Постанова
від 28.04.2011 по справі 45/58б
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

45/58б

донецький апеляційний господарський суд

 

Постанова

Іменем України

26.04.2011 р.           справа №45/58б

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді (доповідача):          М'ясищева  А.М.

Суддів: Москальової І.В., Склярук О.І.                                                                                                                

При секретарі: Жильцовій О.В.

За участю представників сторін:

прокурор -  не з'явився

від заявника –не з'явився

від кредитора –не з'явився

від боржника –не з'явився

Розглянув у  судовому засіданні апеляційну скаргу Прокурора Київського району м. Донецька, заявлену в інтересах  Державної податкової інспекції  у Київському районі  м. Донецька

на ухвалу господарського суду  Донецької області від 01.06.2010р.

у справі № 45/58б (суддя Плотницький Б.Д.)

за заявою кредитора: ТОВ "ЛАНДОРРА" м. Донецьк

до боржника: ТОВ "ПК АРГЕЛИТ" м. Донецьк

про банкрутство

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарського суду Донецької області від 01.06.10р. затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ "ПК АРГЕЛИТ"          м. Донецьк.

Ліквідовано юридичну особу –ТОВ "ПК АРГЕЛИТ" (ЄДРПОУ 35886594), що зареєстроване за адресою: 83121, Донецька обл.,          м. Донецьк,  Київський район, вул. Челюскінців, б.273-а.

Припинено провадження по справі  №45/58б.

Зобов'язано ліквідатора закрити рахунки в банківських установах, здійснити оголошення в засобах масової інформації про недійсність печаток та штампів. Докази подати до суду в 10-денний строк.

Зобов'язано орган державної реєстрації виключити підприємство -банкрута з ЄДРПОУ.

Ухвала суду мотивована тим, що у боржника  відсутні активи, що підтверджується довідками БТІ, ДАЇ, відомостями державного земельного кадастру, а також довідками Державної податкової інспекції у Київському районі м. Донецька, Управління Пенсійного фонду в Київському районі м. Донецька, Відділення виконавчої дирекції   Фонду   соціального    страхування    від   нещасних    випадків    на    виробництві   та професійних захворювань  в Київському  районі м.  Донецька,   Центральної міжрайонної у м. Донецьку виконавчої дирекції  Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Донецького міського центру зайнятості, Відділу державної виконавчої служби Київського районного управління юстиції у м. Донецьку.

Крім цього, ліквідатором в газеті "Алло" № 30 (1127) від 16.04.2010р. було опубліковане оголошення про визнання боржника банкрутом.

В результаті проведеної роботи встановлено, що у банкрута відсутні майнові активи та грошові кошти, щоб задовольнити кредиторську заборгованість у загальній сумі 253,9 тис. грн.

У зв'язку з відсутністю майна грошові вимоги кредиторів вважаються погашеними, тому господарським судом, на підставі статті 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" затверджено звіт та ліквідаційний баланс, ліквідовано банкрута та припинено провадження у даній справі.

Оскаржуючи ухвалу суду прокурор Київського району м. Донецька в інтересах держави в особі ДПІ у Київському районі  м. Донецька  просить суд її скасувати.

В обґрунтування своїх вимог  посилається на порушення   господарським судом норм  процесуального та матеріального права, оскільки податковий орган не був повідомлений про дату призначення до розгляду звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Крім того, посилається на те, що до суду першої інстанції були надані лише докази наявності боргу у ТОВ "ПК АРГЕЛИТ" та не надані докази того, що є ознаками відсутності підприємницької діяльності підприємства та проігнорований факт звітування перед податковою службою про господарську діяльність та валовий доход в сумі 35869576 грн. за 2009 рік.

Розглянувши  матеріали справи, судова колегія встановила:

Ухвалою від 23.03.2010р. за заявою ТОВ "ЛАНДОРРА" м. Донецьк господарським судом Донецької області порушена справа про банкрутство відсутнього боржника ТОВ "ПК АРГЕЛИТ" м. Донецьк.

Постановою суду від 31.03.2010р. боржник визнаний банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура та ліквідатором по справі призначений ініціюючий кредитор.

Господарським судом отриманий звіт, ліквідаційний баланс ТОВ "ПК АРГЕЛИТ" м. Донецьк та  реєстр  вимог  кредиторів.

За результатами розгляду звіту та ліквідаційного балансу ТОВ "ПК АРГЕЛИТ" м. Донецьк, у зв'язку з відсутністю майна, грошові вимоги кредиторів  визнано   погашеними, та  на підставі статті 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд затвердив звіт та ліквідаційний баланс,  ліквідував  банкрута та припинив провадження у  справі.

Відповідно до п. 1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі-Закон),  заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором у разі, якщо керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявністю інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

Разом з тим, згідно приписів чинного законодавства, необхідною умовою для порушення справи про банкрутство відсутнього боржника є  вимоги заявника, які  мають  безспірний характер. При цьому, таке порушення  можливе  лише після відкриття виконавчого провадження державною виконавчою службою.

З матеріалів справи вбачається, що при встановленні факту відсутності керівних органів боржника господарський суд керувався відомостями, викладеними в довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, згідно якої станом на 18.03.2010р. стосовно ТОВ "ПК Аргеліт" (83121, м. Донецьк, вул. Челюскінцев,273-а) в Державному реєстрі міститься запис від 16.03.2010р. про внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою.

За матеріалами справи провадження у справі про банкрутство порушено, оскільки заборгованість боржника перед ініціюючим кредитором складає 9293,60грн., що підтверджується  виконавчим  написом про  неоплату  векселя серії АА №1553107  вчиненим 12.03.2010 року.

Як вбачається із матеріалів даної справи, вона порушена господарським судом   23.03.2010 року, а ініціюючий  кредитор 16.03.2010 року звернувся до ВДВС у Київському районі м. Донецька із заявою  про відкриття виконавчого провадження. Проте доказів порушення виконавчого  провадження матеріали справи не містять.

Таким чином, в порушення приписів Закону про банкрутство, ініціюючим  кредитора не надано доказів того, що його вимоги  набули статусу  безспірних. При цьому тільки факт внесення відомостей до реєстру не може слугувати підставою для визнання боржника відсутнім та здійснення провадження у справі.

П.36 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.2009р.  встановлено, що законом не врегульовано подальшого перебігу провадження у справі у випадках, коли у встановленому чинним законодавством порядку виявлено безпідставність вимог кредитора до боржника, за заявою якого порушено справу про банкрутство боржника, або коли порушено провадження у справі про банкрутство підприємств , стосовно яких діє законодавча заборона порушувати справи про банкрутство. У таких випадках судам слід припиняти провадження у справі  на підставі п.7 ч.1 ст.40 Закону (за відсутністю інших підстав для такого припинення) та пункту 1-1 частини першої ст. 80 ГПК України (за відсутністю предмету спору).

Оскільки матеріалами справи не доведено, що справа про банкрутство порушена господарським судом  відповідно до приписів 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та не доведена фінансова неспроможність банкрута, тому провадження  у  справі порушено ним  без достатніх правових підстав.

Таким чином ухвала  господарського суду,  якою затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс та  ліквідовано ТОВ "ПК Аргелит"                    м. Донецьк  та припинено провадження по справі у зв'язку з фінансовою неспроможністю не відповідає приписам чинного законодавства і підлягає скасуванню, а провадження у справі  відповідно до  пункту 1-1 частини першої ст..80 ГПК України (за відсутністю предмету спору) підлягає припиненню.

З огляду на наведене та керуючись ст.ст. 80 п.1-1 ч.1, 103,104, 105, 106 ГПК  України, судова  колегія

                                                  П О С Т А Н О В И Л А:

Ухвалу господарського суду Донецької області від 01.06.2010р. у справі №45/58б скасувати.

Провадження у справі № 45/58б припинити.

Копію постанови направити державному  реєстратору   виконавчого комітету   Донецької  міської ради для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо відміни держаної реєстрації припинення юридичної особи,  Головному  управлінню  статистики в Донецькій області.

Головуючий                                                                           А.М. М'ясищев

Судді:                                                                            І.В.Москальова                                                 

                                 О.І.Склярук                                                                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                                        Надруковано:  10 прим.

2- прокурору

1- заявнику

1- кредитору

1-боржнику

1- держ.реєстратору

1-Гол.упр.статистики

1- у справу

          1- ДАГС

                                                                                                                         1- господарському суду

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.04.2011
Оприлюднено04.05.2011
Номер документу15114399
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/58б

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Постанова від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Постанова від 28.04.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 11.04.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні