Постанова
від 19.04.2011 по справі 2а-14695/10/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-14695/10/2670 Головуючи й у 1-й інстанції: Костенко Д.А.

Суддя-доповідач: Чаку Є.В .

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"19" квітня 2011 р. м. Київ

Київський апеляційний а дміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Ч аку Є.В.

суддів: Файдюк В.В., Коротки х А.Ю.

при секретарі: Ковриз і М.М.,

розглянувши у відкрито му судовому засіданні у м. Киє ві апеляційну скаргу відпові дача - Державної податкової інспекції у Подільському ра йоні м. Києва на постанову Окр ужного адміністративного су ду м. Києва від 25 листопада 2010 ро ку у справі за позовом товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Торгова компанія «Нью тон»до Державної податкової інспекції у Подільському ра йоні м. Києва про скасування р ішення про застосування штра фних (фінансових) санкцій від 7 травня 2010 року № 0001912305,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до Окружного адміністративног о суду м. Києва з позовом до Де ржавної податкової інспекці ї у Подільському районі м. Киє ва про скасування рішення пр о застосування штрафних (фін ансових) санкцій від 7 травня 2 010 року № 0001912305.

Постановою Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 25 листопада 2010 року позов за доволено частково, а саме: ска совано рішення Державної под аткової інспекції у Подільсь кому районі м. Києва від 7 трав ня 2010 року № 0001912305 про застосу вання штрафних (фінансових) с анкцій у частині застосуванн я штрафних (фінансових) санкц ій в розмірі 387090,95 грн.

В іншій частині у задоволен ні адміністративного позову - відмовлено.

Не погоджуючись з зазначен им судовим рішенням, відпові дач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати пос танову суду першої інстанції як таку, що постановлена з пор ушенням норм матеріального т а процесуального права, прос ить прийняти рішення, яким ві дмовити в задоволенні позову .

Заслухавши суддю-допові дача, пояснення з' явившихся учасників процесу, дослідив ши матеріали справи, доводи а пеляційної скарги, колегія с уддів знаходить, що апеляцій на скарга задоволенню не під лягає, виходячи з наступного .

Відповідно до п.4 ч.1 ст.202 КАС України підставами для скасу вання постанови або ухвали с уду першої інстанції та ухва лення нового рішення є поруш ення норм матеріального або процесуального права, що при звело до неправильного виріш ення справи або питання.

Суд першої інстанції в своє му рішенні прийшов до виснов ку про наявність підстав для задоволення позову.

Апеляційна інстанція не по годжується з доводами суду п ершої інстанції, з огляду на н аступне.

Як вбачається з матеріалі в справи, працівниками Дніпр опетровської МДПІ у Дніпропе тровській області була прове дена перевірка магазину розт ашованого за адресою: Дніпро петровська область, смт. Ювіл ейне, вул. Нижньодніпровська , 17, що належить суб'єкту господ арювання - ТОВ «ТК «Ньютон».

За результатами перевірки складено акт перевірки від 14. 04.2010р. № 0241/26/56/23/33153543.

Зокрема, актом перевірки вс тановлено, що товариством пр оведені розрахункові операц ії на суму 77418,19 гри. через реєстр атор розрахункових операцій без роздрукування відповідн их розрахункових документів , що підтверджують виконання розрахункових операцій, а са ме: фіскальні чеки реєстрато ра розрахункових операцій MINI- 500.02ME не містять обов'язкового р еквізиту, зокрема, адреси гос подарської одиниці «вул. Ниж ньодніпровська, 17, смт. Ювілей не, Дніпропетровській район, Дніпропетровська область»(з гідно реєстраційного посвід чення № 2656005141 виданого 10 лист опада 2008 року ДПІ у Подільсько му районі м. Києва).

Так, пунктом 3 ст. 3 Закону Укр аїни "Про застосування реєст раторів розрахункових опера цій у сфері торгівлі, громадс ького харчування та послуг" п ередбачено, що суб'єкти підпр иємницької діяльності, які з дійснюють розрахункові опер ації в готівковій або безгот івковій формі (із застосуван ням платіжних карток, платіж них чеків, жетонів тощо), при п родажу товарів (наданні посл уг) у сфері торгівлі, громадсь кого харчування та послуг зо бов'язані застосовувати реєс тратори розрахункових опера цій, з додержанням встановле ного порядку їх застосування .

Пунктами 1 та 2 ст. 3 вказаного Закону передбачено, що суб'єк ти підприємницької діяльнос ті, які здійснюють розрахунк ові операції в готівковій та /або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних кар ток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (над анні послуг) у сфері торгівлі , громадського харчування та послуг зобов'язані: проводит и розрахункові операції на п овну суму покупки (надання по слуги) через зареєстровані, о пломбовані у встановленому п орядку та переведені у фіска льний режим роботи реєстрато ри розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, щ о підтверджують виконання ро зрахункових операцій, або у в ипадках, передбачених цим За коном, із застосуванням заре єстрованих у встановленому п орядку розрахункових книжок ; та видавати особі, яка отриму є або повертає товар, отримує послугу або відмовляється в ід неї, розрахунковий докуме нт встановленої форми на пов ну суму проведеної операції.

Згідно з наведеним в абзаці п'ятнадцятому статті 2 Закону визначенням розрахунковим д окументом є документ установ леної форми та змісту (касови й чек, товарний чек, розрахунк ова квитанція, проїзний доку мент тощо), що підтверджує фак т продажу (повернення) товарі в, надання послуг, отримання (п овернення) коштів, купівлі-пр одажу іноземної валюти, надр укований у випадках, передба чених цим Законом, і зареєстр ований у встановленому поряд ку реєстратором розрахунков их операцій (далі - РРО) або зап овнений вручну.

У пункті 3.1 Положення про фор му та зміст розрахункового д окумента (затверджене наказо м Державної податкової адмін істрації України від 1 грудня 2000 року N 614, зареєстрованим у Мі ністерстві юстиції України 5 лютого 2001 року за N 105/5296) зазначен о, що фіскальний касовий чек н а товари (послуги) - це розраху нковий документ, надруковани й РРО при проведенні розраху нків за продані товари (надан і послуги).

Відповідно до п.п. 3.2 зазначен ого Положення обов'язковими реквізитами фіскального кас ового чека є, зокрема, назва го сподарської одиниці; адреса господарської одиниці, тощо.

Так, господарська одиниця - це стаціонарний або пересувн ий об'єкт, у тому числі транспо ртний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахунков і операції; назва господарсь кої одиниці - це назва, яка заз начена в дозволі на розміщен ня господарської одиниці (до говорі оренди, іншому докуме нті на право власності або ко ристування господарською од иницею); адреса господарсько ї одиниці - це адреса, яка зазн ачена в дозволі на розміщенн я господарської одиниці.

Отже, колегія суддів погоджується з доводами апе лянта, що назва та адреса є виз начальними ознаками господа рської одиниці, зміна будь-як ої з них означає зміну власне і господарської одиниці.

Враховуючи зазначене, кол егія суддів приходить до пер еконання, що ДПІ у Подільсько му районі правомірно застосу вала штрафну санкцію відпові дно до п.1 ст.17 Закону № 265/95, - за пор ушення вимог цього Закону до суб'єктів підприємницької д іяльності, які здійснюють ро зрахункові операції за товар и, оскільки за рішенням відпо відних органів державної под аткової служби України засто совуються фінансові санкції у п'ятикратному розмірі варт ості проданих товарів на які виявлено невідповідність, у разі нероздрукування відпов ідного розрахункового докум ента, що підтверджує виконан ня розрахункової операції.

Таким чином, колегія судді в дійшла висновку, що судом пе ршої інстанції неповно з' яс овано обставини справи, що ма ють значення для справи, пору шено норми матеріального пра ва, у зв' язку з чим апеляційн а скарга підлягає задоволенн ю, а постанова суду першої інс танції - скасуванню.

Так, відповідно до ст. 71 КАС У країни кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, крім випадків, вста новлених статтею 72 цього Коде ксу.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Консти туції України, органи держав ної влади та органи місцевог о самоврядування, їх посадов і особи зобов'язані діяти лиш е на підставі, в межах повнова жень та у спосіб, що передбаче ні Конституцією та законами України.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.198 КАС У країни за наслідками розгляд у апеляційної скарги на пост анову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції ма є право скасувати її та прийн яти нову постанову суду.

Керуючись ст. ст. 160, 195, 196, 198, 202, 205, 207 , 211, 212 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу відп овідача - Державної податко вої інспекції у Подільському районі м. Києва - задовольни ти.

Постанову Окружного адмін істративного суду м. Києва ві д 25 листопада 2010 року - скасува ти, та прийняти нову постанов у, якою у задоволені позову то вариству з обмеженою відпові дальністю «Торгова компанія «Ньютон»до Державної податк ової інспекції у Подільськом у районі м. Києва про скасуван ня рішення про застосування штрафних (фінансових) санкці й від 7 травня 2010 року № 0001912305 - відмовити.

Постанова набирає законн ої сили з моменту проголошен ня та може бути оскаржена про тягом двадцяти днів шляхом п одачі касаційної скарги безп осередньо до Вищого адмініст ративного суду України.

Головуючий - суддя:

Судді:

Постанову складен о у повному обсязі 22.04.2011.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.04.2011
Оприлюднено23.05.2011
Номер документу15581478
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14695/10/2670

Ухвала від 19.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 29.08.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 05.09.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Постанова від 25.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Постанова від 19.04.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Чаку Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні