Рішення
від 03.04.2008 по справі 2/122
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2/122

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  

За позовом           Фізкультурно-спортивного товариства «Україна»

до                     1. Головного управління комунальної власності м. Києва

                      2. Первинна організація Всеукраїнської громадської організації

                      «Фізкультурно-спортивне товариство «Україна»у Печерському

                      районі м. Києва.        

про                      визнання права власності

Суддя Домнічева І.О.

Представники:

від позивача        Тесленко Л.В.

від відповідачів  1. Зайченко Ю.В., 2. Бритцов М.М.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Фізкультурно-спортивне товариство «України»звернулося до суду з позовом до Головного управління комунальної власності м. Києва про визнання права власності фізкультурно-спортивного товариства «Україна»на нежилі приміщення № 62-64, 64а, загальною площею 898,1 м.кв. за адресою бульвар Дружби народів,14 (літ.А).

Ухвалою від 14.03.08р. судом порушено провадження у справі та призначено судове засідання.

Від позивача через Відділ діловодства Господарського суду міста Києва надійшли документи на виконання вимог ухвали про порушення провадження у справі від 14.03.08р. та клопотання про залучення до участі у справі в якості відповідача Первинну організацію Всеукраїнської громадської організації «Фізкультурно-спортивне товариство «Україна»у Печерському районі м. Києва.        

Ухвалою від 28.03.08р. судове засідання було відкладено на 03.04.08р.

Клопотання позивача про залучення до участі у справі в якості відповідача Первинну організацію Всеукраїнської громадської організації «Фізкультурно-спортивне товариство «Україна»у Печерському районі м. Києва, мотивовано тим, що Первинна організація Всеукраїнської громадської організації «Фізкультурно-спортивне товариство «Україна»у Печерському районі м. Києва, відповідно до листування між нею та позивачем, не визнає права власності позивача на спірне в межах даної справи майно та просить позивача надати йому документи для оформлення права власності на ці ж приміщення. В той же час позивач стверджує, що Статутом Первинної організації Всеукраїнської громадської організації «Фізкультурно-спортивне товариство «Україна»у Печерському районі м. Києва не передбачено її права мати своє майно та її вимоги про надання документів для оформлення її права власності є безпідставними.

Судом, в засіданні 03.04.08р. розглянуто та задоволено клопотання позивача, та залучено в якості іншого відповідача Первинну організацію Всеукраїнської громадської організації «Фізкультурно-спортивне товариство «Україна»у Печерському районі м. Києва.        

Сторони були належним чином повідомлені про призначення справи до розгляду в засіданні суду, про час і місце його проведення.

Позивач у судових засіданнях підтримував викладені у позові обставини, та просив позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Відповідачі в судові засідання з'явились, відзив на позов не подавали, проте проти позову заперечували усно в повному обсязі.

За таких обставин рішення по справі винесене на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.  

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оглянувши надані сторонами оригінали документів, на які вони посилаються, як на підставу своїх вимог та заперечень, та копії яких долучені до матеріалів справи, суд —                                                      

ВСТАНОВИВ:

Українська Рада добровільного спортивного товариства «Спартак»(постановою ВЦРПС  від 06.04.1987 р. реорганізована, у зв'язку з створенням ВДФСТ профсоюзів, Українська республіканська організація Всесоюзного добровільного фізкультурно-спортивного товариства профспілок в 1991 році реорганізовано у Фізкультурно-спортивне товариство «Україна»з передачею всіх майнових прав та обов'язків, як правонаступнику, а також майна) збудувала житловий 5-ти поверховий будинок № 14 з нежилими приміщеннями по вулиці Автострада (сучасна назва бульвар Дружби народів).

22 вересня 1959 року Рішенням № 1506 виконавчого комітету Київської міської ради депутатів трудящих затверджено акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію вищевказаного будинку, який в даний час не зберігся (архівна довідка № 668).

Як вбачається з вказаного рішення та Акту державної приймальної комісії про прийняття спірного майна в експлуатацію, безпосереднім забудовником будинку за адресою: м. Київ, бульвар Дружби Народів,14 являється Українська рада добровільного спортивного товариства «Спартак», яка згідно Постанови Української республіканської Ради  профспілок  від 06.04.1987 року № П-3-1-г. ліквідована (ліквідаційний акт від 04.08.1987 р.), активи, в тому числі ДСО «Спартак»передано Управлінню спортивних споруд республіканської ради ВДФСТ профсоюзів.

Відповідно до п.1 Постанови Української республіканської Ради  професійних  спілок ВЦРПС  від 06.04.1987 року № П-3-1-г «Про заходи про вдосконаленню керівництва фізичним рухом профспілок»у зв'язку зі створенням Всесоюзного добровільного фізкультурно-спортивного товариства профспілок (надалі ВДФСТ профспілок) та скасуванням Всесоюзних добровільних спортивних товариств профспілок «Буревісник», «Водник», «Зеніт», «Локомотив», «Спартак», «Труд», «Врожай», були скасовані Українські республіканські ради добровільних спортивних товариств, у тому числі ДСТ «Спартак», а керівним органом ВДФСТ профспілок на Україні визначено республіканську раду .

На підставі акту ліквідаційної комісії Української республіканської ради  ДСТ «Спартак», який було складено на підставі Постанови Української республіканської Ради  професійних  спілок ВЦРПС  від 06.04.1987 року № П-3-1-г «Про заходи про вдосконаленню керівництва фізичним рухом профспілок», 04 серпня 1987 року була проведена ліквідація республіканської ради ДСТ «Спартак», а будинок №14 по бульвару Дружби Народів передано Українській республіканській раді ВДФСТ профспілок - Управлінню спортивних споруд, як органу республіканської ради ВДФСТ профспілок, згідно з додатком №1 до Положення про Українську Республіканську організацію ВДФСТ профспілок.

Відповідно до п.17 розділу 4 Положення Української республіканської організації ВДФСТ профспілок, яке затверджено постановою Президії від 25.05.1987 р. за № 2 –республіканська рада є виконавчим органом Української організації ВДФСТ профспілок.  

На підставі рішення Виконкому Печерської районної Ради народних депутатів від 12.12.88 р. № 916 проведено реєстрацію домоволодіння у міському бюро технічної інвентаризації (реєстраційне посвідчення на домоволодіння від 26.02.1992 року).

Рада Федерації незалежних професійних спілок України листом від 23.01.1992 року № 14-33-74 звернулась з проханням до Міністерства юстиції України зареєструвати Статут Спортивного товариства профспілок «Україна».

Відповідно до Постанови ІІІ Пленуму Української республіканської ради ВДФСТ профспілок та Установчих зборів спортивного товариства профспілок України від 17 грудня 1991 року припинена діяльність української республіканської організації ВДФСТ шляхом реорганізації останньої у спортивне товариство профспілок «Україна»(яке в подальшому було перейменоване в Фізкультурно-спортивне товариство «Україна», що підтверджується Статутом в редакції 2000 року.)

Відповідно до Статуту п.5.1. Фізкультурно-спортивного товариства «Україна», товариство може набувати права власності на кошти та інше майно, передане йому членами товариства, іншими громадськими організаціями, державою в установленому порядку; набуте від вступних та членських внесків; пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями, а також майно, придбане за рахунок  власних коштів; майно і кошти, придбані в результаті відрахувань від господарської та іншої комерційної діяльності, створених Товариством госпрозрахункових установ та організацій, заснованих підприємств.

Зважаючи на вищенаведене, судом встановлено, що громадська організація «Фізкультурно-спортивне товариство «Україна»є правонаступником всіх прав та обов'язків добровільного спортивного товариства «Спартак», а також майна, що належало товариству на момент його реорганізації. Житловий будинок №14 по бульвару Дружби народів був одним з майнових об'єктів право власності на яке перейшло  до правонаступника (акт передачі на баланс від 01 березня 1992 року).   

Частиною 1 ст.331 Цивільного кодексу України встановлено, що право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.

 Частиною 2 ст. 331 Цивільного кодексу України встановлено, що право  власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

В липні 2007 року Київським міським БТІ проведено технічне обстеження нежилих приміщень в будинку № 14 по Бульвару Дружби Народів і встановлено, що загальна площа нежилого приміщення   № 62-64, 64а в жилому будинку №14  по бульвару Дружби Народів становить 898,1 м кв.; як зазначалось вище, майно було прийнято в експлуатацію відповідно до Акту державної приймальної комісії.

Головним управлінням комунальної власності м. Києва (надалі Відповідач) відмовлено в оформленні права власності на нежитлове приміщення в жилому будинку за адресою: м. Київ, бульвар Дружби народів,14 площею 898,1 м кв. фізкультурно-спортивному товариству «Україна», оскільки пакет документів не оформлений  відповідно до вимог  Положення про оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, затвердженого Київською міською держадміністрацією 31.08.01р., будинок здавався в експлуатацію в 1956 році і не всі документи  збереглися.

Пунктом 2 ст.328 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності  вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.          

Стаття 321 Цивільного кодексу України передбачає –право власності є непорушним. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Статтею 392 Цивільного кодексу України встановлено –власник може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.              

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, що позивач дійсно є власником нежилих приміщень № 62-64, 64а, загальною площею 898,1 м.кв. за адресою бульвар Дружби народів,14 (літ.А), а тому заявлені позивачем вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Оскільки в процесу розгляду спору, позивачем доведено право власності на спірні будівлі, при цьому суд встановив, що дане право не визнавалося саме відповідачем-2, то у відповідності до ст. 49 ГПК України, з Відповідача-2 на користь Позивача стягуються понесені Позивачем витрати по сплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

У частині заявлених вимог до відповідача – 1, суд припиняє провадження у справі на підставі п. 1-1 ст. 80 ГПК України, оскільки відповідачем-1, відповідно до наданих документів не оспорювалось право власності позивача, а було відмовлено в його реєстрації; в той же час позивачем не заявлялися вимоги про зобов'язання відповідача-1 зареєструвати право власності.

Керуючись ст.ст. 2, 12, 13, 16, 33, 34, 49, 64, 75, 80 (1-1), 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

ВИРІШИВ:

Визнати право власності Фізкультурно-спортивного товариства «Україна»(м.Київ-135, вул.Золотоустівська,1; код 02605428) на нежилі приміщення № 62-64, 64а, загальною площею 898,1 м кв за адресою бульвар Дружби народів,14 (літ.А).

Стягнути з Первинної організації Всеукраїнської Громадської організації «Фізкультурно-спортивне товариство «Україна»у Печерському районі м. Києва

(01103, м. Київ-103, бул. Дружби Народів, 14) на користь Фізкультурно-спортивного товариства «Україна»(м.Київ-135, вул.Золотоустівська,1; код 02605428) 85 (вісімдесят п'ять) грн. державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Провадження в справі по відношенню до Головного управління комунальної власності м. Києва грн. припинити.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                                                      Домнічева І.О.

Дата складання та підписання повного тексту рішення –08.04.20

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення03.04.2008
Оприлюднено17.04.2008
Номер документу1534582
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/122

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 26.11.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 20.11.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 18.10.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ксензюк Андрій Ярославович

Ухвала від 26.09.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 20.08.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

Ухвала від 17.11.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

Ухвала від 13.08.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

Ухвала від 24.03.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні