Постанова
від 25.03.2008 по справі 16/440
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

16/440

      КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД       

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8                                                            т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 25.03.2008                                                                                           № 16/440

 Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

 головуючого:          Андрієнка  В.В.

 суддів:             

             

 За участю представників:

 від позивача - Карпусь С.М.

 від відповідача - Худенко А.Я.

 розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Підприємства з іноземною інвестицією у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Фалбі"

 на рішення Господарського суду м.Києва від 18.01.2008

 у справі № 16/440  

 за позовом                               Підприємства з іноземною інвестицією у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Фалбі"

 до                                                   Київського міського пологового будинку № 2

             

                       

 про                                                  усунення перешкод у користуванні орендованим майном

 

ВСТАНОВИВ:

 ТОВ «Фалбі» звернулось до Господарського суду міста Києва із позовною заявою про усунення перешкод у користуванні майном шляхом зобов'язання Київського міського пологового будинку № 2 підписати договір оренди нежитлового приміщення площею 18,00 кв. м., що розташоване по вул. Мостицькій, 11 у м. Києві.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 18.01.2008 р. в задоволенні позову відмовлено повністю.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, позивач звернувся  до Київського апеляційного господарського суду  з апеляційною скаргою,  в якій просить  рішення  скасувати повністю та прийняти нове про задоволення позовних вимог.

Свої вимоги апелянт обґрунтовує тим, що рішення місцевого господарського суду прийняте з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи, місцевий господарський суд неправильно застосував та порушив норми процесуального та матеріального  права.

Зокрема заявник посилається на те, що власником спірного майна – Київською міською радою,  надано дозвіл на укладення договору оренди спірного нерухомого майна на строк 364 дні з орендною ставкою 10%, проте відповідач незаконно ухиляється від укладення такого договору, чим порушує права та охоронювані законом інтереси ТОВ «Фалбі».

Відповідач просив суд рішення залишити без змін з огляду на його законність та обґрунтованість.

Дослідивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів відзначає  наступне.

21.11.2006 р. Київською міською радою було прийняте рішення № 525/582 «Про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду, продовження термінів дії договорів оренди, надання дозволів на встановлення пільгових орендних ставок».

Згідно даного рішення відповідно до статей 759 та 827 Цивільного кодексу України, частини п'ятої статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", статті 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", рішення Київради від 28.09.2006 N 34/91 "Про затвердження Порядку передачі майна територіальної громади міста Києва в оренду, Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади міста Києва, Типового договору про оренду майна територіальної громади міста Києва", а також враховуючи протокол постійної комісії Київради з питань власності від 10.11.2006 N 14, Київська міська рада вирішила передати майно територіальної громади міста Києва в оренду, продовжити терміни дії договорів оренди та надати дозволи на встановлення пільгових орендних ставок згідно з додатками 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Також у п. 3 вказаного рішення Київська міська рада доручила підприємствам, установам, організаціям, яким надано дозвіл на продовження договорів оренди, визначених в додатках до цього рішення, в термін до двох місяців продовжити терміни дії договорів оренди в установленому порядку.

Згідно п. 40 Додатку № 5 до  рішення Київради від 21.12.2006 р. N 525/582   ТОВ «Фалбі» включено до Переліку суб'єктів господарювання, яким передається майно територіальної громади м. Києва в оренду, що закріплене на праві оперативного управління та господарського відання за Київським міським пологовим будинком № 2. Так, Київською міською радою прийняте рішення про передачу в орендне користування ТОВ «Фалбі» нежитлового приміщення площею 18,00 кв. м., розташованого за адресою: м. Київ, вул. Мостицька, 11, яке знаходиться на балансі Київського міського пологового будинку № 2, для використання під аптечний пункт строком на 364 дні з орендною ставкою 10%.

Згідно частини п'ятої статті 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Зміст права власності, у відповідності до ст. 317 Цивільного кодексу України, полягає у правомочності власника володіти, користуватися та розпоряджатися своїм майном.

У відповідності до частини п'ятої статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, зокрема, можуть передавати об'єкти комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду.

Пунктом 31  частини першої статті 26 Закону передбачені повноваження Київської міської ради приймати рішення про передачу іншим органам окремих    повноважень    щодо    управління    майном,    яке    належить    до комунальної власності відповідної територіальної громади, визначення меж здійснення цих повноважень та умов їх здійснення.

Відповідно до статті 29 Закону, до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать, зокрема, управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Повноваження Київської міської ради, визначені у статті 26 Закону, реалізуються шляхом прийняття нею відповідних рішень.

З огляду на викладене суд дійшов висновку про те, що рішення Київської міської ради від 21.12.2006 р. N 525/582   в частині доручення  Київському міському пологовому будинку № 2 укласти з ТОВ «Фалбі» договір оренди  нежитлового приміщення площею 18,00 кв. м., розташованого за адресою: м. Київ, вул. Мостицька, 11, яке знаходиться на балансі Київського міського пологового будинку № 2, для використання під аптечний пункт строком на 364 дні з орендною ставкою 10%  є обов'язковим для виконання відповідачем.

При цьому судом береться до уваги те, що станом на час розгляду судом даного спору рішення Київської міської ради від 21.12.2006 р. N 525/582 у частині, що стосується нежитлового приміщення площею 18,00 кв. м., розташованого за адресою: м. Київ, вул. Мостицька, 11, яке знаходиться на балансі Київського міського пологового будинку № 2, є чинним, у встановленому законом порядку не визнано недійсним.

Спір у даній справі виник на підставі того, що за твердженням ТОВ «Фалбі», відповідач безпідставно ухиляється від укладення договору оренди  нежитлового приміщення площею 18,00 кв. м., розташованого за адресою: м. Київ, вул. Мостицька, 11.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги ТОВ «Фалбі» підлягають задоволенню з наступних підстав.

На виконання вимог  Закону України „Про оренду державного та комунального майна" та Порядку передачі майна територіальної громади міста Києва в оренду, затвердженого Рішенням Київської міської Ради від 28.09.2006 № 34/91, ТОВ «Фалбі» було отримано попередню згоду на укладення договору оренди спірного приміщення від Відповідача (лист від 08.09.2005 № 188 доданий до матеріалів справи).

Головним управлінням охорони здоров'я та медичного забезпечення м. Києва на підставі Протоколу від 20.10.2005 № 5 (доданий до матеріалів справи) було прийняте рішення щодо укладення з ТОВ «Фалбі»  договору оренди на спірне нежитлове приміщення строком на один рік.

Відповідно до п.п. 10.1. пункту 10 Порядку підставою для укладення основного договору оренди комунального майна є рішення Київради.

Як вказано вище, відповідне рішення № 525/582 було прийнято Київрадою від 21.12.2006 р., яким вирішено передати ТОВ «Фалбі»  в оренду приміщення площею 18,00 кв. м., розташоване за адресою: м. Київ, вул. Мостицька, 11.

Згідно з п. 10.2. вказаного Порядку орендодавець готує проект основного договору (додаток N 3 до цього рішення) та з урахуванням істотних умов, визначених відповідним рішенням Київради, направляє його орендарю.

Крім того, згідно п. п. 10.1 пункту 10 Порядку до укладення основного договору. орендодавець може протягом п'яти днів після отримання позитивного рішення постійної комісії Київради з питань власності укласти попередній договір оренди.

На виконання вказаних положень чинного законодавства між Позивачем та Відповідачем був укладений Попередній договір найму (оренди) від 5 квітня 2007 року (доданий в матеріалах справи), термін дії якого закінчився 5 жовтня 2007 р.  

До закінчення дії Попереднього договору був складений і погоджений з Головним управлінням комунальної власності м. Києва та Головним управлінням охорони здоров'я та медичного забезпечення м. Києва основний Договір про передачу майна комунальної власності територіальної громади м. Києва, яке передається в оренду (доданий в матеріалах справи).

Таким чином з боку Позивача, у відповідності із чинним законодавством, здійсненні всі необхідні заходи для отримання в оренду вказаного комунального майна - приміщення площею 18,00 кв. м., що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Мостицька, 11, досягнуті домовленості із всіх істотних умов Договору оренди і отримано згоду як від власника майна так і від балансоутримувача.

Судовою колегією не приймаються до уваги твердження відповідача про те, що Попередній договір найму (оренди) від 5 квітня 2007 року і є основним договором оренди, а оскільки строк його дії закінчився,  відсутні підстави для укладення іншого  договору.

Вказані твердження спростовуються встановленими вище обставинами справи, а тому є необґрунтованими.

Матеріали справи не містять  доказів укладення договору оренди приміщення площею 18,00 кв. м., що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Мостицька, 11,  на виконання  рішення Київської міської ради від 21.12.2006 р. N 525/582.

Позивачем до матеріалів справи доданий Договір про передачу майна комунальної власності територіальної громади м. Києва, яке передається в оренду, предметом якого є правовідносини ТОВ «Фалбі» та  Київського міського пологового будинку № 2 з приводу оренди ТОВ «Фалбі» нежитлового приміщення площею 18,00 кв. м., що розташоване по вул. Мостицькій, 11 у м. Києві, для розміщення аптечного пункту.

Як вбачається з вказаного договору, він був підписаний з боку ТОВ «Фалбі», погоджений належним чином з Головним управлінням комунальної власності м. Києва та Головним управлінням охорони здоров'я та медичного забезпечення, проте не підписаний орендодавцем - Київським міським пологовим будинком № 2.

Згідно з п. 10.5 Порядку передачі майна територіальної громади міста Києва в оренду, орендодавець підписує погоджений Головним управлінням комунальної власності м. Києва проект договору оренди.

Вказаного обов'язку щодо підписання погодженого договору оренди нежитлового приміщення площею 18,00 кв. м., що розташоване по вул. Мостицькій, 11 у м. Києві Київський міський пологовий будинок № 2 не виконав.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» у разі відмови в укладенні договору оренди, а також неодержання відповіді у встановлений термін заінтересовані особи мають право звернутися за захистом своїх інтересів до суду, арбітражного суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Також ч. 2 вказаної статті передбачено, що окрім передбачених вказаним пунктом способів захисту цивільних прав та інтересів, суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.  

З огляду на викладене судова колегія дійшла висновку про те, що вимоги ТОВ «Фалбі» про зобов'язання Київського міського пологового будинку № 2 підписати договір оренди нежитлового приміщення площею 18,00 кв. м., що розташоване по вул. Мостицькій, 11 у м. Києві, є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

З огляду на викладене рішення місцевого господарського суду про відмову у задоволенні позову ТОВ «Фалбі» підлягає скасуванню повністю.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд , -

ПОСТАНОВИВ:

 

1.          Рішення Господарського суду міста Києва від 18.01.2008 року у справі № 16/440 скасувати повністю та прийняти нове рішення.

2.          Позов задовольнити повністю.

3.          Зобов'язати Київський міський пологовий будинок № 2 (м. Київ, вул. Мостицька, 11, код 05496780) підписати з Підприємством з іноземною інвестицією у формі Товариства з обмеженою відповідальністю «Фалбі»(м. Київ, вул. Потєхіна, 12, код 21568905) договір оренди нежитлового приміщення площею 18,00 кв. м., що розташоване по вул. Мостицькій, 11 у м. Києві.

4.          Стягнути з Київського міського пологового будинку № 2 м. Київ, вул. Мостицька, 11, код 05496780) на користь Підприємства з іноземною інвестицією у формі Товариства з обмеженою відповідальністю «Фалбі»(м. Київ, вул. Потєхіна, 12, код 21568905)  85,00 грн. державного мита та 118, 00грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5.          Стягнути Київського міського пологового будинку № 2 м. Київ, вул. Мостицька, 11, код 05496780) на користь Підприємства з іноземною інвестицією у формі Товариства з обмеженою відповідальністю «Фалбі»(м. Київ, вул. Потєхіна, 12, код 21568905)   42,5 грн. державного мита за перегляд рішення в апеляційному порядку.

6.          Доручити Господарському суду м. Києва видати накази на виконання даної постанови.

 Головуючий суддя                                                                      

 Судді                                                                                          

 31.03.08 (відправлено)

Дата ухвалення рішення25.03.2008
Оприлюднено23.04.2008
Номер документу1554872
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/440

Ухвала від 12.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 09.11.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Ухвала від 23.08.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 06.09.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Постанова від 16.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бондар C.B.

Ухвала від 27.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бондар C.B.

Постанова від 24.05.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 10.05.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні