Постанова
від 15.03.2011 по справі 2а-1519/2011
БАХЧИСАРАЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Сп рава №2а- 1519/2011 р.

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 березня 2011 року суддя Бах чисарайський районний суд Ав тономної Республіки Крим К ошелєв В. І. розглянувши в по рядку скороченого проваджен ня в м. Бахчисарай адміністра тивну справу за позовом ОСО БА_2 до Управління Пенсійно го фонду України в Бахчисара йському районі про поновленн я пропущеного строку для зве рнення до суду за захистом св оїх прав та про нарахування і стягнення недоплаченої щом ісячної соціальної допомоги ,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суд у з позовом, в якому просить су д поновити пропущений строк для звернення до суду за захи стом своїх прав, визнати непр авомірною відмову Управлінн я Пенсійного фонду України в Бахчисарайскому районі у пі двищенні їй пенсії і забов' язати Управління Пенсійного фонду України підвищити їй п енсію на 30% з 2009 р., донарахувати та сплатити недоплачену щомі сячну соціальну допомогу, мо тивуючи свої вимоги тим, що во на відповідно до ст.6 Закону Ук раїни ,,Про соціальний захист дітей війни,, має право на під вищення на 30 % мінімальної пес ії за віком, проте відповідач відмовляє їй у підвищенні пе нсії.

У запереченні на позов ві дповідач заявлені вимоги не визнав і вказав, що законом не врегульовано питання стосов но того, який орган виплачує в казану надбавку, не визнано в законодавчому порядку механ ізму розрахунку надбавки, то му задовольнити вимоги позив ача у теперішній час не виявл яється можливим, у зв' язку з чим просить у задоволенні по зову відмовити, також просит ь відмовити у задоволенні по зову у зв' язку з тим, що позив ачкою пропущен строк зверне ння до адміністративного суд у .

Оскільки Управління Пенс ійного фонду України в Бахчи сарайському районі у відноси нах з фізичними та юридичним и особами під час реалізації своїх завдань та функцій, вст ановленних законодавством У країни, є суб' єктом владних повноважень, то данна справа є справою адміністаривної ю рисдикції.

Суддя, дослідивши матеріа ли справи, вважає, що заявлені вимоги підлягають частковом у задоволенню.

Так, відповідно до матеріа лів справи встановлено, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, гро мадянка України дійсно є пен сіонером за віком, і згідно пе нсійного посвідчення з 23.11.2006 р. має право користуватися піль гами відповідно до Закону Ук раїни ,,Про соціальний захист дітей війни,, (а.с.4,5).

Відповідно до ст.1 Закону У країни ,,Про соціальний захис т дітей війни,, дитина війни ц е особа, яка є громадянином Ук раїни та якій на час закінчен ня (2 вересня 1945 року) Другої сві тової війни було менше 18 років .

У жовтні 2010 р. ОСОБА_2 зве рнулася до Управління Пенсій ного фонду України в Бахчиса райскому районі із заявою пр о підвищення пенсії на підст аві Закону Українии ,,Про соці альний захист дітей війни,, , п роте, як витікає з повідомлен ня Управління Пенсійного фон ду України в Бахчисарайскому районі (а.с.7), їй в підвищенні п енсії на 30 % було відмовлено.

Суддя вважає відмову Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Бахчисарайскому районі у підвищенні пенсії ОСОБА_ 2 неправомірною оскільки по зивач є пенсіонером за віком , пенсія призначена і виплачу ється Управлінням Пенсійно го фонду в Бахчисарайскому р айоні, і він має право користу ватися пільгами відповідно д о Закону України ,, Про соціаль ний захист дітей війни,, .

Відповідно до ст.6 Закону У країни ,,Про соціальний захис т дітей війни,, дітям війни пен сії або щомісячне довічне гр ошове утримання чи державна допомога, що виплачується за мість пенсії, підвищуються н а 30 відсотків мінімальної пен сії за віком.

Рішенням Конституційного суду України від 9 липня 2007 р. ви знані неконституційними пол оження п.12 ст.71 Закону України ,,Про державний бюджет Україн и на 2007 р.,, ,якими було призупине но на 2007 р. дії ст.6 Закону Україн и ,,Про соціальний захист діте й війни,, .

Згідно з ч.1 ст.28 Закону Укр аїни ,,Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання,, мінімальний розмір пе нсії за віком встановлюється у розмірі прожитковго мінім уму для осіб, які втратили пра цездатність, визначеного зак оном.

Відповідно до ст.58 Закону У країни ,,Про держаний бюджет У країни на 2008 рік,, розмір прожит ковго мінімуму встановлено для осіб, які втратили працез датність: з 1 січня - 470 грн., з 1 кві тня 481 грн., з 1 липня 482 грн., з 1 жовт ня 498 грн.

Таким чином, щомісячна дер жавна соціальна допомога діт ям війни за період з квітня 2008 р ., яка підлягає виплаті позива чці, складає 30% від прожитково го мінімуму, встановленног о на спірний період, з 1 квітня 2008 р.-481 грн. і далі згідно наступ ного розрахунку в межах заяв лених вимог.

Закон України ,,Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування,, визначає п ринципи, засади і механізми ф ункціонування системи загал ьнообов' зкового державног о пенсійного страхування, пр изначення, перерахунку і вип лати пенсій, надання соціаль них послуг з коштів Пенсійно го фонду, що формується за рах унок страхових внесків робот одавців, бюджетних та інших д жерел, пердбачених цим Закон ом, а також регулює порядок фо рмування Накопичувального п енсійного фонду та фінансува ння за рахунок його коштів ви датків на оплату договорів с трахування довічних пенсій а бо одноразових виплат застра хованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передб аченим цим Законом.

Ст.58 зазначеного Закону на Пенсійний фонд України покл адено керівництво та управлі ння солідарною системою, збі р, акумуляція та облік страхо вих внесків, призначення пен сії та підготовка документів для її виплати, забезпечення своєчасного і в повному обся зі фінансування та виплати п енсій, допомоги на поховання , здійснення контролю за ціль овим використанням коштів Пе нсійного фонду, вирішення пи тань, пов' язаних з веденням обліку пенсійних активів за страхованих осіб на накопичу вальних пенсійних рахунках, здійснення адміністративно го управління Накопичувальн им фондом та інші функції, пе редбачені Законом і статутом Пенсійного фонду.

Крім того, головним розпор ядником коштів для виплати д о пенсії або щомісячного дов ічного грошового утримання ч и державної соціальної допом оги, що виплачується замість пенсії, передбаченної ст.6 Зак ону України ,,Про соціальний з ахист дітей війни,, є Песійний фонд України.

Враховуючи вказані обста вини, суд вважає, що вимоги поз ивчки про нарахування їй нед оплаченої щомісячної соціал ьної допомоги як дитині війн и, виходячи з розміру 30 % мініма льної пенсії за віком за пері од з 24 липня 2010 р. обгрунтовані і підлягають задоволенню.

Згідно зі ст.ст.99,100 Кодексу адміністративного судочинс тва України, адміністративни й позов може бути подано в меж ах строку звернення до адмін істративного суду, встановле нного Кодексом або іншими за конами. Для звернення до адмі ністративного суду за захист ом прав, свобод та інтересів о соби встановлюється шестимі сячний строк, який, якщо не вст ановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася аб о повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Для захисту пра в, свобод та інтересів особи К одексом та іншими законами м ожуть встановлюватися інші с троки для звернення до адмін істративного суду, які, якщо н е встановлено інше, обчислюю ться з дня, коли особа дізнала ся або повинна була дізнатис я про порушення своїх прав, св обод чи інтересів. Якщо закон ом встановлена можливість до судового порядку вирішення с пору і позивач скористався ц им порядком, то обчислення ст року звернення до адміністра тивного суду починається з д ня, коли позивач дізнався ріш ення суб' єкту владних повно важень за результатами розгл яду його скарги та рішення, ді ї або бездіяльність суб' єкт а владних повноважень. Пропу щення строку звернення до ад міністративного суду є підст авою для відмови у задоволен ні адміністративного позову за умовами, якщо на цьому напо лягає одна із сторін. Якщо суд визнає причину пропущення с троку звернення до суду пова жною, адміністративна справа розглядається і вирішується в порядку, встановленному ци м Кодексом.

Строк звернення до суду пр о нарахування недоплаченої щ омісячної соціальної допомо ги за 2009р., позивачем пропущени й без поважної причини, оскіл ьки позивачка звернулася до суду 24 січня 2011 р., тобто поза меж ами шестимісячного строку, в становленого ст.99 Кодексу адм іністративного судочинства України, а доказів поважност і причини пропуску строку зв ернення до суду за захистом с воїх прав в цій частині позив ачкою не надано.

Відповідач у заперечення х на позов наполягає на засто суванні положень ст.ст.99,100 Коде ксу адміністративного судоч инства України в частині від мови в задоволенні позову у з в' язку з пропуском позивачк ою строку звернення до суду з адміністративним позовом.

Таким чином, відмова відп овідача підвищити ОСОБА_2 пенсію на 30 відсотків мініма льної пенсії за віком є незак онною, що спричинило за собою порушення прав позивача на о тримання пільг, передбачених Законом.

На підставі викладеного , керуючись ст.ст.9,10,11, 99-100, 159,161,162, 1832 Ко дексу адміністративного су дочинства України, ст.ст.1,6 Зак ону України ,,Про соціальний з ахист дітей війни,, , суд

П О С Т А Н О В И В:

Позов ОСОБА_2 задоволь нити частково.

Зобов' язати Управління Пенсійного фонду України в Б ахчисарайському районі підв ищити ОСОБА_2 пенсію, що їй виплачується, на 30% мінімальн ої пенсії за віком, встановле ної ст.28 Закону України „Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування” з 24 л ипня 2010 р. відповідно до ст.6 Зак ону України ,,Про соціальний з ахист дітей війни,, а також дон арахувати та виплатити ОСО БА_2 недоплачену щомісячну соціальну допомогу виходячи з розміру 30 % мінімальної пенс ії за віком, встановленної За коном України ,,Про державний бюджет України на 2010 р.,, та Зако ном України ,,Про державний бю джет України на 2011 р.,, у задовол енні решти позовних вимог ві дмовити.

Стягнути з Державного бюд жету України на користь ОСО БА_2 03 грн. 40 коп. судових витра т.

Постанова підлягає негай ному виконанню.

Постанова може бути оскар жена до Севастопольського ап еляційного адміністративно го суду протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо по станову було прийнято без ви клику особи, яка її оскаржує, а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Головуючий суддя :

СудБахчисарайський районний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення15.03.2011
Оприлюднено27.05.2011
Номер документу15663015
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1519/2011

Ухвала від 02.12.2011

Адміністративне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 17.01.2012

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Ухвала від 03.02.2012

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Ухвала від 19.12.2011

Адміністративне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Постанова від 21.11.2011

Адміністративне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Мельничук О. О.

Постанова від 20.06.2011

Адміністративне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Постанова від 15.03.2011

Адміністративне

Бахчисарайський районний суд Автономної Республіки Крим

Кошелєв В. І.

Постанова від 24.01.2011

Адміністративне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Бібік М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні