Рішення
від 27.04.2011 по справі 35/149
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м. Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 35/149 27.04.11

За позовом Акціонерної енергопостача льної компанії "Київенерго" в особі

структурного відокремле ного підрозділу "Енергозбут

Київенерго"

до Прива тного підприємства "Наталія - Еліт"

про стягнення 8 495,24 грн.

Суддя М.Є. Літвінова

Представники сторін:

від позивача: О СОБА_1 - представник за дов іреністю;

ОСОБА_2 - представник з а довіреністю;

від відповідача: не з' явились.

У судовому засіданні 27.04.2011 , на підставі ч. 2 ст. 85 Господарс ького процесуального кодекс у України, було оголошено вст упну та резолютивну частини рішення.

Обставини справи:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані по зовні вимоги Акціонерної ене ргопостачальної компанії "Ки ївенерго" в особі структурно го відокремленого підрозділ у "Енергозбут Київенерго" до П риватного підприємства "Ната лія - Еліт" про стягнення заб оргованості за споживання ел ектричної енергії, не обліко ваної внаслідок порушення сп оживачем Правил користуванн я електричною енергією в роз мірі 8 495,24 грн. з яких: 8 257,15 грн. - с ума основного боргу, 186,01 грн. - інфляційна складова боргу, 52,0 8 грн. - 3% річних, та стягнення с удових витрат.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 01.04.2011 порушен о провадження у справі № 35/149, ро згляд справи призначено на 25.0 4.2011.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 04.04.2011 виправл ено описку у зазначені дати р озгляду справи, допущену в ух валі Господарського суду міс та Києва від 01.04.2011 про порушення провадження у справі № 35/149

У судовому засіданні 27.04.2011 пр едставник позивача надав док ументи на виконання вимог ух вали суду про порушення пров адження у справі від 01.04.2011, підт римав позовні вимоги та прос ив суд задовольнити позов.

Відповідач у судове засіда ння 27.04.2011р. свого представника н е направив, вимоги ухвали суд у про порушення провадження у справі № 35/149 від 01.04.2011 не викона в, відзив на позов та витребув ані судом документи не надав , заяв та клопотань до суду не подавав.

Про місце та час розгляду сп рави відповідач був повідомл ений належним чином, оскільк и ухвала суду про порушення п ровадження у справі відповід но до вимог ст. 64 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни направлялась за адресо ю, вказаною у позовній заяві, т а адресою місцезнаходження в ідповідача, що зазначена в Єд иному державному реєстрі під приємств та організацій Укра їни відповідно до наявного в матеріалах справи витягу ві д 21.03.2011. Однак у судове засіданн я 27.04.2011 представник відповідач а не з' явився, витребуваних судом документів не надав.

За таких обставин, у відпові дності до ст. 75 Господарського процесуального кодексу Укра їни, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, Господа рський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

17.09.2010 на підставі ст. 27 Зако ну України "Про електроенерг етику" (далі - Закон) та п. 6.41 Пра вил користування електрично ю енергією, затверджених Пос тановою Національної комісі ї з питань регулювання елект роенергетики України № 28 від 3 1.07.1996 (далі - Правила користува ння електричною енергією), пр едставниками позивача був ск ладений акт № 03497 про виявлення порушень Правил користуванн я електричною енергією, відп овідно до якого позивач в пор ушення пунктів 5.1 та 6.40 ПКЕЕ зді йснив самовільне, бездоговір не, позаоблікове підключення струмоприймачів кіоску до м ереж електропередавальної о рганізації за адресою: м. Київ , проспект Перемоги, 16 (кіоск).

03.11.2010 на підставі ст. 27 Закону т а п. 6.41 Правил користування еле ктричною енергією, представн иками позивача у присутності представника відповідача бу в складений акт № 03564 про виявле ння порушень Правил користув ання електричною енергією, в ідповідно до якого позивач в порушення пунктів 5.1 та 6.40 Прав ил користування електричною енергією здійснив самовільн е, бездоговірне, позаобліков е підключення струмоприймач ів кіоску до мереж електропе редавальної організації за а дресою: м. Київ, вул. Прорізна, 8 (торговельний кіоск).

06.11.2010 на підставі ст. 27 Закону т а п. 6.41 Правил користування еле ктричною енергією, представн иками позивача в присутності відповідача був складений а кт № 03511 про виявлення порушень Правил користування електри чною енергією, відповідно до якого позивач в порушення пу нктів 5.1 та 6.40 Правил користува ння електричною енергією зді йснив самовільне, бездоговір не, позаоблікове підключення струмоприймачів кіоску до м ереж електропередавальної о рганізації за адресою: м. Київ , проспект Перемоги, 16 (кіоск).

Відповідно до положень п. 5.1. Правил користування електри чною енергією, договір про по стачання електричної енергі ї є основним документом, який регулює відносини між поста чальником електричної енерг ії за регульованим тарифом, щ о здійснює свою діяльність н а закріпленій території, і сп оживачем та визначає зміст п равових відносин, прав та обо в'язків сторін. Споживання ел ектричної енергії без догово ру не допускається.

Статтею 27 Закону встановлен о відповідальність за поруше ння законодавства про електр оенергетику. Зокрема, правоп орушеннями в електроенергет иці є: крадіжка електричної і теплової енергії, самовільн е підключення до об'єктів еле ктроенергетики і споживання енергії без приладів обліку .

Відповідно до пункту 6.40 Прав ил користування електричною енергією у разі виявлення пр едставниками електропереда вальної організації або пред ставниками постачальника ел ектричної енергії пошкоджен ь чи зриву пломб, установлени х у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломба х, пошкодження розрахункових засобів обліку, явних ознак в тручання в параметри розраху нкових засобів (систем) облік у з метою зміни їх показів пер ерахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплат і, здійснюється відповідно д о Методики визначення обсягу та вартості електричної ене ргії, не облікованої внаслід ок порушення споживачами пра вил користування електрично ю енергією, затвердженої пос тановою НКРЕ від 04.05.2006 N 562, зареєс трованої в Міністерстві юсти ції України 04.07.2006 за N 782/12656.

Пунктом 10.2.11 Правил користув ання електричною енергією вс тановлено, що споживач елект ричної енергії зобов'язаний забезпечити безперешкодний доступ постачальника електр ичної енергії та/або електро передавальної організації д о розрахункових засобів облі ку електричної енергії, що вс тановлені на об'єктах спожив ача для візуального або авто матизованого зняття показів розрахункових засобів облік у.

Разом з тим, пунктом 6.41 Прави л користування електричною е нергією передбачено, що у раз і виявлення під час контроль ного огляду або технічної пе ревірки уповноваженим предс тавником постачальника елек тричної енергії, від якого сп оживач одержує електричну ен ергію, або електропередаваль ної організації порушень цих Правил або умов договору на м ісці виявлення порушення у п рисутності представника спо живача оформляється акт пору шень.

В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні д ля визначення обсягу недовра хованої електричної енергії та/або суми завданих спожива чем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, я ких необхідно вжити для усун ення допущених порушень.

Акт складається в двох прим ірниках, один з яких передаєт ься або надсилається спожива чеві.

Акт підписується представ ником постачальника електри чної енергії (електропередав альної організації) та предс тавником споживача.

У разі відмови споживача пі дписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому раз і акт вважається дійсним, якщ о він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими предс тавниками постачальника еле ктричної енергії (електропер едавальної організації).

Споживач має право подати п ояснення і зауваження щодо з місту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотив и своєї відмови від його підп исання.

Акт підписують тільки особ и, які брали участь в контроль ному огляді або технічній пе ревірці.

Згідно з пунктом 6.42 Правил ко ристування електричною енер гією на підставі акта поруше нь уповноваженими представн иками постачальника електри чної енергії (електропередав альної організації) під час з асідань комісії з розгляду а ктів про порушення визначают ься обсяг недоврахованої еле ктричної енергії та сума зав даних споживачем збитків.

Комісія з розгляду актів по рушень створюється постачал ьником електричної енергії ( електропередавальною орган ізацією) і має складатися не м енше ніж з трьох уповноважен их представників постачальн ика електричної енергії.

Споживач має бути повідомл ений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 ро бочих днів до призначеного д ня засідання і має право бути присутнім на засіданні комі сії.

Рішення комісії оформляєт ься протоколом і набирає чин ності з дня вручення протоко лу споживачу. Разом з протоко лом споживачу надаються розр ахунок величини вартості та розрахункові документи для о плати недоврахованої електр ичної енергії та/або збитків .

Відповідно до вищезазначе них вимог Правил користуванн я електричною енергією 11.11.2010, 01.10 .2010, 17.11.2010 відбулись засідання ко місії, що супроводжувались в еденням протоколів за відпов ідними №№ 373, 320, 382.

За наслідками засідань, ком ісією з розгляду актів поруш ень Правил користування елек тричною енергією прийнято рі шення провести нарахування з а актами згідно з п. 2.6 Методики визначення обсягу вартості електричної енергії, не облі кованої внаслідок порушення споживачами правил користув ання електричною енергією, з атвердженою постановою НКРЕ від 04.05.2006 № 562, зареєстрованої в М іністерстві юстиції України 04.07.2006р. за № 782/12656.

Згідно з розрахунками варт ості електроенергії, спожито ї без обліку до Актів згідно п ереліку:

1) з 01.10.2010р. по 03.11.2010р. складає 1 995,04 грн.;

2) з 15.08.2010р. по 17.09.2010р. склад ає 1 196,27 грн.;

3) з 01.10.2010р. по 06.11.2010р. складає 5 065,84 грн.

На загальну суму: 8 257,15 грн.

Позивачем були виставлені Відповідачу рахунки - фактур и: № 97003497 на суму 1 196,27 грн., № 97003540/11 від 11.11.2010 на суму 1 995,04 грн., № 97003540/акт03511 в ід 25.11.2010р. на суму 5 065,84 грн.

Відповідно до пункту 6.43 Прав ил користування електричною енергією кошти за недоврахо вану електричну енергію пере раховуються споживачем на по точний рахунок із спеціальни м режимом використання поста чальника електричної енергі ї за регульованим тарифом аб о поточний рахунок постачаль ника електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Споживач зобов' язаний оп латити розрахункові докумен ти за недовраховану електрич ну енергію протягом 30 календа рних днів від дня отримання р ахунку.

Проте, відповідач в порушен ня вищезазначених положень, кошти за недовраховану елект ричну енергію згідно виставл еного позивачем рахунку в 30 де нний термін не перерахував і станом на дату звернення з по зовом до суду та розгляду спр ави у судовому засіданні заб оргованість відповідачем по гашена не була.

Відповідач не надав суду до казів на спростування вищеви кладеного.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 32 Господар ського процесуального кодек су України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на п ідставі яких господарський с уд у визначеному законом пор ядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги і запер ечення сторін, а також інші об ставини, які мають значення д ля правильного вирішення гос подарського спору.

Згідно до ст. 33 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, кожна сторона повинна довести ті обставини на які в она посилається як на підста ву своїх вимог та заперечень .

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України, суб'є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов'язання належни м чином відповідно до закону , інших правових актів, догово ру, а за відсутності конкретн их вимог щодо виконання зобо в'язання - відповідно до вимог , що у певних умовах звичайно с тавляться.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України один суб' є кт господарського зобов' яз ання повинен вчинити певну д ію на користь іншого суб' єк та, а інший суб' єкт має право вимагати від зобов' язаної сторони виконання її обов' я зку.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння ві дмова від зобов'язання або од ностороння зміна його умов н е допускається, якщо інше не в становлено договором або зак оном.

У відповідності до ст. 610 Циві льного кодексу України поруш енням зобов' язання є його н евиконання або виконання з п орушенням умов, визначених з містом зобов' язання (ненале жне виконання).

З матеріалів справи вбачає ться, що станом на дату на дату звернення позивача із позов ом та розгляду спору у судово му засіданні відповідач свої зобов' язання по сплаті кош тів за недовраховану електри чну енергію не виконав, суму з аборгованості у розмірі 8257,15 гр н. не сплатив, доказів на спрос тування зазначеного суду не надав.

Таким чином, позовні вимоги в частині стягнення з відпов ідача заборгованості за спож ивання електричної енергії, не облікованої внаслідок пор ушення відповідачем Правил к ористування електричною ене ргією відповідно до актів № 034 97 від 17.09.2010, № 03511 від 06.11.2010, №03564 від 03.11.2010. н а загальну суму 8 257,15 грн. нормат ивно та документально доведе ні, а тому підлягають задовол енню.

Також позивач просить стяг нути з відповідача збитки ві д інфляції та три проценти рі чних від простроченої суми, в ідповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України.

Як передбачено ч. 2 ст. 625 Цивіл ьного кодексу України, боржн ик, який прострочив виконанн я грошового зобов' язання, н а вимогу кредитора зобов' яз аний сплатити суму боргу з ур ахуванням встановленого інд ексу інфляції за весь час про строчення, а також три процен ти річних від простроченої с уми, якщо інший розмір процен тів не встановлений договоро м або законом.

На підставі наведених поло жень Цивільного кодексу Укра їни позивач просить стягнути з відповідача проценти річн і у розмір 52,08 грн. та інфляційн і нарахування у сумі 186,01 грн., ві дповідно до наданих розрахун ків, які відповідають вимога м закону та правильність яки х перевірена судом.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень. В ході розгляду справ и відповідач не надав доказі в повної сплати коштів за нед овраховану електричну енерг ію та не навів підстав для зві льнення від обов' язку її оп латити.

Враховуючи викладене, вимо ги позивача про стягнення з в ідповідача заборгованості з а споживання електричної ене ргії не облікованої внаслідо к порушення споживачем Прави л користування електричною е нергією в розмірі 8 257,15 грн., 3% річ них в розмірі 52,08 грн., інфляцій них нарахувань в розмірі 186,01 гр н., є обґрунтованими, підтверд женими належними доказами та такими, що підлягають задово ленню.

З огляду на задоволення поз ову витрати по оплаті держав ного мита та витрати на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу відповід но до ст. 49 Господарського про цесуального кодексу України покладаються на відповідача .

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 49, 75, 82-85 ГПК Україн и, господарський суд міста Ки єва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Стягнути з Приватного під приємства "Наталія - Еліт" (01011, м. Київ, вул. Ластовського, 3, кв . 2, ідентифікаційний код 33743583) на користь Акціонерної енергоп остачальної компанії "Київен ерго" в особі Структурного ві докремленого підрозділу "Ене ргозбут Київенерго" (04050, м. Київ , вул. Мельникова, 31, ідентифіка ційний код 26187764) 8 257,15 грн. (вісім ти сяч двісті п' ятдесят сім гр ивень 15 коп.) - заборгованості з а споживання електричної ене ргії, не облікованої внаслід ок порушення споживачем Прав ил користування електричною енергією; 186,01 грн. (сто вісімдес ят шість гривень 01 коп.) - інфл яційних нарахувань; 52,08 грн. (п' ятдесят дві гривні 08 грн.) - 3% р ічних; 102,00 грн. (сто дві гривні) - державного мита; 236,00 грн. (двіст і тридцять шість гривень 00 коп .) - витрат на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу.

3. Рішення набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження рі шення, оформленого відповідн о до ст. 84 ГПК України, якщо апел яційну скаргу не було подано .

4. Після набрання рішенням з аконної сили видати наказ.

Суддя М.Є. Літвінова

Дата підписання

повного тексту рішення: 16.05.20 11

Дата ухвалення рішення27.04.2011
Оприлюднено19.05.2011
Номер документу15231158
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 8 495,24 грн

Судовий реєстр по справі —35/149

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Рішення від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мальцев М.Ю

Ухвала від 08.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мальцев М.Ю

Рішення від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 04.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 04.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Постанова від 19.08.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Голяшкін Олег Володимирович

Постанова від 18.01.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кот O.B.

Ухвала від 04.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кот O.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні