Постанова
від 31.03.2011 по справі 4/164-07
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 4/164-07 Голову ючий у 1-й інстанції: Білоус В.В .

Суддя-доповідач: Парінов А.Б.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"31" березня 2011 р. м. Київ

Київський апеляційний а дміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді Парінова А.Б.,

суддів: Грибан І.О., Бесп алова О.О.,

розглянувши в порядку пис ьмового провадження апеляці йні скарги виконавчого коміт ету Жмеринської міської ради та товариства з обмеженою ві дповідальністю «Темп»на пос танову господарського суду В інницької області від 04.07.2007 рок у у справі за позовом товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Жмеринський райсілько мунгосп»до Жмеринської місь кої ради, виконавчого коміте ту Жмеринської міської ради за участю третьої особи на ст ороні відповідача товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Темп», -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Жмеринськ ий райсількомунгосп" зверну лося до суду з адміністратив ним позовом до Жмеринської міської ради Вінницької обл асті, виконавчого комітету Ж меринської міської ради про визнання нечинним рішення в иконавчого комітету Жмерин ської міської ради Вінниць кої області від 26 вересня 2006 р . № 231 "Про дозвіл будівництва , проектування, узаконення сп оруд, затвердження актів" в ч астині підпункту 3.6 пункту 3; про визнання нечинним з дня в идачі свідоцтва № 145 від 05 жовтн я 2006 р. на право власності на не житлові будівлі, розташовані в м. Жмеринка Вінницької обла сті по вул. Асмолова, 101а, визнан ня нечинним з дня прийняття р ішення виконавчого комітету Жмеринської міської ради Ві нницької області №159 від 29.08.2000 р. про вилучення земельної діля нки площею 1,9363 га. земель проми словості по вул. Асмолова, 101 ТО В «Райсількомунгосп»; визна ння нечинним Державного акту на право постійного користу вання земельною ділянкою пло щею 1,9364 га. по вул. Асмолова, 101 А в м. Жмеринка Вінницької облас ті за номером ІІ-ВН №002285, видано го Жмеринською міською радою Вінницької області 21 вересня 2000 р. товариству з обмеженою ві дповідальністю «Темп».

Постановою господар ського суду Вінницької облас ті від 04.07.2007 року адміністратив ний позов задоволено в повно му обсязі.

Не погоджуючись з вказани м судовим рішенням, товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Темп»та виконавчим ком ітетом Жмеринської міської р ади Вінницької області подан о на вказане рішення суду пер шої інстанції апеляційні ска рги, в яких, апелянти, посилаюч ись на порушення судом першо ї інстанції норм матеріально го та процесуального права, о станні просили оскаржуване р ішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове р ішення, яким в задоволенні ад міністративного позову відм овити.

В засідання учасники про цесу не з' явилися, будучи на лежним чином повідомленими п ро дату, час і місце апеляційн ого розгляду.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 197 КАС Укра їни суд апеляційної інстанці ї може розглянути справу в по рядку письмового провадженн я за наявними у справі матері алами, якщо справу може бути в ирішено на основі наявних у н ій доказів, у разі неприбуття жодної з осіб, які беруть учас ть у справі, у судове засіданн я, хоча вони були належним чин ом повідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Враховуючи, що в матер іалах справи достатньо письм ових доказів для перегляду о скаржуваного рішення суду пе ршої інстанції, колегія судд ів визнала можливим розгляда ти справу в порядку письмово го провадження.

Дослідивши матеріали спр ави та доводи скарги, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги підлягають частковом у задоволенню, а постанова су ду - скасуванню в частині з у хваленням нового рішення у с праві з таких підстав.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 198, п. 4 ч. 1 ст. 202 КАС України - за наслідка ми розгляду апеляційної скар ги на постанову суду першої і нстанції суд апеляційної інс танції скасовує її та ухвалю є нове рішення, якщо визнає, що судом першої інстанції пору шено норми матеріального або процесуального права, що при звело до неправильного виріш ення справи.

Колегією суддів Київськог о апеляційного адміністрати вного суду встановлено насту пні обставини у справі.

26.09.2006 р. виконавчим комітетом Жмеринської міської ради було прийняте рішення № 231 "П ро дозвіл проектування, буд івництва, реконструкції, зат вердження актів", згідно з яки м оформлено право власності ТОВ "Темп" на будівлі по ву л. Асмолова, 101-А на приміщення : побутову будівлю літ. "А" з пр ибудовами загальною площею 52,8 кв. м.; ремонту майстерню з навісом літ. "Б" загальною пло щею 133,3 кв. м.; столярний цех з п рибудовою літ. "В" загальною п лощею 230, 6 кв. м.; склад - навіс лі т. "Г" загальною площею 133,6 кв. м. ; трансформаторну підстанці ю літ. "Д" загальною площею 17,9 кв . м.; бетонний цех з прибудова ми літ "Е" загальною площею 153,3 к в.м. ; сторожку літ "Ж" загально ю площею 14, 1 кв. м.; лісопильний цех літ. "З" загальною площею 14 5,3 кв. м.;склад - ангар літ. "К" зага льною площею 189,2 кв. м.;

- гараж літ. "Л" загальною пло щею 114, 0 кв. м. та вирішено доруч ити бюро технічної інвентар изації видати та зареєстру вати свідоцтва на право вл асності на об'єкти з внесен ням запису в Реєстр прав вл асності на нерухоме майно ( надалі "об'єкти нерухомості " ).

На підставі вказан ого рішення Жмеринським мі ським головою 05.10.2006 р. № 145 ТОВ « Темп» видано свідоцтво пр о право власності на об'єкт и нерухомості.

06.10.2006 р. КП «Вінницьке облас не об'єднань бюро технічної інвентаризації»(далі - КП «В ООБТІ») видано ТОВ «Темп» ре єстраційне посвідчення на об'єкти нерухомого майна, я кі належать юридичним та фі зичним особам .

Суд першої інстанці ї на підставі аналізу встано влених фактичних обставин сп рави прийшов до висновку, що р ішення виконавчого коміте ту Жмеринської міської ради № 231 від 26.09.2006 р. та свідоцтво п ро право власності № 145 від 05. 10.2006 р. як похідне від названог о рішення прийняті і видан і відповідачами з порушенн ям вимог законодавства, необ грутновано, без врахування всіх обставин, що мають знач ення для прийняття рішення, в чинення дії, не добросовісн о, нерозсудливо у зв' язку з т им, що причиною виникнення ад міністративного спору є ная вність спору про право цив ільне щодо об'єктів нерухом ості між позивачем і 3-ю осо бою на стороні відповідачі в, відсутність як у позивача , так і у 3-ї особи на стороні відповідачів, передбачених з аконодавством правовстано влюючих документів на об'єк ти нерухомості на дату при йняття рішення виконкому № 231 ( 26.09.2006 р. ), видачі свідоцтва пр о право власності № 145 ( 05.10.2006 р. ).

Колегія суддів погоджує ться з наведеним висновком с уду першої інстанції з огляд у на таке.

Порядок реєстрації п рав власності на нерухоме ма йно в Україні на час винесенн я оскаржуваного рішення відп овідача визначався Тимчасов им положенням про порядок ре єстрації прав власності на н ерухоме майно (далі - Положенн я), затвердженим наказом Міні стерства юстиції України від 7 лютого 2002 р. N 7/5.

Відповідно до п. 1.2 Положен ня, зазначений нормативно-пр авовий акт діє на всій терито рії України і є обов'язковим д ля виконання громадянами, мі ністерствами, іншими централ ьними і місцевими органами в иконавчої влади та органами місцевого самоврядування, пі дприємствами, установами й о рганізаціями незалежно від ф орм власності.

Особливості оформлення пр ава власності на об'єкти неру хомого майна передбачені п. 6 П оложення, відповідно до яког о оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна п ровадиться з видачею свідоцт ва про право власності місце вими органами виконавчої вла ди, органами місцевого самов рядування фізичним особам та юридичним особам на новозбу довані, перебудовані або рек онструйовані об'єкти нерухом ого майна за наявності акта п ро право власності на землю а бо рішення про відведення зе мельної ділянки для цієї мет и та за наявності акта комісі ї про прийняття об'єкта і введ ення його в експлуатацію.

Таким чином, для визначення відповідності вимогам закон одавства оскаржуваного ріше ння відповідача про реєстрац ію права власності на об' єк ти нерухомого майна необхідн ою умовою є з' ясування відп овідності поданих для такої реєстрації документів вимог ам Тимчасового положення.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважен ь обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення , дії чи бездіяльності поклад ається на відповідача, якщо в ін заперечує проти адміністр ативного позову.

Судом першої інстанції заз начено, що ТОВ «Темп»та відпо відачі не надали суду доказ ів надання передбачених за конодавством документів, нео бхідних для прийняття рішен ня про оформлення права вл асності і видачі свідоцтва про право власності.

Під час розгляду справи с удом встановлено, що 3-ю особ ою на стороні відповідачів для прийняття рішення про оформлення права власності 2-му відповідачу в якості пр авовстановлюючих документ ів було надано державний а кт на право постійного корис тування землею ІІ-ВН № 002285 від 21.09.2000 р., рішення про видання яко го судом визнано таким, що не в ідповідає вимогам чинного за конодавства.

Окрім того, суд першої інста нції встановив, що документи , подані для реєстрації права власності не відповідають в имогам, встановленим законод авством.

Виходячи з цього, суд першої інстанції прийшов до виснов ку, з яким погоджується і коле гія суддів, що при прийняття відповідачем рішення про реє страцію права власності було здійснене з порушенням вимо г, встановлених Тимчасових п оложенням, оскільки товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Темп»не було надано пр авовстановлюючих документі в, передбачених Тимчасовим положенням, для реєстрації п рава власності.

Крім цього, суд першої інст анції вірно встановив, що на момент прийняття спірного рішення рішення та видачі с відоцтва про право власнос ті між позивачем та товари ством з обмеженою відповідал ьністю «Темп» існував не ви рішений в передбаченому зак оном порядку спір щодо пр ава власності на нерухоме майно, а тому прийняття за та ких обставин рішення про виз нання права власності за одн ією з конфліктуючих сторін н е може вважатися законним та обґрунтованим, виходячи з ць ого, колегія суддів погоджу ється з висновком суду першо ї інстанції про визнання так ого рішення протиправним.

Стосовно рішення суду пер шої інстанції про визнання н ечинним свідоцтва на право в ласності № 145 від 05 жовтня 2006р. н а нежитлові будівлі, розташо вані в м. Жмеринка Вінницько ї області по вул. Асмолова, 101 к олегія суддів зазначає насту пне.

Відповідно до ч. 4 ст. 105 К АС України адміністративний позов може містити вимоги пр о: скасування або визнання не чинним рішення відповідача - суб'єкта владних повноважен ь повністю чи окремих його по ложень; зобов'язання відпові дача - суб'єкта владних повнов ажень прийняти рішення або в чинити певні дії; зобов'язанн я відповідача - суб'єкта владн их повноважень утриматися ві д вчинення певних дій; стягне ння з відповідача - суб'єкта вл адних повноважень коштів на відшкодування шкоди, завдано ї його незаконним рішенням, д ією або бездіяльністю; викон ання зупиненої чи невчиненої дії; встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб'єкта владни х повноважень; примусове від чуження земельної ділянки, і нших об'єктів нерухомого май на, що на ній розміщені, з моти вів суспільної необхідності .

Виходячи з аналізу зм істу наведеної статті, колег ія суддів зазначає, що Кодекс ом адміністративного судочи нства України не передбачено такої форми захисту порушен ого права як визнання нечинн им свідоцтва на право власно сті з огляду на те, що вказаний акт не є рішенням суб' єкта в ладних повноважень в розумін ні кодексу адміністративног о судочинства, оскільки таки й акт лише фіксує факт, встано влений рішенням суб' єкта в ладних повноважень, яким рег ламентуються права та обов' язки суб' єктів відповідних правовідносин.

Таким чином, оскаржув ане рішення суду першої інст анції в частині про визнання нечинним свідоцтва на право власності свідоцтва про пр аво власності № 145 від 05 жовтн я 2006 р. на нежитлові будівлі , розташовані в м. Жмеринка В інницької області по вул. Асм олова, 101 підлягає скасуванню з ухваленням в цій частині но вого рішення про відмову в за доволенні такої вимоги адмін істративного позову.

Стосовно встановленн я відповідності вимогам чинн ого законодавства рішення рі шення виконавчого комітету Жмеринської міської ради Вінницької області № 159 від 29.08.2000р. про вилучення земель ної ділянки площею 1,9363 га зем ель промисловості по вул. А смолова, 101 ТОВ "Райсількомунг осп" колегія суддів виходить з наступного.

Судом першої інстан ції встановлено, що 29.08.2000 р. вико навчого комітету Жмеринсько ї міської ради було прийнят е рішення № 159 про вилучення у позивача із земель проми словості земельної ділянки площею 1, 9363 га по вул. Асмолов а, 101.

Відповідно до ст. 31 ЗК України № 561 ХІІ від 18.12.2000 р., чинн ій на момент прийняття рішен ня № 159 від 29.08.2000 р. вилучення зе мель ( крім рілля і земельних ділянок , зайнятих багаторіч ними насадженнями ) у межах міста для усіх потреб прово дилося за рішенням міської ради народних депутатів.

Виходячи з цього, колегія суддів погоджується з виснов ком суду першої інстанції, що рішення виконавчого коміте ту Жмеринської міської ради № 159 від 29.08.2000 р. про вилучення у ТОВ «Жмеринський райсілько мунгосп»земельної ділянки площею 1,9363 га із земель проми словості по вул. Асмолова , 101 у м. Жмеринка є незаконними і прийнятими всупереч ст. 1 9 Конституції України, ст. 31 ЗК України № 561-ХІІ від 18.12.1990р., п. 34 ч . 1 ст. 26 Закону України «Про міс цеве самоврядування в Украї ні», а саме з перевищенням по вноважень наданих законода вством.

Стосовно висновку суду пер шої інстанції про визнання н ечинним Державного акта на п раво постійного користуван ня землею ІІ-ВН № 002285 від 21.09.2000р. про передачу ТОВ «Темп»1,9364 га земельної ділянки площею 1, 9364 га, виданого на підставі в ищезазначеного рішення, кол егія суддів вважає такий вис новок помилковим у зв' язку з тим, що кодексом адміністра тивного судочинства України , як вже зазначалося вище, не п ередбачено такої форми захис ту права як скасування акта, в иданого на підставі рішення суб' єкта владних повноваже нь.

За таких обставин, к олегія суддів вважає, що рі шення суду першої інстан ції

підлягає скасуванню в част ині з ухваленням нового ріше ння у справі в цій частині.

Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 3, 202 ч. 1 п . п. 4 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інс танції суд апеляційної інста нції скасовує її та ухвалює н ове рішення, якщо визнає, що су дом першої інстанції порушен о норми матеріального або пр оцесуального права, що призв ело до неправильного вирішен ня справи.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 197, 198, 202, 205, 207, 212 , 254 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційні скарги вик онавчого комітету Жмеринськ ої міської ради та товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Темп»задовольнити частк ово.

Постанову господарського суду Вінницької області від 04.07.2007 року в частині про визнанн я нечинним з дня видачі сві доцтва про право власності № 145 від 05 жовтня 2006р. на нежитл ові будівлі , розташовані в м. Жмеринка Вінницької облас ті по вул. Асмолова, 101 а, які с кладаються з побутової буді влі літ. "А" загальною площею 52,8 кв. м; ремонтної майстерні з н авісом літ. "Б" загальною площе ю 133,3 кв. м; столярного цеху з при будовою літ. "В" загальною площ ею 230,6 кв. м; складу-навісу літ. "Г " загальною площею 133,6 кв. м; тран сформаторної підстанції літ . "Д" загальною площею 17,9 кв.м; бет онного цеху з прибудовами лі т. "Е" загальною площею 153,3 кв. м; с торожки літ. "Ж" загальною площ ею 14.1 кв. м; лісопильного цеху л іт. "З" загальною площею 145,3 кв. м; складу ангару літ. "К" загальн ою площею 189,2 кв.м; гаража літ. "Л" загальною площею 114,0 кв. м., яки м виконавчий комітет Жмеринс ької міської ради Вінницької області посвідчив, що зазнач ений вище об' єкт належить н а праві приватної власності Товариству з обмеженою відпо відальністю «Темп»та визна ння нечинним Державного ак та на право постійного кор истування землею ІІ-ВН № 002285 п лощею 1,9364 га по вул. Асмолова , 101 А у м. Жмеринка Вінницької області Товариства з обмеж еною відповідальністю "Темп ", який видано Жмеринською міською радою Вінницької о бласті 21 вересня 2000 р. скасува ти .

Прийняти в цій частині нов у постанову.

В задоволенні вимог адміністративного позову то вариства з обмеженою відпові дальністю «Жмеринський райс ількомунгосп»про визнання нечинним з дня видачі свідоц тва про право власності № 145 від 05 жовтня 2006р. на нежитлові будівлі , розташовані в м. Жм еринка Вінницької області по вул. Асмолова, 101 а, які склад аються з побутової будівлі л іт. "А" загальною площею 52,8 кв. м; ремонтної майстерні з навісо м літ. "Б" загальною площею 133,3 кв . м; столярного цеху з прибудов ою літ. "В" загальною площею 230,6 к в. м; складу-навісу літ. "Г" загал ьною площею 133,6 кв. м; трансформ аторної підстанції літ. "Д" заг альною площею 17,9 кв.м; бетонног о цеху з прибудовами літ. "Е" за гальною площею 153,3 кв. м; сторож ки літ. "Ж" загальною площею 14.1 к в. м; лісопильного цеху літ. "З" з агальною площею 145,3 кв. м; склад у ангару літ. "К" загальною пло щею 189,2 кв.м; гаража літ. "Л" загал ьною площею 114,0 кв. м., яким вико навчий комітет Жмеринської м іської ради Вінницької облас ті посвідчив, що зазначений в ище об' єкт належить на прав і приватної власності Товари ству з обмеженою відповідаль ністю «Темп»та визнання не чинним Державного акта на право постійного користува ння землею ІІ-ВН № 002285 площею 1 ,9364 га по вул. Асмолова, 101 А у

м. Жмеринка Вінницької обл асті Товариства з обмеженою відповідальністю "Темп", яки й видано Жмеринською місь кою радою Вінницької облас ті 21 вересня 2000 р. відмовити.

В іншій частині постанову господарського суду Вінниць кої області від 04.07.2007 року залиш ити без змін.

Рішення набирає законно ї сили з моменту проголошенн я, а якщо його було прийнято за наслідками розгляду у пи сьмовому провадженні, - через п' ять днів після направлен ня копій особам, які беруть у часть у справі (ч. 5 статті 254 КА С України). Касаційна скарга на судові рішення подається безпосередньо до суду касац ійної інстанції протягом дв адцяти днів після набрання з аконної сили судовим рішення м суду апеляційної інстанці ї, крім випадків, передбачени х цим Кодексом, а в разі склад ення постанови в повному обс язі відповідно до статті 160 ц ього Кодексу - з дня складе ння постанови в повному обся зі (стаття 212 КАС України).

Головуючий суддя А.Б. Парі нов

Судді І.О. Грибан

О.О. Бес палов

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.03.2011
Оприлюднено11.04.2011
Номер документу14644846
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4/164-07

Постанова від 31.03.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Парінов А.Б.

Постанова від 20.09.2007

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кричмаржевський В.А.

Рішення від 16.07.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Ухвала від 27.06.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 14.06.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 04.06.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Н.П.

Ухвала від 16.05.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Н.П.

Ухвала від 24.04.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні