Постанова
від 08.04.2008 по справі 9/370-07
КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

9/370-07

КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


01033, м.Київ,  вул.Жилянська 58-б                                                       тел. 284-37-31

Іменем   України

                                          П О С Т А Н О В А

08.04.08 р.                                                                                          № 9/370-07          

Київський міжобласний апеляційний господарський суд у складі колегії:

головуючого судді:                    Фаловської  І.М. (доповідач по справі),

суддів:

                                                  Мостової  Г. І.

                                                  Писаної  Т.О

при секретарі судового засідання –Лисунь Г.Д.,

за участю представників сторін:

від позивача:         Кузьменко М.В. –представник за дов. №294/01 від 09.10.2007 р;

від відповідача-1: Левін В.Б. –представник за дов. б/н від 16.07.2007 р.;

                                Сподін С.Ю. –представник, довіреність б/н від 16.07.2007 р.;

від відповідача-2: не з'явились,

                              

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги Білгородської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області та Києво-Святошинського районного відділу земельних ресурсів на рішення господарського суду Київської області від 13.11.2007 року,

у справі            № 9/370-07 (суддя Євграфові Є.П.),

за позовом  товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Білогородка»,

                    с. Білогородка, Києво-Святошинський район

до                 1. Білгородської сільської ради Києво-Святошинського району Київської

                        області, с. Білогородка, Києво-Святошинський район

                    2. Києво-Святошинського районного відділу земельних ресурсів, м. Київ

про              визнання права власності на земельну ділянку, визнання рішення

                    недійсним та спонукання до дій.

За результатами розгляду апеляційної скарги Київський міжобласний апеляційний господарський суд

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2007 р. товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Білогородка»(далі по тексту –ТОВ «Агрофірма «Білогородка», позивач) звернулося до господарського суду Київської області із позовною заявою до Білгородської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області (далі по тексту –відповідач-1) та Києво-Святошинського районного відділу земельних ресурсів (далі по тексту –відповідач-2) про (з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог від 31.10.2007 р. № 317/01, зареєстровану господарським судом Київської області 01.11.2007 р. за  Вх. № 16758) визнання за ТОВ «Агрофірма «Білогородка»права власності на земельну ділянку площею 83,8518 га, на якій розміщені господарські споруди, що належать їй на праві власності і розташовані в с. Білогородка, Києво-Святошинського району, Київської області, а також визнання недійсними рішення № 35 від 14.07.2006 р. III сесії V скликання та рішення № 153 від 26.06.2007 р. VIII сесії V скликання Білогородської сільської ради, Києво-Святошинського району, Київської області. Разом з тим, у поданій до місцевого господарського суду заяві про уточнення позовних вимог, позивач просить зобов'язати Києво-Святошинський районний відділ земельних ресурсів в особі начальника, або іншої уповноваженої особи, на підставі технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель колективної власності КСП «Білогородка», на яких розташовані будівлі та споруди, що належать ТОВ «Агрофірма «Білогородка» в межах села Білогородка, Києво-Святошинського району, Київської області переоформити бланк Державного акту на право власності ТОВ «Агрофірма «Білогородка»на земельну ділянку площею 83,8518 га на якій розміщені господарські споруди, що належать їй на праві власності та  передати  його на підпис до Білогородської сільської ради, та в подальшому, в установленому порядку, провести державну реєстрацію державного акту, а також зобов'язати Білогородську сільську раду в особі сільського голови або іншої уповноваженої особи, підписати та скріпити печаткою Державний акт на право власності ТОВ «Агрофірма «Білогородка»на земельну ділянку площею 83,8518 га, на якій розташовані господарські  будівлі та споруди, що належать на праві власності ТОВ «Агрофірма «Білогородка», які розташовані в межах села Білогородка, Києво-Святошинського району, Київської області.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ТОВ «Агрофірма «Білогородка»є правонаступником усіх майнових та немайнових прав та обов'язків у частці переданого майна КСП «Білгородка», і  вважає, що набуття товариством права власності відповідає вимогам ст. 328 Цивільного кодексу України.

Рішенням господарського суду Київської області від 13.11.2007 року у справі № 9/370-07 позовні вимоги ТОВ «Агрофірма «Білогородка»задоволено у повному обсязі, а саме визнано за позивачем право власності на земельну ділянку площею 83,8518 га в межах села Білогородка, Києво-Святошинського району, Київської області, на якій розміщені господарські споруди, що належать ТОВ «Агрофірма «Білогородка»на праві власності, згідно технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель колективної власності КСП «Білогородка»розробленої Державним підприємством «Київський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою»2005 р., та визнано недійсними рішення № 35 від 14.07.2006 р. III сесії V скликання та рішення № 153 від 26.06.2007 р. VIII сесії V скликання Білогородської сільської ради, Києво-Святошинського району, Київської області, а також зобов'язано Києво-Святошинський районний відділ земельних ресурсів в особі начальника (іншої уповноваженої особи) на підставі технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель колективної власності КСП «Білогородка», на яких розташовані будівлі та споруди, що належать ТОВ «Агрофірма «Білогородка»в межах села Білогородка, Києво-Святошинського району, Київської області, переоформити (підписати та скріпити печаткою) бланк Державного акту на право власності на землю ТОВ «Агрофірма «Білогородка»на земельну ділянку площею 83,8518 га в межах села Білогородка, Києво-Святошинського району Київської області, на якій розміщені господарські будівлі та споруди, що належать на праві власності ТОВ «Агрофірма «Білогородка», та  передати  переоформлений бланк Державного акту на підпис до Білогородської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, та в подальшому, провести державну реєстрацію державного акту на право власності з видачею ТОВ «Агрофірма «Білогородка», а також зобов'язано Білогородську сільську раду Києво-Святошинського району Київської області, в особі сільського голови (іншої уповноваженої особи) підписати та скріпити печаткою Державний акт на право власності ТОВ «Агрофірма «Білогородка»на земельну ділянку площею 83,8518 га в межах села Білогородка, Києво-Святошинського району Київської області, на якій розташовані господарські  будівлі та споруди, що належать на праві власності ТОВ «Агрофірма «Білогородка».

Не погоджуючись із вищевказаним рішенням господарського суду Київської області Білогородська сільська рада Києво-Святошинського району Київської області звернулася до Київського міжобласного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення  господарського суду Київської області від 13.11.2007 р. у справі № 9/370-07 та відмовити ТОВ «Агрофірма «Білогородка»в задоволенні позову.

В обґрунтування вимог, викладених в апеляційній скарзі, скаржник посилається на те, що при винесенні оскаржуваного рішення місцевий господарський суд не в повному обсязі з'ясував усі обставини, що мають значення для справи та зробив висновки, які не відповідають фактичним обставинам справи, неправильно застосувавши норми матеріального права, у зв'язку з чим останнє підлягає скасуванню з підстав, викладених у тексті скарги.

Ухвалою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 03.12.2007 р. апеляційна скарга відповідача-1 була прийнята до  провадження і  призначена до розгляду у відкритому судовому засіданні на 15.01.2008 р. за участю представників сторін.

Також, не погоджуючись із рішенням господарського суду Київської області від 13.11.2007 р., Києво-Святошинський районний відділ земельних ресурсів  звернувся до Київського міжобласного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати зазначене рішення суду першої інстанції, оскільки останнє прийнято з порушенням місцевим господарським судом норм матеріального права, та відмовити ТОВ «Агрофірма «Білогородка»в задоволенні позову у повному обсязі.

Ухвалою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 13.12.2007 р. апеляційна скарга відповідача-2 на рішення господарського суду Київської області від 13.11.2007 року у справі № 9/370-07 була прийнята до апеляційного провадження та об'єднана в одне провадження зі скаргою відповідача-1, оскільки вони подані на один і той же процесуальний документ в одній і тій же справі, і призначена до розгляду у відкритому судовому засіданні на 15.01.2008 р. за участю представників сторін.

На вимогу ухвал апеляційної інстанції від 03.12.2007 р. та 13.12.2007 р. по даній справі, позивач скористався наданим йому ст. 96 ГПК України процесуальним правом та подав до апеляційної інстанції відзив на апеляційні скарги, у якому зазначено, що оскаржуване рішення місцевого господарського суду прийняте у відповідності до норм матеріального та процесуального права, а доводи апеляційної скарги є безпідставними та необґрунтованими, у зв'язку з чим просить оскаржуване рішення від 13.11.2007 р. у справі № 9/370-07 залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення з підстав, викладених у тексті відзиву.

Сторони у справі про час та місце засідання суду належним чином були повідомлені.

При перегляді в апеляційній інстанції оскаржуваного рішення по даній справі, головуючим суддею двічі було оголошено ухвали про відкладення розгляду справи та тричі в судових засіданнях було оголошено перерви у розгляді даної справи (остання до 08.04.2008 р.

Сторони у справі про час та місце засідання суду належним чином були повідомлені, про що до матеріалів справи були залучені відповідні розписки з підписами представників сторін по даній справі.

Присутні представники відповідача-1 в судовому засіданні 08.04.2008 р. підтримали доводи апеляційної скарги, вважають їх обґрунтованими і правомірними та такими, що підлягають задоволенню.

Представник позивача заперечив проти задоволення апеляційної скарги з підстав викладених у відзиві на апеляційну скаргу.

Управлінням земельних ресурсів у Києво-Святошинському районі Київської області 07.04.2008 р., до канцелярії апеляційної інстанції було подано клопотання, про розгляд справи без участі уповноважених представників відповідача-2, яке колегією суддів було задоволено та розгляд справи вирішено здійснити без представників управління, так як позиція останніх, у зв'язку з неодноразовим наданням пояснень по суті справи та заперечень щодо позовних вимог ТОВ «Агрофірма «Білогородка», суду відома.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення уповноважених представників позивача та відповідач-1, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши застосування судом першої інстанції норм процесуального та матеріального права, колегія суддів Київського міжобласного апеляційного господарського суду дійшла до висновку, що апеляційні скарги Білогородської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області та Києво-Святошинського районного відділу земельних ресурсів на рішення господарського суду Київської області від 13.11.2007 року не підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги (подання) і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

У відповідності до п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України та ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно ст. 99 ГПК України апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

А як зазначається в частині першій ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі  яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи  відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Як вбачається з матеріалів справи та вірно було встановлено місцевим господарським судом, відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи № 087184 ТОВ «Агрофірма «Білогородка»зареєстроване в державному реєстрі 28.09.2001 р. Згідно Статутом (як в новій редакції, що зареєстрована 24.07.2007 р., так і в первинній редакції, що зареєстрована 30.09.2004 р., копії яких знаходяться в матеріалах справи) товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Білогородка»перейменоване з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Білогородка», перереєстрованого Києво-Святошинською РДА Київської області 28.09.2001 р. за № 3002, а останнє було засноване шляхом перетворення з Сільськогосподарського кооперативу «Білогородка», перереєстрованого Києво-Святошинською райдержадміністрацією Київської області 17.03.2000 р. за № 1933 і є правонаступником його майнових і немайнових прав і зобов'язань у розмірі, що відповідає частині майна, набутого Товариством в результаті правонаступництва від Кооперативу.

У відповідності з вимогами Земельного кодексу України (в редакції 1992 р.), Закону України «Про власність», Декрету Кабінету Міністрів України «Про приватизацію земельних ділянок»від 26.12.1992 р. № 15-92 та окремих Указів Президента України щодо паювання земель, проведена приватизація майнового фонду та земельних ділянок КСП «Білогородка». В результаті якої працівники КСП «Білогородка»згідно Свідоцтва про власність № 16 від 07.07.1997 р., на підставі договору купівлі-продажу № 118 від 01.07.1997 р. отримали у власність цілісний майновий комплекс, який згідно пункту 1.1. зазначеного договору розташований на земельній ділянці розміром 299,2 га.

Як вірно було встановлено місцевим господарським судом, власність земельної ділянки, необхідної для обслуговування цілісного майнового комплексу, закріпила за КСП «Білогородка»III сесія XIII скликання Києво-Святошинської районної ради народних депутатів Київської області від 29.09.1998 р., на підставі рішення якої був виданий колективному власнику КСП «Білогородка»Державний акт на право колективної власності на землю №106 від 23.01.1999 р. про надання вищевказаному власнику землі у колективну власність земельної ділянки площею 2531,8 га. та Державний акт на право постійного користування землею № 203 від 23.01.1999 р. на земельну ділянку площею 383,8 га., які були в установленому порядку зареєстровані. Копії вказаних документів, а саме: Свідоцтва про власність № 16 від 07.07.1997 р., договору купівлі-продажу № 118 від 01.07.1997 р., Переліку майна, безоплатно переданого КСП, Державного акту на право колективної власності на землю № 106 від 23.01.1999 р. та Державний акт на право постійного користування землею № 203 від 23.01.1999 р. знаходяться у матеріалах справи.

Виконуючи вимоги Указу Президента України від 08.08.1995 р. № 720 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам , організаціям»проведено розпаювання земельних ділянок. Відповідно до ст. 1 даного Указу паюванню підлягають лише сільськогосподарські угіддя, передані у колективну власність. Несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, землі під господарськими будівлями і дворами, землі тимчасової консервації тощо) не паювалися. Отже землі під господарськими будівлями та дворами цілісного майнового комплексу КСП «Білогородка»не паювались.

Відповідно до Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки»№ 1529 від 03.12.1999 р. в період з 2000 р. на підставі рішення загальних зборів уповноважених КСП «Білогородка»від 31.01.2000 р. проходить реорганізація КСП «Білогородка» в сільськогосподарський кооператив «Білогородка». В результаті якої згідно Договору № 1 безоплатної передачі майна від 01.03.2000 р. по Акту прийому-передачі майна передається згідно відомостей інвентаризації та бухгалтерського звіту все майно КСП «Білогородка»до СК «Білогородка». В вересні 2001 р. у відповідності до вимог чинного законодавства проходить реорганізація СК «Білогородка»в сільськогосподарське ТОВ «Агрофірма «Білогородка». Підчас якої по Договору безоплатної передачі майна від 01.11.2001 р. згідно установчих документів СК «Білогородка»передав сільськогосподарському ТОВ «Агрофірма «Білогородка»об'єкти нерухомості, які зазначені в Додатку № 1 до Акту прийому-передачі від 01.11.2001 р. (89 номерів за переліком). Згідно п. 1.1. договору безоплатної передачі майна від 01.11.2001 р. сільськогосподарський кооператив «Білогородка»передав у власність ТОВ «Агрофірма «Білогородка»цілісний майновий комплекс, право власності на який виникає у ТОВ «Агрофірма «Білогородка»відповідно до п. 2.1. договору з моменту підписання акту прийому-передачі, тобто з 01.11.2001 р. Разом з майном цілісного майнового комплексу, яке включає всі активи та пасиви, будівлі та споруди, інвентар, обладнання, ТОВ «Агрофірма «Біцлогородка»передана у власність і земельна ділянка площею 83,8518 га необхідна для обслуговування цілісного майнового комплексу, що належить до несільськогосподарських угідь та не підлягає паюванню.

На підставі ст. 37 ЦК України (в редакції від 18.07.1963 р.) до ТОВ «Агрофірма «Білогородка», що є правонаступником КСП «Білогородка»та сільськогосподарського кооперативу «Білогородка»перейшло усе майно, земельні ділянки, а також усі права та обов'язки. Правонаступництво ТОВ «Агрофірма «Білогородка»підтверджується записами в установчих документах про правонаступництво, фактично здійсненими організаційно-економічними перетвореннями, які забезпечили підписання договорів безоплатної передачі майна, акту прийому-передачі майна, Додатків №1 до акту прийому-передачі майна. За вказаними документами, ТОВ «Агрофірма «Білогородка»прийняло майно (цілісний майновий комплекс), про що складений акт прийому-передачі від 01.11.2001р., за яким передані основні та оборотні засоби вартістю 6912836,00 грн. та 2428208 грн. відповідно, дебіторська заборгованість - 1212925 грн., кредиторська заборгованість - 1143800 грн. (копії зазначених договорів безоплатної передачі майна, актів прийому-передачі майна та Додатків до них, Статутів знаходяться у матеріалах справи).

Відповідно до положень ст. 4 ЦК УРСР, що діяв на момент передачі майна СТОВ «Агрофірма «Білогородка»(01.11.2001 р.) цивільні права та обов'язки виникають з підстав, передбачених законодавством Союзу РСР і Української РСР, а також з дій громадян і організацій, які хоч і непередбачені законом, але в силу загальних начал і змісту цивільного законодавства породжують цивільні права і обов'язки. Таким чином, відповідно до ст. 128 ЦК УРСР, у СТОВ «Агрофірма «Білогородка»виникло право власності на отриманні від сільськогосподарського кооперативу «Білогородка»об'єкти нерухомого майна, які останнім були отриманні від КСП «Білогородка», що також підтверджується переліком майна, безоплатно переданого колективному сільськогосподарському товариству, Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Київській області, згідно з договором безоплатної передачі державного майна № 118 від 01.07.1997 р., відповідно до якого ТОВ «Агрофірма «Білогородка»як правонаступнику КСП «Білогородка», передано об'єкти нерухомого майна (за переліком який міститься  в матеріалах справи).

В подальшому, як вірно було встановлено місцевим господарським судом, з чим погоджується апеляційна інстанція, ТОВ «Агрофірма «Білогородка»були викуплені майнові сертифікати КСП «Білогородка»на загальну суму 4662795,00 грн., про що Білогородською сільською радою було видано свідоцтво на право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) серії КИ -ХІП № 1206834. Право власності на нерухоме майно, зареєстроване Києво-Святошинським бюро технічної інвентаризації, як набуте ТОВ «Агрофірма «Білогородка»за договором безоплатної передачі державного майна № 118 від 01.07.1997 р., про що свідчать витяги про реєстрацію права власності, що наявні в матеріалах справи.

Відповідно до Статуту КСП «Білогородка», що кореспондується з положеннями Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство», ст. 5 Земельного кодексу України 1992 р., при банкрутстві або ліквідації підприємства землі загального користування (внутрішньо господарські шляхи, полезахисні лісосмуги, гідротехнічні споруди, тощо) передаються у відання місцевої Ради народних депутатів, припинення права підприємства на земельну ділянку, або частину допускається тільки у випадку, в порядку і на підставах, передбачених Земельним Кодексом України, Законом України «Про селянське (фермерське) господарство»та іншими актами законодавства України. Проте, землі під господарськими будівлями та дворами, які набуті ТОВ «Агрофірма «Білогородка»не підпадають під зазначені випадки, оскільки КСП було реорганізовано із визначенням правонаступника, а земельні ділянки не є землями загального користування, а отже не підлягають до відання Білогородської сільської ради. Крім того, діюче на час реформування КСП «Білогородка»земельне законодавство, не передбачало такої підстави для припинення права колективної власності на землю, як реорганізація колективного сільськогосподарського підприємства.

Разом з зазначеним вище, колегія суддів апеляційної інстанції вважає за необхідне зазначити, що також не передбачено таких підстав діючим на час вирішення спору Земельним кодексом, що набув чинності з 01.01.2002 р.

Земельні ділянки під набутими ТОВ «Агрофірма «Білогородка»будівлями і дворами належать на підставі Державного акту на право колективної власності на землю № 106 від 23.01.1999 р. на праві колективної власності КСП «Білогородка», правонаступником якого, як зазначено вище, є ТОВ «Агрофірма «Білогородка».

Юридичний факт переходу до правонаступника усіх видів майна та земельної ділянки однозначно визначає і затверджує розділ 9 Постанови Верховного Суду України, «Справи зі спорів пов'язаних із земельним законодавством»: до товариства правонаступника реорганізованого підприємства перейшли всі його майнові права та обов'язки у тому числі право власності на земельну ділянку, а тому дії місцевої влади на припинення або обмеження прав землекористувача відносно земельної ділянки не відповідає вимогам чинного законодавства.

В Постанові Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 07.12.2004р. з вищезазначеного питання вказується, що згідно з ч. 3 ст. 30 Земельного кодексу України (в редакції від 18.12.1992 р.), який був чинний на момент приватизації підприємства, при передачі підприємствами, установами та організаціями будівель і споруд іншим підприємствам, установам та організаціям разом з цими об'єктами до них переходить право на земельну ділянку, на якій знаходяться зазначені будівлі та споруди. А тому до ТОВ «Агрофірма «Білогородка», як правонаступника КСП «Білогородка», разом з майном цілісного майнового комплексу, яке перейшло у власність згідно п. 2.1. договору безоплатної передачі майна, також перейшли у власність земельні ділянки, які належать до несільськогосподарських угідь та не підлягають паюванню і використовувались як обслуговуючі земельні ділянки цілісного майнового комплексу загальною площею 83,8518 га.

Пленум Верховного Суду України в Постанові № 7 від 16.04.2004 р. «Про практику застосування судами земельного законодавства»при розгляді справ з метою забезпечення правильного і однакового застосування законодавства при розгляді судами земельних та пов'язаних з земельними відносинами майнових спорів постановляє: «При переході права власності на будівлі та споруди за цивільно-правовими угодами, укладеними до 01.01.2002 р. згідно з положеннями чинними до цієї дати ст. 30 ЗК України, до набувача від відчужувача переходить належне йому право власності або право користування земельною ділянкою, на якій розташовані будівлі та споруди». Таким чином згідно договору безоплатної передачі майна від 01.11.2001 р. від сільськогосподарського кооперативу «Білогородка», як відчужувача, до ТОВ «Агрофірма «Білогородка», як набувача, переданий у власність цілісний майновий комплекс, розмішений на земельній ділянці площею 83,8518 га, яка також передана у власність ТОВ «Агрофірма «Білогородка». Право власності на земельну ділянку під цілісним майновим комплексом закріплено Державним актом на право колективної власності на землю № 106 від 23.01.1999 р. і який планом зовнішніх меж закріпив межі земельних ділянок.

На необхідність суворого дотримання раніше законодавчо закріплених меж земельних ділянок вказує Пленум Верховного Суду України в Постанові № 7 від 16.04.2004 р. де в пункті 18-г зазначено, що «громадяни та юридичні особи зберігають право на земельні ділянки (пункт 7 розділу X «Перехідні положення Земельного кодексу України») одержанні ними у власність в розмірах, що були раніше передбачені чинним законодавством».

У відповідності з пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження форм державного акту на право власності на земельну ділянку»від 02.04.2002 р. № 449 «раніше виданні державні акти на право власності на землю залишається чинними і підлягають заміні в випадку добровільного звернення громадян або юридичних осіб». Вищезазначене твердження знаходить своє підтвердження і в пункті 5.5. Рішення Конституційного Суду України у справі №1-17/2005 р. від 22.09.2005 р. Таким чином, випливає однозначний висновок, що державний акт на право колективної власності на землю № 106 від 23.01.1999 р., на якій розміщенні будівлі і споруди цілісного майнового комплексу, є чинним і закріплює за ТОВ «Агрофірма  «Білогородка»право власності на земельну ділянку необхідну для його обслуговування площею 83,8518 га.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів апеляційної інстанції вважає безпідставними посилання скаржників на рішення зборів уповноважених та співвласників майна та земельних паїв КСП «Білогородка»від 11.05.2004 р., яким вирішено передати земельні ділянки під господарськими дворами до земель запасу Білогородської сільської ради. Станом на дату проведення зборів (11.05.2004 р.) здійснено розпаювання земельних ділянок для членів КСП «Білогородка»у відповідності з вимогами Указу Президента України № 720 від 08.08.1995 р. «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям»та Закону України «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки»і Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», якими однозначно передбачено, що паюванню підлягають сільськогосподарські угіддя, передані в колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам.

Земельний Кодекс України в частині другій ст. 22 визначає, що до сільськогосподарських угідь належать рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перегони, а до несільськогосподарських - господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, землі під господарськими будівлями та дворами, землі тимчасової консервації тощо.

Отже враховуючи, що земельна ділянка, яка розташована під будівлями та спорудами цілісного майнового комплексу відноситься до несільськогосподарських угідь, є обслуговуючою і вона згідно діючого законодавства не підлягає розпаюванню. Така ж юридична позиція відмічена і в довідці № 14323 від 03.08.2006 р. Києво-Святошинського районного відділу земельних ресурсів, де зокрема зазначено: «Згідно державної звітності (форма 6 - зем.) земельна ділянка площею 83,8518 га віднесена до земель сільськогосподарського призначення (господарські двори, тобто ділянки під будівлями та спорудами і територіями для обслуговування розміщених будівель і споруд, як єдиний комплекс), які не підлягають розпаюванню і знаходяться в користуванні ТОВ «Агрофірма «Білогородка».

Тобто, співвласники земельних паїв не мають повноважень щодо розпорядження земельною ділянкою, яка не розпайована і знаходиться у власності юридичної особи.

Пунктом 4.2. Статуту КСП «Білогородка»передбачено, що суб'єктом права власності у підприємстві є юридична особа, а його член в частині майна, яке вони одержують при виході з підприємства. Землі підприємства, відповідно до Розділу 6 Статуту належать йому на праві колективної власності, що посвідчується Державним актом. Припинення права підприємства на земельну ділянку або її частину допускається тільки у випадку, в порядку і на підставах, передбачених Земельним кодексом України, Законом України «Про селянське (фермерське) господарство»та іншими актами законодавства України.           Відповідно до положень Розділу 11 Статуту у випадку злиття, поділу, приєднання, перетворення КСП, до нового підприємства переходять за розподільчим актом (балансом) у відповідній частині майнові права і обов'язки реорганізованого підприємства.

31.01.2000 р. прийнято рішення загальних зборів уповноважених КСП «Білогородка»про реорганізацію підприємства у відповідності з Указом Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки»в сільськогосподарський кооператив «Білогородка»шляхом добровільного об'єднання членів КСП «Білогородка»на засадах членства, об'єднання пайових внесків для участі у спільній сільськогосподарській діяльності і дій на основі Статуту і чинного законодавства. На основі рішення вищого органу КСП «Білогородка»01.03.2000 р. проведенні Установчі збори кооперативу «Білогородка»та в установленому законом порядку проведена його реєстрація Києво-Святошинською РДА.

Кооператив є правонаступником КСП «Білогородка», якому у відповідності з рішенням загальних зборів уповноважених КСП «Білогородка»від 31.01.2007 р. комісія з реорганізації на підставі Договору безоплатної передачі майна № 1 від 01.03.2000 р. по Акту прийому передачі майна від 01.03.2000 р. майно цілісного майнового комплексу, а також права та обов'язки КСП «Білогородка».

Пунктом 9.1. Статуту визначено, що кооператив є власником будівель, споруд, грошей, майнових внесків його членів, виготовленої продукції, доходів, одержаних від реалізації та іншої діяльності, передбаченою Статутом кооперативу, а також іншого майна придбаного на підставах незаборонених законодавством. Відповідно до п. 9.10 Статуту земля кооперативу складається із земельних ділянок, наданих кооперативу в користування або у власність.

У 2001 р. кооператив «Білогородка»на підставі вимог чинного законодавства був реорганізований із визначенням правонаступника СТОВ «Агрофірма «Білогородка»якому, як зазначено вище, було передано майно за передавальними актами, а також майнові права та обов'язки у тому числі право власності на земельну ділянку під господарськими будівлями та спорудами загальною площею 83,8518 га. Наведене свідчить про те, що збори уповноважених КСП «Білогородка»ще 31.01.2000 р. прийняли рішення про передачу своїх майнових прав і обов'язків правонаступнику –кооперативу «Білогородка». На підставі цього рішення були фактично здійсненні організаційно-економічні перетворення, в результаті яких власник (КСП «Білогородка») передав правонаступнику (кооператив «Білогородка») шляхом підписання Договору та Акту приймання-передачі майна всі майнові права і обов'язки і втому числі право власності на землю. Враховуючи зазначене, слід відмітити, що у уповноважених КСП «Білогородка»11.05.2004 р. не було повноважень щодо прийняття рішення по розпорядженню земельною ділянкою, яка розташована під господарськими будівлями та спорудами цілісного майнового комплексу і знаходиться у власності ТОВ «Агрофірма «Білогородка». А тому рішення зборів уповноважених та співвласників майна та земельних паїв КСП «Білогородка»в частині передачі земель під господарськими дворами до земель запасу Білогородської сільської ради є таким, що немає юридичного значення і не тягне за собою юридичних наслідків.

В зв'язку з вищезазначеним слід відмітити, що безпідставними є посилання відповідача-1 на рішення VIII сесії V скликання Білогородської сільської ради № 153 від 26.06.2007 р. згідно якого було припинено право користування ТОВ «Агрофірма «Білогородка»на земельних ділянках під господарськими дворами та віднесено їх до земель запасу Білогородської сільської ради.

Відповідно до положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»(ст. 26), Земельного Кодексу України (ст. 12) відповідачу-1 у галузі земельних відносин належать повноваження, зокрема, щодо розпорядження землями територіальних громад, передачі земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу, надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього кодексу тощо. Відповідно до п. 12 «Перехідних положень»ЗК України до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів відповідні органи виконавчої влади. Оскільки право колективної власності на землю КСП «Білогородка»Білгородською сільською радою не припинялось, а безпосередньо право власності на землю, зайняті господарськими будівлями, перейшло до ТОВ «Агрофірма «Білогородка»01.11.2001 р. відповідач-1 не мав повноважень в частині прийняття рішень щодо припинення землекористування.

Земельне законодавство (зокрема розділ III ЗК України) передбачає такі права на землю як –право власності, право користування, право земельного сервітуту. В свою чергу, розділом IV ЗК України визначені підстави припинення прав на землю. Вилучення земельної ділянки можливе за умов її перебування саме у користуванні. Отже, Рішення № 153 Білогородської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, як вірно було визначено місцевим господарським судом, є безпідставним та суперечливим за своїм змістом, оскільки припинення права користування передбачає саме наявність такого права (постійне користування на підставі Державного акту, який відсутній, а є Державний акт на право власності, чи тимчасове –на підставі договору оренди, якого також немає в природі). Відсутність правовстановлюючих документів, як зазначено в рішенні, суперечить фактичній наявності матеріалів інвентаризації земельних ділянок КСП «Білогородка»та Державному акту на право колективної власності на землю КСП «Білогородка». Припинення права користування та віднесення земель до запасу сільської ради, свідчить про те, що до прийняття такого рішення земельні ділянки не перебували у розпорядженні сільської ради.

Також посилання відповідача-1 в апеляційній скарзі на рішення XVII сесії IV скликання Білогородської сільської ради № 20 від 20.01.2006 р., пунктом першим якого було затверджено матеріали інвентаризації земельних ділянок і особливо зазначено пунктом другим, що позивачу було відмовлено в приватизації земельної ділянки, зайнятої дворами, господарськими будівлями і спорудами, так як не виконано рішення загальних зборів пайовиків, є свідченням того, що Білогородська сільська рада не врахувала Постанову Господарського суду Київської області від 18 серпня 2006 р. по справі № 131/11-06, в якій пунктом 2, визнано нечинним пункт 2 рішення XVII сесії IV скликання Білогородської сільської ради Києво-Святошинського району від 20.01.2006р.

Безпідставним є також посилання скаржників, що технічна документація із землеустрою щодо інвентаризації земель, на яких розташовані будівлі та споруди, що належать ТОВ «Агрофірма «Білогородка»на праві власності виконана з порушенням вимог чинного законодавства. Вищезазначена технічна документація виконана Державним підприємством «Київський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», що має відповідні ліцензії на право ведення землевпорядних та землеоцінюючих робіт, які видані Держкомземом України і Державним комітетом природних ресурсів України. Технічну документацію розроблено відповідно до ст. ст. 184, 185, 186 ЗК України, статей 34, 35 Закону України «Про землеустрій», а також Державних стандартів, норм і правил у сфері землеустрою. Дана документація затверджена в установленому порядку начальником районного відділу земельних ресурсів, керівництвом і спеціалістами ДП «Київського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою», начальником районного відділу містобудування і архітектури, сільським головою с. Білогородка та директором ТОВ «Агрофірма «Білогородка». У довідці районного відділу земельних ресурсів № 15102 від 16.08.2006 р., яка була подана до Господарського суду Київської області зазначено: «Технічна документація по інвентаризації земельних ділянок зайнятих господарськими спорудами і будівлями ТОВ «Агрофірма «Білогородка»виготовлена ДП «Київського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою»в 2005 році відповідно до вимог Технічних вказівок Держкомзему України про проведення топографо-геодезичних робіт та відповідає діючим нормам і фактичному використанню». Крім того, у відповідності з вимогами ст. 186 ЗК України XVII сесія IV скликання Білогородської сільської ради затверджує технічну документацію по інвентаризації земельних ділянок зайнятих господарськими будівлями і спорудами ТОВ «Агрофірма «Білогородка»рішенням №  20 від 20.01.2006 р.

А тому не відповідає вимогам чинного законодавства та нормативних документів дії районного відділу земельних ресурсів щодо відкликання погодження технічної документації. В своєму листі № 19005 від 10.07.2007 р. Києво-Святошинський районний відділ земельних ресурсів називає підстави для відклику свого погодження:

-          протокол зборів уповноважених та співвласників майна та земельних паїв КСП «Білогородка»від 11.05.2004 р.;

-          рішення VIII сесії V скликання Білогородської сільської ради № 153 від 26.06.2007р. про припинення права користування ТОВ «Агрофірма «Білогородка»земельними ділянками.

Як вже було зазначено вище, перераховані рішення прийняті зборами уповноважених та співвласників майна, земельних паїв КСП «Білогородка»11.05.2004р. і рішення Білогородської сільської ради №153 від 26.06.07р. прийняті з грубим порушенням законів, у спосіб, що непередбачений чинним законодавством з перевищенням наданих законом повноважень та безпідставно.

Крім того «Типові положення про районний відділ земельних ресурсів», що затвердженні Постановою Кабінету Міністрів України № 200 від 24.02.03р. ст. 6 не надають права та повноважень районному відділу земельних ресурсів відкликати погодження технічної документації.

Разом з тим, також безпідставним є посилання скаржників на неправильне трактування Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затверджену наказом Держкомзему України № 43 від 04.05.1999 р., в частині переоформлення затвердження і підписання та скріплення печаткою державного акту на право власності на земельну ділянку.

У відповідності з п. 1.13. зазначеної Інструкції, складання державного акту на право власності на земельну ділянку при переоформленні правоустановчих документів на ці ділянки, проводиться після відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх довгостроковими межовими знаками встановленого зразка за затвердженою в установленому порядку відповідною технічною документацією. А п. 1.15. вказаної Інструкції, встановлено, що розробку технічної документації зі складання державного акта на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування земельною ділянкою здійснюють суб'єкти господарювання, які отримали ліцензії на провадження господарської діяльності щодо проведення землевпорядних робіт, або територіальні органи земельних ресурсів.

Що ж стосується заявленого представником Білгородської сільської ради в судовому засіданні 08.04.2008 р. клопотання про призначення судово-технічної експертизи, то колегія суддів апеляційної інстанції розглянувши останнє відхилила його та вважає, що проведення зазначеної експертизи є не доцільним, оскільки вважає що питання які поставлені відповідачем-1 перед судовим експертом мають правовий характер та не потребують необхідних спеціальних знань експерта у відповідній галузі, який має необхідну фахову підготовку в даній галузі. Відповідно до п. 2 роз'яснень Вищого арбітражного суду України  від 11.11.1998 р. № 02-5/424 «Про деякі питання практики призначення судової експертизи»зазначено, що неприпустимо ставити перед судовими експертами правові питання, вирішення яких чинним законодавством віднесено до компетенції суду, зокрема сформульоване питання відповідачем-1: «Земельна ділянка, на яку претендує ТОВ «Агрофірма «Білогородка», належала КСП «Білогородка»на підставі Державного акту на право колективної власності на землю № 106 від 23.01.1999 р. чи на підставі Державного акту на право постійного користування землею № 203 від 23.01.1999 р.?,», а також два послідуючі питання стосовно розміру та границь земельних ділянок, мають правовий характер і відноситься до компетенції суду та підлягає вирішенню у відповідності до чинного законодавства.

Отже, доводи скаржників з приводу скасування оскаржуваного рішення викладені у апеляційних скаргах, не приймаються колегією суддів апеляційної інстанції до уваги та відхиляються як безпідставні, оскільки є необґрунтованими та не підтверджуються а ні  матеріалами справи, а ні чинним законодавством.

Відповідно до Роз'яснень Пленуму Верховного суду України, викладених у п.1 постанови від 29.12.1976 р. № 11 «Про судове рішення»із змінами і доповненнями, рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин.

Таким чином, колегія суддів Київського міжобласного апеляційного суду, на підставі наявних в справі матеріалів та отриманих від сторін в процесі апеляційного провадження пояснень, прийшла до висновку що відповідно до ст. 43 ГПК України суд першої інстанції повно і всебічно дослідив подані сторонами докази у їх сукупності з матеріалами справи, дав їм вірну правову оцінку, на підставі чого виніс законне і обґрунтоване рішення, яке повністю відповідає вимогам чинного законодавства, підстав для скасування чи зміни рішення місцевого господарського суду не вбачається, а тому апеляційні скарги Білгородської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області та Києво-Святошинського районного відділу земельних ресурсів на рішення господарського суду Київської області від 13.11.2007 року, у справі № 9/370-07 задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101-103, 105 ГПК України, Київський міжобласний апеляційний господарський суд

П О С Т А Н О В И В:

1.          Апеляційні скарги Білгородської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області та Києво-Святошинського районного відділу земельних ресурсів на рішення господарського суду Київської області від 13.11.2007 року, по справі № 09/370-07 залишити без задоволення.

2.          Рішення господарського суду Київської області від 13.11.2007 р. по справі № 9/370-07 залишити без змін.

3.          Матеріали справи № 9/370-07 повернути до господарського суду  Київської області.

Головуючий суддя:                                                                      Фаловська  І.М.

Судді:

                                                                                                    Мостова  Г. І.

                                                                                                    Писана  Т.О

Дата відправки   

СудКиївський міжобласний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення08.04.2008
Оприлюднено05.05.2008
Номер документу1570949
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/370-07

Ухвала від 12.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 08.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Постанова від 10.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 27.05.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Постанова від 08.04.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Фаловська І.М.

Ухвала від 26.02.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Фаловська І.М.

Ухвала від 15.01.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Фаловська І.М.

Ухвала від 15.01.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Фаловська І.М.

Рішення від 12.07.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Ухвала від 15.06.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні