Рішення
від 20.04.2011 по справі 18/301-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

20.04.11р. Справа № 18/301-10

За позовом Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1, м. Д ніпродзержинськ

до Публічного акціонерного товариства "Ен ергопостачальна компанія

"Дніпрообленер го", м. Дніпропетровськ

про визнання н едійсним рішення

Головуючий колегії судд я Петрова В.І., члени колегії - судді: Коваленко О.О., Назаренк о Н.Г.

Представники:

від позивача: ОСОБА_2 дов. від 16.11.09р.

ОСОБА_3 дов. від 06.08.09р.

ОСОБА_4 дов. від 06.08.09 р.

від відповідача: Красо вицький А.І. дов. від 12.04.11р.

СУТЬ СПОРУ:

Фізична особа-підприємец ь ОСОБА_1 звернувся до гос подарського суду Дніпропетр овської області з позовною з аявою до Публічного акціонер ного товариства "Енергопоста чальна компанія "Дніпрооблен ерго" про визнання недійсним рішення засідання комісії п о розгляду акта про порушенн я споживачем правил користу вання електричною енергією, оформлене протоколом № 28 від 0 3.07.2009 року.

В обґрунтування своїх вимо г посилається на те, що відпов ідач неправомірно здійснив н арахування за порушення Прав ил користування електричною енергією, оскільки він не втр учався у цілісність лічильн ика, установленого та опломб ованого відповідачем 28.09.2007 рок у.

Відповідач позов не визнає , зазначає, що вимоги позивача є безпідставними, оскільки п ри перевірці всередині лічил ьника виявлено сторонні плат и, що є порушенням Правил кори стування електричною енергі єю та укладеного сторонами д оговору від 21.03.2002 року.

По справі оголошено перерв у відповідно до ст. 77 ГПК Украї ни.

В судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частини рішення відповідно д о ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

21.03.2002 року між Відкритим акці онерним товариством "Енерго постачальна компанія "Дніпро обленерго" (енергопостачальн ик), найменування якого було змінено на Публічне акціонер не товариство "Енергопостач альна компанія "Дніпрооблен ерго" та приватним підприємц ем ОСОБА_1 (споживач) було у кладено договір про постачан ня електричної енергії № 99, ві дповідно до умов якого відпо відач зобов"язався постачат и позивачу електроенергію в обумовлених обсягах, а позив ач зобов"язався оплачувати ї ї на умовах договору, нести ві дповідальність за стан техні чних засобів обліку електрое нергії та пломб енергопостач альника.

25.06.2009 року представниками ВА Т "Енергопостачальна компані я "Дніпрообленерго" було скла дено акт про порушення спожи вачем Правил користування е лектричною енергією та/або у мов договору за № 009990 (а.с.27).

Відповідно до складеного а кту споживач при користуванн і електричною енергією за ад ресою: АДРЕСА_1 порушив п. 6.40 Правил користування електр ичною енергією (ПКЕЕ). Встанов лення приладів знижуючих пок ази приладів обліку (Встанов лена плата, стороння мікросх ема в приладі обліку). Акт про порушення ПКЕЕ складено згі дно акта № 1107 проведення експе ртизи від 25.06.2009 року.

Відповідно до п. 4 акту по ви явлених порушеннях споживач у необхідно було з"явитися на комісію 03.07.2009 року за адресою: в ул. Репіна,18.

На засіданні комісії по роз гляду акта про порушення спо живачем правил користуванн я електричною енергією, яке в ідбулося 03.07.2009 року за участю пр едставника споживача ОСОБ А_6, були розглянуті акти пр о порушення ПКЕЕ № А009990 від 25.06.09 р оку, акт № 1107 від 25.06.2009 року прове дення експертизи лічильника та акт про направлення на екс пертизу лічильника електрое нергії від 16.06.09 року. За резуль татами розгляду матеріалів к омісією прийнято рішення: на рахування провести за період з 28.09.07 р. (техн. пер.) по 16.06.09 р. (дата у сунення порушення) згідно з п унктом № 2.5 та за формулою № 2.4 Ме тодики визначення обсягу та вартості електричної енерг ії, не облікованої внаслідок порушення споживачем ПКЕЕ, Р=45,9 кВт, час роботи 12 годин, Кв = 0 ,75. Всього підлягає до сплати з а недовраховану електроенер гію 109 266,70 грн.

Ухвалене рішення оформлен е протоколом засідання коміс ії по розгляду акта про поруш ення споживачем правил корис тування електричною енергіє ю споживачем-юридичною особо ю Дніпродзержинського РЕМ № 28 від 03.07.2009 року.

Позивач (споживач) звернувс я до господарського суду з ви могою визнати недійсним ріше ння комісії, оформлене прото колом № 28 від 03.07.2009 року.

Згідно пункту 6.41. Правил кори стування електричною енергі єю, затверджених постановою Національної комісії регулю вання електроенергетики Укр аїни від 31 липня 1996 р. № 28, у разі в иявлення під час контрольног о огляду або технічної перев ірки уповноваженим представ ником постачальника електри чної енергії, від якого спожи вач одержує електричну енерг ію, або електропередавальної організації, порушень цих Пр авил або умов договору на міс ці виявлення порушення у при сутності представника спожи вача оформляється двосторон ній акт порушень. В акті мають бути зазначені зміст виявле ного порушення із посиланням на відповідні пункти цих Пра вил та вихідні дані, необхідн і та достатні для визначення обсягу недорахованої електр ичної енергії та/або суми зав даних споживачем збитків. За необхідності в акті зазнача ються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущени х порушень. Акт складається в двох примірниках, один з яких передається або надсилаєтьс я споживачеві. Споживач має п раво подати пояснення і заув аження щодо змісту акта, які з азначаються в акті, а також ви класти мотиви своєї відмови від його підписання.

Акт підписують тільки особ и, які брали участь в контроль ному огляді або технічній пе ревірці. Спірні питання, які в иникають між сторонами при с кладанні акта, визначення ро зміру коштів, належних до опл ати, здійснення платежів вир ішуються у судовому порядку.

Згідно пункту 6.42. Правил кори стування електричною енергі єю, на підставі акта порушень уповноваженими представник ами постачальника електричн ої енергії (електропередавал ьної організації) під час зас ідань комісії з розгляду акт ів про порушення визначаютьс я обсяг недорахованої електр ичної енергії та сума завдан их споживачем збитків. Коміс ія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії (електр опередавальною організаціє ю) і має складатися не менш е ніж з трьох уповноважен их представників постачаль ника електричної енергії.

Відповідно до частини 2 стат ті 20 ГК кожний суб'єкт господа рювання та споживач має прав о на захист своїх прав і закон них інтересів. Права та закон ні інтереси зазначених суб'є ктів захищаються, зокрема, шл яхом: визнання повністю або ч астково недійсними актів орг анів державної влади та орга нів місцевого самоврядуванн я, актів інших суб'єктів, що су перечать законодавству, ущем люють права та законні інтер еси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання нед ійсними господарських угод з підстав, передбачених закон ом.

Відповідно до статті 235 ГК Ук раїни за порушення господарс ьких зобов'язань до суб'єктів господарювання та інших уча сників господарських віднос ин можуть застосовуватися оп еративно-господарські санкц ії - заходи оперативного впли ву на правопорушника з метою припинення або попередження повторення порушень зобов'я зання, що використовуються с амими сторонами зобов'язання в односторонньому порядку. Д о суб'єкта, який порушив госпо дарське зобов'язання, можуть бути застосовані лише ті опе ративно-господарські санкці ї, застосування яких передба чено договором.

Частиною 1 статті 236 ГК Україн и встановлено види господарс ько-оперативних санкцій, сер ед яких, зокрема, передбачено встановлення в одностороннь ому порядку на майбутнє дода ткових гарантій належного ви конання зобов'язань стороною , яка порушила зобов'язання: зм іна порядку оплати продукції (робіт, послуг), переведення п латника на попередню оплату продукції (робіт, послуг) або н а оплату після перевірки їх я кості тощо.

Згідно з частиною 2 вищезазн аченої статті перелік операт ивно-господарських санкцій, встановлений у її першій час тині, не є вичерпним. Сторони м ожуть передбачити у договорі також інші оперативно-госпо дарські санкції.

Отже, зі змісту вказаних пол ожень чинного законодавства вбачається, що рішення поста чальника електричної енергі ї про донарахування споживач у 109 266,7 грн. вартості недоврахов аної спожитої електроенергі ї є саме оперативно-господар ською санкцією, а не актом нен ормативного характеру в розу мінні частини 2 статті 20 ГК Укр аїни.

За частиною 2 статті 237 цього Кодексу порядок застосуванн я сторонами конкретних опера тивно-господарських санкцій визначається договором. У ра зі незгоди із застосуванням оперативно-господарської с анкції заінтересована сторо на може звернутися до суду із заявою про скасування такої санкції та відшкодування зб итків, завданих її застосува нням.

За таких обставин, обраний п озивачем спосіб захисту свої х прав не є правомірним в розу мінні частини 2 статті 20 ГК Укр аїни.

Аналогічна позиція виклад ена в постановах Вищого госп одарського суду України від 11.04.2011р. у справі №13/161(2010) та від 16.02.2011 р . у справі № 2-22/2287-2010.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позивачу в позові відмов ити.

Головуючий колегії

Суддя

Суддя В.І. Петрова

О.О. Коваленко

Н.Г. Назаренко

Повне рішення складено 27.04.2011 року

Дата ухвалення рішення20.04.2011
Оприлюднено05.05.2011
Номер документу15115872
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/301-10

Ухвала від 11.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 21.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко С.С.

Постанова від 07.07.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Рішення від 20.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 11.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні