Ухвала
від 27.12.2010 по справі 28/30пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

про призначення експертизи

27.12.10 р. Спр ава № 28/30пн

Господарський суд Донец ької області у складі:

Головуючого судді Курило Г.Є.

Суддів Левшин ої Г.В.

Сгари Е.В.

за позовом: ОСОБА_2, смт. Т ельманове

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальніст ю „Тельманівське”,

смт. Тельм анове

Про визначення вартості ча стки майна

Представники:

Від позивача: ОСОБА_3

Від відповідача: Синявсь ка О.С., Кістей Н.Ф., Іван іц В.І.

Позивач, ОСОБА_2, см т. Тельманове звернувся до го сподарського суду Донецької області з позовною заявою до відповідача, Товариства з об меженою відповідальністю „Т ельманівське”, смт. Тельмано ве, про визначення частки май на, належної до сплати учасни ку Товариства з обмеженою ві дповідальністю „Тельманівс ьке” ОСОБА_2, що вибув зі ск ладу ТОВ „Тельманівське” .

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на те, що його частка у статутном у капіталі Товариства з обме женою відповідальністю «Тел ьманівське», смт.Тельманове не визначена, що унеможливлю є отримання позивачем повної вартості частини майна това риства, пропорційно його час тці у статутному капіталі у з в' язку з вибуттям зі складу Товариства з обмеженою відп овідальністю «Тельманівськ е».

Відповідач не запере чує проти виплати позивачу ч астки в розмірі 21169грн. 66 коп.

25.09.2008р. до господарськог о суду Донецької області над ійшло клопотання позивача пр о призначення судової експер тизи з метою визначення зага льної вартості майна Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Тельманівське», а тако ж вартості частки майна Това риства з обмеженою відповіда льністю «Тельманівське», що підлягає виплаті ОСОБА_2 п ри виході зі складу учасникі в відповідача.

Пунктом 28 Постанови Пле нуму Верховного Суду України від 24.10.2008 р. № 13 встановлено, що в ихід зі складу учасників тов ариства не пов'язується ні з р ішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установч их документів товариства. У з в'язку з цим моментом виходу у часника з товариства є дата п одачі ним заяви про вихід від повідній посадовій особі тов ариства або вручення заяви ц им особам органами зв'язку.

Заява про вихід позива ча з Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Тельманів ське» була подана відповідач у 06.06.2007р.

Відповідно до п.3.7. Реком ендацій президії Вищого госп одарського суду від 28.12.2007р. №04-5/14 „ Про практику застосування за конодавства у розгляді справ , що виникають з корпоративни х відносин” відповідно до с татей 54 і 64 Закону України "П ро господарські товариства " учасник товариства з обме женої або додаткової відпо відальності, що виходить або був виключений з товариства , має право на одержання варт ості частини майна товарист ва пропорційно розміру йог о частки у статутному капіта лі товариства. У вирішенні спорів щодо розрахунків з учасником, що вийшов (був вик лючений) з товариства, господ арським судам необхідно врах овувати таке.

Відповідно до частини першої статті 190 ЦК України ма йном, крім речей, вважаються майнові права та обов'язки. У частині першій статті 66 т а у статті 139 ГК України визнач ено, що майно підприємства ст ановлять речі та інші ціннос ті (включаючи нематеріальні активи), які мають вартісне в изначення, виробляються чи використовуються у діяль ності суб'єктів господарюва ння та відображаються в їх б алансі або враховуються в ін ших передбачених законом фор мах обліку майна підприємств а. Отже, вартість частки майна товариства, належної до спла ти учаснику, що виходить (вик лючається) з товариства, пов инна визначатися з розраху нку вартості усього майна, що належить товариству, в тому числі основних засобів, нема теріальних активів, оборотн их активів, майна невиробни чого призначення тощо з ур ахуванням майнових зобов'яз ань товариства.

Майно підприємства о бліковується на його бала нсі, де відображається варт ість активів підприємства та джерел їх формування. Т ому в основу розрахунку ва ртості частини майна товари ства, належної до сплати учас нику, що виходить з товариств а, за загальним правилом, по винна братись балансова варт ість майна товариства. Актив и (майно і в тому числі май нові вимоги) товариства від ображаються у статтях активу балансу за кодами 010, 020, 030, 035, 040, 045, 05 0, 060, 100, 110, 120, 130, 140, 150, 160, 170, 180, 190, 200, 210, 230, 240, 250. Зобов'язання товариства та з абезпечення майбутніх витра т і платежів товариства визн ачаються у статтях пасиву б алансу за кодами 400, 410, 420, 440, 450, 460, 470 , 500, 510, 520, 530, 540, 550, 560, 570, 580, 590, 600, 610.

Будь-який учасник това риства має право вимагати пр оведення з ним розрахунків, виходячи з дійсної (ринков ої) вартості майна товариств а. Положеннями (стандартами ) бухгалтерського обліку п ередбачено можливість пере оцінки балансової вартості для таких категорій активів товариства як основні засоб и (пункт 16 Положення (стандарт у) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби", затверд женого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000р. N 92), нематеріальні активи (пунк т 19 Положення (стандарту) бухг алтерського обліку 8 "Немате ріальні активи", затверджен ого наказом Міністерства фі нансів України від 18.10.1999р. N 242), до вгострокові і поточні біоло гічні активи (пункти 16.1 та 22 Положення (стандарту) бухг алтерського обліку 2 "Баланс" , затвердженого наказом Міні стерства фінансів України від 31.03.1999р. N 87).

Враховуючи наведене, г осподарським судом може бути задоволено клопотання учасн ика, який вийшов (був виключе ний) з товариства з обмеженою або додатковою відповіда льністю, про здійснення екс пертної оцінки дійсної (ринк ової) вартості основних зас обів, нематеріальних активі в, довгострокових або поточ них біологічних активів для обчислення вартості частини майна, належної до сплати та кому учаснику.

Згідно п.3.5. Рекомендаці й президії Вищого господарсь кого суду від 28.12.2007р. №04-5/14 „Про пр актику застосування законод авства у розгляді справ, що ви никають з корпоративних відн осин” та відповідно до ст. 54 За кону України „Про господарсь кі товариства” при виході у часника з товариства з обме женою відповідальністю йом у виплачується вартість ча стини майна товариства, пр опорційна його частці у статутному (складеному) капі талі та частину прибутку, оде ржаного товариством у відпо відному році до виходу учасн ика. При цьому вартість майна та розмір частини прибутку товариства, належні до ви плати учаснику, який виход ить, повинні обчислюватись на дату волевиявлення уча сника вийти з товариства, тоб то на дату подання учасником заяви про вихід з товариства .

Ухвалою господарськог о суду Донецької області від 02.10.2008р. провадження по справі № 28/30пн було зупинено у зв' язку з призначенням судової бухг алтерсько-економічної експ ертизи. Проведення вказаної експертизи було доручено Дон ецькому науково-дослідному і нституту судових експертиз.

29.10.2010р. на адресу суду від Харківського науково - дослі дного інституту судових експ ертиз надійшло повідомлення про неможливість надання ви сновку, у зв' язку з тим, що пр отягом одного місяця відпові дні на клопотання експерта н е надійшли та наданих матері алів недостатньо для повноти експертних досліджень і над ання висновку.

Ухвалою від 27.12.2010р. госпо дарський суд Донецької облас ті поновив провадження по сп раві.

Відповідно до ст.41 Госп одарського процесуального к одексу України для роз' ясне ння питань, які виникають при вирішенні господарського сп ору і потребують спеціальних знань, господарський суд має право призначити судову екс пертизу. При необхідності г осподарський суд може призна чити повторну судову експер тизу і доручити її проведе ння іншому судовому експерт у.

Згідно з п. 9.2. Роз' ясне нь Вищого арбітражного суду від 11.11.1998 № 02-5/424 „Про деякі питанн я практики призначення судов ої експертизи” повторна суд ова експертиза призначаєть ся з ініціативи суду або за кл опотанням учасників процесу , якщо висновок експерта визн ано необгрунтованим чи таки м, що суперечить іншим матері алам справи, або коли він викл икає сумнів у його правильно сті. Повторну судову експерт изу може бути призначено так ож, якщо є розходження у висно вках кількох експертів і ї х неможливо усунути шляхо м одержання додаткових пояс нень експертів у судовому з асіданні. Повторну судову е кспертизу слід доручати і ншому експерту (експертам).

Відповідно до ст. 31 ГП Україн и на адресу господарського с уду Донецької області з Харк івського науково - дослідн ого інституту судових експер тиз надходили клопотання про надання додаткових матеріал ів. Згідно матеріалів справи №28/30пн вбачається, що судом сто ронам були направлені листи з копіями клопотань Харківс ького науково - дослідного інституту судових експертиз , про надання додаткових мате ріалів.

В зв' язку з тим, що ві дповіді на клопотання та вит ребуванні документи від стор ін не надійшли ні до суду, ні д о Харківського науково - до слідного інституту судових е кспертиз, експертна установа направила господарському су ду Донецької області повідом лення про неможливість надан ня висновку від 29.10.2010р. Справа б ула повернута без висновку е ксперта до господарського су ду Донецької області.

Оскільки експертиза не була проведена, однак суд в важає, що вирішення вказаних питань має істотне значення для повного та всесторонньо го розгляду спору по суті, кер уючись ст.ст.41, 86 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, суд ,-

У Х В А Л И В :

Призначити повторну судово-економічну експертиз у по справі №28/30пн за позовом ОСОБА_2 (87100, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) до Товариства з обме женою відповідальністю «Тел ьманівське» (87100, Донецька обл., смт. Тельманове, вул. Леніна, 86, ЄДРПОУ 01748775), про визначення вар тості частки майна.

На вирішення експерту пост авити питання:

1. Визначити загальну в артість майна (ринкову) Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Тельманівське», смт. Тельманове станом на 06.06.2007р. та на 31.12.2007р.;

2. Визначити вартість ч астки майна та майнових прав Товариства з обмеженою відп овідальністю «Тельманівськ е», смт. Тельманове, що підляга є виплаті ОСОБА_2 при вихо ді зі складу учасників Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Тельманівське», смт. Тельманове 06.06.2007р.

Проведення експертизи дор учити Харківському науково - дослідному інституту судов их експертиз.

Зобов' язати ОСОБА_2, см т. Тельманове та Товариство з обмеженою відповідальністю «Тельманівське», смт. Тельма нове при проведенні експерти зи не перешкоджати експерту в проведенні судової експерт изи; на першу вимогу експерта для проведення перевірки в п овному обсязі надавати всі в итребуванні документи, предм ети, об' єкти дослідження та вчиняти необхідні дії.

Експерту у випадку необхід ності витребування додатков их документів у сторін, в свої клопотаннях вказувати конкр етні документи, які необхідн і для проведення експертизи.

Попередити експерта, якому буде доручено проведення су дової експертизи, про кримін альну відповідальність за на дання за відомо неправдивого висновку.

Зобов' язати експерта, яки й буде проводити експертизу, направити висновки за резул ьтатами проведення даної суд ової експертизи до господарс ького суду Донецької області протягом 5 днів з моменту закі нчення проведення судової ек спертизи.

Головуючий суддя Курило Г.Є.

Суддя Левшина Г.В .

Суддя Сгара Е.В.

Суддя Курило Г. Є.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення27.12.2010
Оприлюднено28.05.2011
Номер документу15710735
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/30пн

Рішення від 18.04.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Г.Є.

Ухвала від 12.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Г.Є.

Ухвала від 02.04.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Г.Є.

Ухвала від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Г.Є.

Ухвала від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Г.Є.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Г.Є.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Г.Є.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Г.Є.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Г.Є.

Ухвала від 14.04.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні