Постанова
від 17.05.2011 по справі 5/317/09
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" травня 2011 р. Справа № 5/317/09

Колегія суддів Одесько го апеляційного господарс ького суду у складі:

Головуючого Єрмілова Г.А.

Суддів : Воронюка О.Л.

Лашина В.В.

при секретарі Хом'як О.С.

за участю представників сторін:

від ПАТ "Державний експор тно-імпортний банк України" - ОСОБА_2, довіреність № 010-01/3296 від 19.05.09;

від ПАТ "Укрсоцбанк" - ОСОБ А_3, довіреність № 02-04/609 від 11.10.10;

ліквідатора - Шульги Д.Л. , паспорт серіяНОМЕР_1, да та видачі: 11.11.05;

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Філії ПАТ "Держаний е кспортно-імпортний банк Укра їни" в м.Миколаєві

на ухвалу господарськ ого суду Миколаївської облас ті від 22.03.2011р.

по справі №5/317/09

про банкрутство ПП "Олім п-Агро"

кредитори:

1) ДПІ у Заводському районі м.Миколаєва;

2) ПАТ "Укрсоцбанк" в особі Оде ської обласної філії;

3) УПФУ в Центральному район і м.Миколаєва;

4) ПАТ "Мегабанк";

5) Філія ПАТ "Держаний експор тно-імпортний банк України" в м.Миколаєві

ліквідатор - Шульга Д .Л.

Відповідно до ст.77 ГП К України в судовому засідан ні оголошувалась перерва до 17.05.2011р.

Відповідно до ст.44 ГП К України здійснювалась фікс ація судового процесу техніч ними засобами.

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою господ арського суду Миколаївської області від 06.11.2009р. за заявою го лови ліквідаційної комісії П П "Олімп-Агро" ОСОБА_5 поруш ено провадження у справі № 5/317/0 9 про банкрутство підприємст ва на підставі ст.51 Закону Укр аїни “Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом”.

Постановою суду від 10. 11.2009р. ПП „Олім-Агро” визнано ба нкрутом, відкрито відносно н ього ліквідаційну процедуру , ліквідатором банкрута приз начено арбітражного керуючо го Цуріку М.В., зобов'язано ліквідатора в п'ятиденний ст рок подати оголошення про ви знання підприємства банкрут ом та відкриття ліквідаційно ї процедури у офіційному дру кованому органі та надати до суду реєстр вимог кредиторі в.

Після публікації оголоше ння в газеті “Голос України” від 18.11.2009 р. № 218 ліквідатором Ц урікою М.В. визнані грошові вимоги ПАТ „Мегабанк”, ПАТ "Де ржаний експортно-імпортний б анк України", ПАТ "Укрсоцбанк" в особі Одеської обласної фі лії, УПФУ в Центральному райо ні м.Миколаєва та ДПІ у Заводс ькому районі м.Миколаєва до б анкрута на загальну суму 5 638 523, 34грн.

В результаті проведення лі квідаційної процедури лікві датором була проведена інвен таризація майна підприємств а - банкрута та виявлено акт ивів на загальну суму 473 549,00 грн . (двокімнатна квартира, загал ьною площею 30,8 кв. м., житловий б удинок № 63 з відповідними госп одарськими та побутовими спо рудами загальною площею 282,8 кв . м та земельна ділянка, площею 500 кв. м.), що підтверджується ін вентаризаційним описом майн ових активів банкрута від 10.03.20 10 р.

Ухвалою господарського су ду Миколаївської області від 15.06.2010р. затверджено реєстр вимо г кредиторів ПП „Олім-Агро” с таном на 07.06.10р. на загальну суму 5 638 523,34грн., припинено виконання обов' язків ліквідатора Ц уріки М.В., ліквідатором бан крута призначено арбітражно го керуючого Шульгу Д.Л., я кого зобов' язано здійснити процедуру ліквідації банкру та відповідно до вимог Закон у України “Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом”.

29.06.2010 р. комітетом кредиторів ПП „Олім-Агро” встановлено п орядок продажу майна банкрут а - шляхом прямого продажу При ватному підприємству “Форум -2010” за ціною 477 549,00 грн.

Ухвалою господарського су ду Миколаївської області від 22.03.2011р. затверджено звіт лік відатора та ліквідаційний ба ланс ПП „Олім-Агро” станом на 08.11.2010р. Ліквідовано ПП „Олім-Аг ро”. Провадження у справі при пинено на підставі п.6 ст.40 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" .

Постановляючи зазна чену ухвалу, суд першої інста нції виходив з того, що ліквід атором боржника проведено у встановленому Законом Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом" порядку л іквідаційну процедуру банкр ута, здійснено реалізацію ус іх активів підприємства на з агальну суму 477 549,00 грн., вн аслідок чого були погашені ч астково вимоги І-ої черги, одн ак у зв' язку із відсутністю у банкрута інших активів, пог асити решту кредиторської за боргованості ПП „Олімп-Агро” не представляється можливим .

Не погоджуючись із вказаною ухвалою суду, Філ ія ПАТ "Держаний експортно-ім портний банк України" в м.Мико лаєві подала апеляційну скар гу, де просить ухвалу від 22.03.2011р . скасувати, а справу направит и на новий розгляд до суду пер шої інстанції, посилаючись н а порушення судом норм проце суального права (ст.ст.4-2, 4-3, 4-7, 22, 32, 43 ГПК України) та невірне заст осування норм матеріального права, зокрема, ст.ст.24-32 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.с т.105,111 ЦК України та ст.60 ГК Украї ни.

Так, в апеляційній ска рзі зазначається, що:

- в ліквідаційно му балансі кредиторська забо ргованість на кінець звітног о періоду зазначена „0”, із чог о можна зробити висновок, що в сі кредиторські вимоги погаш ені, однак в реєстрі вимог кре диторів, наданому як додаток до звіту ліквідатора, непога шені вимоги кредиторів зазна чені у сумі 5 160 974,34грн.;

- ліквідаційний ба ланс не містить також доказі в вжиття ліквідатором заході в щодо стягнення дебіторсько ї заборгованості у сумі 190 000гр н.;

- комітет кредитор ів ПП „Олімп-Агро”, в порушенн я ч.2 ст.30 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом", встановивши інши й порядок реалізації належно го банкруту майна, не погодив умови та строки відчуження м айна, не визначив умови оплат и, а тому ліквідатор не мав нал ежних повноважень на укладен ня 06.10.2010р. договорів купівлі-про дажу житлового будинку з зем ельною ділянкою та квартири. Ліквідатор не надав також до казів розміщення в засобах м асової інформації оголошенн я про порядок продажу майна б анкрута, склад, умови та строк и придбання майна;

- матеріали справи містять суперечливі дані що до здійснення оцінки майна б анкрута;

- дані звіту ліквід атора щодо втрати круглої пе чатки ПП „Олім-Агро” спросто вуються тим, що вказані догов ори купівлі-продажу майна, пл атіжні доручення на перераху вання коштів скріплені печат кою банкрута. Однак суд не дав належної оцінки наведеним о бставинам;

- ліквідаційною комісією ПП „Олімп-Агро” не б ули здійснені всі заходи, що п ередують ліквідації підприє мства, передбачені цивільним законодавством та Законом У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом";

У відзиві на апеляційну с каргу ПАТ "Мегабанк” просить залишити її без задоволення , а оскаржену ухвалу без змін, посилаючись на те, що ліквіда тором були вжиті всі заходи д ля пошуку майна банкрута, пер едбачені розділом ІІІ Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Крі м того, встановлення комітет ом кредиторів іншого порядку продажу майна банкрута не по кладає на ліквідатора обов' язків щодо опублікування в з асобах масової інформації по відомлення про порядок прода жу майна банкрута, склад, умов и та строки придбання майна.

ПАТ "Мегабанк” зазначає так ож про те, що встановити треті х осіб, які мали заборгованіс ть перед ПП „Олімп-Агро” вияв илось неможливим у зв' язку із втратою всіх документів т а пропуском строку позовної давності, у зв' язку з чим на з асіданні комітету кредиторі в банкрута від 09.02.2011р. було прий нято рішення про списання де біторської заборгованості.

Відзиви на апеляцій ну скаргу Філії ПАТ "Держаний експортно-імпортний банк Ук раїни" в м.Миколаєві від інших учасників провадження у спр аві про банкрутство ПП „Олім п-Агро”до Одеського апеляцій ного господарського суду не надходили.

В судовому засіданні апеляційної інстанції предс тавник іншого кредитора у сп раві - ПАТ "Укрсоцбанк" в особі Одеської обласної філії дов оди скарги підтримав. Ліквід атор ПП „Олімп-Агро” Шульга Д.Л. проти вимог апеляційно ї скарги заперечував та прос ив залишити її без задоволен ня, а ухвалу від 22.03.2011р. без змін.

Заслухавши поясне ння представників сторін, об говоривши доводи апеляційно ї скарги, перевіривши наявні матеріали справи на предмет їх юридичної оцінки господа рським судом Миколаївської о бласті, проаналізувавши зас тосування норм матеріальног о та процесуального права, ко легія суддів дійшла висновку , що апеляційна скарга підляг ає частковому задоволенню з огляду на таке.

Згідно ч. 2 ст. 101 ГПК Укр аїни апеляційний господарсь кий суд не зв' язаний довода ми апеляційної скарги і пере віряє законність і обґрунтов аність рішення місцевого гос подарського суду у повному о бсязі

Відповідно до п. 1 ст. 51 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом", якою встановлені особлив ості застосування процедури банкрутства до боржника, що л іквідується власником, якщо вартості майна боржника - юри дичної особи, щодо якого прий нято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юриди чна особа ліквідується в пор ядку, передбаченому цим Зако ном. У разі виявлення зазначе них обставин ліквідатор (лік відаційна комісія) зобов'яза ні звернутися до господарськ ого суду із заявою про поруше ння справи про банкрутство т акої юридичної особи.

У разі виявлення об ставин, зазначених у абзаці п ершому цієї частини, після пр ийняття рішення про ліквідац ію до створення ліквідаційно ї комісії (призначення лікві датора) заява про порушення с прави про банкрутство подаєт ься власником майна боржника (уповноваженою ним особою).

03.11.2009 р. засновником ПП „ Олімп-Агро” ОСОБА_5 прийн ято рішення про припинення д іяльності підприємства у зв' язку із ліквідацією за власн им бажанням та призначення л іквідатором ОСОБА_5

Цього ж дня зазначене рішення було нотаріально по свідчене.

Крім того, 03.11.2009р. голова ліквідаційної комісії ПП „О лімп-Агро” ОСОБА_5 прийня ла рішення про звернення до г осподарського суду Одеської області із заявою про поруше ння справи про банкрутство п ідприємства у зв'язку із відс утністю активів та майна.

У відповідності до п.1 ст.105 Цивільного кодексу Украї ни учасники юридичної особи, що прийняли рішення про прип инення юридичної особи, зобо в'язані негайно письмово пов ідомити про це орган, що здійс нює державну реєстрацію, яки й вносить до єдиного державн ого реєстру відомості про те , що юридична особа перебуває у процесі припинення.

Згідно із ст.18 Закону Україн и “Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців”якщо відомо сті, що підлягають внесенню д о Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців, не бул и до нього внесені, вони не мож уть бути використані в спорі з третьою особою.

Статтею 34 цього Закону встановлена необхідність вн есення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємц ів запису про рішення щодо пр ипинення юридичної особи та порядок внесення такого запи су.

Проте, докази письмов ого повідомлення державного реєстратора про прийняття 03.1 1.2009 р. засновником ПП „Олімп-Аг ро” рішення про його припине ння в матеріалах справи відс утні.

Тобто боржник не нада в до суду належних доказів на підтвердження дотримання ни м порядку прийняття рішення про припинення юридичної осо би.

Всупереч приписам ст .ст.34,43 ГПК України, господарськ ий суд зазначених обставин с прави не дослідив та не дав їм належної правової оцінки.

Окрім того, відповідн о до вимог ч.4 ст.105 ЦК України, ко місія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих з асобах масової інформації , в яких публікуються відомост і про державну реєстрацію юр идичної особи, що припиняєть ся, повідомлення про припине ння юридичної особи та про по рядок і строк заявлення кред иторами вимог до неї. Цей стро к не може становити менше дво х місяців з дня публікації по відомлення про припинення юр идичної особи.

Тобто, звернення з зая вою про порушення справи про банкрутство та порушення су дом провадження за спрощеною процедурою, відповідно до ст .51 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом", можливе лише після закі нчення строку, який передбач ений ч.4 ст.105 ЦК України. Після р озміщення комісією з припине ння юридичної особи в друков аних засобах інформації пові домлення про припинення юрид ичної особи, в порядку ч. 4 ст. 105 Ц К України, цей факт стає загал ьновідомим.

Між тим, до заяви про п орушення справи про банкрутс тво ПП „Олімп-Агро” не додано доказів вміщення в друкован их засобах масової інформаці ї публікації оголошення про припинення цього товариства шляхом ліквідації.

Матеріали справи не м істять оригіналу або копії Б юлетеню державної реєстраці ї, з наявним у ньому оголошенн ям про припинення ПП „Олімп-А гро”, як то передбачено статт ею 22 Закону України "Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб - підприє мців", згідно якої рішення про прийняття засновниками (уча сниками) або уповноваженим н ими органом щодо припинення юридичної особи підлягає опу блікуванню в спеціалізовано му друкованому засобі масово ї інформації.

Господарський суд за значених обставин не перевір ив та прийшов до необґрунтов аного висновку про достатніс ть підстав для порушення про вадження у справі про банкру тство за спрощеною процедуро ю.

За змістом частини 5 с татті 60 ГК України, яка регулю є загальний порядок ліквідац ії суб'єкта господарювання, в бачається, що ліквідаційна к омісія оцінює наявне майно с уб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховуєт ься з кредиторами, складає лі квідаційний баланс та подає його власнику або органу, яки й призначив ліквідаційну ком ісію. Достовірність та повно та ліквідаційного балансу по винні бути перевірені у вста новленому законодавством по рядку.

Відповідно до вимог ч . 1 ст.111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення ст року для пред'явлення вимог к редиторами складає проміжни й ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що лік відується, перелік пред'явле них кредиторами вимог, а тако ж про результати їх розгляду . Проміжний ліквідаційний ба ланс затверджується учасник ами юридичної особи або орга ном, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Як вбачається із матеріал ів справи, до заяви про поруше ння провадження по справі лі квідатором ПП „Олімп-Агро” д оданий фінансовий звіт суб'є кта малого підприємництва ба ланс) станом на 30.11.2009 р., проте, в п орушення вимог ст. 111 ЦК Україн и, відсутній проміжний лікві даційний баланс. Місцевий го сподарський суд на зазначену обставину уваги також не зве рнув.

Отже, враховуючи вищ езазначені вимоги чинного за конодавства, необхідними пер едумовами для звернення із з аявою про порушення провадже ння у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 З акону про банкрутство є: оцін ка вартості наявного майна б оржника, публікація оголошен ня згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторсько ї заборгованості, повідомлен ня органу державної податков ої служби про ліквідацію під приємства, та складання пром іжного ліквідаційного балан су. Крім того, звернення до суд у з такою заявою можливо лише після закінчення строку, пер едбаченого статтею 105 ЦК Украї ни.

Судова колегія нагол ошує, що докази на підтвердже ння цих обставин повинні бут и надані заявником господарс ькому суду саме на момент пор ушення справи про банкрутств о за спрощеною процедурою.

Аналізуючи матеріали справи, судова колегія прийш ла до висновку, що суд першої і нстанції, в порушення вимог с татті 43 ГПК України, не надав п равової оцінки наявності чи відсутності передбачених За коном України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом" правових підстав для пору шення провадження у справі п ро банкрутство, в порядку пер едбаченому статтею 51 Закону, т а не надав правової оцінки зм істу поданої ліквідатором ПП „Олімп-Агро” заяви про визна ння підприємства банкрутом , не дослідив дотримання заяв ником вимог статей 104, 105, 110 111 ЦК Ук раїни та статті 60 ГК України.

За вказаних обставин , здійснене у справі провадже ння не може вважатися законн им з моменту його порушення.

Крім того, судова коле гія вважає такими, що заслуго вують на увагу, доводи апеляц ійної скарги про неправильне складення ліквідатором ПП "О лімп-Агро" ліквідаційного ба лансу в частині зазначення в рядку з кодом 640 (баланс на кіне ць звітного періоду) "0", оскіль ки це суперечить даним реєст ру вимог кредиторів та звіту ліквідатора, відповідно до я ких після завершення ліквіда ційної процедури непогашено ю залишилась кредиторська за боргованість на загальну сум у 5 160 974,34грн.

Судова колегія врахо вує також пояснення представ ника ПАТ "Укрсоцбанк" в судово му засіданні апеляційної інс танції про те, що банк має дан і стосовно дебіторів ПП „Олі мп-Агро”. Крім того, при розгля ді справи в суді першої інста нції банк в зауваженнях щодо звіту ліквідатора та ліквід аційного балансу (т.2 а.с.141-142) заз начав про те, що боржником ПП " Олімп-Агро" є ТОВ СП "НІБУЛОН" в ідповідно до договору постав ки сільськогосподарської пр одукції №К1301/2006 від 11.06.07р. Однак ма теріали справи свідчать про те, що ліквідатор банкрута до банку для отримання такої ін формації не звертався, і дебі торська заборгованість була безпідставно списана як без надійна. Місцевий господарсь кий суд, затверджуючи звіт лі квідатора, наведеним обстави нам належної оцінки не дав.

Згідно зі ст. 5 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом" пров адження у справах про банкру тство регулюється цим Законо м, ГПК, іншими законодавчими а ктами.

Поряд з положеннями З акону, господарський суд у сп равах про банкрутство має пр аво застосовувати норми ГПК України, які передбачають, зо крема припинення провадженн я у справі.

Згідно до постанови П ленуму Верховного суду Украї ни „Про судову практику в спр авах про банкрутство" від 18 гр удня 2009 року N 15, законом не врегу льовано подальшого перебігу провадження у справі у випад ках, коли у встановленому зак онодавством порядку виявлен о безпідставність вимог кред итора (кредиторів), за заявою я кого (яких) було порушено спра ву про банкрутство боржника, або коли порушено проваджен ня у справі про банкрутство п ідприємств, стосовно яких ді є законодавча заборона поруш увати справи про банкрутство . У таких випадках судам слід п рипиняти провадження у справ і на підставі пункту 7 частини першої статті 40 Закону (за від сутності інших підстав для т акого припинення) та пункту 1' частини першої статті 80 ГПК Ук раїни (за відсутністю предме ту спору).

З огляду на викладене , ухвала господарського суду від 22.03.2011р., як прийнята з поруше нням норм матеріального та п роцесуального права, залишат ись чинною не може та підляга є скасуванню, а провадження у справі про банкрутство ПП „О лімп-Агро” - припиненню.

Судова колегія зверт ає увагу, що у зв'язку із скасу ванням ухвали від 22.03.2011р. та при пиненням провадження у справ і місцевому господарському с уду необхідно вирішити питан ня про внесення до Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців відповідного запису щ одо юридичної особи - ПП „Ол імп-Агро”, згідно Закону Укра їни “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців".

Керуючись ст.ст.80,85,103,104,105,106 Госп одарського процесуального к одексу України, колегія судд ів-

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну с каргу Філії ПАТ "Держаний екс портно-імпортний банк Україн и" в м.Миколаєві задовольнити частково.

Ухвалу господарськог о суду Миколаївської області від 22.03.2011р. у справі №5/317/09 скасува ти.

Провадження у спр аві припинити.

Головуючий суддя Г.А. Єрмілов

Суддя О.Л. Воронюк

Суддя В.В. Лашин

Повний текст постанови с кладено 19.05.2011р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення17.05.2011
Оприлюднено24.05.2011
Номер документу15602873
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/317/09

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Постанова від 19.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Ухвала від 11.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Постанова від 17.05.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 05.04.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 22.03.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 15.02.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні