Постанова
від 12.05.2011 по справі 2а-1007/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" травня 2011 р. Справа № 2a-1007/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Панікара І.В.

при секретарі Бог усевич А.С.

за участю сторін:

представника позивача: Воришка Я.Я.,

представника відповідача : не з"явився,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: Держав ної податкової інспекції в м . Івано-Франківську

до відповідача: товариства з обмеженою відп овідальністю Охоронне підпр иємство "Альфа-Z"

про стягнення податк ового боргу в сумі 12527,15 грн,-

ВСТАНОВИВ:

24 березня 2011 року Державна податкова інспекція в м. Іван о-Франківську (надалі - пози вач) звернулася до суду з адмі ністративним позовом до тов ариства з обмеженою відповід альністю Охоронне підприємс тво "Альфа-Z" (надалі - відпові дач) про стягнення податково го боргу в сумі 12527,15 грн.

Позовні вимоги мотивовані наявністю у відповідача заб оргованості по сплаті податк у на додану вартість в сумі 9943,8 6 грн. та по єдиному податку в р озмірі 2583,67 грн. Консолідована сума податкового боргу стано вить 12527,15 гривень.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги, викладені в адміністрати вному позові підтримав в пов ному обсязі. Просив позов зад овольнити повністю.

Відповідач повторно в судо ве засідання не з' явився, хо ча про дату, час і місце судово го розгляду повідомлений, що підтверджується поштовими п овідомленнями про вручення, наявними в матеріалах справи , своїм правом на подання запе речення на адміністративний позов не скористався, не пові домив суд про причини неприб уття та не направив жодних за яв про відкладення справи чи проведення судового розгляд у без його участі.

Відповідно до вимог статті 128 КАС України повторне непри буття в судове засідання без поважних причин відповідача чи його представника або неп овідомлення ними про причини неприбуття не є перешкодою д ля розгляду справи.

Розглянувши позовну заяву , вислухавши представника по зивача, оцінивши та дослідив ши подані докази, суд вважає в имоги позивача обґрунтовани ми, а позов таким, що підлягає до задоволення з наступних м отивів.

Частиною 1 статті 67 Конститу ції України передбачено, що к ожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і ро змірах, встановлених законом .

Відповідно до статті 11 Зако ну України "Про державну пода ткову службу в Україні", подат кові органи мають право здій снювати документальні невиї зні перевірки (на підставі по даних податкових декларацій , звітів та інших документів, п ов'язаних з нарахуванням і сп латою податків та зборів (обо в'язкових платежів) незалежн о від способу їх подачі).

Податковим кодексом Украї ни визначені види податків т а зборів, які є обов' язковим и до сплати на усій території України. Згідно підпункту 16.1.4 статті 16 Податкового кодексу платники податків зобов' яз ані сплачувати податки та зб ори в строки та у розмірах, вст ановлених цим Кодексом та за конами з питань митної справ и та відповідно до вимог стат ті 36 Податкового кодексу є под атковим обов' язком. Податко вий обов' язок є безумовним і першочерговим стосовно інш их неподаткових обов' язків платника податків, крім випа дків, передбачених законом.

Як встановлено в судовому з асіданні, відповідно до пода ної декларації по податку на додану вартість за перший кв артал 2010р. за відповідачем рах ується заборгованість по спл аті податку на додану вартіс ть на суму 9607 грн. Заборгованіс ть по сплаті податку на додан у вартість виникла внаслідок несплати відповідачем узгод женої суми податку, а також не своєчасної сплати узгоджено ї суми податку.

Так, 25.06.2010 року працівниками д ержавної податкової інспекц ії в м. Івано-Франківську пров едено невиїзну документальн у перевірку відповідача з пи тань своєчасності сплати под атку на додану вартість. За ре зультатами перевірки складе но акт за № 11732/15-2/32360050 від 25.06.2010 року в якому зазначено порушення в имог податкового законодавс тва відповідачем, а саме пору шено вимоги підпункту 5.3.1 пунк ту 5.3 статті 5 ЗУ “Про порядок п огашення зобов' язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами”, що виразилось в несво єчасній сплаті узгодженої су ми податкового зобов' язанн я протягом граничних строків .

На підставі вищезазначено го акту перевірки, позивачем винесено податкове повідомл ення-рішення за № 0004551502/0 від 30.06.2010 р оку, яким визначено податков е зобов'язання по податку на д одану вартість на загальну с уму 166,23 гривень.

Пунктом 4.9 статті 4 "Порядку н аправлення органами державн ої податкової служби України податкових повідомлень плат никам податків" передбачено, що якщо податковий орган або пошта не може вручити платни ку податків податкове повідо млення у зв' язку з незнаход женням посадових осіб, їх від мовою прийняти податкове пов ідомлення, незнаходженням фа ктичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків, то працівник струк турного підрозділу, у якому с кладено таке податкове повід омлення, на підставі інформа ції від структурного підрозд ілу, до функцій якого входить реєстрація вхідної та вихід ної кореспонденції, або відп овідальна особа, визначена к ерівником податкового орган у для виконання таких функці й, у день надходження до подат кового органу такої інформац ії оформляє відповідний акт, у якому вказує причину, яка пр извела до неможливості вруче ння податкового повідомленн я. Зазначений акт долучаєтьс я до справи платника податкі в. У той самий день структурни й підрозділ, до функцій якого входить реєстрація вхідної та вихідної кореспонденції, або відповідальна особа, виз начена керівником податково го органу для виконання таки х функцій, розміщує податков е повідомлення на дошці пода ткових оголошень (повідомлен ь), установленій на вільному д ля огляду місці біля входу до приміщення податкового орга ну. При цьому день розміщення такого податкового повідомл ення на дошці податкових ого лошень (повідомлень), зафіксо ваний в акті про причини немо жливості його вручення платн ику податків, вважається дне м його вручення.

Вищевказане податкове пов ідомлення-рішення направлял ось на адресу відповідача, од нак адресатом не отримано, що підтверджується наявним в м атеріалах справи довідкою пр о неможливість вручення пода ткового повідомлення за резу льтатами невиїзної документ альної перевірки від 30.06.2010 року за № 172/15-2/32360050, внаслідок чого, ріш ення вивішено на дошці подат кових оголошень.

Також, відповідачем 19.04.2010 рок у самостійно здійснено розра хунок зі сплати єдиного пода тку за перший квартал 2010 року т а задекларовано до сплати су му єдиного податку в загальн ому розмірі 3239 грн. Заборгован ість виникла внаслідок неспл ати узгодженої суми податку.

Згідно із пунктом 5.1. статті 5 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами” № 2181-III від 21.12.2000р. із змінам и та доповненнями (надалі - Зак ону), податкове зобов' язанн я, самостійно визначене плат ником податків у податковій декларації, вважається узгод женим з дня подання такої под аткової декларації.

Підпунктом 6.2.1 пункту 6.2 Закон у передбачено, що у разі коли п латник податків не сплачує у згоджену суму податкового зо бов' язання в установлені ст роки, податковий орган надси лає такому платнику податків податкові вимоги. Податкові вимоги також надсилаються п латникам податків, які самос тійно подали податкові декла рації, але не погасили суму по даткових зобов' язань у вста новлені законом строки, без п опереднього направлення (вру чення) податкового повідомле ння (абз. 2 п.п.6.2.2).

Як встановлено з матеріалі в справи позивачем вжиті зах оди щодо вручення відповідач у першої податкової вимоги з а № 1/940/10972/10/24-150/2953 від 22.04.2010р. на суму 2513,00 грн. та другої податкової вим оги за № 2/1141/13660/10/24-150/3604 від 25.05.2010р. на су му 12119,06 грн.

Пунктом 16.1.1. частини 16.1. статті 16 Закону передбачено, що післ я закінчення встановлених ст років погашення узгодженого податкового зобов' язання н а суму податкового боргу нар аховується пеня.

Відповідно до змісту вказа ного пункту відповідачу нара ховано пеню на загальну суму 241,86 грн.

Як встановлено в судовому з асіданні, відповідачем нарощ ено податкове зобов"язання з податку на додану вартість в сумі 9943,86 гривень, що підтвердж ується зворотнім боком облік ової картки платника станом на 31.12.2010 року та по єдиному пода тку, сума податкового боргу п о сплаті якого становить 2583,29 г рн., що підтверджується зворо тнім боком облікової картки платника станом на 31.12.2010 року та іншими матеріалами справи.

Відповідно до вимог статті 87 Податкового кодексу Україн и, джерелами погашення подат кового боргу платника податк ів є будь-які власні кошти та м айно такого платника податкі в з урахуванням обмежень, виз начених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами .

Доказів, які б свідчили про сплату податкового боргу від повідач суду не надав, доводи позивача не спростував.

Враховуючи те, що станом на момент розгляду справи, пода тковий борг відповідачем не погашено, за умов обгрунтова ності вимог позивача, на пере конання суду, позов слід визн ати таким, що підлягає до задо волення, шляхом стягнення з в ідповідача заборгованості в сумі 12527,15 гривень за рахунок бу дь-яких готівкових коштів, що належать відповідачу, в тому числі, які розміщені на рахун ках відкритих у банківських установах.

На підставі статті 124 К онституції України, керуючис ь статтями 158-163, 167 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю Охоронне підприємство "Ал ьфа-Z" (ЄДРПОУ 32360050), вул. М.Павлика , 17А, м. Івано-Франківськ, 76000 в дох од Державного бюджету Україн и заборгованість в сумі 12527,15 гр н. (дванадцять тисяч п"ятсот дв адцять сім гривень п"ятнадця ть копійок) за рахунок будь-як их готівкових коштів, що нале жать відповідачу, в тому числ і, які розміщені на рахунках в ідкритих у банківських устан овах.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбаченому частиною ч етвертою статті 167 КАС України , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя: /підпис/ П анікар І.В.

Постан ова складена в повному обсяз і 13.05.2011 року.

Дата ухвалення рішення12.05.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу15936553
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1007/11/0970

Постанова від 12.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Постанова від 12.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 28.03.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 29.05.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Дякович В.П.

Постанова від 12.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні