіцерів та КЕВ м.Жит омир.

Актом перевірки щодо перев ірки ефективності і цільовог о використання земельної діл янки Міністерства оборони Ук раїни (25 гарнізонний будинок о фіцерів) за адресою: м. Житомир , вул.Пушкінська, 27 від 16.05.2008р. (т.1, а .с.27), проведеної представника ми Управління земельних ресу рсів у м.Житомирі, Управління регулювання земельних відно син Житомирської міської рад и, Житомирської облдержземін спекції, КЕВ м. Житомир підтве рджено, що зазначена земельн а ділянка використовується з а призначенням як землі обор они та встановлено, що земель , які не раціонально використ овуються, не виявлено.

З наданої до справи індиві дуальної картки обліку земел ьних ділянок гарнізонного бу динку офіцерів, яка ведеться в КЕВ м.Житомира, та наданих д о справи документів на підтв ердження зазначених у картці відомостей, вбачається, що на обліку КЕВ м.Житомир перебув ає надана в постійне користу вання земельна ділянка гарні зонного будинку офіцерів (м. Ж итомир, вул.Пушкінська,27) зага льною площею 0,81 га, на якій дисл окується 25 гарнізонний будин ок офіцерів.

Викладене свідчить про те, щ о спірна земельна ділянка ві дносяться до земель оборони та безпосередньо використов ується для розміщення гарніз онного будинку офіцерів, нал ежить Міністерству оборони У країни в особі гарнізонного будинку офіцерів та КЕВ м.Жит омир.

Стаття 141 Земельного кодекс у України встановлює виключн ий перелік підстав припиненн я права користування земельн ою ділянкою.

Згідно з пунктами 3, 4 статті 1 42 Земельного кодексу України припинення права постійного користування земельною діля нкою у разі добровільної від мови землекористувача здійс нюється за його заявою до вла сника земельної ділянки. Вла сник земельної ділянки на пі дставі заяви землекористува ча приймає рішення про припи нення права користування зем ельною ділянкою, про що повід омляє органи державної реєст рації.

Відповідно до частин 1-3 стат ті 149 Земельного кодексу Украї ни земельні ділянки, надані у постійне користування із зе мель державної та комунально ї власності, можуть вилучати ся для суспільних та інших по треб за рішенням органів дер жавної влади та органів місц евого самоврядування. Вилуче ння земельних ділянок провад иться за згодою землекористу вачів на підставі рішень Каб інету Міністрів України, Рад и міністрів Автономної Респу бліки Крим, місцевих державн их адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відпов ідно до їх повноважень. Сільс ькі, селищні, міські ради вилу чають земельні ділянки комун альної власності відповідни х територіальних громад, які перебувають у постійному ко ристуванні, для всіх потреб, к рім особливо цінних земель, я кі вилучаються (викупляються ) ними з урахуванням вимог ста тті 150 цього Кодексу.

За ст.ст. 30,31 Закону України "Пр о землеустрій" від 22.05.2003р., зміни до документації із землеуст рою вносяться за рішенням ор ганів виконавчої влади, орга нів місцевого самоврядуванн я або власників землі та земл екористувачів.

При цьому пунктом 44 Положен ня про порядок надання в кори стування земель (земельних д ілянок) для потреб Збройних С ил України та основні правил а користування наданими земл ями", затвердженого наказом М іністра оборони України від 22 грудня 1997 року № 483, за відсутні стю потреби або по закінченн ю терміну користування землі , надані для потреб Збройних С ил України, підлягають перед ачі місцевим органам влади.

Пунктом 45 Положення передба чено, що передача земель місц евим органам влади проводить ся за згодою Міністра оборон и України або за його доручен ням начальником розквартиру вання військ та капітального будівництва - начальником Го ловного управління розкварт ирування військ та капітальн ого будівництва ЗС України.

За п.п.48, 50 згаданого Положенн я, перелік земель, які пропо нуються до передачі місцеви м органам влади, Головне упр авління розквартирування в ійськ та капітального буді вництва Збройних Сил Укра їни погоджує з заступниками Міністра оборони України - командувачами видів Збройн их Сил України, начальниками управлінь центрального апар ату Міністерства оборони Укр аїни, командуючими військам и військових округів, Півні чного оперативно-територіа льного командування, на тери торії яких знаходиться зем ельна ділянка, і подає на зат вердження міністру оборони У країни. Оформлення передачі земель місцевим органам в лади здійснюють землекорис тувачі спільно з квартирно- експлуатаційною частиною, відділенням морської і нженерної служби Військо во-Морських Сил України, на обліку яких знаходяться зе мельні ділянки в порядку, в становленому Земельним код ексом України.

З наведеного вбачається, що відповідач мав право вилучи ти спірні земельні ділянки і з земель запасу Міністерства оборони лише після отриманн я дозволу Міністерства оборо ни України - землекористувач а даних земельних ділянок, аб о за його дорученням - началь ника розквартирування війсь к та капітального будівництв а - начальника Головного упра вління розквартирування вій ськ та капітального будівниц тва Збройних Сил України.

Також слід зазначити, що за ч.2 ст. 20 Земельного кодексу Укр аїни зміна цільового призн ачення земель провадиться о рганами виконавчої влади або органами місцевого самовряд ування, які приймають рішенн я про передачу цих земель у вл асність або надання у корист ування, вилучення (викуп) земе ль і затверджують проекти зе млеустрою або приймають ріше ння про створення об'єктів пр иродоохоронного та історико -культурного призначення.

За п."б" ч.3 ст. 84 Земельного код ексу України, до земель держа вної власності, які не можуть передаватись у комунальну в ласність, належать, зокрема, з емлі оборони, крім земельних ділянок під об'єктами соціал ьно-культурного, виробничого та житлового призначення.

Проте, матеріали справи не м істять доказів на підтвердже ння надання дозволу на перед ачу земельної ділянки загал ьною площею 0,4235 га за адресою: м . Житомир, вул. Пушкінська, 27, до земель Житомирської міської ради.

Тобто у матеріалах справи в ідсутні докази вилучення Жит омирською міською радою із з емель оборони за рішенням ко мпетентного органу та зміни у визначеному законом порядк у цільового призначення вказ аної земельної ділянки.

Відповідно до п. а) ч.1 ст. 21 Зем ельного кодексу України, пор ушення порядку встановлення та зміни цільового призначе ння земель є підставою, зокре ма, для визнання недійсними р ішень органів державної влад и та органів місцевого самов рядування про надання (перед ачу) земельних ділянок грома дянам та юридичним особам.

Згідно зі ст. 32 ГПК України до казами у справі є будь-які фак тичні дані, на підставі яких г осподарський суд у визначено му законом порядку встановлю є наявність чи відсутність о бставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін , а також інші обставини, які м ають значення для правильног о вирішення господарського с пору.

Згідно з ч. 2 ст. 34 Господарськ ого процесуального кодексу У країни обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені п евними засобами доказування , не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування .

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідач позов щодо підс тав та предмету не оспорив.

Враховуючи викладене, суд в важає позовні вимоги обґрунт ованими та такими, що підляга ють задоволенню.

Витрати, пов'язані з оплатою державного мита та на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу покладают ься на відповідача.

Керуючись ст.ст.33,43,44,49,75,82-85 ГПК У країни, господарський суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати недійсними:

- п.1 рішення 30-ї сесії 5-го скли кання Житомирської міської р ади від 18.03.09. №904 "Про надання дозв олу на складання технічної д окументації із землеустрою щ одо відведення та встановлен ня зовнішніх меж земельних д ілянок, на яких розташовані о б'єкти нерухомого майна, юрид ичним та фізичним особам" в ча стині надання дозволу Товари ству з обмеженою відповідаль ністю "СБМ-ЛТД" на виготовленн я технічної документації із землеустрою щодо відведення та встановлення зовнішніх м еж земельної ділянки, розташ ованої за адресою: м. Житомир, вул. Пушкінська, 27;

- рішення 36-ї сесії 5-го склика ння Житомирської міської рад и від 23.12.09. №1136 "Про вилучення, при пинення, надання права корис тування земельними ділянкам и юридичним і фізичним особа м та внесення змін, доповнень до рішень міської ради" (додат ок №2) в частині передачі в оре нду Товариству з обмеженою в ідповідальністю "СБМ-ЛТД" зем ельної ділянки площею 0,4235 га з числа земель військового міс течка №4, розташованої за адре сою: м. Житомир, вул. Пушкінськ а, 27.

3. Стягнути з Житомирської м іської ради (10014, м.Житомир, майд ан С.П.Корольова, 4/2, код 22062319 )

- в доход Державного бюджету України - 85,00 грн. державного ми та;

- в доход Державного бюджету України - 236,00 грн. на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу (р/р 31217264700002 на ім'я У ДК в м. Житомирі код ЗКПО 22062319 ба нк отримувача ГУДКУ у Житоми рській області МФО 811039 код 22050003).

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів з дня його оголошенн я. У разі якщо в судовому засід анні було оголошено лише вст упну та резолютивну частину рішення, зазначений строк об числюється з дня підписання рішення, оформленого відпові дно до статті 84 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Суддя Терлецька-Байдюк Н.Я.

Повне рішення складен о 14 червня 2011 року.

Віддрукувати:

1 - в справу

2,3 - позивачам

4 - відповідачу (рек. з повід. п ро вруч.)

5 - третій особі (25 гарнізонни й будинок офіцерів)

6 - третій особі (ТОВ "СБМ-ЛТД") - рек. з повід.про вруч.

7 - військовому прокурору

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.06.2011
Оприлюднено30.06.2011
Номер документу16284283
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/29-нм

Ухвала від 30.08.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 10.09.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Брагіна Я.В.

Ухвала від 20.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Рішення від 07.06.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Постанова від 30.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Постанова від 02.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні