Ухвала
від 02.06.2011 по справі 1/149-11а
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 червня 2011 р. Справа № 11461/10

Колегія суддів Ль вівського апеляційного адмі ністративного суду в складі:

головуючого судді - Дяков ича В.П.,

суддів - Обрізко І.М., Яворс ького І.О.,

при секретарі судово го засідання - Поворознику Д.Б.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в місті Ль вові апеляційну скаргу Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Спецбудмонтаж» на по станову Господарського суду Волинської області від 11 квіт ня 2008 року у справі № 1/149-11а/5004 за по зовом Торчинського міжгоспо дарського підприємства по пт ахівництву до Виконавчого ко мітету Торчинської селищної ради Луцького району Волинс ької області, треті особи, які не заявляють самостійних ви мог на предмет спору - Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Спецбудмонтаж», Воли нська філія Відкритого акціо нерного товариства «Кредоба нк», Ліквідаційна комісія То рчинського міжгосподарсько го підприємства по птахівниц тву, Комунальне підприємство «Волинське обласне бюро тех нічної інвентаризації», про визнання нечинними рішень, -

ВСТАНОВИЛА:

Торчинське міжгосподарсь ке підприємство по птахівниц тву звернулось до суду з позо вом, яким з врахуванням уточн ення позовних вимог просило визнати нечинними рішення Ви конавчого комітету Торчинсь кої селищної ради від 25.07.2002 року № 71 та № 72 «Про визнання права в ласності на комплекс будівел ь і споруд», якими за ТзОВ «Спе цбудмонтаж» визнано право вл асності на комплекс будівель і споруд, що знаходяться за ад ресою вул. Незалежності, 8 смт Торчин Луцького району Волин ської області та зобов' язат и КП «Волинське ОБТІ» зареєс трувати за ним право власнос ті на сказані будівлі і спору ди.

Постановою Господарського суду Волинської області від 11 квітня 2008 року позов задовол ено. Постанова мотивована на ступним. Відповідно до полож ень Закону України «Про коле ктивне сільськогосподарськ е підприємство» та Закону Ук раїни «Про сільськогосподар ську кооперацію» майно сільс ькогосподарського підприєм ства може бути передане інши м особам лише за рішенням заг альних зборів або зборів упо вноважених, однак всупереч д аним нормам відповідач визна в право власності на майно То рчинського міжгосподарсько го підприємства по птахівниц тву за ТзОВ «Спецбудмонтаж» без наявності таких рішень. П ередача спірного майна на ба ланс ТзОВ «Спецбудмонтаж» на підставі протоколу зборів Т орчинського МПП, протоколу з асідання ліквідаційної комі сії підприємства та акту пер едачі майна, не свідчить про п ередачу цього майна у власні сть. Крім того, Тимчасовим пол оженням про порядок реєстрац ії на нерухоме майно встанов лено вичерпний перелік докум ентів, відповідно до яких про водиться реєстрація права вл асності на нерухоме майно і п ередача майна на баланс підп риємства не є такою підставо ю. ТзОВ «Спецбудмонтаж» не до вело факту передачі йому у вл асність майна Торчинського м іжгосподарського підприємс тва по птахівництву у встано вленому законодавством поря дку.

Постанову в апеляційному п орядку оскаржило ТзОВ «Спецб удмонтаж», вважає, що оскаржу вана постанова прийнята з по рушенням норм матеріального та процесуального права, а ви сновки суду не відповідають обставинам справи. Просить п останову скасувати та прийня ти нову, якою відмовити в задо воленні позову в повному обс язі. На обґрунтування вимог а пеляційної скарги зазначає, що ліквідаційна комісія Торч инського міжгосподарського підприємства по птахівництв у створена відповідно до зак онодавства та визнана таким, що існує. Вона не є юридичною особою та відповідно не може бути залученою до участі в сп раві як третя особа. Тому лікв ідаційна комісія являється є диним органом, що володіє орг анізаційно-розпорядчими пов новаженнями по управлінню сп равами підприємства, а колиш ній директор Торчинського МП П, обраний заступником голов и ліквідаційної комісії, не є законним представником підп риємства. Тому відповідно до ст. 155 Кодексу Адміністративн ого судочинства України позо вну заяву слід залишити без р озгляду. Крім того, суд безпід ставно керувався Тимчасовим положенням про порядок реєс трації на нерухоме майно, оск ільки дане Положення не стос ується діяльності органів мі сцевого самоврядування.

Заслухавши суддю-доповіда ча, пояснення представника т ретьої особи, який підтримав вимоги апеляційної скарги, о бговоривши доводи апеляційн ої скарги і заперечень на них , дослідивши матеріали справ и, колегія суддів приходить д о висновку про те, що апеляцій на скарга не підлягає задово ленню з наступних підстав.

Колегія суддів не приймає д оводів апелянта про те, що поз овну заяву слід залишити без розгляду, оскільки після ств орення ліквідаційної комісі ї Торчинського міжгосподарс ького підприємства по птахів ництву, її директор ОСОБА_1 , обраний заступником голови ліквідаційної комісії, не ма в повноважень представляти і нтереси підприємства.

Так, ухвалою Львівського ап еляційного адміністративно го суду від 25.09.2007 року, залишено ю без змін ухвалою Вищого адм іністративного суду України від 24.03.2009 року, встановлено, що Т орчинське МПП не виключене з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій Ук раїни, директор підприємства ОСОБА_1 представляє його інтереси у всіх державних ус тановах і продовжує виконува ти свої обов' язки в повному об' ємі, а тому не позбавлени й права звертатись в суд з поз овами від імені підприємства .

Вказана ухвала апеляційно го суду набрала законної сил и, тому відповідно до ч. 2 ст. 72 КА С України, обставини, встанов лені судом, в тому числі з прив оду повноважень директора То рчинського МПП, не підлягают ь доказуванню.

Відповідно до реєстраційн ого посвідчення від 29.12.1998 року с ерії АЮ № 00222 за Торчинським між господарським підприємство м по птахівництву зареєстров ане право власності на компл екс будівель і споруд, що знах одяться за адресою: вул. Незал ежності, 8 смт Торчин Луцького району Волинської області /а .с. 6 т. 1/.

Відповідно до пп. а п. 8.1 Тимча сового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових п рав на нерухоме майно, затвер дженого наказом Міністерств а юстиції України від 07.02.2002 року № 7/5 та зареєстровано в Мініст ерстві юстиції України 18.02.2002 ро ку за № 157/6445 оформлення органам и місцевого самоврядування п рава власності фізичним та ю ридичним особам на нерухоме майно проводиться з видачею свідоцтва про право власност і за заявою про оформлення пр ава власності на нерухоме ма йно лише на новозбудовані, ре конструйовані об'єкти нерухо мого майна за наявності доку мента, що посвідчує право на з емельну ділянку, та документ а, що відповідно до вимог зако нодавства засвідчує відпові дність закінченого будівниц твом об'єкта проектній докум ентації, державним будівельн им нормам, стандартам і прави лам.

При передачі Торчинським М ПП майна на баланс ТзОВ «Спец будмонтаж» відповідно до про токолу зборів уповноважених представників господарств-п айовиків Торчинського МПП ві д 16.06.1998 року та протоколу засіда ння ліквідаційної комісії пі дприємства від 26.02.1999 року (акт п ередачі будівель, споруд та м айна Торчинського МПП від 30.03.19 99 року) /а.с. 21, 23, 26 т. 1/, не змінювався суб'єкт права власності і май но так і залишалось власніст ю позивача, а змінювався лише суб'єкт, який здійснював опер ативне управління власністю , а не сам її власник. Перебува ння майна на балансі підприє мства не є ознакою його права власності, сам факт передачі майна з балансу на баланс фор ми власності на нього не змін ював, оскільки відповідно до законодавства перехід права власності на нерухоме майно відбувається на підставі ци вільно-правових угод.

Враховуючи наведене вище, к олегія суддів вважає, що прий маючи оскаржувані рішення, В иконавчий комітет Торчинськ ої селищної ради вийшов за ме жі повноважень, наданих зако нодавством, тому рішення від повідача від 25.07.2002 року № 71 та № 72 « Про визнання права власності на комплекс будівель і спору д», якими за ТзОВ «Спецбудмон таж» визнано право власності на комплекс будівель і спору д, що знаходяться за адресою в ул. Незалежності, 8 смт Торчин Луцького району Волинської о бласті є незаконними і підля гають скасуванню.

За наведених обставин коле гія суддів дійшла висновку п ро те, що суд першої інстанції правильно встановив обстави ни справи та прийняв постано ву з додержанням норм матері ального і процесуального пра ва, доводи апеляційної скарг и не спростовують висновків суду, тому оскаржувану поста нову слід залишити без змін.

Керуючись ст. ст. 160, 195, 196, п. 1 ч. 1 ст . 198, ст. 200, п. 1 ч. 1 ст. 205, ст. ст. 206, 211. 212, 254 КА С України, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Спецбудмонтаж» залиши ти без задоволення.

Постанову Господарського суду Волинської області від 11 квітня 2008 року у справі № 1/149-11а/50 04 за позовом Торчинського між господарського підприємств а по птахівництву до Виконав чого комітету Торчинської се лищної ради Луцького району Волинської області, треті ос оби, які не заявляють самості йних вимог на предмет спору - Товариство з обмеженою відп овідальністю «Спецбудмонта ж», Волинська філія Відкрито го акціонерного товариства « Кредобанк», Ліквідаційна ком ісія Торчинського міжгоспод арського підприємства по пта хівництву, Комунальне підпри ємство «Волинське обласне бю ро технічної інвентаризації », про визнання нечинними ріш ень - залишити без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту її проголошення та може бути оскаржена протя гом двадцяти днів шляхом под ання касаційної скарги безпо середньо до Вищого адміністр ативного суду України.

ГОЛОВУЮЧИЙ: В.П. Д ЯКОВИЧ

СУДДІ І.М. ОБРІЗКО

І.О. ЯВОРСЬКИЙ

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16490609
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1/149-11а

Ухвала від 02.06.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Дякович В.П.

Постанова від 11.04.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

Ухвала від 20.03.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

Ухвала від 24.01.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

Ухвала від 24.01.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні