Рішення
від 27.04.2011 по справі 38/47
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

27.04.11 р. Сп рава № 38/47

Господарський суд Донець кої області у складі судді Ле йби М.О.

при секретарі судового зас іданні Цакадзе М.А.

розглянувши матеріали спр ави за позовом: Відкритого ак ціонерного товариства Украї нська страхова компанія „Дже нералі Гарант”, м.Київ в особ і Донецької філії ВАТ „УСК ”Д женералі Гарант”, м.Донецьк

до відповідача: Приватного акціонерного товариства „Ст рахова Група ТАС”, м. Київ в ос обі Донецької Регіональної д ирекції ПАТ „Страхова група „ТАС”, м.Донецьк

про стягнення в порядку ре гресу суми страхового відшко дування, сплаченої страховик ом за матеріальну шкоду, завд ану в результаті дорожньо-тр анспортної події у розмірі 20 389,95грн.

за участю

представників сторін:

від позивача: Петрова Т.Ю.- за дов.№2901-5/14 від 24.12.2010р.

від відповідача: не з' явив ся

Суть спору:

Позивач, Відкрите акц іонерне товариство Українсь ка страхова компанія „Дженер алі Гарант”, м.Київ в особі До нецької філії ВАТ „УСК ”Джен ералі Гарант”, м.Донецьк, звер нувся до господарського суду з позовом до Закритого акціо нерного товариства „Страхов а Група ТАС”, м. Київ в особі До нецької Регіональної дирекц ії ЗАТ „Страхова група „ТАС” , м.Донецьк про стягнення в пор ядку регресу суми страховог о відшкодування, сплаченої с траховиком за матеріальну шк оду, завдану в результаті дор ожньо-транспортної події у р озмірі 20 389,95грн.

В обґрунтування позо вних вимог позивач посилаєть ся на договір страхування №19G- 0156276 від 01.10.2008р., заяву про виплату страхового відшкодування в ід 20.07.2009р., копію довідки ДАІ №823 в ід 20.07.2009р., копію страхового акт у №85512 від 31.08.2009р., постанову Центр ально-Міського районного су ду м.Макіївки Донецької обла сті від 10.08.2009р. по справі №3-1021/2009р., к опію платіжного доручення №3 733 від 02.11.2009р., поліс НОМЕР_3, зв іт про автотоварознавче дос лідження №1644/08-09 від 13.08.2009р., правов становлюючі документи тощо.

12.04.2011р. позивач надав суду суп ровідний лист, в якому просит ь суд залучити до матеріалів справи копії правовстановлю ючих документів та картку ра хунку №3611. Лист та додані до ньо го документи судом розглянут і та залучені до матеріалів с прави.

13.04.2011р. відповідач надав суду відзив на позовну заяву, в яко му не заперечує проти позовн ої заяви в межах лімітів, вста новлених Законом України “Пр о обов' язкове страхування ц ивільної відповідальності в ласників наземних транспорт них засобів”, за мінусом фран шизи. Разом з тим, повідомляє, що 11.11.2009р. проведено державну ре єстрацію зміни назви на Прив атне акціонерне товариство “ Страхова Група “ТАС” (м.Київ, С вятошинський район, проспект Перемоги,65), яке є правонаступ ником всіх прав та обов' язк ів ЗАТ “Страхова Група “ТАС” . Відзив та додані до нього док ументи судом розглянуті та з алучені до матеріалів справи .

Крім того, відповідач надав суду відзив, в якому через зай нятість у іншому судовому пр оцесі просить суд розглянути справу без участі представн ика відповідача.

Розгляд справи відкладавс я у зв' язку з необхідністю н адання сторонами витребуван их документів.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши докази по спр аві, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

17 липня 2009р. у місті Макіївці сталася дорожньо-транспортн а пригода за участю автомобі ля “АЗЛК 21412” (реєстраційний н омер - НОМЕР_1), який нале жить ОСОБА_1, під його керу ванням та автомобіля ЗАЗ Lanos (ре єстраційний номер - НОМЕР_2 ) який належить ОСОБА_2 під його керуванням, внаслідок ч ого було пошкоджено автомобі ль ЗАЗ Lanos (реєстраційний номер - НОМЕР_2), який був застрах ований у ВАТ Українська стра хова компанія “Дженералі Гар ант”.

Дорожньо-транспортна приг ода сталася внаслідок поруш ення водієм ОСОБА_1. пункт у 16.11 Правил дорожнього руху. Да ні факти засвідчені в довідц і відділення ДАІ № 823 від 20.07.2009р .

Постановою Центрально-Міс ького районного суду м.Макії вка Донецької області від 10 се рпня 2009 року відносно ОСОБА_ 1. на підставі ст.124 КУпАП заст осовано адміністративне стя гнення у вигляді штрафу в сум і 340,00грн. У зазначеній постанов і суду зазначено, що в діях О СОБА_1. вбачається склад адм іністративного правопоруше ння, передбаченого ст.124 КпАП У країни.

В результаті зіткнення, авт омобілю ЗАЗ Lanos (реєстраційний номер - НОМЕР_2), були нанес ені механічні ушкодження, а в ласнику автомобілю, заподіян о матеріальну шкоду.

Згідно ч. 1, 2 ст. 1166 Цивільного к одексу України шкода, завдан а майну фізичної або юридичн ої особи, відшкодовується в п овному обсязі особою, яка її з авдала.

Особа, яка завдала шкод и, звільняється від її відшк одування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Частини 2 та 5 ст. 1187 Цивільного кодексу України закріплюють , шкода, завдана джерелом пі двищеної небезпеки, відшкодо вується особою, яка на відп овідній правовій підставі ( право власності, інше речове право, договір підряду, оренд и тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, збері гання або утримання якого с творює підвищену небезпеку . Особа, яка здійснює діяльні сть, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за зав дану шкоду, якщо вона не дове де, що шкоди було завдано в наслідок непереборної сили або умислу потерпілого.

Пункт 1) частини 1 ст. 1188 Цивіль ного кодексу України встанов лює, шкода, заподіяна внаслід ок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшко довується на загальних підст авах, а саме: шкода, заподіяна одній особі з вини другої осо би, відшкодовується винною о собою.

Тобто, у випадку заподіяння шкоди внаслідок взаємодії к ількох джерел підвищеної неб езпеки питання про її відшко дування вирішується за принц ипом вини.

Як вбачається з матеріалів справи, особою, винною в ДТП, в изнаний ОСОБА_1.

У зв' язку з настанням стра хової події - „збиток внаслі док ДТП”, на виконання умов до говору страхування наземног о транспорту №19G-0156276 від 01.10.2008р., на підставі заяви страхувальни ка - ОСОБА_2., страховиком (позивачем) був складений стр аховий акт №85512 від 31.08.2009р., зробле ний розрахунок виплати страх ового відшкодування та прийн ято рішення про виплату.

Згідно умов договору №19G-0156276 в ід 01.10.2008р., акту автотоварознавч ого дослідження від 13.08.2009р. та р озрахунку страхового відшко дування, сума страхового від шкодування складає 20 389,95грн.

Страхове відшкодування сп лачено в повному обсязі, про щ о свідчить копія платіжного доручення №3733 від 02.11.2009р.

Як вбачається з матеріалів справи цивільно-правова від повідальність ОСОБА_1. застрахова на у ЗАТ “Страхова Група” “ТА С” (Поліс НОМЕР_3 від 17.12.2008р.).

Згідно Полісу НОМЕР_3 ві д 17.12.2008р. ліміт відповідальност і за шкоду заподіяну життю та здоров' ю складає 51 000,00грн., за шкоду заподіюну майну 25 500,00грн ., франшиза 0,00грн.

Тобто, на момент скоєння ДТП цивільно-правова відповідал ьність особи винної в скоєнн і ДТП була застрахована відп овідачем.

З матеріалів справи вбачає ться, що Приватне акціонерне товариство “Страхова компан ія” „ТАС” є правонаступником Закритого акціонерного това риства “Страхова компанія” „ ТАС” .

Таким чином, відповідачем п о справі є Приватне акціонер не товариство “Страхова комп анія” „ТАС” м.Київ.

Стаття 993 Цивільного кодекс у України передбачає, що до ст раховика, який виплатив стра хове відшкодування за догово ром майнового страхування, в межах фактичних витрат пере ходить право вимоги, яке стра хувальник або інша особа, яка отримала страхове відшкодув ання, має до особи, відповідал ьної за спричинені збитки.

Аналогічне положення встановлено ст. 27 Закону Укра їни “Про страхування”. Так, до страховика, який виплатив с трахове відшкодування за д оговором майнового страху вання, в межах фактичних за трат переходить право вимоги , яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіян ий збиток.

Таке ж положення містить ст . 1191 Цивільного кодексу Україн и.

Згідно ст. 22 Закону України „ Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповіда льності власників наземних т ранспортних засобів” при нас танні страхового випадку стр аховик відповідно до лімітів відповідальності страхови ка відшкодовує у встановлен ому цим Законом порядку оцін ену шкоду, яка була заподіяна у результаті дорожньо-транс портної пригоди життю, здо ров'ю, майну третьої особи.

Відповідно до ст. 28 вказаног о Закону шкода, заподіяна в ре зультаті дорожньо-транспор тної пригоди майну потерпіл ого, - це шкода, пов'язана з пошк одженням чи фізичним знищенн ям транспортного засобу, тощ о.

Статтею 29 Закону України „П ро обов'язкове страхування ц ивільно-правової відповідал ьності власників наземних тр анспортних засобів” визначе но витирати, які відшкодовую ться страховиком у зв'язку з п ошкодженням транспортного з асобу, а саме: витрати, пов'яза ні з відновлювальним ремонто м транспортного засобу з ура хуванням зносу, розраховано го у порядку, встановленому законодавством, включаючи витрати на усунення пошк оджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпі лих внаслідок дорожньо-тран спортної пригоди, з евакуаці єю транспортного засобу з мі сця дорожньо-транспортної п ригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транс портним засобом у момент д орожньо-транспортної пригод и, чи до місця здійснення ремо нту на території України. Якщ о транспортний засіб необхі дно, з поважних причин, помі стити на стоянку, до розміру шкоди додаються також витр ати на евакуацію транспортно го засобу до стоянки та плата за послуги стоянки.

Таким чином, з урахуванням п риписів зазначених статей Ци вільного кодексу України, За кону України „Про страхуванн я” та Закону України „Про обо в'язкове страхування цивільн о-правової відповідальності власників наземних транспор тних засобів”, у позивача ви никло право регресної вимоги до відповідача.

Позивач звернувся до суду з позовною заявою про стягнен ня в порядку регресу суми стр ахового відшкодування, сплач еного страховиком за завдану матеріальну шкоду в результ аті дорожньо-транспортної по дії у розмірі 20389,95грн.

Отже, позовні вимоги щодо ст ягнення з відповідача 20 389,95 грн . - суми страхового відшкодува ння, сплаченого страховиком за завдану матеріальну шкоду в результаті дорожньо-транс портної події є обґрунтовани ми та підлягають задоволенню .

Одночасно, як зазначено вищ е, у відзиві на позов відповід ач визнає позовні вимоги в по вному обсязі.

Статтею 78 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни передбачено, що у разі визн ання відповідачем позову гос подарський суд приймає рішен ня про задоволення позову за умови, що дії відповідача не с уперечать законодавству або не порушують прав і охоронюв аних законом інтересів інших осіб. В даному випадку дії від повідача, пов' язані із визн анням позову, не суперечать з акону та не порушують права т а інтереси інших осіб.

Витрати по сплаті державно го мита та на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу у відповідності до ст.ст. 44, 49 Господарського проц есуального кодексу України п окладаються на відповідача .

На підставі вищенаведеног о, згідно ст. ст. 993, 1166, 1187, 1188, 1191 Цивіл ьного кодексу України, ст. 193 Го сподарського кодексу Україн и, ст. ст. 25, 27 Закону України „Про страхування” від 07.03.1996 № 85/96-ВР, ст . 22, 28, 29 Закону України „Про обов 'язкове страхування цивільно -правової відповідальності в ласників наземних транспорт них засобів” від 01.07.2004 № 1961-IV, керу ючись ст. ст. 4-2, 4-3, 22, 27, 33, 43, 44, 49, 78, 82-85, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Відкр итого акціонерного товарист ва Українська страхова компа нія “Дженералі Гарант” м.Киї в в особі Донецької філії Від критого акціонерного товари ства Українська страхова ком панія “Дженералі Гарант” м. Д онецьк до Приватного акціоне рного товариства „Страхова Г рупа ТАС”, м. Київ в особі Доне цької Регіональної дирекції ПАТ „Страхова група „ТАС”, м.Д онецьк про стягнення в поряд ку регресу суми страхового в ідшкодування, сплаченої стра ховиком за матеріальну шкоду , завдану в результаті дорожн ьо-транспортної події у розм ірі 20 389,95грн., задовольнити.

Стягнути з Приватного акці онерного товариства „Страхо ва Група ТАС”, м. Київ в особі Д онецької Регіональної дирек ції ПАТ „Страхова група „ТАС ”, м.Донецьк (03062, м.Київ, пр.Перем оги, 95, ЄДРПОУ 30115243) на користь Від критого акціонерного товари ства Українська страхова ком панія “Дженералі Гарант”, м.К иїв (01042, м.Київ, пр.Новопечерськ ий,19/3, ЄДРПОУ 16467237) в особі Донець кої філії ВАТ Українська стр ахова компанія “Дженералі Га рант” м.Донецьк (83086, м.Донецьк, в ул.Челюскінців, 55-в, п/р 2650601518338 в фі лії ВАТ “Укрексімбанк” м.Дон ецьк, МФО 334817, ЄДРПОУ 24812547) суму стр ахового відшкодування, сплач еної страхувальнику за завда ну матеріальну шкоду при дор ожньо-транспортній події у р озмірі 20 389,95грн., державне мито в сумі 203,90грн., витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу у сумі 236,00гр н.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано, а у разі подання апе ляційної скарги - після розгл яду справи апеляційним госпо дарським судом, якщо рішення не буде скасовано.

У судовому засіданні 27.04.2011р. о голошено та підписано вступн у та резолютивну частину ріш ення.

Повний текст рішення склад ено та підписано 29.04.2011р.

Суддя Лейба М.О.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення27.04.2011
Оприлюднено06.05.2011
Номер документу15120358
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/47

Ухвала від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 10.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 26.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Рішення від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 12.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 23.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Постанова від 13.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Ухвала від 12.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Е.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні