Постанова
від 11.04.2008 по справі 1/149-11а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/149-11А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

43010, м. Луцьк, пр. Волі, 54 а

              

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"11" квітня 2008 р. Справа № 1/149-11А.

За позовом Торчинського міжгосподарського підприємства по птахівництву

          Третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача ліквідаційна комісія Торчинського міжгосподарського підприємства по птахівництву

          Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Відкрите акціонерне товариство "Кредобанк"

          до Виконавчого комітету Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області

                Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецбудмонтаж"

          Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні  відповідача БТІ Волинської області

          про визнання недійсними рішень Виконавчого комітету Торчинської селищної ради Луцького району №71 та №72 від 25.07.2002 року "Про визнання права власності на комплекс будівель і споруд"

                                                                                                    Суддя  Гончар М. М.

                                                                   Секретар судового засідання Соломка О.М.

           За участю представників сторін:

від позивача: Генсіровський А.С. - директор, Канівський В.К., довір. від  12.12.2007 року

від відповідачів: Торчинської с/р - н/з,

          ТзОВ "Спецбудмонтаж" - Сидун С.П., директор

          від 3-ої особи ліквідкомісії Торчинського МГПП : н/з

          від 3-ої особи ВАТ "Кредобанк": Зленко Т.О., довір. №2340 від  29.01.2008 року 

          від 3-ої особи БТІ Волинської області: н/з

 

          Відповідно до ст. ст. 27, 29, 30  Кодексу адміністративного судочинства України

сторонам  роз'яснено право відводу судді та секретаря судового засідання.

Відводу не заявлено. На підставі ст. ст. 49, 51, 59 КАСУ  роз'яснено процесуальні права та обов'язки сторін.

         

          02.04.2008 року в судовому засіданні було оголошено перерву до 11 год. 11.04.2008 року для подачі ТзОВ "Спецбудмонтаж" додаткових документів по справі.

          Суть спору: Торчинське міжгосподарське підприємство по птахівництву звернулося в суд з позовом до Виконавчого комітету Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області та Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецбудмонтаж" про визнання недійсними рішень Виконавчого комітету Торчинської селищної ради Луцького району №71 та №72 від 25.07.2002 року "Про визнання права власності на комплекс будівель і споруд".

          Свої вимоги позивач обґрунтовує наступним:

          - виконком Торчинської селищної ради Луцького району рішенням від 30.11.1998 року за №101 визнав право власності на комплекс будівель і споруд, що знаходяться за адресою : смт. Торчин, вул. Незалежності, 8 за Торчинським міжгосподарським підприємством по птахівництву;

          - згоди на відчуження даного майна ні засновники, ні директор Торчинського МПП не давали;

          - виконком  Торчинської селищної ради Луцького району  без відома як засновників так і директора Торчинського МПП своїми рішеннями №71 та №72 визнав право власності  на комплекс будівель і споруд, що знаходяться за адресою : смт. Торчин, вул. Незалежності, 8 за товариством з обмеженою відповідальністю "Спецбудмонтаж", чим і було порушено право власності Торчинського МПП і стало підставою для звернення з позовом.

          На підставі вищезазначених рішень виконкому  Торчинської селищної ради ТзОВ "Спецбудмонтаж" отримав в БТІ свідоцтва на право власності на майно,  що знаходиться за адресою : смт. Торчин, Луцького району та надав його в заставу за отриманий кредит.

01.03.2007 року позивач подав суду клопотання про збільшення позовних вимог та просив залучити до розгляду даної справи третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Волинське ОБТІ та зобов'язати останнього поновити та зареєструвати за Торчинським МПП право власності на комплекс будівель і споруд, що знаходяться за адресою : смт. Торчин, вул. Незалежності, 8.

Ухвалою господарського суду Волинської області, на виконання ухвали Вищого адміністративного суду України від 26.12.2006 року залучено ліквідаційну комісію Торчинського міжгосподарського підприємства по птахівництву.

10.04.2007 року подана заява за підписом голови ліквідаційної комісії Торчинського МПП, Мазурика М.Ф., з просьбою визнати ліквідаційну комісію Торчинського міжгосподарського підприємства по птахівництву належним представником цього підприємства та замінити первинного позивача належним позивачем - ліквідаційну комісію Торчинського міжгосподарського підприємства по птахівництву.

Ухвалою суду від 11.04.2007 року третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача залучено Волинське ОБТІ, а за заявою Волинської філії ВАТ "Кредобанк", в заставі якого перебуває майно ТзОВ "Спецбудмонтаж" по кредитному договору, що є предметом спору залучено третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ВАТ "Кредобанк".

Ухвалою господарського суду Волинської області від 22.05.2007 року позов залишений без розгляду, при ухваленні якої керувався ст. 20 Закону України "Про господарські товариства", ст. 60 господарського кодексу України, ст. 155 Кодексу адміністративного судочинства України та з тих підстав, що позов Торчинським МПП поданий за підписом директора Генсіровського А.С., особою, яка немає таких повноважень, так як на підприємстві створена та діє ліквідаційна комісія, головою якої є інша особа і до якої перейшли організаційно-розпорядчі повноваження по управлінню справами підприємства, взявши до уваги рішення Луцького міськрайонного суду від 17.02.2006 року, яке залишене без змін ухвалою апеляційного суду Волинської області від 13.04.2006 року.

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду скасовано ухвалу господарського суду Волинської області від 22.05.2007 року та постановлено нову ухвалу про направлення справи до суду першої інстанції для продовження розгляду справи.

Апелянтом поставлено під сумнів створення ліквідаційної комісії Торчинського міжгосподарського підприємства по птахівництву, оскільки не має відповідних реквізитів, а процес припинення діяльності підприємства передбачає обрання членів ліквідкомісії зборами уповноважених представників господарств учасників та затвердження виконавчим комітетом районної ради, однак такий порядок припинення діяльності підприємства не дотриманий.

Комунальне підприємство "Волинське обласне бюро технічної інвентаризації" листом від 24.01.2007 року просило розгляд справи провести без його участі.

Відповідач Торчинська селищна рада подала суду клопотання №15 від 24.01.2008 року, в якому просить суд розглядати справу без участі її представника.

Розглянувши документи справи, заслухавши представників сторін, суд, -

                                                  в с т а н о в и в:

рішенням від 30.11.1998 року за №101 виконком Торчинської селищної ради Луцького району визнав право власності на комплекс будівель і споруд, що знаходяться за адресою : смт. Торчин, вул. Незалежності, 8 за Торчинським міжгосподарським підприємством по птахівництву.

Волинське обласне бюро технічної інвентаризації (реєстраційне посвідчення на об'єкти нерухомого майна, які належать юридичним особам серія АЮ №00222 від 29.12.1998р.) посвідчило, що комплекс будівель та споруд в цілому, який розташований в смт. Торчин Луцького району по вул. Незалежності, 8 зареєстрований на праві власності за Торчинським міжгосподарським підприємством по птахівництву.

25 липня 2002 року виконавчий комітет Торчинської селищної ради Луцького району прийняв рішення за №№ 71 та 72 "Про оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна в смт. Торчин", якими оформив право власності товариства з обмеженою відповідальністю "Спецбудмонтаж" на об'єкти нерухомого майна з видачею свідоцтва про право власності, на об'єкти нерухомості, які знаходяться в смт. Торчин Луцького району по вул. Незалежності, 8, у зв'язку із передачею на баланс ТзОВ "Спецбудмонтаж" об'єктів Торчинського МПП, зокрема, зерносклад 1962р. побудови, курятник №1 1975р. побудови, курятник №3 1962р. побудови, курчатник 1983р. побудови, курятник 1976р. побудови, курчатник беріз. 1977р. побудови, курчатник літній 1991р. побудови, контора 1962р. побудови, інкубаційний цех 1974р. побудови, будка для продажі курчат 1980р. побудови, будка електростенд. 1977р. побудови, башня Рожковського 1979р. побудови, артскважина 1980р. побудови, заправочна станція 1988р. побудови.

          На підставі зазначених рішень виконавчого комітету Торчинської селищної ради Волинське обласне бюро технічної інвентаризації видало свідоцтва на право власності на це майно за ТзОВ "Спецбудмонтаж".

          Виконавчий комітет Торчинської селищної ради при оформленні права власності на майно за ТзОВ "Спецбудмонтаж" керувався Інструкцією Держбуду України від 09.06.1998 року №121 "Про порядок державної реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб , зареєстрованої в Мінюсті України 26.06.1998 року №399/2839 та в зв'язку з передачею на баланс ТзОВ "Спецбудмонтаж" будівель, споруд та майна Торчинського МПП.

          Передача будівель, споруд та майна Торчинського МПП на баланс ТзОВ "Спецбудмонтаж" оформлена актом передачі від 30.03.1999 року комісією , в складі якої був директор Генсіровський А.С., на підставі протоколу зборів уповноважених представників господарств пайовиків Торчинського МПП від 16.06.1998 року "Про зміну форми власності Торчинського МПП" та протоколу засідання ліквідкомісії від 26.02.1999 року "Про передачу на баланс".

          Частиною 2 ст.8 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство ст.13 Закону України "Про сільськогосподарську кооперацію від 17.07.1997 року №469/97-ВР встановлено, що право колективної власності здійснюють колективні збори, збори уповноважених або створений орган управління підприємства, якому передані окремі функції по господарському управлінню колективним майном, належне підприємству майно може бути передано державним, кооперативним та іншим підприємствам, організаціям і громадянам за рішенням загальних зборів підприємства або зборів уповноважених.

          Проте рішенням виконкому Торчинської селищної ради від 25.07.2002 року №71 і  №72 передано у власність ТзОВ"Спецбудмонтаж" майно без рішення загальних зборів членів підприємства або зборів уповноважених.

          Протокол зборів Торчинського МПП від 16.06.1998 року , протоколу засідання ліквідкомісії від 26.02.1999 року та акту передачі будівель, споруд та майна Торчинського МПП від 30.03.1999 року свідчать про зміну форми власності Торчинського МПП шляхом передачі на баланс виробничій фірмі "Спецбудмонтаж" будівель, споруд та майна Торчинського МПП за ціною 139859грн.

          Проте, передача майна на баланс підприємства ще не є ознакою передачі майна у власність. Баланс підприємства (організації) є формою бухгалтерського обліку, визначення складу і вартості майна та обсягу фінансових зобов'язань на конкретну дату. Баланс не є підставою знаходження майна у власності (володінні) підприємства.

          Тимчасовим Положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, зареєстрованих Мінюстом України від 18.02.2002 року №157/6445 встановлений виключний перелік документів, згідно яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна. Цей перелік не містить реєстрації права власності на підставі передачі майна на баланс підприємства.

          Розділом V Статуту Торчинського міжгосподарського підприємства по птахівництву передбачено припинення діяльності (ліквідація) міжгосподарського підприємства ліквідаційною комісією, яка вибирається зборами, уповноважених представників господарств - учасників і затверджується комітетом районної ради народних депутатів.

          Відповідачем подана суду, належним чином не завірена, копія зборів уповноважених представників господарств - пайовиків Торчинського міжгосподарського підприємства по птахівництву про створення ліквідаційної комісії.

          Докази затвердження ліквідкомісії виконавчим комітетом районної ради суду не надані.

          Запрошений в судове засідання Мазурик М.Ф., який згідно рішення зборів уповноважених представників господарств - пайовиків Торчинського МПП обраний головою ліквідкомісії, не надав документів роботи ліквідкомісії, пояснив що робота ліквідкомімсією не проводилась, звіти не складалися.

          Відповідно до ст.ст.328,334 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

          Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

          Товариством з обмеженою відповідальністю "Спецбудмонтаж" не доведена передача майна Торчинського МПП у власність.

          Вимога позивача про зобов'язання БТІ зареєструвати за останнім право власності на комплекс будівель і споруд, що знаходяться за адресою: смт.Торчин, вул.Незалежності,8 не може бути задоволена, т.я. останнім не надані документи про скасування за ним права власності на це майно.

Керуючись  викладеним, ст. ст. 138, 143, 159, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд, -

постановив:

1.Позов задовольнити частково.

                   2.Визнати нечинними рішення Виконавчого комітету Торчинської селищної ради Луцького району №71 та №72 від 25.07.2002 року "Про визнання права власності на комплекс будівель і споруд".

          3.Стягнути з Виконавчого комітету Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області,  смт. Торчин, вул. Незалежності, 103, код 21740391,  42,50 грн. в повернення витрат по сплаті державного мита.

                4.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецбудмонтаж",  смт. Торчин, вул. Незалежності, 8, код 20147372,  42,50 грн. в повернення витрат по сплаті державного мита.

 Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього КАС України - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження до Львівського апеляційного адміністративного суду України.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Суддя                                                                               М.М. Гончар

Постанова у повному обсязі

складена  18.04.2008 року

Дата ухвалення рішення11.04.2008
Оприлюднено25.04.2008
Номер документу1562770
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/149-11а

Ухвала від 02.06.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Дякович В.П.

Постанова від 11.04.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

Ухвала від 20.03.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

Ухвала від 24.01.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

Ухвала від 24.01.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні