Постанова
від 19.05.2011 по справі 6/506-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.05.2011 року Справа № 6/506-10

Дніпропетровський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів: гол овуючого судді Білецької Л.М.- доповідача

суддів: Тищик І.В., Верхог ляд Т.А.

при секретарі судового зас ідання: Литвин А.П.

за участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_1 представник, довіреність №б /н від 15.12.10;

від відповідача: ОСО БА_2 представник, довіреніс ть №141 від 08.02.10;

розглянувши апеляційну с каргу товариства з обмеже ною відповідальністю “Украї нська лізингова компанія”, м . Київ

на рішення господарськ ого суду Дніпропетровсько ї області від 03.03.11 р.

у справі №6/506-10

за позовом: Фермер ського господарства “Наталк а”, с. Водяне, Юр”ївський район , Дніпропетровської області

до: товариства з обмежен ою відповідальністю “Україн ська лізингова компанія”,

м. Київ

про визнання недійсни м п. 3.9. Загальних умов фінансов ого лізингу договору фінансо вого лізингу № 01/98/08-обл від 22.05.08р.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господар ського суду Дніпропетровськ ої області від 03.03.2011р. у справі № 6/506-10 (суддя Коваленко О.О.) позов ні вимоги задоволено повніст ю.

Визнано недійсним п. 3.9 Зага льних умов договору фінансов ого лізингу (додаток №4) догово ру фінансового лізингу №01-98/08-о бл від 22.05.2008 року, укладеного мі ж товариством з обмеженою ві дповідальністю "Українська л ізингова компанія" та Фермер ським господарством "Наталка ".

Стягнуто з товариства з о бмеженою відповідальністю "У країнська лізингова компані я" на користь Фермерського го сподарства "Наталка" 85,00 грн. - де ржавного мита, 236,00 грн. - витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу, в идати наказ.

Рішення мотивовано тим, щ о п. 3.9 Загальних умов договору фінансового лізингу (додато к № 4) договору фінансового ліз ингу №01-98/08-обл від 22.05.2008 року супе речить ч. 2 ст. 16 Закону України "Про фінансовий лізинг", як так ий що закріплює в договорі пл атежі не передбачені в закон і, чим відступає від положень визначених в законі обов' я зковість яких для сторін вип ливає з їх змісту та суті відн осин між сторонами.

Не погодився з рішенням го сподарського суду, товариств о з обмеженою відповідальніс тю “Українська лізингова ком панія”, звернулось з апеляці йною скаргою до Дніпропетров ського апеляційного господа рського суду в якій посилаюч ись на порушення судом матер іального та процесуального п рава, просить зазначене ріше ння скасувати та прийняти но ве рішення, яким в задоволенн і позовних вимог ФГ “Наталка ” - відмовити.

Так, скаржник вказує, що су д першої інстанції порушив ч . 3 ст. 762 ЦК України, яка підлягал а застосуванню у комплексі з ч. 1 ст. 2 Закону України “Про фі нансовий лізинг” та ч. 2 ст. 806 ЦК України, а також ч. 2 ст. 632 ЦК Укр аїни, крім того, суд не дав оці нки положенням ч.ч. 1,2 ст. 533 ЦК Ук раїни.

Ухвалою Дніпропетровсько го апеляційного господарськ ого суду від 14.04.11р. апеляційну с каргу призначено до розгляду .

Фермерським господарством “Наталка” надано відзив на а пеляційну скаргу, в якому заз начено, що оскаржуване рішен ня є обґрунтованим та прийня тим у відповідності до діючо го законодавства, просить рі шення господарського суду - залишити без змін, а апеляцій ну скаргу - без задоволення.

Заслухавши доповідь судд і-доповідача, вислухавши поя снення присутніх у судовому засіданні представників сто рін, розглянувши доводи апел яційної скарги та вивчивши м атеріали справи, колегія суд дів вважає, що апеляційна ска рга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріал ів справи, 22 травня 2008 року між Т ОВ "Українська лізингова ком панія" та ФГ "Наталка" був укла дений договір фінансового лі зингу № 01-98/08-обл. (т. 1 а.с. 124-128)

На підставі Договору лізин гу ТОВ "Українська лізингова компанія" як лізингодавець з обов'язалося набути у свою вл асність і передати на умовах фінансового лізингу у тимча сове володіння та користуван ня майно згідно Специфікації (комбайн зернозбиральний Дж он Дір JD 9570 STS + жатка зернова 622, над алі за текстом - Предмет лізин гу). ФГ "Наталка" як лізингооде ржувач за умовами Договору л ізингу зобов'язалася прийнят и Предмет лізингу та сплачув ати лізингові платежі на умо вах Договору лізингу (п. 1.1 Дого вору лізингу).

Відповідач на підставі дог овору поставки № 06-103/08-обл від 22 т равня 2008 року та акту прийманн я-передачі від 20 червня 2008 року , погодженого позивачем, набу в у власність Предмет лізинг у.

20 червня 2008 року ТОВ "Українсь ка лізингова компанія" перед ало Предмет лізингу позивачу згідно з Актом приймання-пер едачі від 20 червня 2008 року.

Починаючи з червня 2008 року і по листопад 2010 року ФГ "Наталка " здійснювало оплату лізинго вих платежів за Договором лі зингу згідно з виставленими рахунками, проте не завжди оп лата проводилася в повному о бсязі. Це призвело до наявнос ті станом на 19 січня 2011 року заб оргованості позивача перед в ідповідачем за Договором ліз ингу у розмірі 700 416,43 гривень. Вк азане підтверджується актом звіряння взаєморозрахунків станом на 19 січня 2011 року, (т.1 а.с. 133-134)

Копії рахунків на оплату лі зингових платежів за період червень 2008 року - листопад 2010 р оку та з 01 жовтня 2008 року - по 20 с ічня 2011 року (т. 1 а.с. 135-151 та т. 2 а.с1 - 13) підтверджують той факт, що по зивач оплачував не лише лізи нгові платежі, розмір яких вс тановлений у Графіку сплати лізингових платежів, але й су ми коригувань, передбачені п . 3.9 Загальних умов фінансовог о лізингу та включених до рах унків окремим рядком.

Отже, посилання позивача що він сплачував лізингові пла тежі лише в тих сумах, які були визначені у Графіку сплати л ізингових платежів (Додаток № 1 до Договору лізингу), відмо вляючись сплачувати суми кор игувань відповідно до п. 3.9 Заг альних умов фінансового лізи нгу (Додаток № 4 до Договору лі зингу), не відповідає дійснос ті.

Колегія суддів вважає оска ржуваний пункт Договору лізи нгу таким, що відповідає зако нодавству України, в тому чис лі частині 2 статті 16 Закону Ук раїни "Про фінансовий лізинг ".

Як випливає зі ст. 16 Закону Ук раїни “Про фінансовий лізинг ” сплата лізингових платежів здійснюється в порядку, вста новленому договором. Лізинго ві платежі можуть включати: а ) суму, яка відшкодовує частин у вартості предмета лізингу; б) платіж як винагороду лізин годавцю за отримане у лізинг майно; в) компенсацію відсотк ів за кредитом; г) інші витрати лізингодавця, що безпосеред ньо пов'язані з виконанням до говору лізингу.

Отже, не визначено, що такий перелік є вичерпним і інші ск ладові не можуть бути включе ні до лізингового платежу. На томість в частині 1 ст. 16 Закону України "Про фінансовий лізи нг" визначено, що сплата лізин гових платежів здійснюється в порядку, встановленому дог овором.

Згідно з умовами Договору л ізингу сума коригування, виз начена п. 3.9

Загальних умов фінансово го лізингу, є частиною винаго роди, яка включається до скла ду лізингових платежів, оскі льки лізингодавець несе відп овідні витрати і у відповідн ому розмірі, що безпосереднь о пов'язані з виконанням Дого вору лізингу.

Тобто, оспорюваний пункт п овністю узгоджується з ч. 2 ст. 16 Закону України "Про фінансо вий лізинг", зокрема, в наступн ій частині: "Лізингові платеж і можуть включати: б) платіж як винагороду лізингодавцю за отримане у лізинг майно; г) інш і витрати лізингодавця, що бе зпосередньо пов'язані з вико нанням договору лізингу".

Таким чином, сторони Догов ору лізингу погодили, що сума коригування за п. 3.9 Загальних умов фінансового лізингу є ч астиною Винагороди. А винаго рода прямо передбачена у ч. 2 с т. 16 Закону України "Про фінанс овий лізинг" як можлива склад ова лізингового платежу. Крі м того, суми коригувань визна чені як частина Винагороди і в рахунках на оплату лізинго вих платежів.

Крім того, відповідач для придбання предмету лізингу д ля позивача отримав кредит в іноземній валюті від АКІБ "Ук рСиббанк". У зв'язку з необхідн істю повернення кредитних ко штів ТОВ "Українська лізинго ва компанія" понесла витрати , пов'язані з курсовою різнице ю. Оскільки кредит був отрима ний для виконання відповідач ем своїх обов'язків за Догово ром лізингу, а саме: придбання для позивача Предмету лізин гу, то такі витрати є безпосер едньо пов'язаними з вико нанням договору лізингу. Мож ливість включення таких витр ат до складу лізингових плат ежів прямо передбачена ч. 2 ст. 16 Закону України "Про фінансо вий лізинг".

Відтак, на думку колегії, мо жливість здійснення кориг увань, визначених оспорюва ним пунктом Договору лізинг у, прямо передбачена законод авством України.

Відповідно до ч. 2 ст. 806 Цивіль ного кодексу України до дого вору лізингу

застосовуют ься загальні положення про н айм (оренду) з урахуванням осо бливостей,

встановлених ц им параграфом ("Лізинг") та зак оном.

Згідно з ч. З ст. 762 Цивільного кодексу України, яка містить ся в параграфі "Загальні поло ження про найм (оренду)", догов ором може бути встановлено п еріодичний перегляд, зміну (і ндексацію) розміру плати за к ористування майном. Оспорюва ний п. 3.9 Загальних умов фінанс ового лізингу повністю узгод жується з вказаним положення м ч. З ст. 762 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 632 Цивіль ного кодексу України ціна в д оговорі

встановлюється з а домовленістю сторін.

Частиною 2 статті 632 Цивільно го кодексу України допускаєт ься можливість зміни ціни пі сля укладення договору у вип адках та на умовах, встановле них договором або законом, то бто сторони мають право узго дити в договорі як розмір цін и (плати, винагороди тощо), так і спосіб її визначення чи под альшої зміни.

Відповідно до ч.ч. 1 та 2 ст. 533 Ци вільного кодексу України гро шове

зобов'язання має бути виконане у гривнях. Якщо у зоб ов'язанні визначено грошовий

еквівалент в іноземній ва люті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за оф іційним курсом відповідної в алюти на день платежу, якщо ін ший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно- правовим актом. Таким чином, Ц ивільний кодекс України пере дбачає можливість коригуват и платежі залежно від зміни к урсу відповідної валюти на д ень платежу. При цьому вказан а стаття надає право сторона м самостійно в договорі пере дбачити порядок визначення с уми, що підлягає сплаті у грив нях.

Проте, цього суд першої інст анції не врахував.

Колегія суддів вважає апе ляційну скаргу обґрунтовано ю, а рішення господарського с уду Дніпропетровської облас ті таким, що постановлено з по рушенням норм матеріального права та підлягає скасуванн ю

Керуючись ст.ст.101, 103-105 ГПК Ук раїни, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарського суду Дніпропетровської обл асті від 03.03.2011р. у справі № 6/506-10 - с касувати.

Апеляційну скаргу товарис тва з обмеженою відповідальн істю “Українська лізингова к омпанія”, м. Київ - задовольнит и.

В задоволенні позовних вим ог - відмовити.

Стягнути з Фермерського го сподарства “Наталка”, с. Водя не, Юр”ївський район, Дніпроп етровської області на корис ть товариства з обмеженою ві дповідальністю “Українська лізингова компанія”, м. Київ - 42,50 грн. державного мита за пере гляд справи по апеляційній с карзі, видати наказ.

Видачу наказу доручити гос подарському суду Дніпропетр овської області.

Постанова може бути оскар жена до Вищого господарськог о суду України.

Головуючий судд я Л.М. Білецька

Суддя І.В. Тищик

Суддя Т.А. Верхогляд

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.05.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15929520
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/506-10

Постанова від 04.08.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Постанова від 19.05.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Рішення від 14.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні