Постанова
від 30.03.2011 по справі 6/677
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницько го, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" березня 2011 р. С права № 6/677

Рівненський апеляційний господарський суд у складі к олегії:

Головуючого судді Савченко Г.І.

судді Тимошенко О.М. ,

судді Грязнов В.В.

при секретарі судового зас ідання Новак Р.А.

за участю представників с торін:

Від позивача - представни к Демчук Л.Г. дов.№02-15-1385 від 24.12.2010 ро ку

Від органу прокуратури - не з"явився

Від відповідача1 - представн ик Янчук О.С. дов.№27/01-2010 від 27.01.2010 ро ку

Від відповідача2 - не з"явивс я

Від відповідача3 - представн ик Крамар А.В. дов.№02-15-1304 від 13.12.2010 р оку

Від відповідача4 - не з"явивс я

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Рівненського апеляційног о господарського суду апеляц ійну скаргу позивача Хмельни цької міської ради та відпов ідача1 Товариства з обмежено ю відповідальністю "Муніципа льної телерадіокомпанії "Кон такт" на рішення господарськ ого суду Хмельницької област і від 30.11.09 р. у справі № 6/677 (суддя Т анасюк О.Є., Муха М.Є., Магера В.В .)

за позовом Хмельницьк ої міської ради

до Товариство з обмеж еною відповідальністю "Муніц ипальна телерадіокомпанія "К онтакт"

до приватного підприє мства науково-консалтингово го центру "Єва"

до виконавчого коміте ту Хмельницької міської ради

до приватного підприє мства "Телевізійна студія АП "

про визнання недійсни м установчого договору ТОВ "М уніципальна телерадіокомпа нія "Контакт" від 06.12.1998 року (прот окол №1), зареєстрованого в Хме льницькому міськвиконкомі 25 .02.1998 р. та статуту ТОВ "Муніципал ьна телерадіокомпанія "Конта кт", зареєстрованого в Хмельн ицькому міськвиконкомі 25.02.1998р . за №736, про повернення майна.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господа рського суду Хмельницької об ласті від 30 листопада 2009 року у справі №6/677 в позові Хмельниць кої міської ради м. Хмельниць кий до Товариства з обмежено ю відповідальністю "Муніципа льна телерадіокомпанія "Кон такт" м. Хмельницький про ви знання недійсним установчог о договору ТОВ „Муніципальна телерадіокомпанія „Контакт ” від 06.02.1998 року (протокол №1), зар еєстрованого в Хмельницьком у міськвиконкомі 25.02.1998 р. та Ста туту ТзОВ „Муніципальна теле радіокомпанія”Контакт”, яки й був зареєстрований в Хмель ницькому міськвиконкомі 25.02.1998 р. за № 736 відмовлено.

Позов Хмельниць кої міської ради м.Хмельниць кий до Товариства з обмежено ю відповідальністю "Муніципа льна телерадіокомпанія "Кон такт" м. Хмельницький про пов ернення майна - приміщення к олишнього кінотеатру „ Мир” площею 306 кв.м., розташованого в АДРЕСА_1 задоволено. Присуджено Това риству з обмеженою відповіда льністю "Муніципальна телера діокомпанія "Контакт" м. Хмел ьницький повернути майно - п риміщення колишнього кіноте атру „ Мир” площею 306 кв.м., розт ашованого в АДРЕСА_1.

Стягнуто з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Муніципальна телерадіоко мпанія "Контакт" м. Хмельниць кий на користь Хмельницької міської ради м. Хмельницький суму 851 грн. (вісімсот п"ятдесят одна гривня) витрат по оплаті державного мита та суму 118 грн . ( сто вісімнадцять гривень) в итрат по оплаті послуг інфор маційно-технічного забезпеч ення судового процесу.

Позивач Хмельницька міська рада подала апеляційн у скаргу на рішення місцевог о господарського суду. Проси ть його скасувати в частині в ідмови в позові про визнання недійсним установчого догов ору та установчих документів товариства "Муніципальна те лерадіокомпанія "Контакт".

Свою апеляційну скар гу позивач обгрунтовує тим, щ о:

Відповідно до ст. 29 Зак ону України "Про місцеве само врядування в Україні" до віда ння виконавчих органів міськ ої ради, а таким органом є вико навчий комітет, належить упр авління в межах, визначених р адою, майном, що належить до ко мунальної власності територ іальної громади. Міська рада при наданні дозволу виконав чому комітету виступити спів засновнпком товариства з обм еженою відповідальністю "Мун іципальна телерадіокомпапі я "Контакт" не уповноважувала виконавчий комітет розпоряд жатися приміщенням по АДРЕ СА_2 площею 306 кв.м. Таким чином , виконавчий комітет Хмельни цької міської ради при прийн ятті рішення 26.02.98 р за №2206 "Про вн есення приміщення по АДРЕС А_2. як частки до статутного ф онду товариства з обмеженою відповідальністю "Муніципал ьна телерадіокомпанія "Конта кт" та рішення виконавчого ко мітету від 23.-4.98р. №68, яким були вн есені зміни у рішення виконк ому від 26.02.98 р за №2206. вийшов за ме жі, наданих йому сесією Хмель ницької міської ради повнов ажень.

В даному випадку вико навчий комітет Хмельницької міської ради діяв всупереч с т. 19 Конституції України, в які й передбачено, що органи держ авної влади та органи місцев ого самоврядування, їх посад ові особи зобов'язані діяти л ише па підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та законам и України.

Таким чином, установч ий договір був підписаний вс упереч ст.5 Закону України "Про підприємства в Україні"( чинн ого на час виникнення правов ідносин ), ст.8 Закону України "П ро підприємництво" (чинного н а час виникнення правовіднос ин), ст.ст. 29, 60 Закону України "Пр о місцеве самоврядування в У країні" і тому відповідно до с т.48 ЦК УРСР та Прикінцевих та п ерехідних положень Цивільно го кодексу України вказаний установчий договір є недійсн им.

З вищевказаного випл иває, що на момент розгляду сп рави установчі документи тов ариства не відповідають вимо гам законодавства, а саме ст.5 Закону України '" Про підприєм ства в Україні"( яка діяла на м омент реєстрації Товариства ), ст. 8 Закону України "'Про підп риємництво" (чинного на час ви никнення правовідносин) ст.60 З акону України '"Про місцеве са моврядування в Україні", ст.29 З акону України "Про місцеве са моврядування в Україні", Судо м не взято до уваги, що порушен ня допущені при прийняті та з атвердженні установчих доку менті, не можуть бути усунені . Крім того, п.2.1 установчого дог овору, в частині внесення вик онавчим комітетом в статутни й фонд Товариства вкладу у ви гляді приміщення колишнього кінотеатру "Мир" на суму 85100 (віс імдесят п'ять тисяч сто)гривн і, що складає 35% статутного фон ду Товариства порушує право власності територіальної гр омади міста Хмельницького в особі Хмельницької міської р ади.

Таким чином, при винес енні рішення судом було непр авильно застосовано норми ма теріального права, що призве ло до прийняття неправильног о рішення в частині відмови в задоволенні позовних вимог Хмельницької міської ради до товариства з обмеженою відп овідальністю "Муніципальна т елерадіокомпанія "Контакт'' п ро визнання недійсним устано вчого договору ТОВ "Муніципа льна телерадіокомпанія "Конт акт" від 06.02.98р. (протокол №1), зареє строваного в Хмельницькому м іськвиконкомі 25.02.98р. та Статут у ТОВ "Муніципальна телераді окомпанія "Контакт", зареєстр ований в Хмельницькому міськ виконкомі 25.02.98 р. №736; та в частині відмови в задоволенні позов них вимог Хмельницької міськ ої ради до приватного підпри ємства науково-консалтингов ий центр "Єва", виконавчого ком ітету Хмельницької міської р ади, приватного підприємства " Телевізійна студія "АП" про в изнання недійсним установчо го договору ТОВ "Муніципальн а телерадіокомпанія "Контакт " від 06.02.98 р. (протокол №1), зареєст рованого в Хмельницькому міс ьквиконкомі 25.02.98 р. та Статуту Т ОВ "Муніципальна телерадіоко мпанія "Контакт", зареєстрова ний в Хмельницькому міськвик онкомі 25.02.98р. №736.

Відповідач товариств о з обмеженою відповідальніс тю "Муніципальна телерадіоко мпанія "Контакт" подав апеляц ійну скаргу на рішення місце вого господарського суду. Пр осить:

Прийняти постанову, я кою скасувати рішення Господ арського суду Хмельницької о бласті від 30 листопада 2009 року у справі № 6/677 в частині задовол еного позову щодо зобов'язан ня Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Муніципальн а телерадіокомпанія „Контак т" м. Хмельницький повернути м айно - приміщення колишнього кінотеатру «Мир»площею 306 кв. м., розташованого в АДРЕСА_1 , а також стягнення до державн ого бюджету України 851 (вісімс от п'ятдесят одну) гривню 00 коп ійок витрат по сплаті держав ного мита та 118 (сто вісімнадця ть) гривень 00 копійок витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

Прийняти нове рішенн я, яким відмовити у задоволен ні позову у зв'язку з тим, що сп ірне приміщення було передан о до статутного фонду Скаржн ика у чіткій відповідності д о норм чинного на момент пере дачі законодавства, спірне п риміщення було отримано у вл асність Скаржника відповідн о до установчого договору, як ий є відплатним договором, та який не було визнано судом не дійсним, а також у зв'язку із п ропуском Позивачем строків п озовної давності.

Апеляційну скаргу ві дповідач обгрунтовує тим, що товариство створене у відпо відності з чинним законодавс твом, спірне приміщення пере дано до статутного фонду тов ариства на законних підстава х. Вважає, що позивачем пропущ ений строк позовної давності , оскільки позивачеві було ві домо, що на виконання Рішення 15 сесії Хмельницької міської ради від 17.02.98 року. Виконавчий к омітет, як її виконавчий орга н, втступив співвласником то вариства та уклав установчий договір. Міський голова, в меж ах власних повноважень підпи сав установчий договір та ін ші рішення про передачу прим іщення кінотеатру до статутн ого фонду товариства. Вказан і дії вчинялися в 1998 році. Позов на заява подана до суду в бере зні 2009 року.

В судовому засіданні Рівненського апеляційного г осподарського суду представ ник позивача вказав, що на дан ий час в нього вільний доступ до приміщення, однак відпові дач товариство "Контакт" не по вернув приміщення по акту пр ийому- передачі.

Відповідач товариств о "Контакт" вказав, що з 2003 року н е знаходиться в даному примі щенні.

Відповідач виконавчи й комітет Хмельницької міськ ої ради підтримує доводи апе ляційної скарги.

Відповідач: приватне підприємство "Телевізійна с тудія "АП" в судове засідання Р івненського апеляційного го сподарського суду не з"явивс я. В установленому порядку бу в повідомлений про час і місц е судового засідання.

У відзиві на апеляцій ну скаргу наданому 02.03.2011 року пр осить скасувати рішення місц евого господарського суду в частині задоволення позову, щодо зобов"язання товариства повернути приміщення.

Відповідач приватне підприємство науково-консал тинговий центр "Єва" в судове з асідання Рівненського апеля ційного господарського суду не з"явився, в установленому п орядку був повідомлений про час і місце судового засідан ня.

Представник прокурат ури в судове засідання не з"яв ився. В установленому порядк у був повідомлений про час і м ісце судового засідання.

Матеріали справи доз воляють розглянути апеляцій ну скаргу без участі вказани х представників.

Дослідивши докази у с праві, Рівненський апеляційн ий господарський суд встанов ив.

Хмельницька міська р ада м. Хмельницький зареєстр ована як - юридична особа - ор ган місцевого самоврядуванн я, включена до Єдиного держав ного реєстру підприємств та організацій України 29.12.2004р. № 16731 020000000800 відповідно до довідки Го ловного управління статисти ки у Хмельницькій області № 1 118 від 23.10.2006р., Свідоцтво про держ авну реєстрацію Серія АОО № 247 907 , ідентифікаційний код юрид ичної особи 33332218.

Виконавчий комітет Х мельницької міської ради Хме льницької області зареєстро ваний як - юридична особа - о рган місцевого самоврядуван ня, включений до Єдиного держ авного реєстру підприємств т а організацій України 21.05.1997р. № 280/97-ВР відповідно до довідки Го ловного управління статисти ки у Хмельницькій області № 1 119 від 23.10.2006р., Свідоцтво про держ авну реєстрацію Серія Аоо № 830 820, ідентифікаційний код юриди чної особи 04060772.

Приватна фірма „Конт акт” АДРЕСА_1 в Єдиному де ржавному реєстрі підприємст в та організацій України по Х мельницькій області перебув ає на обліку, але з 01.11.2004року змі нила тільки назву на Приватн е підприємство науково-конса лтинговий центр „Єва” м. Хмел ьницький зареєстроване як су б' єкт підприємницької діял ьності - юридична особа 04.05.1995 р ., відповідно до довідки Голо вного управління статистики у Хмельницькій області від 24. 06.2009 р. № 03-03-451, ідентифікаційний ко д юридичної особи 14152966.

Приватне підприємств о „Телевізійна студія АП” м. Х мельницький зареєстроване я к суб' єкт підприємницької д іяльності - юридична особа, включене до Єдиного державно го реєстру підприємств та ор ганізацій України відповідн о до довідки Хмельницького о бласного управління статист ики № 1771 від 04.04.1997 р. та довідки Го ловного управління статисти ки у Хмельницькій області № 03- 03-451 від 24.06.2009 р., Свідоцтво про дер жавну реєстрацію юридичної о соби від 11.09.1996 р., ідентифікацій ний код юридичної особи 23832329.

Товариство з обмежен ою відповідальністю "Муніцип альна телерадіокомпанія "Кон такт" м. Хмельницький зареєст роване як суб' єкт підприємн ицької діяльності - юридичн а особа, включене до Єдиного д ержавного реєстру підприємс тв та організацій України ві дповідно до довідки Головног о управління статистики у Хм ельницькій області № 1715 від 30.06.2 005 р., Свідоцтва про державну ре єстрацію юридичної особи Сер ія АОО № 248815, ідентифікаційний код юридичної особи 23652969, дата п роведення державної реєстра ції 25.02.1998 р., запис про включення відомостей про юридичну осо бу до ЄДР № 1 673 120 0000 001629.

Рішенням № 6 одинадцят ої сесії Хмельницької місько ї ради народних депутатів ві д 22.04.1992 року „ Про затвердження майна та об?єктів, що перебува ють в комунальній власності міста”у відповідності із Зак оном України „ Про місцеві Ра ди народних депутатів та міс цеве самоврядування”, Постан ови Кабінету Міністрів Украї ни № 311 від 05.11.1991р. „ Про розмежува ння майна” затверджено перел ік майна та об?єктів, що перебу вають в комунальній власност і міста. Зокрема, згідно зазна ченого переліку в комунальні й власності міста перебувало приміщення Кінотеатру „Мир” у м. Хмельницькому по АДРЕС А_2 .

Рішенням 15-ої сесії Хм ельницької міської ради від 17.02.1998р. № 54 дозволено виконавчом у комітету міської Ради вист упити співзасновником товар иства з обмеженою відповідал ьністю “Муніципальна телера діокомпанія “Контакт” та укл асти установчий договір.

На підставі даного рі шення, виконавчим комітетом міської ради прийнято рішен ня від 26.02.1998р. № 2206 "Про внесення п риміщення по АДРЕСА_2, як ч астки до статутного фонду то вариства з обмеженою відпові дальністю “Муніципальна тел ерадіокомпанія “Контакт”, зг ідно якого вирішено: відділу культури розірвати договір оренди цілісного майного ком плексу кінотеатру від 13.02.1998р. з приватною фірмою „Контакт”; внести приміщення по АДРЕС А_2 як частку в статутний фон д товариства з обмеженою від повідальністю „ Муніципальн а телерадіокомпанія „ Контак т”.

Установчий договір і статут товариства з обмежен ою відповідальністю „Муніци пальна телерадіокомпанія “К онтакт” зареєстровано викон авчим комітетом Хмельницько ї міської ради 25.02.1998 р. за № 736.

Згідно п.1.1 Установчог о договору про створення Тов ариства з обмеженою відповід альністю „Муніципальна теле радіокомпанія “Контакт”, з м етою здійснення спільної гос подарської діяльності та пов ного висвітлення діяльності органів місцевого самовряду вання, учасниками шляхом об?є днання власного майна та кош тів погоджено створення това риства з обмеженою відповіда льністю „Муніципальна телер адіокомпанія „Контакт”. Учас никами договору про створенн я товариства виступили : Прив атна фірма “Контакт”, викона вчий комітет Хмельницької мі ської ради та приватне підпр иємство “Телевізійна студія АП”.

Відповідно п. 2.1 устано вчого договору, для забезпеч ення діяльності товариства в статутний фонд учасники вно сять вклади : ПФ “Контакт” - ві деотехніку та телевізійне об ладнання на суму 124000грн., що скл адає 51% статутного фонду; вико нком Хмельницької міської ра ди - приміщення колишнього к інотеатру “Мир” на суму 85100грн ., що складає 35% статутного фонд у; ПП “Телевізійна студія АП” - відеотехніку на суму 34000грн ., що складає 14% статутного фонд у. 27.04.2007 року ві дбулися позачергові збори уч асників ТзОВ МТРК „Контакт”, на яких було вирішено питанн я про вихід зі складу товарис тва виконавчого комітету Хме льницької міської ради та по вернення виконавчому коміте ту його частки в статутному ф онді ТзОВ МТРК „Контакт” в гр ошовій формі.

Оскільки власником н ежитлового приміщення загал ьною площею 835,1 кв. м. по АДРЕС А_1 на момент створення това риства та виходу виконавчого комітету Хмельницької міськ ої ради із складу учасників Т ОВ МТРК „Контакт” є територі альна громада міста Хмельниц ького в особі Хмельницької м іської ради, що підтверджуєт ься свідоцтвом про право вла сності на нерухоме майно від 17.08.2007 р., виданого на підставі рі шення № 6 одинадцятої сесії Хм ельницької міської ради наро дних депутатів від 22.04.1992 року „ Про затвердження майна та об ?єктів, що перебувають в комун альній власності міста”, поз ивач вважає, що при створені т овариства були порушені його права та охоронювані законо м інтереси та на підставі цьо го звернувся до суду з позово м про відновлення його прав в ласника, існувало до порушен ня права, і припинення дій, які порушують права, а саме шляхо м визначння недійсними устан овчого договору та статуту Т ОВ МТРК „Контакт” в редакції 1998р. та повернення приміщення кінотеатру „МИР” за адресою АДРЕСА_1 площею 306кв.м влас нику Хмельницькій міській ра ді.

При цьому вказує, що ак ти локальної дії, які приймал ись виконавчим комітетом Хме льницької міської ради з пер евищенням повноважень і стос увались спірного майна , відп овідно до Закону України „Пр о місцеве самоврядування в У країні” територіальною гром адою в особі Хмельницької мі ської ради скасовані, як такі , що порушують права комуналь ної власності територіально ї громади. Так, 02.04.2008р. рішенням № 43 сімнадцятої сесії Хмельниц ької міської ради „ Про скасу вання рішень виконавчого ком ітету Хмельницької міської р ади” скасовано п.3 рішення вик онавчого комітету Хмельниць кої міської ради від 26.02.1998р. № 2206 „ Про внесення приміщення по АДРЕСА_2, як частки до статут ного фонду товариства з обме женою відповідальністю „Мун іципальна телерадіокомпані я „Контакт”, п.1 рішення № 68 від 23.04.1998р. виконавчого комітету Хм ельницької міської ради „Про внесення змін та доповнень д о рішення виконавчого коміте ту Хмельницької міської ради від 26.02.1998р. № 2206”. Звертає увагу су ду, що радою не приймались рі шення про відчуження спірног о об' єкту чи передачу його в користування, а вище зазначе ні підстави передання приміщ ення виконавчим комітетом ві дсутні, однак відповідач ТОВ МТРК „Контакт” продовжує по рушувати право власності тер иторіальної громади, спірний об"єкт добровільно не поверт ається.

Місцевий господарськ ий суд, приймаючи оскаржуван е рішення, погодився з позовн ими вимогами, дав оцінку дока зам у справі. Однак, відмовляю чи в задоволенні вимоги про в изнання недійсним установчо го договору товариства, місц евий господарський суд прийш ов до висновку, що з набранням чинності ЦК України (статті 14 2,153) договір про створення (засн ування) товариства не регулю є відносини між учасниками т овариства при здійсненні йог о діяльності і припиняє свою дію після досягнення мети - ст ворення та державної реєстра ції товариства.

Відмовляючи в позові про визнання недійсним стат уту товариства, місцевий гос подарський суд виходив з тог о, що:

Статут юридичної осо би за змістом частини другої статті 20 ГК ( 436-15 ) є актом, який ви значає правовий статус юриди чної особи, оскільки він міст ить норми, обов'язкові для уч асників товариства, його пос адових осіб та інших працівн иків, а також визначає порядо к затвердження та внесення з мін до статуту. Підставами дл я визнання акта, в тому числі с татуту, недійсним є його нев ідповідність вимогам чинно го законодавства та/або виз наченій законом компетенції органу, який видав (затверди в) цей акт, а також порушення у зв'язку з його прийняття м прав та охоронюваних закон ом інтересів позивача. Стату т не є одностороннім правочи ном, оскільки затверджується (змінюється) загальними зб орами учасників (засновник ів, акціонерів), які не є ні с уб'єктом права, ні органом, я кий здійснює представництво товариства. Не є статут і дог овором, тому що затверджуєть ся (змінюється) не за домовле ністю всіх учасників (заснов ників, акціонерів) товариств а, а більшістю у - голосів акці онерів чи простою більшістю голосів учасників товарис тва (статті 42, 59 Закону про госп одарські товариства ( 1576-12 )). У зв 'язку з цим при оцінці його не дійсним не застосовуються но рми, які регламентують недій сність правочинів.

Згідно ст. 1 ГПК Україн и юридичні особи мають право звертатись за захистом свог о порушеного права чи інтере су, та у спосіб визначений ГК У країни, ЦК України та іншими з аконами.

З огляду на вищезазна чене суд не вбачає порушення правомочностей власника-Хме льницької міської ради - з бок у відповідачів при вчиненні дій по створенню підприємств а, зокрема укладенні установ чого договору, тому оспорюва ні установчий договір та Ста тут в редакції 1998р. не можуть б ути визнані недійсними.

Позовна вимога про по вернення приміщення незакон но переданого до статутного фонду товариства, задоволена місцевим господарським судо м на підставі ст.387 ЦК України.

Суд виходив з того, що майно було набуте товариство м безпідставно.

Місцевий господарськ ий суд зробив висновок, що поз ивачем при зверненні до суду не пропущений строк позовно ї давності. Право на позов вин икло з 02.04.2008 року, тобто на день п рийняття рішення міської рад и "Про скасування рішень вико навчого комітету Хмельницьк ої міської ради” пункту 3 ріш ення виконавчого комітету Хм ельницької міської ради від 26.02.1998р. № 2206 „ Про внесення приміщ ення по АДРЕСА_2, як частки до статутного фонду товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Муніципальна телераді окомпанія „Контакт”та п.1 ріш ення № 68 від 23.04.1998р. виконавчого к омітету Хмельницької місько ї ради „Про внесення змін та д оповнень до рішення виконавч ого комітету Хмельницької мі ської ради від 26.02.1998р. № 2206”, оскіл ьки власником виконавчому ко мітету Хмельницької міської ради надавались лише повнов аження виступати співзаснов ником товариства та укласти установчий договір, при цьом у повноваження щодо розпоряд ження майном комунальної вла сності не надавались.

Давши оцінку доказам у справі, доводам сторін, Рівн енський апеляційний господа рський суд прийшов до виснов ку, що апеляційні скарги підл ягають частковому задоволен ню.

Приймаючи оскаржуван е рішення, місцевий господар ський суд прийшов до правиль ного висновку про те, що устан овчий договір не відповідає вимогам чинного законодавст ва, та про те, що незаконно пер едано до статутного фонду то вариства без згоди власника Хмельницької міської ради сп ірне приміщення. Вказані обс тавини підтверджуються наст упним.

Відповідно до ч.2 ст.2 За кону України „Про місцеве са моврядування в Україні”, міс цеве самоврядування здійс нюється територіальними гро мадами сіл, селищ, міст як безп осередньо, так і через сільсь кі, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також чер ез районні та обласні ради, як і представляють спільні інте реси територіальних громад с іл, селищ, міст.

Згідно ч. 2 ст. 19 Констит уції України, органи державн ої влади та місцевого самовр ядування, їх посадові особи з обов' язані діяти лише на пі дставі, в межах повноважень т а у спосіб, що передбачені Кон ституцією та законами Україн и.

Відповідно до п. 30 ст.26 З акону України „Про місцеве с амоврядування в Україні”, до виключної компетенції сільс ьких, селищних, міських рад ві днесено прийняття рішень щод о відчуження відповідно до закону комунального майна.

Як слідує із матеріал ів справи спірний об?єкт- прим іщення кінотеатру „Мир”, яки й знаходиться за адресою АД РЕСА_1 площею 306кв.м. , згідно р ішенням № 6 одинадцятої сесії Хмельницької міської ради н ародних депутатів від 22.04.1992 рок у „ Про затвердження майна та об?єктів, що перебувають в ком унальній власності міста” пе ребуває в комунальній власно сті міста. Власником даного м айна є територіальна громада міста Хмельницького в особі Хмельницької міської ради, щ о підтверджується свідоцтво м про право власності на неру хоме майно від 17.08.2007 р.

При цьому відповідно до ст.60 Закону України „Про мі сцеве самоврядування в Украї ні”, територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у міс тах належить право комунальн ої власності на рухоме і неру хоме майно, доходи місцевих б юджетів, інші кошти, землю, при родні ресурси, підприємства, установи та організації, в то му числі банки, страхові това риства, а також пенсійні фонд и, частку в майні підприємств , житловий фонд, нежитлові при міщення, заклади культури, ос віти, спорту, охорони здоров'я , науки, соціального обслугов ування та інше майно і майнов і права, рухомі та нерухомі об 'єкти, визначені відповідно д о закону як об'єкти права кому нальної власності, а також ко шти, отримані від їх відчужен ня.

Частиною 5 даної статт і визначено, що органи місцев ого самоврядування від імені та в інтересах територіаль них громад відповідно до зак ону здійснюють правомочност і щодо володіння, користуван ня та розпорядження об'єктам и права комунальної власност і, в тому числі виконують усі м айнові операції, можуть пере давати об'єкти права комунал ьної власності у постійне аб о тимчасове користування юри дичним та фізичним особам, зд авати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати я к заставу, вирішувати питанн я їхнього відчуження, визнач ати в угодах та договорах умо ви використання та фінансува ння об'єктів, що приватизують ся та передаються у користув ання і оренду.

Згідно ч.6 даної статті , доцільність, порядок та умов и відчуження об'єктів права к омунальної власності визнач аються відповідною радою. До ходи від відчуження об'єктів права комунальної власності зараховуються до відповідни х місцевих бюджетів і спрямо вуються на фінансування захо дів, передбачених бюджетами розвитку.

За результатами розг ляду справи в судовому засід анні та з огляду на подані сто ронами письмові докази, пози вачем рішення про передачу м айна ( у власність чи користув ання) не приймались, іншим орг анам територіальної громади повноваження щодо розпорядж ення майном комунальної влас ності не надавались . Зазначе не спростовує посилки відпов ідачів на акт прийому переда чі основних засобів № б/н відд ілу культури Хмельницької мі ської ради 21.05.1998р. , в якому зазна чено як підставу передачі ТО В”Муніципальна телерадіоко мпанія „Контакт” з балансу к інотеатру „Мир” об?єкту, що зн аходиться за адресою АДРЕС А_2 площею 306 кв.м. ,рішення Хме льницької міської ради № 68 від 23.04.1998р., яке власником не прийма лось.

Згідно ст. 4 Закону Укр аїни „Про власність”, власни к на свій розсуд володіє, кори стується і розпоряджається н алежним йому майном. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не супе речать закону. Він може викор истовувати майно для здійсне ння господарської та іншої н е забороненої законом діяльн ості, зокрема передавати йог о безоплатно або за плату у во лодіння і користування, а так ож у довірчу власність іншим особам.

Судом враховується, щ о спірне приміщення перебува є у комунальній власності те риторіальної громади м. Хмел ьницького, всі правомочності власника від імені якої здій снює Хмельницька міська рад а. Відповідно дії інших орган ів територіальної громади ( в иконавчого комітету, управлі ння культури, міським голово ю тощо) , вчинені на реалізацію фукцій розпорядження комуна льним майном не відповідають Закону „Про власність”та „П ро місцеве самоврядування в Україні”.

Згідно ч.8 ст.60 Закону Ук раїни „Про місцеве самовряду вання в Україні”, право комун альної власності територіал ьної громади захищається зак оном на рівних умовах з права ми власності інших суб'єктів . Об'єкти права комунальної вл асності не можуть бути вилуч ені у територіальних громад і передані іншим суб'єктам пр ава власності без згоди безп осередньо територіальної гр омади або відповідного рішен ня ради чи уповноваженого не ю органу, за винятком випадкі в, передбачених законом.

З огляду на зазначене , судом враховано, що міською р адою, органом наділеним прав омочностями власника, скасов ані, як такі , що порушують пра ва комунальної власності тер иторіальної громади, 02.04.2008р. ріш енням № 43 сімнадцятої сесії Хм ельницької міської ради „ Пр о скасування рішень виконавч ого комітету Хмельницької мі ської ради” пункт 3 рішення в иконавчого комітету Хмельни цької міської ради від 26.02.1998р. № 2206 „ Про внесення приміщення п о АДРЕСА_2, як частки до ста тутного фонду товариства з о бмеженою відповідальністю „ Муніципальна телерадіокомп анія „Контакт”та п.1 рішення № 68 від 23.04.1998р. виконавчого коміте ту Хмельницької міської ради „Про внесення змін та доповн ень до рішення виконавчого к омітету Хмельницької місько ї ради від 26.02.1998р. № 2206”, оскільки в ласником виконавчому коміте ту Хмельницької міської ради надавались лише повноваженн я виступати співзасновником товариства та укласти устан овчий договір, при цьому повн оваження щодо розпорядження майном комунальної власност і не надавались.

Відповідно ст. 35 Закон у України „Про власність”, ч. 1 ст. 60 Закону України „Про місц еве самоврядування в Україні ” об' єктами права комунальн ої власності є майно, що забез печує діяльність відповідни х Рад і утворюваних ними орга нів; кошти місцевих бюджетів , державний житловий фонд, об' єкти житлово-комунального го сподарства; майно закладів н ародної освіти, культури, охо рони здоров' я, торгівлі, поб утового обслуговування; майн о підприємств; місцеві енерг етичні системи, транспорт, си стеми зв' язку та інформації , включаючи націоналізоване майно, передане відповідним підприємствам, установам, ор ганізаціям, а також інше майн о, необхідне для забезпеченн я економічного і соціального розвитку відповідної терито рії.

Виходячи з цього, орга ни місцевого самоврядування можуть виступати засновника ми господарських товариств, якщо їх вкладом до статутног о фонду створюваного товарис тва буде об' єкт права комун альної власності та якщо про це є рішення відповідної рад и.

Відповідно ст. 29 Закон у України „Про місцеве самов рядування в Україні” до віда ння виконавчих органів міськ ої ради, а таким органом є вико навчий комітет, належить упр авління в межах, визначених р адою, майном, що належить до ко мунальної власності відпові дної територіальної громади .

Як вбачається з матер іалів справи, Рішенням 15-ї сес ії Хмельницької міської ради від 17.02.1998 року № 54 надано дозвіл виконавчому комітету місько ї Ради виступити співзасновн иком товариства з обмеженою відповідальністю “Муніципа льна телерадіокомпанія “Кон такт” та укласти установчий договір.

Тому твердження пози вача про те, що виконавчий ком ітет Хмельницької міської ра ди при прийнятті рішення від 26.02.1998р. № 2206 "Про внесення приміще ння по АДРЕСА_2, як частки д о статутного фонду товариств а з обмеженою відповідальніс тю “Муніципальна телерадіо-к омпанія “Контакт” та рішення виконавчого комітету від 23.04.19 98 р. № 68, яким було внесено зміни у рішення виконкому від 26.02.1998р. № 2206 вийшов за межі, наданих се сією Хмельницької міської ра ди повноважень, судом вважає ться обґрунтованим, оскільки рішення радою , в якому б вико нкому надавались повноважен ня розпорядження майном в бу дь-який спосіб не приймалось .

Згідно ст. 12 Закону Укр аїни "Про господарські товар иства" товариство є власнико м: майна, переданого йому засн овниками і учасниками у влас ність, продукції, виробленої товариством в результаті го сподарської діяльності, одер жаних доходів, іншого майна, н абутого на підставах, не забо ронених законом.

Як слідує із аналізу п исьмових доказів наявних в м атеріалах справи, установчог о договору , акту прийому пере дачі-майна, рішень виконавчо го комітету, органами терито ріальної громади не приймали сь рішення про передачу прим іщення кінотеатру „Мир” у вл асність ТОВ МТРК „Контакт”. З гідно п.1.1 Установчого договор у про створення Товариства з обмеженою відповідальністю „Муніципальна телерадіоком панія “Контакт”, учасниками погоджено здійснення спільн ої господарської діяльності та повного висвітлення діял ьності органів місцевого сам оврядування шляхом об"єднанн я власного майна та коштів. Од нак виконавчий комітет , при у кладені установчої угоди, не вказав про передачу спірног о майна у власності товарист ва,поскільки воно не було йог о власністю. При цьому в розді лі 5 Статуту ТОВ”Муніципальн а телерадіокомпанія „Контак т” в редакції 1998р. учасники пер едбачили, що товариство є вла сником майна, переданого йом у учасниками, а у випадку пере дачі майна учасником у товар иство тільки в користування, розмір вклада відповідної ч астки учасника визначається виходячи з орендної плати за використання цього майна ( п.5 .2) .

В процесі розгляду сп рави сторонами не підтвердже но письмовими доказами перед ання чи набуття права власно сті чи права користування на спірне приміщення ТОВ МТРК „ Контакт”, оскільки відсутні такі посилки в поданих ними д оказах, при цьому судом встан овлено, що згідно акту прийом у передачі основних засобів № б/н відділу культури Хмельн ицької міської ради 21.05.1998р. , в як ому зазначено, що спірний об"є кт ТОВ”Муніципальна телерад іокомпанія „Контакт” з балан су кінотеатру „Мир” площею 306 кв.м.від відділу культури міс ьквиконкому передається „ в експлуатацію”. При цьому вик онавчим комітетом Хмельниць кої міської ради як учаснико м товариства об"єкт - приміщ ення як внесок до статутного фонду товариству не передав ався, як того вимагав Статут Т ОВ МТРК „Контакт” в редакції 1998р., для набуття права власнос ті. Також, відсутні докази над ання таких повноважень відді лу культури виконавчого комі тету Хмельницької міської ра ди.

За таких обставин, тве рдження відповідачів про наб уття права власності ТОВ МТР К”Контакт” відповідно до Ста туту та Закону України „Про г осподарські товариства”, без підтвердження фактичної пер едачі майна учасником, безпі дставне.

Однак висновок, місце вого господарського суду про те, що установчий договір не м оже бути визнаний недійсним у зв"язку з досягненням його м ети, не відповідає чинному за конодавству з наступних підс тав.

Позивач просить суд в изнати недійсним установчий договір товариства про ство рення Товариства з обмеженою відповідальністю „Муніципа льна телерадіокомпанія “Кон такт” 1998року, відповідно до ст .48 ЦК УРСР, як такий, що порушує ст.5 Закону України „Про підпр иємства в Україні”( чинного н а час виникнення спірних від носин), ст.8 Закону України „ Пр о підприємництво”(чинного на момент виникнення правовідн осин), ст.ст.29,60 Закону України „ Про місцеве самоврядування в Україні”.

Згідно Закону Україн и „ Про господарські товарис тва” установчий договір в пи сьмовій формі регулює взаємо відносини між собою осіб, які засновують товариство з обм еженою відповідальністю, та передбачає порядок заснуван ня товариства, умови здійсне ння спільної діяльності щодо створення товариства, розмі р статутного капіталу, частк у у статутному капіталі кожн ого з учасників, строки та пор ядок внесення вкладів та інш их умов.

При його укладені вик онавчий комітет Хмельницько ї міської ради діяв відповід но до повноважень наданих йо му міською радою , зокрема, вис тупив учасником товариства т а уклав установчий договір. Т обто, діяв на виконання рішен ням 15-ої сесії Хмельницької мі ської ради від 17.02.1998р. № 54, згідно якого дозволено виконавчому комітету міської Ради висту пити співзасновником товари ства з обмеженою відповідаль ністю “Муніципальна телерад іокомпанія “Контакт” та укла сти установчий договір.

Судом враховується, щ о в установчому договорі вик онавчий комітет погодив внес ок до Статутного фонду товар иства у вигляді приміщення к олишнього кінотеатру”Мир” н а суму 85100грн., без рішення упов новаженого органу територіа льної громади - Хмельницько ї міської ради, однак в устано вчому договорі не зазначено спосіб його внесення до стат утного фонду , а саме у власніс ть чи в користування. І як слід ує із матеріалів справи, зазн ачене питання виконавчим ком ітетом та Хмельницькою міськ ою радою залишилось не узгод женим, а згідно акту прийому п ередачі ТОВ МТРК „Контакт” п ередано „ в експлуатацію” на баланс відділом культури( ба лансоутримувачем). При цьому майно із власності територі альної громади не вибуло, про що свідчить подальша реєстр ація права власності на прим іщення за територіальною гро мадою в особі Хмельницької м іської ради.

Дійсно, з дня набрання чинності ЦК України (ст.142,153) дог овір про створення (заснуван ня) товариства не регулює від носини між учасниками товари ства при здійсненні його дія льності і припиняє свою дію п ісля досягнення мети - створе ння та державної реєстрації товариства.

Однак в даному випадк у спір не стосується регулюв ання віносин при здійсненні діяльності товариства після його створення.

Спір стосується неді йсності установчого договор у з моменту створення товари ства. Тому повинні застосову ватись загальні норми матері ального права про визнання н едійсними договорів (правочи нів).

На момент укладення у становчого договору недійсн ість угоди, яка не відповідає вимогам закону регулювалось ст. 48 ЦК України в 1963 року. Тому у становчий договір підлягає в изнанню недійсним в частині де учасником є Виконавчий ко мітет Хмельницької міської р ади, та в частині його обов"язк у внести вклад у статутний фо нд.

Зокрема вказані обст авини містяться в п. 1.1.,2.1 устано вчого договору.(а.с.27)

Що стосується інших у часників товариства Приватн ої фірми "Контакт" та приватно ї фірми "Телевізійна студія А П", судова колегія не вбачає пі дстав визнання недійсним уст ановчого договору в даній ча стині, оскільки вказані учас ники на момент укладання уст ановчого договору не порушув али прав позивача.

Що стосується позовн ої вимоги про визнання недій сним статуту товариства.

Позивач, просить визн ати недійсним Статут Товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Муніципальна телераді окомпанія „Контакт” в редакц ії 1998р.(не діючій), мотивуючи ти м, що оскільки він ґрунтуєтьс я на положеннях недійсного п равочину, установчого догово ру, то його необхідно визнати недійсним.

Відповідно до вимог с татей 88, 143, 154 ЦК України , статей 57, 82 ГК ( 436-15 ), статей 4, 37, 51, 65, 67, 76 Закон у про господарські товариств а (1576-12), статей 27, 30 Закону про дер жавну реєстрацію (755-15) суди впр аві визнати недійсними устан овчі документи товариства за одночасної наявності таких умов: на момент розгляду спра ви установчі документи не ві дповідають вимогам законода вства; порушення, допущені пр и прийнятті та затвердженні установчих документів, не мо жуть бути усунені; відповідн і положення установчих докум ентів порушують права чи охо ронювані законом інтереси по зивача.

Судова колегія погод жується з висновком місцевог о господарського суду про те , що статут юридичної особи за змістом частини другої ст.20 Г К України є актом, який визнач ає правовий статус юридичної особи, оскільки він містить н орми, обов"язкові для учасник ів товариства, його посадови х осіб та інших працівників, а також визначає порядок затв ердження та внесення змін до статуту.

Підставою для визнан ня статуту недійсним є його н евідповідність вимогам чинн ого законодавства, який вида в цей акт, а також порушення у зв"язку з його прийняттям пра в та оскаржуваних законом ін тересів позивача. Статут є од ностороннім правочином, він не є договором. У зв"язку з цим при вирішенні спорів щодо ви знання статуту недійсним не застосовуються норми, які ре гламентують недійсність пра вочинів. Суди не вправі вноси ти зміни до статуту. Тому стат ут не порушує права позивача . Зміни в статут можуть бути вн есені за вимогою будь-кого з у часників товариства, в даном у випадку виконавчого коміте ту, який вибув, на підставі дан ого судового рішення.

Виконавчий комітет н е позбавлений права в судово му порядку вирішити спір про зобов"язання інших учасникі в товариства внести зміни до статуту. Тобто позивач не дов ів, що порушення допущені при затвердженні статуту не мож уть бути усунені.

Отже позов в частині в изнання недійсним статуту то вариства задоволенню не підл ягає.

Позов в частині витре бування приміщення із незако нного володіння товариства " Контакт" задоволенню не підл ягає з наступних підстав.

Позивач - Хмельницька міська рада, також, звернулас ь із позовом до Товариства з о бмеженою відповідальністю "М уніципальна телерадіокомпа нія "Контакт" м. Хмельницький про повернення майна - прим іщення колишнього кінотеатр у „ Мир” площею 306 кв.м., розташо ваного в АДРЕСА_1 як власн ику комунального майна.

Відповідно ж до припи сів ст.60 ч.8 Закону України „Про місцеве самоврядування в Ук раїні” об' єкти права комуна льної власності не можуть бу ти вилучені у територіальних громад і передані іншим суб' єктам права власності без зг оди безпосередньо територіа льної громади або відповідно го рішення ради чи уповноваж еного нею органу, за винятком випадків, передбачених зако ном.

Відповідно до ст.387 Цив ільного кодексу України влас ник має право витребувати св оє майно від особи, яка незако нно, без відповідної правово ї підстави заволоділа ним.

Віндикаційним позово м захищається право власност і в цілому, оскільки він пред?я вляється в тих випадках, коли порушено право володіння, ко ристування і розпорядження о дночасно. Однак право власно сті за власником зберігаєтьс я, тому що в нього є право прин алежності, що може бути підтв ерджено правовстановлюючим и документами.

Місцевим господарськ им судом правильно встановле но, що згідно свідоцтва про пр аво власності, виданого упра влінням житлово-комунальног о господарства 17.08.2007 року на під ставі рішення 17 сесії міської ради від 15.09.1993 року № 11, зареєстр ованого бюро технічної інвен таризації в електронному реє стрі прав власності на нерух оме майно 17.08.2007 року за № 19970191 нежи тлове приміщення по АДРЕСА _2 належить на праві власнос ті територіальній громаді мі ста Хмельницького.

Спірне приміщення ви було із володіння, користува ння і розпорядження позивача згідно акту прийому передач і основних засобів № б/н відді лу культури Хмельницької міс ької ради 21.05.1998р., в якому зазнач ено, що спірний об?єкт ТОВ”Мун іципальна телерадіокомпані я „Контакт” з балансу кіноте атру „Мир” площею 306 кв.м. від ві дділу культури міськвиконко му передається „ в експлуата цію”.

При цьому відповідач , вважав, що набув на нього пра во власності відповідно до С татуту та установчого догово ру ТОВ МТРК „Контакт”, хоча за значена обставина матеріала ми справи не підтвердилась.

Відповідно до ч.3 ст.388 Ц К України якщо майно було наб уте безвідплатно в особи, яка не мала права його відчужува ти, власник має право витребу вати його від добросовісного набувача в усіх випадках.

Відповідач товариств о "Контакт" не є добросовісним набувачем, оскільки установ чий договір визнається частк ово недійсним.

Власник майна відпов ідно до ч.1 ст.388 ЦК України має п раво витребувати майно будь- якого набувача - в тому числі д обросовісного, який відплатн о придбав його, якщо майно виб уло із володіння власника аб о особи, якій він передав майн о у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Судовою колегією вст ановлено, що на даний час пози вач має вільний доступ до при міщення, про що зазначено в пр отоколі судового засідання, тобто може користуватися при міщенням, розпоряджатися ним , в тому числі не позбавлений п рава взяти приміщення на бал анс.

Крім того відповідач пояснив, що з 2003 року не знаход иться в приміщенні. Місцевим господарським судом дана об ставина не з"ясовувалась. Поз ивач не надав будь-яких доказ ів перебування відповідача у спірному приміщенні.

Та обставина, що товар иство "Контакт" не передало пр иміщення по акту позивачеві не є перешкодою у володінні, к ористуванні, та розпорядженн і ним.

Позивач вправі зверн утися з негаторним позовом д о осіб про усунення перешкод , якщо такі є та з позовом про с тягнення збитків завданих по шкодженням майна.

Висновок місцевого г осподарського суду про те, що не пропущений строк позовно ї давності, не відповідає обс тавинам справи. Судова колег ія погоджується з відповідач ем товариством "Контакт" про т е, що:

Місцевий господарськ ий суд помилково зробив висн овок про те, що Позивач не проп устив строки позовної давнос ті, оскільки про своє порушен е право власності територіал ьній громаді міста Хмельниць кого стало відомо 02.04.2008р..

Насправді, Позивачем були пропущені строки позов ної давності щодо вимоги виз нання недійсним установчого договору та статуту товарис тва, а також про повернення сп ірного приміщення з урахуван ням наступного.

Хмельницька міська р ада в особі Хмельницького мі ського голови знала, що на вик онання Рішення 15 сесії Хмельн ицької міської ради від 17.02.1998р. Виконавчий комітет, як її вик онавчий орган, виступив спів засновником ТОВ „Муніципаль на телерадіокомпанія „Конта кт" та уклав установчий догов ір, а також статут Товариства . При цьому, Міський голова, в м ежах власних повноважень, що передбачені п.п. 16 ч.3 ст. 42 Закон у України „Про місцеве самов рядування в Україні", підписа в установчий Договір та Стат ут Позивача. Крім цього, міськ им головою було підписано:

- рішення виконавчого комітету міської ради від 2 6.02.98 р. №2206 „Про внесення приміщ ення по вул. Котовського 34, як частки до статутного фонду ТОВ „Муніципальна телераді окомпанія „Контакт";

- рішення виконавчого комітету від 23.04.98 р. № 68, яким бул и внесені зміни у рішення вик онкому від 26.02.98 р. № 2206, а саме, уточ нено площу приміщення - 306 кв.м і його вартість - 85100 грн., що перед ано як частка до статутного ф онду Товариства;

На виконання установ чого договору та зазначених рішень виконкому, комісія в ідділу культури Виконкому пі дписала акт прийому - передач і основних засобів (приміщен ня) від 04.05.1998 р., яким приміщення к олишнього кінотеатру „Мир" п лощею 306 кв.м., було передано з б алансу управління культури м іськвиконкому на баланс ТОВ „Муніципальна телерадіоком панія „Контакт" на підставі Р ішення Виконкому Хмельницьк ої міської ради за № 68 від 23.04.1998р. .

Відповідно до ст.76 Цив ільного кодексу Української РСР, перебіг строку позовної давності починається з дня в иникнення права на позов. Пра во на позов виникає з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушенн я свого права.

Про факт прийняття ви щезгаданих рішень про заснув ання Скаржника, а також про ук ладення установчого договор у, видачу рішень Виконкому пр о передачу спірного приміщен ня до статутного фонду Хмель ницька міська рада знала, оск ільки ці дії від її імені та на виконання її рішень здійсню вав Хмельницький міський гол ова.

Відповідно до ст.80 ЦК У країни в редакції 1963 року та ст .267 ЦК України в редакції 2004 року , якщо суд визнає поважною при чиною пропущення позовної да вності, порушене право підля гає захисту.

Оскільки позивачеві відмовляється в частині позо вних вимог про визнання неді йсним статуту та в частині ви требування майна з чужого не законного володіння то відсу тні підстави для поновлення строку позовної давності.

Позовна давність щод о вимоги про визнання недійс ним установчого договору під лягає поновленню.

Судова колегія вважа є, що право позивача підлягає захисту. Установчий договір порушує права територіально ї громади міста. Як вбачаєтьс я з матеріалів справи протяг ом багатьох років позивач на магається відновити свої пра ва, про що свідчать різні судо ві спори.

Рішення місцевого го сподарського суду підлягає с касуванню. Судова колегія пр иймає нове рішення. Яким позо в задовільняє частково, оскі льки місцевим господарським судом частково неправильно застосовані норми матеріаль ного права. Висновки, місцево го господарського суду, част ково не відповідають обстави нам справи. Місцевим господа рським судом неповно з"ясова ні обставини, що мають значен ня для справи. Судові витрати покладаються на відповідачі в товариство "Контакт" та вико навчий комітет Хмельницької міської ради, оскільки їх неп равильні дії призвели до спо ру.

Керуючись ст.ст. 49,99,101,103,104, 105 ГПК України, Рівненський ап еляційний господарський суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційні скарги Хме льницької міської ради та То вариства з обмеженою відпові дальністю "Муніципальної тел ерадіокомпанії "Контакт" на р ішення господарського суду Х мельницької області від 30 лис топада 2009 року по справі № 6/677 за доволити частково.

2. Рішення господарсь кого суду Хмельницької облас ті від 30 листопада 2009 року по сп раві № 6/677 скасувати. Прийняти н ове рішення.

3. Позов задоволити частково . Визнати недійсним установч ий договір товариства з обме женою відповідальністю "Муні ципальної телерадіокомпані ї "Контакт" від 06.02.1998 року (проток ол №1 зареєстрований в Хмельн ицькому міськвиконкомі 25.02.1998 р оку, в частині другого учасни ка Виконавчого комітету Хмел ьницької міської ради, зазна ченого в пункті 1.1 установчого договору, та в частині обов"яз ку другого учасника Виконавч ого комітету Хмельницької мі ської ради внести в статутни й фонд товариства вклад у виг ляді приміщення колишнього к інотеатру "Мир" на суму 85100 грн., щ о складає 35% статутного фонду товариства, зазначеного в п.2.1 установчого договору. В решт і позову відмовити.

4. Стягнути з відповідача то вариства з обмеженою відпові дальністю "Муніципальної тел ерадіокомпанії "Контакт" на к ористь позивача Хмельницько ї міської ради 42 грн. 50 коп. витр ат по державному миту, 59 грн. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу.

5. Стягнути з відповідача Ви конавчого комітету Хмельниц ької міської ради на користь позивача Хмельницької міськ ої ради 42 грн. 50 коп. витрат по де ржавному миту, 59 грн. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

6. Матеріали справи №6/677 повер нути в господарський суд Хме льницької області.

7. Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття і мож е бути оскаржена в касаційно му порядку.

Головуючий суддя Савченко Г.І.

Суддя Тимошенко О.М.

Суддя Грязнов В.В.

Дата ухвалення рішення30.03.2011
Оприлюднено20.04.2011
Номер документу14928968
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/677

Ухвала від 15.05.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 15.05.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 16.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 02.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 15.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 25.04.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Ухвала від 22.10.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Ухвала від 05.12.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Постанова від 13.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Іванова Л.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні