Ухвала
від 10.05.2011 по справі 3/205
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


У Х В А Л А

10.05.11 Справа № 3/205.

Суддя Лазненко Л.Л ., розглянувши скаргу Лу ганського міського центру за йнятості, м.Луганськ

на дії Жовтневого ВДВС Луг анського МУЮ

у справі за позовом

Краснодонського міськрай центру зайнятості, м.Красн одон Луганської області

до Луганського обласног о комунального спеціалізова ного теплозабезпечуючого пі дприємства „Луганськтеплок омуненерго” в особі філії „К раснодонтеплокомуненерго” , м.Краснодон Луганської об ласті

про стягнення 57332 грн. 05 коп.

Орган виконання судовог о рішення: Жовтневого відд ілу державної виконавчої слу жби Луганського міського упр авління юстиції

без виклику представників сторін

в присутності представник ів сторін:

від Луганського міського центру зайнятості: головний спеціаліст-юрисконсульт О СОБА_1., довіреність №1/01-2575 від 29.06.2010;

від позивача: не прибу в;

від відповідача: провідний юрисконсульт ОСОБА_2., дов іреність №18/01-01-11 від 10.01.2011;

від ВДВС: не прибув.

В С Т А Н О В И В:

Обставини справи: Луга нський міський центр зайнято сті у справі №3/205 звернувся до г осподарського суду Луганськ ої області зі скаргою №1/01-1189 від 28.03.2011 на дії Жовтневого відділу державної виконавчої служби Луганського міського управл іння юстиції з вимогами про в изнання неправомірними дії п осадових осіб Жовтневого ВДВ С Луганського МУЮ в частині в инесення постанови про зупин ення виконавчого провадженн я від 31.01.2011 зі стягнення на кори сть Краснодонського міськра йцентру зайнятості з ЛОКСТП „Луганськтеплокомуненерго ” заборгованості зі сплати с трахових внесків в сумі 57332 грн . 05 коп. та скасування постанов и від 31.01.2011 про зупинення викона вчого провадження.

Представники державної ви конавчої служби та позивача в судове засідання не прибул и без поважної причини, ніяки х клопотань суду не подали.

Відповідач заперечення на скаргу суду не представив, що не є перешкодою для розгляду скарги по суті.

Суд зазначає можливим розг лядати скаргу за наявними ма теріалами без участі ВДВС та представника позивача, а не п редставлення заперечення на скаргу не є перешкодою для ро згляду скарги по суті.

Вивчивши матеріали справи , оцінивши наявні докази, засл ухавши пояснення заявника, с торін, які прибули у судове за сідання, суд вважає скаргу бе зпідставною з таких обставин .

В обґрунтування своїх дово дів по скарзі заявник посила ється на наступне.

Краснодонським міськрайце нтром зайнятості було направ лено на виконання до Жовтнев ого відділу державної викона вчої служби Луганського місь кого управління юстиції нака з № 3/205, виданий господарським с удом Луганської області від 04.05.2005 про стягнення на користь К раснодонського міськрайцен тру зайнятості з ЛОКСТП „Луг анськтеплокомуненерго" забо ргованості зі сплати страхов их внесків в сумі 57332 грн. 05 коп.

Постанова про відкриття ви конавчого провадження від 23.10 .2006 та постанова про зупинення виконавчого провадження від 31.01.2011, які отримані 23.03.2011. Виконавч е провадження було зупинено державним виконавцем на підс таві п.15 ст.34 Закону України „Пр о виконавче провадження” (в з в'язку з тим, що боржник внесен ий до Реєстру підприємств па ливно-енергетичного комплек су, які беруть участь у процед урі погашення заборгованост і відповідно до Закону Украї ни „Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функці онування підприємств паливн о-енергетичного комплексу” в ід 23.06.2005 № 2711-IV (далі - Закон № 2711-IV)).

Згідно ч.1 ст.2 Закону України „Про виконавче провадження” примусове виконання рішень в України покладається на Де ржавну виконавчу службу, яка входить до системи органів М іністерства юстиції України .

Згідно ст.4 Закону України „ Про державну виконавчу служб у” державний виконавець є пр едставником влади і здійснює примусове виконання судових рішень, постановлених імене м України, та рішень інших орг анів (посадових осіб), виконан ня яких покладено на державн у виконавчу службу, у порядку , передбаченому законом.

Статтею 5 Закону України „Пр о виконавче провадження” пер едбачено, що державний викон авець зобов'язаний вживати з аходів примусового виконанн я рішень, встановлених цим За коном, неупереджено, своєчас но, повно вчиняти виконавчі д ії.

Згідно ч.1 ст.7 Закону України „Про виконавче провадження” державний виконавець зобов' язаний використовувати нада ні йому права у точній відпов ідності із законом і не допус кати у своїй діяльності пору шення прав та законних інтер есів громадян та юридичних о сіб.

Відповідно до ст.17 Закону Ук раїни „Про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання на випадок безробіття” від 02.03.2000 № 1533-ІІІ (далі - Закон У країни № 1533), що набрав чинності з 01.01.2001 року, страхові внески не включаються до складу подат ків, інших обов'язкових плате жів, що складають систему опо даткування, на порядок сплат и цих внесків не поширюється податкове законодавство. Ст рахувальники зобов'язані пер ераховувати страхові внески одночасно з одержанням (пере рахуванням) коштів на оплату праці.

У ч.2 ст.2 Закону України „Про заходи, спрямовані на забезп ечення сталого функціонуван ня підприємств паливно-енерг етичного комплексу” № 2711- IV передбачено, що дія цього За кону поширюється на підприєм ства паливно-енергетичного к омплексу, а також інших учасн иків розрахунків, які мають а бо перед якими є заборговані сть, що виникла внаслідок неп овних розрахунків за енергон осії.

Пунктом 1.3 ст.1 вказаного Зако ну № 2711-IV до учасників розрахун ків віднесено: підприємства паливно-енергетичного компл ексу, суб'єктів господарсько ї діяльності, розпорядників коштів державного та місцеви х бюджетів, державні цільові фонди, Державний комітет Укр аїни з державного матеріальн ого резерву, правонаступникі в ліквідованих фондів, що бул и передбачені законодавство м, розпорядників цільового г алузевого фонду створення яд ерно-паливного циклу Міністе рства палива та енергетики У країни, які мають дебіторськ у або кредиторську заборгова ність та здійснюють заходи щ одо її погашення на умовах, ви значених цим

Законом.

Згідно з п.1.4 ст.1 Закону № 2711-IV до заборгованості відноситься сума коштів, підтверджена уч асниками розрахунків на розр ахункову дату, яка: 1) підлягає сплаті за товари, роботи (посл уги), спожиті у процесі виробн ицтва (видобутку), передачі (тр анспортування) та/або постач ання енергоносіїв, відповідн о до укладених договорів або з інших підстав, передбачени х законом, у тому числі суми пе ні, штрафних та фінансових са нкцій, але не сплачена; 2) є пода тковим боргом та підлягає сп латі, але не сплачена, до бюдже тів усіх рівнів та державних цільових фондів, у тому числі ліквідованих; 3) підлягає спла ті, але не сплачена, до цільово го галузевого фонду створенн я ядерно-паливного циклу Мін істерства палива та енергети ки України; 4) передбачена вида тками бюджетів усіх рівнів, а ле не отримана суб'єктами гос подарської діяльності, у том у числі за пільгами та субсид іями, для сплати за спожиті ен ергоносії; 5) підлягає сплаті і виникла внаслідок відсутнос ті у Державному бюджеті Укра їни минулих років видаткових статей або передбачення вид атковими статтями частковог о фінансування видатків для розрахунків за енергоносії, у тому числі за пільгами та су бсидіями (трансфертами), спож иті підприємствами, організа ціями, закладами та установа ми, які фінансуються з бюджет ів усіх рівнів.

Відповідно до положень Зак ону № 2711-ІV його дія поширюється на паливно-енергетичні підп риємства та суб'єкти господа рської діяльності, перерахов ані в п.1.3 ст.1, щодо заборговано сті, яка виникла внаслідок не сплати або неповних розрахун ків за енергоносії; Краснодо нський міськрайцентр зайнят ості не відноситься до учасн иків розрахунків; борг відпо відача, стягнутий за рішення м Господарського суду Луганс ької області від 04.05.2005, не є борг ом у сфері енергопостачання (енергоспоживання) чи за несп лату електроенергії або пода ткового боргу; спірний борг в иник унаслідок обов'язкових страхових внесків, на які не п оширюються норми податковог о законодавства і Закону № 2711-IV .

У ч.6 ст.17 Закону № 1533-III зазначен о, що страхові внески не включ аються до податків та інших о бов'язкових платежів, які скл адають систему оподаткуванн я. Крім цього, на ці внески не п оширюється податкове законо давство. Тобто, виключно цим З аконом визначається порядок нарахування, обчислення, спл ати страхових внесків і стяг нення за ними заборгованості . Дія інших нормативно-правов их актів може поширюватися н а ці відносини лише у випадка х, передбачених указаним Зак оном, або в частині, що йому не суперечить.

Таким чином, Луганській міс ький центр зайнятості вважає , що на стягнення страхових вн есків до Фонду загальнообов' язкового державного соціаль ного страхування України на випадок безробіття не поширю ються вимоги п.15 ст.34 Закону № 606- ХIV, тому дії державного викона вця є неправомірними, а поста нова про зупинення виконавчо го провадження від 31.01.2011, прийня та з підстав внесення ЛОКСТП „Луганськтеплокомуненерго " до Реєстру підприємств па ливно-енергетичного компле ксу, які беруть участь у проц едурі погашення заборговано сті відповідно до Закону „Пр о заходи, спрямовані на забез печення сталого функціонува ння підприємств паливно-енер гетичного комплексу” підляг ає скасуванню.

Вказані доводи Луганськог о міського центру зайнятості до уваги не приймаються, оскі льки згідно Закону України № 2940-VI „Про внесення змін до Зако ну України „Про заходи, спрям овані на забезпечення сталог о функціонування підприємс тв паливно-енергетичного ком плексу” ЛОКСТП „Луганськтеп локомуненерго” входить до пі дприємств паливно-енергетич ного комплексу, які прийняли рішення про участь у процеду рі погашення заборгованості .

За таких обставин, скарга є неправомірною, задоволенню н е підлягає, бо не можна вважат и, що державна виконавча служ ба діяла неправомірно.

Керуючись ст.ст. 86, 121-2 Г осподарського процесуально го кодексу України, господар ський суд Луганської області

У Х В А Л И В:

1. У задоволенні ск арги Луганського міського це нтру зайнятості №1/01-1189 від 28.03.2011 п ро визнання неправомірними д ій державного виконавця та с касування постанови Жовтнев ого відділу державної викона вчої служби Луганського місь кого управління юстиції від 31.01.2011 про зупинення виконавчог о провадження відмовити.

Суддя Л.Л. Ла зненко

Дата ухвалення рішення10.05.2011
Оприлюднено13.05.2011
Номер документу15152164
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 57332 грн. 05 коп. Орган виконання судовог о рішення: Жовтневого відд ілу державної виконавчої слу жби Луганського міського упр авління юстиції без виклику представників сторін в присутності представник ів сторін: від Луганського міського центру зайнятості: головний спеціаліст-юрисконсульт О СОБА_1., довіреність №1/01-2575 від 29.06.2010; від позивача: не прибу в; від відповідача: провідний юрисконсульт ОСОБА_2., дов іреність №18/01-01-11 від 10.01.2011; від ВДВС: не прибув

Судовий реєстр по справі —3/205

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Рішення від 28.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 05.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Андреєва М.Л.

Ухвала від 04.05.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 19.04.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 29.03.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні