Постанова
від 19.04.2011 по справі 11/28-к
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ Г ОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницько го, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2011 року Справа № 11/28-К

Рівненський апеляцій ний господарський суд у скла ді колегії суддів:

головуючий суддя Гудак А .В., суддя Олексюк Г.Є.,Сініцина Л.М.

при секретарі Михайл юк К.В.

за участю представників ст орін:

позивача: Гуртовенко Р.М., дов. в справі

відповідача: не з'явився

від осіб, які не брали участ і у справі: ПП "Агромакс-Трейд" та фізичної особи ОСОБА_5 - ОСОБА_6, довіреності у спр аві

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Рівненського апеляційно го господарського суду апеля ційні скарги осіб, які не брал а участі у справі: Приватного підприємства "Агромакс Трей д" та фізичної особи - ОСОБА _5

на рішення господарсь кого суду Житомирської облас ті від 07.12.10 р.

у справі № 11/28-К (суддя Марі щенко Л.О.)

за позовом Закритого ак ціонерного товариства "Галін та ір Партнеряй"

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Спільне Українсько-Литовське підпри ємство "Агромакс"

про визнання недійсним рішення загальних зборів

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарс ького суду Житомирської обла сті у справі № 11/28-К від 07.12.10р. позо вні вимоги задоволено повніс тю. Рішенням господарського суду Житомирської області ві д 07.12.2010р. (повний текст рішення о формлений 13.12.2010р.) по справі № 11/28 -К за позовом Закритого акціо нерного товариства "Галінта ір Партнеряй" до відповідача ТзОВ "Спільне Українсько-Лит овське підприємство "Агромак с" про визнання недійсними рі шення загальних зборів позов задоволено. Визнано недійсн им рішення загальних зборів засновників ТзОВ "Спільне Ук раїнсько-Литовське підприєм ство "Агромакс" (м. Житомир, вул . Ватутіна, 55А, код ЄДРПОУ 31538489), оф ормлене протоколом від 15.03.10р. С тягнуто з ТзОВ "Спільне Украї нсько-Литовське підприємств о "Агромакс" (м. Житомир, вул. Ват утіна, 55А, код ЄДРПОУ 31538489) на кори сть Закритого акціонерного т овариства "Галінта ір Партне ряй" ( Lietuva, Kaunas, Veiveriu, g. 51 c, LT 46336 ) - 85 грн. держ авного мита, 236 грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

Рішення місцевого го сподарського суду мотивован е тим, що згідно ч. 1 ст. 237 ЦК Укра їни представництвом є правов ідношення, в якому одна сторо на (представник) зобов'язана а бо має право вчинити правочи н від імені другої сторони, як у вона представляє.

Відповідно до ч. 1 ст. 241 Ц К України правочин, вчинений представником з перевищення м повноважень, створює, зміню є, припиняє цивільні права та обов'язки особи, яку він предс тавляє, лише у разі наступног о схвалення правочину цією о собою. Правочин вважається с хваленим зокрема у разі, якщо особа, яку він представляє, вч инила дії, що свідчать про при йняття його до виконання.

Таким чином, представ ник позивача вважає, що рішен ня загальних зборів засновни ків ТОВ СУЛП "Агромакс", які ві дбулися 15.03.2010р. є незаконними і підлягають визнанню недійсн ими з тих підстав, що представ ник засновника ЗАТ "Галінта і р партнеряй", - ОСОБА_1 не ма ла права приймати рішення, як і ухвалені зазначеними збора ми щодо продажу майна відпов ідача.

Оцінивши матеріали с прави, суд першої інстанції п рийшов до висновку що ОСОБА _1 як представник ЗАТ "Галінт а ір партнеряй", перевищила по вноваження, надані їй довіре ністю № V7-73-1 від 10.03.10р.

Не погоджуючись з при йнятим рішенням, особи, які не брали участь у справі: фізичн а особа - ОСОБА_5 та Приват не підприємство "Агромакс Тр ейд" подали 25 січня 2011 року чер ез господарський суд Житоми рської області апеляційні ск арги, оскільки прийнятим ріш енням вирішено питання їх пр ав та обов'язків, в яких просят ь зазначене рішення скасува ти та прийняти нове рішення, яким в позові відмовити.

Апеляційні скарги мо тивовані тим, що рішення прий нято з порушенням норм матер іального права, а тому підляг ає скасуванню. Крім того, апел янт, як на підставу скасуванн я, посилається на те, що у бере зні 2010 року директору ТОВ СУЛП "Агромакс" ОСОБА_1 від литовського співзасновника надійшли документи, а саме - р ішення загальних зборів ЗАТ "Галінта ір партнеряй" про про даж нерухомого та рухомого м айна ТОВ СУЛП "Агромакс" за пев ними цінами та довіреності н а ОСОБА_1 представляти інт ереси литовського співзасно вника на загальних зборах за сновників ТОВ СУЛП "Агромакс " з правом голосувати за прода ж майна на умовах, визначених цим рішенням. Так, зокрема, ни ми були встановлені ціни на п родаж складського приміщенн я за 114300,00 грн., модуль-складу за 10 9700,00 грн. земельної ділянки за 855 50,00 грн., а також рухомого майна загальною вартістю 450825,00 грн. Вк азівок про продаж за іншими ц інами, у тому числі ринковими , в протоколі не було.

Намагаючись у будь-як ий спосіб визнати недійсними договори купівлі-продажу ма йна представники ЗАТ "Галінт а ір партнеряй" та ТОВ СУЛП "Аг ромакс" подали до суду підроб лену довіреність з тими сами ми реквізитами, але без надан ня ОСОБА_1 права приймати рішення з питань продажу та з зазначенням інших збільшени х цін продажу майна.

В дійсності ж ОСОБА _1 діяла на зборах 15.03.2010 року н а підставі зовсім іншої дові реності, представляючи ЗАТ "Г алінта ір партнеряй", згідно з якою мала всі повноваження і не тільки бути присутньою, ал е і голосувати з усіх питань п орядку денного, і якою довіри тель зобов'язав її позитивно вирішити питання по продажу зазначеного вище майна ТОВ С УЛ "Агромакс", але зовсім не за ринковими цінами, а за конкре тними значно меншими цінами. Ця довіреність має такі самі реквізити, як і надана позива чем суду, але вона була, на від міну від останньої, з нотаріа льно посвідченим литовським нотаріусом, перекладом і бул а надана ОСОБА_1 литовськи ми співзасновниками. Ця дові реність знаходиться в матері алах нотаріальної справи при ватного нотаріуса Житомирсь кого міського нотаріального округу ОСОБА_2, який 19.03.2010 ро ку посвідчив договори купівл і-продажу майна між ТОВ СМУЛП "Агромакс" та ПП "Агромакс Тре йд".

Представником позив ача не подано відзив на апеля ційну скаргу.

В судовому засіданні представник позивача просит ь суд рішення господарського суду Житомирської області в ід 07.12.10р. залишити без змін, а ап еляційні скарги - без задовол ення, оскільки представник засновника ЗАТ "Галінта ір па ртнеряй" - ОСОБА_1 перевищи ла свої повноваження надані їй довіреністю № V 7-73-1 від 10.03.2010 ро ку, тобто згідно даної довіре ності були надані повноважен ня щодо права представляти і нтереси позивача на загальни х зборах ТзОВ "СУЛП"Агромакс", але конкретно права брати уч асть у голосуванні на зборах не надавалося.

Відповідач відзив на апеляційні скарги не подав, в судові засідання не з"явився , хоча належним чином повідом лений про час та місце перегл яду апеляційних скарг, відом остей про причини неявки суд у не подав.

Рівненський апеляцій ний господарський суд, заслу хавши пояснення представник ів апелянтів та позивача у су довому засіданні, розглянувш и доводи апеляційної скарги, заперечення на апеляційну с каргу, дослідивши наявні мат еріали справи, перевіривши п овноту встановлення обстави н справи та їх юридичну оцінк у, проаналізувавши правильні сть застосування судом першо ї інстанції норм матеріально го та процесуального права, в важає, що апеляційні скарги п ідлягають задоволенню, а ріш ення суду першої інстанції с касуванню з наступних підста в.

Відповідно до Статут у Товариства з обмеженою від повідальністю Спільного укр аїнсько-литовського підприє мства "Агромакс" (а.с.12) засновни ками є Закрите акціонерне то вариство "Галінта ір партнер яй"( Литва, м.Каунас) та Поздняк ова Галина Іванівна.

Протоколом позачерго вих зборів засновників Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Спільного українсько -литовського підприємства "А громакс" Закритого акціонерн ого товариства "Галінта ір па ртнеряй"( Литва, м. Каунас) від 10 .03.2010 року було прийнято рішенн я про продаж майна фірми ТзО В "СУЛП"Агромакс", що знаходить ся за адресою: Хмельницька об ласть, м.Шепетівка, провулок К ірова,18-б по вказаній ціні : зем ельна ділянка площею -10909 м.кв., 85 550,00грн, складське приміщення площею 420 м.кв. - 114300,00 грн.; розбірни й модуль-склад - 109700,00 грн. та дор учити право підпису договорі в купівлі-продажу і інших суп утніх документів директору ф ірми ТзОВ "СУЛП"Агромакс" ОС ОБА_4, що проживає АДРЕСА_1 . На виконання даного протоко лу було видано генеральним д иректором ОСОБА_3 довірен ість № V 7-73-1 від 10.03.2010 року щодо пра ва підпису договорів купівлі -продажу і інших документів н адається директору ТзОВ "СУЛ П"Агромакс" ОСОБА_4. ЗАТ "Гал інта ір партнеряй"( Литва, м. Ка унас) також уповноважує ОСО БА_4 виконувати всі необхід ні дії для оформлення даного продажу.

Належним чином посві дчені копії даного протоколу та довіреності з перекладом з литовської мови знаходять ся в матеріалах справи.

15 березня 2010 року було п роведено загальні збори засн овників ТзОВ "Спільного укра їнсько-литовського підприєм ства "Агромакс" від ЗАТ " "Галін та ір партнеряй" інтереси пре дставляла згідно довіреност і № V 7-73-1 від 10.03.2010 року - ОСОБА_1, та ОСОБА_5 Згідно порядку денного вирішувалосьпитанн я продажу земельної ділянки і капітальних споруджень та надання права підпису догово рів купівлі-продажу і інших с упутніх документів. За наслі дками проведених загальних з борів було прийнято рішення про продаж майно фірми ТзОВ "СУЛП"Агромакс", що знаходитьс я за адресою: Хмельницька обл асть, м.Шепетівка, провулок Кі рова,18-б по вказаній ціні: земе льна ділянка площею -10909 м.кв., 85550, 00грн, складське приміщення п лощею 420 м.кв. - 114300,00 грн.; розбірний модуль-склад - 109700,00 грн. та доруч ити право підпису договорів купівлі-продажу і інших супу тніх документів директору фі рми ТзОВ "СУЛП "Агромакс" ОСО БА_4.

Колегія суддів не п риймає до уваги надані позив ачем протокол позачергових з борів акціонерів ЗАТ "Галінт а ір партнеряй" від 10.03.10. та дові реність №V 7-73-1 від 10.03.10., тому що по зивач являється самостійною юридичною особою, яка має сво ї органи управління відповід но до статуту і ніяким чином н е підпорядковується третій о собі ЗАТ "Галінта ір партнеря й". При цьому зазначеним рішен ням та довіреністю третьої о соби надавалося право ОСОБ А_4 на підписання договорів купівлі - продажу та виконува ти всі необхідні дії для офор млення даного продажу.

Відповідно до розділ у 7 Статуту відповідача (а.с.14) в изначено, що товариство є вла сником: майна, переданого йом у у власність засновниками і учасниками як внесків.

З матеріалів нотаріа льних справ, копії, яких знахо дяться у справі вбачається, щ о за відповідачем - ТзОВ "Спі льним українсько-литовським товариством "Агромакс" зареє строване право власності на нерухоме майно, зокрема скла д за адресою: Хмельницька обл асть, м.Шепетівка, пров. Кірова , буд. 18 Б - 420 кв.м. (вартість 38000 грн .), що підтверджується витягом про реєстрацію права власно сті на нерухоме майно Шепеті вського бюро технічної інвен таризації (№10986455 від 20.06.2006р.); право власності на розбірний моду ль згідно договору купівлі - продажу від 11.05.06р. укладеним мі ж СтзОВ "Інтер-случ" (продавець ) та ТзОВ СУПП "Агромакс", який п освідчений нотаріально та за реєстрований за номером №1929; п раво власності на земельну д ілянку, загальною площею 10900 м.к в., що розташовано пров. Кірова , 18-Б, м.Шепетівка, Хмельницької області за відповідачем під тверджується державними акт ами на право власності на зем ельну ділянку (1,0100 га. та 0,0810 га.) ві д 22.06.2000 року за №020674600004 та від 22.06.2006 ро ку за №020674600005 та витягом даних ав томатизованої системи веден ня державного земельного кад астру.

Крім того, відповідно до розділу 11 Статуту (а.с.15 на зв ороті) директор товариства в межах своєї компетенції, від повідно до статуту здійснює оперативне керівництво робо тою Товариства відповідно до планів; розпоряджається май ном, що безпосередньо належи ть Товариству, враховуючи фі нансові кошти; подає на затве рдження зборів Учасників Тов ариства проекти планів про ї х виконання, у тому числі не пі зніше одного місяця після з акінчення фінансового року надає річний баланс, а також звіт про фінансові результа ти діяльності Товариства; бе з доручення діє від імені тов ариства, представляти його в усіх установах, підприємств ах і організаціях як в Україн і, так і за кордоном; укладає різного роду угоди ( без обме ження предмету 0 й інші юриди чні акти, в разі якщо вартість предмету угоди не перевищує 20% статутного фонду товариств а, видає доручення, тощо.

В подальшому на підст аві вказаних протоколів та д овіреності були оформлені д оговори купівлі-продажу: при міщення від 19.03.2010 року за № 2775; ру хомого майна від 19.03.2010 року за № 2780; земельної ділянки від 19.03.2010 р оку за № 2776; земельної ділянки в ід 19.03.2010 року за № 2778, які були нота ріально-посвідчені приватни м нотаріусом Житомирського м іського нотаріального округ у ОСОБА_2 (копії нотаріаль них справ знаходяться у спра ві).

Таким чином, не являєт ься належним доказом у справ і і наданий позивачем, п ротокол позачергових зборів засновників Товариства з об меженою відповідальністю "Сп ільне українсько-литовське п ідприємство "Агромакс" від 17.03.1 0., яким уповноважувалась дире ктор ОСОБА_1 на укладення договорів купівлі-продажу ма йна, тому що він спростовуєть ся матеріалами нотаріальних справ.

За приписами пункту 17 Постанови Пленуму Верховног о Суду України від 24.10.08р. № 13 "Про практику розгляду судами кор поративних справ" судам необ хідно врахувати, що рішення з агальних зборів учасників (а кціонерів) та інших органів г осподарського товариства є а ктами, оскільки ці рішення зу мовлюють настання правових н аслідків, спрямованих на рег улювання господарських відн осин, і мають обов'язковий хар актер для суб'єктів цих відно син. У зв'язку з цим підст авами для визнання недійсним и рішень загальних зборів ак ціонерів (учасників) господа рського товариства можуть бу ти: порушення вимог закону аб о установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства ; позбавлення акціонера (учас ника) товариства можливості взяти участь у загальних збо рах; порушення прав чи законн их інтересів акціонера ( учас ника) товариства рішенням за гальних зборів.

Однак, позивач не дові в тих обставин, на які посилав ся в позовній заяві та не над ав належних доказів в обгрун тування заявленої позовної в имоги, тобто яким чином поруш ено його право чи інтерес ріш енням загальних зборів засно вників ТзОВ "Спільне Українс ько-Литовське підприємство " Агромакс" (м. Житомир, вул. Вату тіна, 55А, код ЄДРПОУ 31538489), оформле не протоколом від 15.03.10р. Стягну то з ТзОВ "Спільне Українсько -Литовське підприємство "Агр омакс" (м. Житомир, вул. Ватутін а, 55А, код ЄДРПОУ 31538489), яку просит ь визнати недійсним.

Окрім того, частиною 2 п.10 Постанови Пленуму Верхов ного суду України № 13 від 24.10.2008 ро ку " Про практику розгляду суд ами корпоративних спорів", як им зазначено, що рішення зага льних зборів та інших органі в у правління господарського товариства, що за своєю право вою природою є актами, а тому є безпідставними посиланн я суду першої інстанції на ч. 1 ст. 241 ЦК України щодо вчиненн я правочинів з перевищенням повноважень, оскільки рішенн я зборів не є правочином.

Відповідно до статті 32 ГПК України доказами у спр аві є будь-які фактичні дані, н а підставі яких господарськи й суд у визначеному законом п орядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на я ких грунтуються вимоги і зап еречення сторін, а також інші обставини, які мають значенн я для правильного вирішення господарського спору. Ці дан і встановлюються такими засо бами: письмовими і речовим и доказами, висновками суд ових експертів, тощо. Статтею 33 ГПК Україн и визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень. Заявляючи позов, пози вач зобов"язаний подати відп овідні докази, які б свідчили про правомірність його вимо г. Як слідує з матеріалів спра ви, заявляючи вимогу про визн ання недійсним рішенням зага льних зборів засновників ТзО В "Спільне Українсько-Литовс ьке підприємство "Агромакс" (м . Житомир, вул. Ватутіна, 55А, код ЄДРПОУ 31538489), оформлене протоко лом від 15.03.10р.. позивачем не нада но суду належних доказів в о бгрунтування заявленої вимо ги. Доводи позивача не заслуг овують уваги, оскільки спрос товуються вищенаведеними о бставинами справи та нормами цивільного законодавства.

Отже, враховуючи ви щевикладене, колегія суддів прийшла до висновку про відм ову у задоволенні позову про недійсним рішення загальних зборів засновників ТзОВ "Спі льне Українсько-Литовське пі дприємство "Агромакс" (м. Житом ир, вул. Ватутіна, 55А, код ЄДРПОУ 31538489), оформлене протоколом від 15.03.10р. Стягнуто з ТзОВ "Спільне Українсько-Литовське підпри ємство "Агромакс" (м. Житомир, в ул. Ватутіна, 55А, код ЄДРПОУ 31538489).

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103 - 105 ГПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Апеляційні ска рги осіб, які не брали участі у справі № 11/28-К - Приватного підп риємства "Агромакс-Тейд" та фі зичної особи ОСОБА_5 задов олити.

2.Рішення господарськог о суду Житомирської області від 07.12.2010 року у справі № 11/28-К скас увати.

Прийняти нове.

В позові відмовити.

3.Стягнути з ЗАТ "Гаілінта ір Партеряй" ( м.Литва, Каунас, в ул.Воівера,51с) на користь ПП "А громакс-Трейд" ( 10014, м. Житомир, в ул.Ватутіна,55,а код ЄДРПОУ 32411974) д ержавне мито в сумі 42,50 грн. за п одачу апеляційної скарги.

4.Стягнути з ЗАТ "Гаілінта і р Партеряй"( м.Литва, Каунас, ву л.Воівера,51с) на користь фізич ної особи ОСОБА_5( 10014, АДРЕ СА_2,ін.код НОМЕР_1) держав не мито в сумі 42,50 грн. за подачу апеляційної скарги.

5.Господарському суду Жит омирської області на виконан ня постанови видати накази.

6.Постанова набирає законн ої сили з моменту її прийнятт я і може бути оскаржена в каса ційному порядку протягом два дцяти днів з дня набрання пос тановою апеляційного господ арського суду законної сили.

Головуючий суддя Гудак А.В.

Суддя Олексюк Г.Є.

Суддя Сініцина Л.М.

Дата ухвалення рішення19.04.2011
Оприлюднено04.05.2011
Номер документу15116541
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/28-к

Ухвала від 03.11.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 04.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гулова А.Г.

Ухвала від 10.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 10.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 16.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 16.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 06.04.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Постанова від 13.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Ухвала від 22.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Постанова від 19.04.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні