Рішення
від 13.04.2011 по справі 2-606/11
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 Справа № 2-606/11

Р І Ш Е Н Н Я  

Іменем України

13.04.2011 року                                                                                м. Нікополь

13 квітня 2011 р. Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:   

головуючого, судді -       Багрової А.Г.

за участю секретаря -              Амосової О.Ю.

позивача –ОСОБА_1

представника відповідача 2 –ОСОБА_2

представника відповідача 1 –ОСОБА_3

представника третьої особи –ОСОБА_4

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нікополя цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_5, Товариства з обмеженою відповідальністю „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” про стягнення коштів та зустрічною позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” до ОСОБА_1, треті особи –ОСОБА_5, ВАТ „Дніпропетровський Втормет” про визнання права власності, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з вищевказаною позовною заявою, в обґрунтуванні позовних вимог посилається на те, що між ним (виконавець за договором) та Товариством з обмеженою відповідальністю «БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО»(замовник за договором) 22 лютого 2010 року укладено договір про надання послуг щодо реєстрації права власності товариства з обмеженою відповідальністю „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” на об’єкти нерухомого майна, а саме, виробничі будівлі та споруди в кисневій станції літ. АЛ-1, приміщ.ІІІ  поз.1-3, в тому числі прибудова літ. АЛі-1, загальною площею 558,1 кв.м., навіс літ. АЛ4, ганок літ.ал, пандус літ. ал№, в будівлі наповнення кисневих балонів літ. АМ-1 на першому поверсі поз. 13-28, на антрес. поверсі поз. 29-37, загальною площею 378,4 кв.м., навіс літ. АМі, сходи літ. ам, навіс літ. 2В , які розташовані в майновому комплексі за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Липова, буд.1. Згідно умов договору ТОВ „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” зобов'язувався на протязі 5 банківських днів з дати підписання Договору сплатити грошові кошти. Для забезпечення сплати цих коштів, між ОСОБА_1 (кредитор за договором), ОСОБА_5 (поручителем за договором) та Товариством з обмеженою відповідальністю «БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО»(боржник за договором) був укладений договір поруки. Свої зобов'язання за договором про надання послуг ТОВ „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” не виконав. Позивач вимагає стягнення солідарно з відповідачів грошових коштів в розмірі 10 000,00 грн.

Позивач позовні вимоги підтримав в повному обсязі та послався на обставини викладені в позовній заяві. Просив позов задовольнити.

Представник відповідача 1 заперечував проти позовних вимог, посилаючись на те, що договір поруки припинив свою дію. Представник відповідача 2 також не підтримав позовних вимог, в заперечення надав зустрічний позов, в якому просить визнати за ним право власності на спірне майно.

В судовому засіданні представник відповідача 2 підтримав у повному обсязі зустрічні позовні вимоги, пославшись на обставини, викладені в зустрічному позові.

Відповідач за зустрічним позовом –ОСОБА_1 –просив прийняти рішення щодо зустрічного позову  на розсуд суду згідно норм діючого законодавства.

Представник третьої особи за зустрічним позовом –ОСОБА_5, проти задоволення зустрічного позову не заперечував.

Представник третьої особи за зустрічним позовом –ВАТ „Дніпропетровський Втормет”, проти задоволення зустрічного позову не заперечував.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що первісний позов задоволенню не підлягає, а вимоги, викладені у зустрічному позові підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Як встановлено в судовому засідання між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” 22 лютого 2010 року укладено договір про надання послуг щодо реєстрації права власності товариства з обмеженою відповідальністю „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” на об’єкти нерухомого майна, а саме, виробничі будівлі та споруди в кисневій станції літ. АЛ-1, приміщ.ІІІ  поз.1-3, в тому числі прибудова літ. АЛі-1, загальною площею 558,1 кв.м., навіс літ. АЛ4, ганок літ.ал, пандус літ. ал№, в будівлі наповнення кисневих балонів літ. АМ-1 на першому поверсі поз. 13-28, на антрес.поверсі поз. 29-37, загальною площею 378,4 кв.м., навіс літ. АМі, сходи літ.ам, навіс літ.2В, які розташовані в майновому комплексі за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Липова, буд.1.

Згідно пункту 4.2. Договору про надання послуг від 22.02.2010р. ТОВ „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” зобов’язалося на протязі 5 банківських днів з дати підписання Договору сплатити ОСОБА_1 грошові кошти у розмірі 10 000, 00 (десять тисяч) гривень. Для забезпечення сплати цих коштів, між ОСОБА_1 (кредитор за договором), ОСОБА_5 (поручителем за договором) та Товариством з обмеженою відповідальністю «БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО» був укладений договір поруки.  

Відповідно до пункту 1.1. Договору поруки, Поручитель приймав на себе зобов’язання перед Кредитором солідарно відповідати за виконання Боржником зобов'язань по сплаті Кредитору грошових коштів у сумі 10 000,00 гривень..

З метою виконання умов Договору представник ТОВ „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” передав ОСОБА_1 технічну документацію на виробничі будівлі та споруди.

Згідно технічних паспортів від 07.07.2009 р. встановлено самовільне будівництво та переобладнання нерухомого майна, а саме, в кисневій станції літ. АЛ-1, збудована прибудова літ. АЛі-1, влаштовано отвір, в будівлі наповнення кисневих балонів літ. АМ-1 переобладнанні приміщення першого поверху та влаштований другий рівень, збудований навіс літ. АЛ-4. Зазначені об’єкти підлягають введенню в експлуатацію та узаконенню.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов’язковим для виконання сторонами.

Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Умовами договору про надання послуг передбачено, що замовник виплачує виконавцю винагороду на протязі 5-ти днів з моменту підписання договору за здійснення виконавцем реєстрації нерухомого майна.

Відповідно до пункту 1.1. Договору поруки, Поручитель приймав на себе зобов’язання перед Кредитором солідарно відповідати за виконання Боржником зобов'язань по сплаті Кредитору грошових коштів.

В судовому засіданні ОСОБА_6 підтвердив відмову від виконання договору про надання послуг. ОСОБА_5 пояснив свою відмову щодо виконання обов’язків за договором поруки, припиненням дії договору поруки. Представник ТОВ „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” пояснив несплату грошових коштів за договором про надання послуг відмовою позивача виконати свої обов’язки по договору та провести реєстрацію прав власності нерухомого майна.

В порушення зазначених норм права та умов договору про надання послуг від 22.02.2010р. позивач за первісним позовом відмовився від виконання своїх обов’язків за цим договором.  Посилання позивача на відсутність у відповідача за первісним позовом документів, що свідчать про введення спірних приміщень в експлуатацію як на підставу невиконання своїх обов’язків є неправомірними.

На підставі наведеного суд дійшов висновку про неправомірності вимог позивача за первісним позовом  щодо стягнення заборгованості за договором про надання послуг від 22.02.2010р. та договору поруки від 22.02.2010 р.

          Стосовно права власності відповідачів на спірні приміщення судом встановлено.

23 листопада 2005 року між відкритим акціонерним товариством “Дніпропетровський Втормет” та товариством з обмеженою відповідальністю “БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” був укладений та нотаріально посвідчений приватним нотаріусом ОСОБА_7 договір купівлі-продажу нерухомого майна, а саме, в кисневій станції літ. АЛ-1, приміщення ІІІ поз.1, загальною площею 428,4 кв.м. та в будівлі наповнення кисневих балонів літ. АМ-1 поз. 14-24, загальною площею 205,7 кв.м, що знаходяться в майновому комплексі за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Липова, 1.

Згідно нотаріально посвідченого приватним нотаріусом ОСОБА_7 договору купівлі-продажу від 12 червня 2008 року, товариство з обмеженою відповідальністю “БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” докупило у відкритого акціонерного товариства “Дніпропетровський Втормет” нерухоме майно, а саме, приміщення, поз.13, загальною площею 14,0 кв.м., що знаходиться в будівлі наповнення кисневих балонів літ. АМ-1, АМ№-1, АМІ-1 майнового комплексу за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Липова, 1.  

Судом встановлено, що засновники товариства з обмеженою відповідальністю „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” з придбаних за власні кошти матеріалів, власними силами провели будівництво, влаштування та переобладнання придбаного нерухомого майна, яке розташоване в майновому комплексі за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Липова, буд.1.

Будівельні матеріали вони придбавали на протязі всього будівництва на будівельних ринках та в спеціалізованих супермаркетах. Загальна вартість придбаних позивачем за зустрічним позовом будівельних матеріалів становить приблизно 180 000,00 грн.

Відповідно до ч. 5 ст. 376 Цивільного кодексу України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

ВАТ “Дніпропетровський Втормет”, як власник майнового комплексу, в якому розташовані виробничі будівлі та споруди ТОВ „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО”, та як орендар земельної ділянки, на якої розташований вказаний вище майновий комплекс та спірно майно, проти проведених переобладнань та будівництва, не заперечував.

Судом встановлено, що будівельні роботи були виконанні без дозволу інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Дніпропетровської області на проведення ремонтно-будівельних робіт, а тому вважаються самовільним будівництвом згідно ст. 29 ЗУ „Про планування і забудову територій”, якою передбачено, що здійснення будівельних робіт на об'єктах містобудування без дозволу на виконання будівельних робіт або його перереєстрації, а також здійснення незазначених у дозволі будівельних робіт вважається самочинним будівництвом.

У відповідності до ч.1 ст. 376 Цивільного кодексу України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи неналежно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Переобладнання та будівництво позивачем за зустрічним позовом вказаного вище нерухомого майна є об’єктом самочинного будівництва. В той час вказані вище будівельні роботи проведені відносно нерухомого майна, яким позивач за зустрічним позовом володіє правомірно та не порушує права третіх осіб. Таким чином, є підстави для визнання права власності позивача за зустрічним позовом на вказане вище нерухоме майно.

Згідно ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Статтею 16 Цивільного кодексу України передбачено право особи звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового праву та інтересу шляхом визнання права. Тому у зв’язку з необхідністю узаконити право власності на вказане вище нерухоме майно, позивач за зустрічним позовом вимушений звернутися з позовом до суду.

У відповідності до статті 41 Конституції України кожний має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. У відповідності зі статтею 319 Цивільного кодексу України власник на свій розсуд володіє, користується й розпоряджається належним йому майном. Власник має право робити відносно свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Користуючись цим правом позивач за зустрічним позовом фактично здійснив переобладнання нерухомого майна.

На підставі статті 392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно статті 331 Цивільного кодексу України, право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.

Державна реєстрація прав на нерухомість здійснюється відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”  та Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого в Міністерстві юстиції України 07 лютого 2002 року за №7/5. Реєстрації підлягають виключно заявлені права за умови їх відповідності чинному законодавству України і пред’явленим правовстановлюючим документам (п.3.5. Тимчасового положення).

Реєстрація прав проводиться після технічної інвентаризації об’єкта, права щодо якого підлягають реєстрації (п.3.6. Тимчасового положення).

Відповідно до технічного паспорту, виданого Комунальним підприємством  „Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації” Дніпропетровської обласної ради Товариству з обмеженою відповідальністю „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” після проведення 25.03.2011 р. інвентаризації, нерухоме майно складається з виробничих будівель та споруд в кисневій станції літ. АЛ-1, приміщ.ІІІ  поз.1-3, в тому числі прибудова літ. АЛі-1, загальною площею 558,1 кв.м., навіс літ. АЛ4, ганок літ.ал, пандус літ. ал№, в будівлі наповнення кисневих балонів літ. АМ-1 на першому поверсі поз. 13-28, на антрес.поверсі поз. 29-37, загальною площею 378,4 кв.м., навіс літ. АМі, сходи літ. ам, навіс літ. 2В , які розташовані в майновому комплексі за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Липова, буд.1.

Згідно переліку правовстановлюючих документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об’єкти нерухомого майна, яким є додаток №1 до Тимчасового положення та абзац 13 частини 1 статті 19 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”, рішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно відноситься до правовстановлюючих документів, які є підставою для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав.

Для підтвердження відповідності проведених будівельних робіт нерухомого майна державним нормам та правилам, нормативним актам пожежної безпеки та санітарному законодавству 07.04.2011 р. фізичною особою - підприємцем ОСОБА_8, який має відповідну ліцензію від 11 серпня 2010 р. серія АВ №558401, строк дії якої з 09.07.2010 р. по 09.07.2013 р., на замовлення позивача за зустрічним позовом, були зроблені висновки щодо технічного стану будівельних конструкцій будівлі кисневої станції (літ. АЛ-1), прибудови (літ. АЛ3- 1), навісу (літ. АЛ4), ганку (літ. ал), пандусу (літ. ал1) по вул. Липова, 1 у Самарському районі м. Дніпропетровська, згідно якого встановлено наступне.

На підставі візуально-інструментального дослідження та результатів узагальнення стану будівлі кисневої станції (літ. АЛ-1), прибудови (літ. АЛ3- 1), які розташовані по вул. Липова, 1 встановлено, що несучі обгороджуючи конструкції та вироби знаходяться в нормальному та задовільному стані.

Згідно нормативній класифікації по несучій спроможності та експлуатаційним характеристикам конструкції відносяться до категорії К-1, К-2.  

Навіси (літ. АЛ4), знаходяться в нормальному стані та відносяться до категорії К-1.

Ганок (літ. ал), пандус (літ. ал1) знаходяться в нормальному стані та відносяться до категорії К-2.

Конструкції відповідають  державним стандартам, будівельним нормам та правилам, нормативним актам пожежної безпеки та санітарному законодавству.

Всі інженерні системи, підведені до об’єкту, який досліджується, функціонують нормально.

На підставі викладеного вище можлива подальша експлуатація будівель та споруд кисневої станції за функціональним призначенням.

Стосовно дослідження будівель та споруд, які розташовані в будівлі наповнення кисневих балонів встановлене наступне.

На підставі візуально-інструментального дослідження та результатів узагальнення стану будівлі наповнення кисневих балонів (літ. АМ-1), яка розташована по вул. Липова, 1 встановлено, що несучі обгороджуючи конструкції та вироби знаходяться в нормальному та задовільному стані.

Згідно нормативній класифікації по несучій спроможності та експлуатаційним характеристикам конструкції відносяться до категорії К-1, К-2.  

Навіси (літ. АМ3, 2В), знаходяться в нормальному стані та відносяться до категорії К-1.

Зовнішні сходи (літ. ам), знаходяться в нормальному стані та відносяться до категорії К-2.

Конструкції відповідають  державним стандартам, будівельним нормам та правилам, нормативним актам пожежної безпеки та санітарному законодавству.

Всі інженерні системи, підведені до об’єкту, який досліджується, функціонують нормально.

На підставі викладеного вище можлива подальша експлуатація будівлі наповнення кисневих балонів за функціональним призначенням.

На підставі наведеного вище, суд дійшов висновку, що чинним законодавством України передбачений обов'язок власника нерухомого майна здійснити державну реєстрацію свого права власності на це майно, а також обов'язок відповідного державного органу, який уповноважений здійснювати державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, здійснити таку реєстрацію незалежно від наявності або відсутності документів, які підтверджують введення об'єкта в експлуатацію.

На підставі наведеного та враховуючи матеріали справи суд дійшов висновку про правомірність вимог позивача за зустрічним позовом щодо визнання його права  власності на спірне нерухоме майно; визнання його права власності на спірне нерухоме майно таким, що набуто правомірно та таким, що підлягає державній реєстрації.

Керуючись ст.ст. 319,328,392,525,526,629 ЦК України, ст.4 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”, 209, 212-215 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1. В позові ОСОБА_1 до ОСОБА_5, Товариства з обмеженою відповідальністю „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” про стягнення коштів за договором про надання послуг  відмовити.

2. Зустрічний позов  Товариства з обмеженою відповідальністю „БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” до ОСОБА_1,  треті особи –ОСОБА_5, ВАТ „Дніпропетровський Втормет” про визнання права власності задовольнити в повному обсязі.

3. Визнати право власності товариства з обмеженою відповідальністю “БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” (юридична адреса: 49000, Україна, м. Дніпропетровськ, вул. К.Цеткін, буд. 6а, код ЄДРПОУ 33249225) на нерухоме майно, а саме, на виробничі будівлі та споруди:

в кисневій станції літ. АЛ-1, приміщ. ІІІ  поз.1-3, в тому числі прибудова літ. АЛі-1, загальною площею 558,1 кв.м., навіс літ. АЛ4, ганок літ.ал, пандус літ. ал№,

в будівлі наповнення кисневих балонів літ. АМ-1 на першому поверсі поз. 13-28, на антрес.поверсі поз. 29-37, загальною площею 378,4 кв.м., навіс літ. АМі, сходи літ. ам, навіс літ. 2В, які розташовані в майновому комплексі за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Липова, буд.1.

4. Визнати  товариство з обмеженою відповідальністю “БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” (юридична адреса: 49000, Україна, м. Дніпропетровськ, вул. К.Цеткін, буд. 6а, код ЄДРПОУ 33249225) таким, що правомірно набуло право власності на нерухоме майно, а саме, на виробничі будівлі та споруди:

в кисневій станції літ. АЛ-1, приміщ. ІІІ  поз.1-3, в тому числі прибудова літ. АЛі-1, загальною площею 558,1 кв.м., навіс літ. АЛ4, ганок літ.ал, пандус літ. ал№,

в будівлі наповнення кисневих балонів літ. АМ-1 на першому поверсі поз. 13-28, на антрес.поверсі поз. 29-37, загальною площею 378,4 кв.м., навіс літ. АМі, сходи літ. ам, навіс літ. 2В, які розташовані в майновому комплексі за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Липова, буд.1.

5. Визнати, що право власності товариства з обмеженою відповідальністю “БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” (юридична адреса: 49000, Україна, м. Дніпропетровськ, вул. К.Цеткін, буд. 6а, код ЄДРПОУ 33249225) на нерухоме майно, а саме, на виробничі будівлі та споруди:

в кисневій станції літ. АЛ-1, приміщ. ІІІ  поз.1-3, в тому числі прибудова літ. АЛі-1, загальною площею 558,1 кв.м., навіс літ. АЛ4, ганок літ.ал, пандус літ. ал№,

в будівлі наповнення кисневих балонів літ. АМ-1 на першому поверсі поз. 13-28, на антрес.поверсі поз. 29-37, загальною площею 378,4 кв.м., навіс літ. АМі, сходи літ. ам, навіс літ. 2В, які розташовані в майновому комплексі за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Липова, буд.1 підлягає державній реєстрації уповноваженим на те органом без введення об'єкту в експлуатацію.

6. Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю “БУД-ІНВЕСТ ДНІПРО” витрати по сплаті державного мита та інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 1 820,00 (одна тисяча вісімсот двадцять грн. 00 коп.) гривень.

На рішення може бути подана апеляція до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня його оголошення через Нікопольський міськрайонний суд.

          

Суддя:

ОСОБА_9

              

СудНікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.04.2011
Оприлюднено31.05.2011
Номер документу15751443
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-606/11

Ухвала від 21.10.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Базовкіна Т. М.

Ухвала від 30.09.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 01.10.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 30.09.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Ухвала від 06.05.2011

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька(Йосипенко) В. М.

Ухвала від 28.01.2022

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні