Постанова
від 19.07.2007 по справі 3/185
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

3/185

      КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД       

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8                                                            т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 19.07.2007                                                                                           № 3/185

 Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

 головуючого:                              Моторного О.А.

 суддів:                                          Кошіля В.В.

                                        Алданової  С.О.

 при секретарі:                     О.В.Вінницька  

 За участю представників:

 від позивача                    ЛиховидІ.М.

від відповідача                    ГудимаО.В.

від третьоїособи                    1. Верес М.М., 2. Верес М.М.

 

 розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Українська  республіканськаї партія "Собор"

 на рішення Господарського суду м.Києва від 14.06.2007

 у справі № 3/185 (Хілінська В.В.)

 за позовом                               Товариство з обмеженою відповідальністю "Фортуна-М"

 до                                                   Українська  республіканськаї партія "Собор"

             

 третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача                     

1.Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

                    2.Київська міська рада

 про                                                  звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки

 

ВСТАНОВИВ:

 Рішенням Господарського суду міста Києва від 14.06.2007 позов задоволено. Зобов'язано Українську республіканську партію “Собор” звільнити самовільно зайняту земельну ділянку на вул. Леоніда Первомайського, 7-б у Печерському районі міста Києва площею 3 кв.м. і привести її у придатний для використання стан.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, відповідач звернувся з апеляційною скаргою до Київського апеляційного господарського суду, в якій просить рішення скасувати та прийняти нове рішення яким в позові відмовити. Відповідач вважає, що рішення прийняте без повного з'ясування обставин, що мають суттєве значення для справи та з порушенням норм матеріального і процесуального права.

Позивач відзив на апеляційну скаргу не надав.

Апеляційна інстанція переглядає справу відповідно до ст. 101 ГПК України апеляційний господарський суд у процесі перегляду справи за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Апеляційний господарський суд не зв'язаний з доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Апеляційний господарський суд дослідивши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, прийшов до наступного.

18.11.2004 рішенням Київської міської ради № 819/2229 “Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю “Фортуна-М” земельної ділянки для будівництва офісно-житлового комплексу з приміщеннями соціально-громадського призначення та підземним паркінгом на вул. Л. Первомайського, 7-б у Печерському районі міста Києва затверджено проект відведення земельної ділянки Товариству з обмеженою відповідальністю “Фортуна-М” для будівництва офісно-житлового комплексу з приміщеннями соціально-громадського призначення та підземним паркінгом на вул. Л. Первомайського, 7-б у Печерському районі міста Києва.

Пунктом 2 рішення № 819/2229 передано Товариству з обмеженою відповідальністю “Фортуна-М”, за умови виконання пункту 3 цього рішення, в довгострокову оренду на 10 років земельну ділянку площею 0,44 га для будівництва офісно-житлового комплексу з приміщеннями соціально-громадського призначення та підземним паркінгом на вул. Л. Первомайського, 7-б у Печерському районі міста Києва за рахунок земель міської забудови.

07.10.2005 між Київською міською радою як орендодавець та Товариством з обмеженою відповідальністю “Фортуна-М” як орендар було укладено договір оренди земельної ділянки.

Пунктом 1.1. договору орендодавець на підставі рішення Київради від 18.11.2004 № 819/2229 за актом приймання-передачі передав, а орендар прийняв в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку (об'єкт оренди) визначену цим договором.

Відповідно до п. 2.1. договору об'єктом оренди відповідно до договору є земельна ділянка з наступними характеристиками: місце розташування - вул. Л. Первомайського, 7-б (сім “б”) у Печерському районі м. Києва; розмір 4356 кв.м.; цільове призначення для будівництва офісно-житлового комплексу з приміщеннями соціально-громадського призначення та підземним паркінгом; кадастровий номер – 8000000000:82:036:0072.

Отже позивач є законним користувачем у відповідності до вимог ст.ст. 116, 125, 126 Земельного кодексу України.

Листом № 05-358/5307 від 22.02.2007 Головне управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації надало відповідь позивачу на його звернення, щодо надання роз'яснень з питань, пов'язаних з використанням та обстеженням земельної ділянки на вул. Л. Первомайського, 7-б у Печерському районі міста Києва, що спеціалістами управління по контролю за використанням та моніторингу земель Головного управління земельних ресурсів з виїздом на місце було проведено обстеження зазначеної земельної ділянки та складно акт обстеження земельної ділянки від 12.02.2007 № 25/06.

Згідно до акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства № 25/06 від 12.02.2007 проведеної Головним управлінням земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації за результатами перевірки встановлено, що на земельній ділянці розташований пам'ятний знак з написом “Сквер ім. В. Чорновола. Відкрито 1.12.2006 року, з нагоди 15-річчя Референдуму за Незалежність споруджено коштом УРП “Собор”.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою Господарський суд міста Києва від 03.05.2007 було призначено судово технічну експертизу.

За результатами проведення експертизи, експертом у висновку від 24.05.2007 було встановлено, що пам'ятний знак з написом “Сквер ім. В.Чорновола. Відкрито 1.12.2006 року, з нагоди 15-річчя Референдуму за Незалежність споруджено коштом УРП “Собор” розташований в межах земельної ділянки, що розташована на вул. Леоніда Первомайського, 7-б у Печерському районі міста Києва, яка надана в орендне користування Товариству з обмеженою відповідальністю “Фортуна-М”.

Частиною другої ст. 152 Земельного кодексу України, власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю.

Пункт 1 ст. 27 Закону України “Про оренду землі” визначає, що орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Орендар в установленому законом порядку має право витребувати орендовану земельну ділянку з будь-якого незаконного володіння та користування, на усунення перешкод у користуванні нею, відшкодування шкоди, заподіяної земельній ділянці громадянами і юридичними особами України, іноземцями, особами без громадянства, іноземними юридичними особами, у тому числі міжнародними об'єднаннями та організаціями (п. 2 ст. 27 Закону України “Про оренду землі”).

Таким чином, самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки (ч. 1 ст. 212 Земельного кодексу України).

Таким чином, заперечення відповідача проти вимог позивача, що звільнення земельної ділянки є без підставними.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем не надано належних доказів, які підтверджують його право користування спірною земельною ділянкою, розміщену по вул. Л. Первомайського, 7-б у Печерському районі міста Києва і на якій відповідачем встановлено пам'ятний знак, та документи, які б посвідчували його право на вказану земельну ділянку.

Також відповідачем не надано доказів в підтвердження надання дозволу на встановлення пам'ятного знаку відповідним органом, тому пам'ятний знак встановлений відповідачем самовільно.

Крім того, згідно постанови Кабінету Міністрів України № 1181 від 08.11.2004 Про деякі питання спорудження (створення) пам'ятників і монументів установлено, що пам'ятники і монументи, які споруджуються (створюються) з метою увічнення подій та пам'яті діячів, можуть мати державне або місцеве значення. Рішення про спорудження (створення) пам'ятників і монументів державного значення приймаються Кабінетом Міністрів України, а місцевого –місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Спільним наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури та Міністерства культури і мистецтв України № 231/806 від 30.11.2004 затверджений Порядок спорудження (створення) пам'ятників і монументів який встановлює вимоги щодо підготовки та внесення пропозицій стосовно спорудження (створення) пам'ятників (монументів) державного і місцевого значення, їх проектування, виготовлення та встановлення.

В матеріалах справи відсутні докази того, що рішення Київської міської ради від 18.11.2004 № 819/2229 “Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю “Фортуна-М” земельної ділянки для будівництва офісно-житлового комплексу з приміщеннями соціально-громадського значення та підземним паркінгом на вул. Л. Первомайського, 7-Б у Печерському районі м. Києва” скасовано самою Київською міською радою або визнано недійсним в судовому порядку.

Апеляційний господарський суд погоджується з висновком суду першої інстанції відносно того, що своїми діями відповідач самовільно, без відповідних дозволів приступивши до використання спірної земельної ділянки, встановлюючи пам'ятний знак відповідач порушив права позивача визначені діючим земельним законодавством України. Тому приведення земельно ділянка відповідачем підлягає привести у придатний стан.

За таких обставин, апеляційний господарський суд вважає, що рішення Господарського суду міста Києва від 14.06.2007 підлягає зміні.

Відповідно до викладеного та керуючись ст. 101, п. 4 ст. 103, ст. 105 ГПК України, Київський апеляційний господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

 Апеляційну скаргу Української республіканської партії “Собор” залишити без задоволення, а рішення Господарського суду міста Києва від 14.06.2007 у справі № 3/185 змінити. Другу резолютивну частину викласти в такій редакції:

Зобов'язати Українську республіканську партію “Собор” (м. Київ, вул. Лабораторна, 1/62А, код 00049153) звільнити самовільно зайняту земельну ділянку на вул. Леоніда Первомайського, 7-б у Печерському районі міста Києва від пам'ятного знаку з написом “Сквер ім. В.Чорновола. відкрито 1.12.2006 року, з нагоди 15-річчя Референдуму за Незалежність споруджено коштом УРП “Собор” та привести її у придатний для використання стан.

В іншій частині без змін.

Матеріали справи № 3/185 повернути до Господарського суду міста Києва.

 Головуючий суддя                                                                      Моторний О.А.

 Судді                                                                                          Кошіль В.В.

                                                                                          Алданова  С.О.

  

Дата ухвалення рішення19.07.2007
Оприлюднено09.04.2008

Судовий реєстр по справі —3/185

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 23.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.Є. Курило

Ухвала від 12.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.Є. Курило

Ухвала від 12.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.Є. Курило

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Ухвала від 07.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Ухвала від 27.11.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Судовий наказ від 02.06.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні