Рішення
від 18.06.2009 по справі 2-158-09
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ц.с. № 2-l58-09

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2009 року Обухівський районний суд

Київської області в складі:

Головуючого судді Потабенко Л.В.,

при секретарі Кубар О.Є.,

за участю представників: ОСОБА_1, ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до садового товариства «Зарічне», ОСОБА_4, ОСОБА_5 про визнання рішення незаконним та про поновлення в членстві садового товариства «Зарічне»,

встановив:

Позивачка звернулась до Обухівського районного суду Київської області з позовом в якому просила суд визнати незаконним рішення загальних зборів садового товариства «Зарічне» від 12 жовтня 2005 року про виключення її з членів С/т «Зарічне», та поновити в членстві садового товариства «Зарічне».

Обгрунтовуючи заявлений позов позивачка зазначила, що являється членом С/т «Зарічне» з моменту його заснування. На території С/т «Зарічне» в неї мається земельна ділянка № 110, на яку вона в 1990 році завезла 50 камазів землі, та посадила фруктові дерева. На той час обов»язки голови товариства виконувала відповідачка по справі ОСОБА_6, яка незаконно заволоділа її членською книжкою, в зв»язку з чим остання невзмозі була здійснювати оплату за земельну ділянку, а тому 12 жовтня 2005 року було прийнято рішення про її виключення із товариства, та тій підставі, що вона не здійснювала своєчасно оплату за землю, та не доглядала земельну ділянку. Дане рішення вона вважає незаконним, оскільки воно прийняте з порушенням Статуту товариства, а саме було неправомочним приймати рішення, оскільки голосування проводилося за участі лише 27 членів товариства, що суперечить Статуту товариства.

Позивачка, та її представник підтримали позовні вимоги, та просили суд задовольнити їх в повному обсязі, також вважають, що строк позовної давності ними не пропущено, оскільки про оскаржуване рішення їм стало відомо лише в листопаді 2008 року, після ознайомлення з протоколом засідання С/т «Зарічне» від 12.10.2005 року.

Представник Садового товариства «Зарічне» голова ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги не визнала, та зазначила, що ОСОБА_3 була виключена з членів садового товариства на законних підставах, з дотриманням відповідної процедури, а оскаржуване рішення було прийнято законно в межах повноважень загальних зборів. А підставою для виключення ОСОБА_3 із садового товариства стала систематичне не сплата позивачкою членських внесків в касу товариства, необробляння нею її земельної ділянки. Крім того земельна ділянка № 110, що належала ОСОБА_3 передана іншій особі ОСОБА_5, яку вона обробляє та сплачує систематично внески. Інших вільних земельних ділянок на даний час в товаристві не має. Тому просить суд відмовити у задоволенні позову.

Відповідачка ОСОБА_6 позовні вимоги не визнала, та просила суд відмовити в їх задоволенні посилаючись на те, що на час прийняття оскаржуваного рішення вона тимчасово виконувала обов»язки голови товариства, рішення від 12.10.2005 року вважає законним, оскільки ОСОБА_3 декілька років не обробляла земельну ділянку, на ній росли бур»яни, та не сплачувала членські внески, а тому було прийнято рішення про виключення позивачки з членів товариства, а її земельну ділянку передано іншій особі, яка привела її в порядок, та понесла відповідні витрати щодо її благоустрою.

Відповідачка ОСОБА_7 також не визнала позовні вимоги та просила відмовити в їх задоволенні, оскільки земельну ділянку в С/т «Зарічне» вона отримала на законних підставах, регулярно сплачує членські внески, та її обробляє.

Суд, вислухавши сторони по справі, свідків, перевіривши матеріали справи встановив наступне.

Садове товариство «Зарічне» засноване в 1988 році, на загальних зборах членів товариства 10 березня 1088 року був прийнятий статут товариства. Який був зареєстрований у встановленому порядку 19 квітня 1988 року виконавчим комітетом Обухівської районної ради народних депутатів.

Позивачка ОСОБА_3 являлась членом садового товариства з 17.04.1990 року по жовтень 2005 року, та користувалась земельною ділянкою № 110, що підтверджується матеріалами справи.

Дана редакція статуту діяла до 18 жовтня 2004 року, аж доки Розпорядженням Голови Обухівської райдержадміністрації Київської області відповідно до ст. 14, 15 Закону України «Про об’єднання громадян» було перереєстровано нова редакція Статуту.

Пунктом 2.6 Статуту садового товариства «Зарічне», в новій редакції було визначено, що член садового товариства може бути виключений із членів СТ в томі числі і в разі не сплати встановлених загальними зборами членів товариства вступних, членських та цільових внесків. (п.п. «в» П. 26).

Пунктом 2.6 Статуту садового товариства «Зарічне», було також визначено, що член садового товариства може бути виключений із членів СТ в томі числі і в разі не освоєння виділеної йому земельної ділянки на протязі двох років підряд (п.п. «б» П. 26).

Згідно до цього ж пункту 2.6 виключення із членів садового товариства здійснюється за рішенням загальних зборів (зборів уповноважених) членів товариства.

Відповідно до пункту 4.2 Статуту садового товариства «Зарічне» загальні збори правомірні вирішувати питання, якщо на зборах присутньо не менше 51 % всіх членів товариства. В зв»язку з тим, що в садовому товаристві зібрання загальних зборів є ускладненим, для вирішення питань, які відносяться до вирішення загальних зборів, можуть скликатися збори уповноважених. Один уповноважений не може представляти інтереси більше 5 чоловік. Збори уповноважених членів товариства правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні не менше 2/3 всіх уповноважених.

Таким чином згідно діючого на жовтень 2005 року Статуту був визначений вище зазначений порядок виключення із членів товариства.

Як вбачається з протоколу розширеного засідання правління товариства «Зарічне» від 12.10.2005 року, на засіданні були присутні члени правління, та члени садового товариства «Зарічне» в кількості 30 чоловік, з яких 27 підписали даний протокол.

Згідно наданого відповідачем списку, станом на 1 жовтня 2005 року нараховувалось 78 членів садового товариства «Зарічне».

Однак проводячи 12 жовтня 2005 року загальні збори членів Садового товариства «Зарічне» правління товариства винесло на їх розгляд питання щодо виключення ОСОБА_3, та інших із членів товариства, хоч згідно до Статуту садового товариства «Зарічне», який діяв на час проведення даних загальних зборів товариства присутніх членів товариства було менше 51 % всіх членів товариства, як і уповноважених членів товариства (п. 4.2 Розділу Ту* Статуту). Тому рішення загальних зборів товариства від 12 жовтня 2005 року в частині виключення ОСОБА_3 із членів товариства суд вважає неправомірним, а тому задоволенню підлягає і похідна вимога про поновлення в членах садового товариства «Зарічне» ОСОБА_3.

Таким чином суд вважає, що прийняте 12 жовтня 2005 року рішення загальних зборів товариства «Зарічне» щодо виключення ОСОБА_3 із членів товариства є незаконним, оскільки воно прийняте з порушенням Статуту товариства.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 1, 6 Закону України «Про об’єднання громадян», ст. 36 Конституції України, ст. ст. 10, 11, 59, 60, 209, 212-214, 292, 294 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати рішення загальних зборів садового товариства «Зарічне» від 12 жовтня 2005 року в частині виключення ОСОБА_3 із членів садового товариства «Зарічне», незаконним.

Поновити ОСОБА_3 в члени садового товариства ‘<3арічне».

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Київської області через Обухівський районний суд протягом 20 днів, після подачі в 10-ти денний термін заяви про апеляційне оскарження, з моменту проголошення даного рішення суду.

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.06.2009
Оприлюднено02.06.2011
Номер документу15853206
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-158-09

Рішення від 18.06.2009

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Рішення від 12.02.2009

Цивільне

Кіровський районний суд м.Донецька

Коваленко Г.С.

Ухвала від 08.04.2010

Цивільне

Замостянський районний суд м.Вінниці

Медяна Юлія Валеріївна

Рішення від 12.01.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Гаврищук Лідія Петрівна

Рішення від 05.06.2009

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г.М.

Рішення від 25.02.2009

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Божко Л.А.

Ухвала від 30.03.2009

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кривошеєв Д.А.

Рішення від 13.05.2009

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Боднар В.В.

Ухвала від 17.04.2009

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Ломейко В.В.

Ухвала від 13.01.2009

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Гаврищук Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні